Kolejny przepis na przetwory z pomidorów na zimę to pyszny domowy sos pomidorowy z cebula, czosnkiem i ziołami, który gdy tylko przyjdzie nam ochota posłuży do zrobienia pysznego dania - makaronu, zapiekanki czy zupy. Pomidory w zimie nie są smaczne, dlatego polecam przygotować sobie trochę takich słoiczków a będziemy się długo cieszyć prawdziwym smakiem pomidorów, bo nawet to kupne przeciery i sosy nie oddadzą tego smaku jaki zamkniemy sami w takim jednym słoiczku. Czytaj więcej » czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...Bardzo przydatny przepis, zwłaszcza dla takich pomidorożerców jak ja:)
Koniecznie do zrobienia przez mnie jeszcze w tym sezonie. Pozdrawiam :)
Widząc tak apetyczny sos pomidorowy żałuję, że nie mam miejsca na przetwory.
a jak długo mozna go przechowywac w sloikach ? Kiedys moja sąsiadka mówiła, ze jak dodaje sie cebule przetwory długo w słoikach nie wytrzymują....
ja staram sie trzymać nie dłużej niz 6 m-cy ale nigdy jeszcze tyle czasu ich nie miałam zawsze wychodzą wcześniej :) wiem, słyszałam o tym ze przetwory z cebula sie psuja ale mi si to jeszcze nie zdarzyło i wiele osób z cebula robi sosy. leczo tez robię i zawsze jest ok.
dziękuję za odpowiedz. wypróbuję przepis a to, ze wyparowują ze słoików wcześniej to druga rzecz o której nie pomyślałam ;)