koncentrat pomidorowy i wlać wodę, na średnim ogniu gotować co jakiś czas mieszając z 10 minut dodać do smaku pieprz, kucharek, maggi do smaku i śmietanę słodką 18% zredukować sos (odparować) na dużym ogniu mieszając do zagęstnienia jaki nam odpowiada sosem polać brukselkę........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępodsmażyć posiekany pęczek koperku i dać go do wywaru doprawić cukrem, sokiem z cytryny, przyprawą w płynie, papryką ostrą śmietanę wymieszać z mąką i ciut wodą i mieszając zagęścić sos - pulpety włożyć do sosu podawać z ziemniakami, ryżem kaszą...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrozdrabniaczu papryczki dać do rondla i wlać wodę, wymieszać z połową żelfixu 3:1 i mieszając zagotować wsypać 17 dag cukru i gotować mieszając z 2-3 minuty gorący sos dać do słoiczków i mocno zakręcić, słoiczki postawić na zakrętkach do wystygnięcia można sos zajadać już po wystudzeniu, jest pyszniejszy od kupnego i łatwy, szybki do zrobienia..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgotować wsypać z 2 szklanki cukru, łyżę soli i z 3 minuty gotować mieszając gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystudzenia taki keczup-sos można dać do sosu do gołąbków czy innych, do zupy, bigosu - już nie trzeba dawać pieprzu ale dla nas jest najlepszy do wędlin, sera, mięs na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięopłukane śliwki, wsypać papryczkę chilli następnie wlać wodę, delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu z 25 minut mąkę wymieszać z wodą i wlać mieszając do zagęszczenia sosu woreczek kaszy ugotować wg przepisu ale posolić dopiero na koniec gotowania, ugotowany wyjąć z wody i zostawić tak aby woda z woreczka odciekła danie przystroić cząstkami pomidora z kilkoma listkami(...)pietruszki danie jest proste, łatwe, szybkie, nie tylko na niedzielny obiad, sos śliwkowy z papryczką chilli z kaszą gryczaną wyśmienicie smakuje............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: śledzie 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba, kucharek 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, ocet 10 % 3/4 łyżeczki, pomidory 4 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda letnia 4 szklanki świeże śledzie oczyścić z głów, wnętrzności i dobrze je wypłukać, w misce posypać kucharkiem(...)kostkę, dodać papryczkę chilli z pestkami posiekaną, wlać wodę, ocet, przyprawę w płynie i gotować z 10 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając usmażone śledzie zalać gorącym sosem, najlepsze są na drugi dzień..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy; następnie oliwę i sól. Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki pomidora(...)Sos wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką. Ja nie przecierałam ani nie blendowałam...tak lubimy:) /źródło Kulinarne przygody Gatity
Anioły w kuchniTrafiła nam się duża ryba, a konkretnie szczupak. Oddałyśmy go w męskie ręce i powstało proste i pożywne danie. "Z cyklu zrobione przez nasze połówki: szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym" Składniki: szczupak świeży lub mrożony przyprawa do ryb sok z cytryny sól, pieprz oliwa lub olej mąka pszenna 1 łyżka masła 50 ml śmietanki do sosów koperek Wykonanie: Szczupaka naciąć
Anioły w kuchniszczupaka lub karpia 1 łyżka bułki tartej cebula 2 ząbki czosnku oliwa 600g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1,5 szkl maki pszennej 1 łyżka masła gałka muszkatołowa Sos koperkowy: 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml bulionu 2 łyżki kwaśnej śmietany garść kopru pieprz Wykonanie: Filety kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek szklimy(...)środku rybną kulkę, sklejamy ciasto ponad nią i formujemy okrągłe knedle. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy ją, ostrożnie wkładamy knedle i gotujemy ok 10 minut. Gotowe polewamy sosem koperkowym, który przygotowujemy bardzo prosto. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, oprószamy mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Wlewamy bulion i gotujemy ok 10 minut, mieszając. Łączymy ze śmietaną i koperkiem
