sosy - 72234 przepisów (strona:127/4816)

Słoneczne penne z sosem brokułowym i kurczakiem cytrynowym 203

smaku. Całość zagotowujemy. Między czasie penne gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy. Na talerzu układamy makaron (w kształcie słońca, każde pene to jego promyk), dodajemy sos, kolejną warstwę makaronu na przemian z kurczakiem pokrojonym w kostkę. Na środku dodajemy różyczki brokuł i listki świeżej bazylii. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Smażony makaron gryczany z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym 312

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 300 g makaronu gryczanego - nitki, 600 g mieszanki chińskiej w sosie słodko-kwaśnym, 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka. Przygotowanie:      Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kuchni chińskiej- 5 smaków. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju. Papryki

Aga w kuchni
Polędwiczki w sosie szałwiowym 164

papryki, 1/2 cukinii, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki mąki, 200 ml soku jabłkowego, 200 ml kremówki, 1 duże jabłko, posiekana natka pietruszki, 2 Inspiracje kulinarne Kamis- polędwiczki w sosie szałwiowym Przygotowanie:      Polędwiczki kroimy po ukosie na 1 cm plastry i lekko rozbijamy. Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli, pieprzu i słodkiej papryki, w której obtaczamy polędwiczki

Aga w kuchni
Świderki z rukolą w sosie serowym 166

kurczaka. Podsmażamy kurczaka, następnie dodajmy rukolę. Wlewamy kremówkę i dodajemy starty ser, mieszamy, aż do rozpuszczenia sera. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy z sosem. /* (c)AdOcean 2003-2012, EDIPRESSE.Gotujmy,pl._pozostale.Intext */ ado.placement({id: 'ado-BHIKh41foyJH.dJVbcloUonKYBWLCGMKg08wiIh.u27.37', server: 'edipresse.adocean.pl', vars : {cid: 'receipt_ao_1' ,maxkw

Aga w kuchni
Świderki w sosie pomidorowym 159

rondelku gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Następnie kurczaka zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, zioła prowansalskie, słodką paprykę i chilli. Makaron przekładamy na talerz i polewamy sosem

Aga w kuchni
Penne w sosie szpinakowym 136

dente w lekko osolonej wodzie. Na maśle podsmażamy liście świeżego szpinaku. Następnie szpinak przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem i zalewamy go kremówką. Podgrzewamy, aż śmietanka odpoaruje i zgęstnieje. Takim sosem szpinakowym polewamy makaron

Aga w kuchni
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym 1148

Moja ulubiona rybka-morszczuk zapieczona pod sosem śmietanowo-koperkowym. Rybka i koperek idealnie do siebie pasują. składniki: 500 g filetów z morszczuka przyprawa do ryb Kamis 3/4 kubka śmietany 12% lub 18% 2-3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka mąki 1/4 szklanki wody sól,pieprz Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki i dokładnie oprószyć przyprawą do ryb. Użyłam filetów

Monia miesza i gotuje
Obiad w sosie własnym 181

elegancko.  Wkładamy do piekarnika na 200-220 stopni i pieczemy do miękkości żeberek. Podajemy z sałatką jaką chcemy. Obiad ma genialny smak , który zachowal się dzięki duszeniu w sosie własnym i pod liściem kapusty, który zobaczcie co się z nim stało!  Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Tele-spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym i ziarnami 177

pomidorów z puszki i duś pod przykryciem. Popieprz, posól, dolej troszkę ostrego oleju z papryczek ,przykryj i duś. Odcedz spaghetti,zahartuj pod zimna wodą i wyłóż na talerze. Dołóż sosu z bakłażanem...listek bazylii, posyp Ziarnami Sloneczne Pola od Ziarenkowo ... i gotowe. Wybaczcie jakość zdjęć, robiłam je...z drabiny!  Posypcie parmezanem lub grana padano..ja przez tę drabinę zapomniałam

Z Kuchni Do Kuchni
Lasagne al forno 177

prostu lasagne bolognese. Lasagne , które jadłam setki razy w różnych regionach i..każde było inne i cudownie pyszne i soczyste! Lasagne to – prostokatne płaty makaronu + ragu bolognese + sos beszamelowy + ser tarty Na Sycylii wzbogacane dodatkowo szynką i groszkiem oraz jajem na twardo. W Rzymie serwowane na zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje. Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny. Składniki(...)podam tyle, ile ja użyłam w moim przepisie mięso mielone wieprzowo wołowe .Jeśli wieprzowe to z szynki bez kości. U mnie 1300 g. Sos pomidorowy 1 litr puszka pomidorów w zalewie 400 g cebula- 3 szt. średnie marchewka- 4 sztuki duże malutka główka czosnku przypawy od Skworcu zamiast soli- kuchmistrz oraz suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim oliwa

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z polędwiczką w sosie szpinakowym 477

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy bulion. Gotujemy kilka minut, mieszając. Dodajemy śmietanę i szpinak. Układamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym: na dole mięso z pomidorami, polewamy sosem. Na wierzch układamy podpieczone ziemniaki. Zapiekamy kilkanaście minut. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Kotlety mielone w sosie ,, łapanym,, 184

Łapanym ,, tzn. z tego co złapię w lodówce. Przekonałam się, że można przygotować smaczny sos używając składników które zawsze mam w domu, a potem udusić w nim zwykłe kotlety mielone. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sałatka z roszponką, wędzoną piersią kurczaka i czosnkowym sosem 315

Sałatka z roszponką, wędzoną piersią kurczaka i czosnkowym sosem Ci, którzy znają mnie osobiście, wiedzą jak bardzo zmieniła się moja dieta w ciągu ostatniego półrocza. Prawie nie ruszam wieprzowiny i wołowiny, nie piję też kawy, którą zawsze uwielbiałam ani czarnej herbaty. Również cukier rzadko gości w moim menu, a jeśli już gości to trzcinowy albo miód. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Kotleciki z mielonego z ryżem + sos grzybowy 312

reguły robię je przy okazji przygotowywania jakichś faszerowanych warzyw ( papryka, cukinia, gołąbki), gdy zostanie mi nadmiar farszu. Można je jednak zrobić specjalnie i podać z jakimś sosem. Opisywałam je już przy okazji podawania przepisu na Faszerowaną cukinię+ kotleciki z farszu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szponder w sosie chrzanowym 180

razy był gotowany rosół lub mocny wywar na jakąś zupę wśród mięs na których go gotowano był szponder wołowy. Potem robiono z niego pierogi, paszteciki, krokiety , lub podawano w sosie ( chrzanowy, musztardowy, koperkowy itd. ). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni