Passata sos pomidorowy na zime

Passata sos pomidorowy na zime

Passata sos pomidorowy na zime

Kolejny przepis na przetwory z pomidorów na zimę to pyszny domowy sos pomidorowy z cebula, czosnkiem i ziołami, który gdy tylko przyjdzie nam ochota posłuży do zrobienia pysznego dania - makaronu, zapiekanki czy zupy. Pomidory w zimie nie są smaczne, dlatego polecam przygotować sobie trochę takich słoiczków a będziemy się długo cieszyć prawdziwym smakiem pomidorów, bo nawet to kupne przeciery i sosy nie oddadzą tego smaku jaki zamkniemy sami w takim jednym słoiczku. Czytaj więcej » czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bernika - moj kulinarny pamietnik

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Wszystko co powinieneś wiedzieć o idealnym cieście do pizzy

Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Marta- Taste Eat, 3 września 2013 09:47:41

Bardzo przydatny przepis, zwłaszcza dla takich pomidorożerców jak ja:)

Antenka, 3 września 2013 11:15:02

wspaniałe przetwory na zimę:)

mopswkuchni, 3 września 2013 21:10:48

Koniecznie do zrobienia przez mnie jeszcze w tym sezonie. Pozdrawiam :)

Magda, 4 września 2013 00:23:44

Widząc tak apetyczny sos pomidorowy żałuję, że nie mam miejsca na przetwory.

edycia85, 4 września 2013 12:02:16

a jak długo mozna go przechowywac w sloikach ? Kiedys moja sąsiadka mówiła, ze jak dodaje sie cebule przetwory długo w słoikach nie wytrzymują....

Izaa, 4 września 2013 13:39:02

takie domowe to jest to

Bernadeta, 4 września 2013 18:27:36

ja staram sie trzymać nie dłużej niz 6 m-cy ale nigdy jeszcze tyle czasu ich nie miałam zawsze wychodzą wcześniej :) wiem, słyszałam o tym ze przetwory z cebula sie psuja ale mi si to jeszcze nie zdarzyło i wiele osób z cebula robi sosy. leczo tez robię i zawsze jest ok.

edycia85, 6 września 2013 12:05:05

dziękuję za odpowiedz. wypróbuję przepis a to, ze wyparowują ze słoików wcześniej to druga rzecz o której nie pomyślałam ;)