Anioły w kuchniwięc fetę. Nie mogłam się jednak zebrać do zrobienia kieszonek. Jednak na Światowy Dzień Makaronu (25.10) przygotowałam obiad, który był połączeniem tych smaków. Makaron w sosie cukiniowym z fetą. Składniki: 200-300 g makaronu ok. 500 g cukinii 100-150 g fety 1 cebula 1 - 2 ząbki czosnku tymianek oliwki (opcjonalnie) Wykonanie(...)Przekładamy ponownie na patelnię i dodajemy pokruszoną fetę. Chwilę razem podsmażamy tak, aby feta dokładnie połączyła się z cukinią. Doprawiamy tymiankiem i ewentualnie dodajemy oliwki. Sos mieszamy z makaronem i podajemy natychmiast
Sto kolorów kuchniŚwiatowy Dzień Makaronu nie sposób pominąć dania z makaronem. Dziś prezentuję sos carbonare do makaronu penne.Na pewno syty i tuczący, ale czego nie robi się dla smaku. SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu penne 30 dag. boczku lub szynki 1 cebula 0,25 l śmietany kremówki 30% 3 żółtka sól, pieprz garść tartego ser parmezan lub inny żółty WYKONANIE Boczek(...)śmietaną, doprawić solą , pieprzem, wsypać ser. Wszystko wylać do boczku, mieszać i smażyć ok 5 min. Makaron ugotować . Powinien być lekko twardy typu al dente. Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypany serem. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyZupełnie nie mam pojęcia czemu taki sos nazywa się myśliwskim . Chyba , że chodzi o to , że jest w nim to co się upoluje . Jak go zwał tak zwał -ważne , że mięso ( różne) w nim uduszone jest smaczne i z reguły wszystkie składniki ( sosu ) mam w domu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniminut w temp. 170oC. (Bardziej wprawieni mogą roladki obsmażyć na patelni, podlać bulionem i poddusić.) Upieczone roladki, wyjąć z pieca, przełożyć na patelnię wraz z wytworzonym podczas pieczenia sosem. Śmietanę wymieszać z curry i wlać na patelnię.Dodać namoczone rodzynki. Dusić roladki do czasu zredukowania sosu. Podać z ryżem. Całość posypać orzeszkami
Kulinarny karnet ChristopheraWalentynki już tuż,tuż - 14 lutego. Sos szafranowy. 1 cebulka 1 łyżeczka masła 3 łyżki śmietany 50ml wina białego wytrawnego 10 nitek szafranu Wykonanie. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Wlać wino i chwilę podgrzewać. Przecedzić, wymieszać ze śmietaną i szafranem . Mus selerowy. Składniki. 1 seler mały 2 ziemniaki 1 łyżka masła 3 łyżki sera żółtego, ostrego 1 marchewka ugotowana(...)kulki wielkości kasztana. Klopsiki smażyć we frytkownicy ew. na oliwie po 3 min z każdej strony. Usmażone klopsiki osączyć z tłuszczu i obtoczyć w orzeszkach. Na talerze wylać sos szafranowy .Wyłożyć mus selerowy i klopsiki. Bazyliowe jabłko dla Ewy - Walentynki. Bazylia w krajach europejskich i arabskich od wieków zaliczana jest do afrodyzjaków. I uwaga! Wg Tradycji ,skuteczna
Kulinarny karnet ChristopheraCanarian mojo potatoes Składniki. 15 ziemniaków małych 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli morskiej Sos mojo. 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku rzymskiego 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego 1 łyżka wody gorącej Wykonanie. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Umyte, osuszone ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą.Potrząsnąć naczyniem(...)razy przemieszać. Przygotować mojo. Czosnek, kminek i paprykę miksować 1 minutkę. Stopniowo wlewać oliwkę ciągle miksując. Wlać ocet i wodę i jeszcze minutę miksować Upieczone ziemniaki podawać gorące z sosem mojo
Kulinarny karnet Christophera