został wytypowany jako jeden ze 100 do drugiego etapu konkursu. W tym etapie trzeba przygotować sałatkę lub przekąskę z wykorzystaniem produktów jakie zostały dostarczone przez Prymat. A są to sosy i dipy. Dziś jeden z przepisów na sałatkę z sosem francuskim. Sos choć z torebki to polecam bo jest smaczny i świetnie komponuje się z resztą składników. Bardzo jestem ciekawa
Ewa w kuchniDorsz na kaszance z sosem z ogórka jest to jeden z nielicznych przepisów gdzie inspiracji dostałem po programie telewizyjnym. W tym przepisie bardzo zaciekawiło mnie przygotowanie kaszanki oraz sosu z ogórka, zresztą zobaczcie sami ... nie wspomnę że wyszło faktycznie przepysznie. Składniki : 1 ładny filet z dorsza 30 dag kaszanki (2 szt) 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku łyżeczka cukru(...)resztę masła i jak się ładnie rozpuści dodaję oczyszczonego z gniazda nasiennego i pokrojonego w nieduże kawałki zielonego ogórka. Chwilę gotuję mieszając. Usmażonego dorsza układam na słodkiej kaszance otaczając sosem z zielonym ogórkiem. Smacznego
Mechanik w kuchniKurczak w sosie pomidorowym z oliwkami to proste i smaczne danie. Pomidory, oliwki i bazylia to wyraz mojej tęsknoty za słońcem śródziemnomorskim… Zapraszam serdecznie. Kurczak w sosie pomidorowym z oliwkami – składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów (mają więcej likopenu niż świeże pomidory czyli są zdrowsze) 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka listków bazylii garść oliwek (najlepiej(...)puszki, pokrojone listki bazylii i oliwki. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru. Całość gotuję jeszcze kilka minut. Można podawać z makaronem lub świeżym pieczywem. Smacznego Post Kurczak w sosie pomidorowym z oliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plstole. Przygotowuję go w najróżniejszych postaciach, a tym razem chciałam Wam zaproponować jego bardzo prostą, słodką wersję pieczoną w foli, podawaną z makaronem pappardelle w pistacjowym pesto oraz z sosem żurawinowym. Danie przygotujecie ekspresowo, a na pewno nie będzie banalne. W takiej postaci możecie zaserwować również łososia na niedzielnym obiedzie, będzie smakowało zarówno dorosłym jak i dzieciom:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI(...)nigdy nie miksuję na całkowicie gładką masę, gdyż lubię czuć kawałeczki orzechów w potrawie. Żurawinę przełóż do miseczki, dodaj kilka łyżek gorącej wody, rozmieszaj, tak, aby powstał gęsty sos. Ugotowany gorący makaron wymieszaj dokładnie z gotowym pesto. Nałóż na talerz. Pokrój na porcje łososia i ułóż na makaronie. Polej rybę przygotowanym wcześniej sosem żurawinowym. Udekoruj kawałkiem cytryny. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyskładników. Na patelnie wlać olej i rozgrzać go. Z mięsnej masy uformować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoto. Teraz czas na sos grzybowy. Drugą cebulę również obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Grzyby umyć, pokroić w drobne kawałki. Do garnka włożyć 1 łyżkę masła i roztopić je. Na roztopione masło wrzucić cebulę(...)podsmażyć ją na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone grzyby. Całość jeszcze przesmażyć przez chwilę. Na koniec zaprawić grzyby śmietanką. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Usmażone kotlety można tuż przed podaniem, przełożyć na blaszkę i podgrzać w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 170°C. Kotlety wyłożyć na talerz i polać sosem grzybowym. Źródło
Świat Domowej KuchniKieliszkowa" wersja popularnego włoskiego deseru. Prosta, smakowita, a zarazem efektowna Panna Cotta urzeknie niejednego smakosza. Panna Cotta z Sosem Truskawkowym - Składniki: galaretka truskawkowa 150 g truskawek 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka ok. 180 g cukru 2 łyżeczki żelatyny łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią odrobina ekstraktu waniliowego Panna Cotta z Sosem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Ok. 2 łyżki cukru(...)mleko zagotować razem z cukrem, cukrem z wanilią oraz ekstraktem. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z żelatyną. Bardzo delikatnie przelać do kieliszków, tak aby nie naruszyć struktury sosu truskawkowego. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Przygotować galaretkę według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie, przelać ją do pucharków i dalej chłodzić do momentu całkowitego zastygnięcia. Moje
Słodka Stronamają znacznie mniej goryczki w sobie. Jeśli mam wybór, to zawsze wybieram zielone, ale dziś na moim stole zagościły białe :) Prosto z ogródka Madzi :) Składniki sosu holenderskiego: 2 żółtka , kostka masła , 3 łyżki białego wytrawnego (lub półwytrawnego) wina , sól , biały pieprz , sok z cytryny . Masło roztopić w rondelku na niewielkim ogniu, zagotować i odszumować - czyli gęstą(...)opłukanych szparagów odciąć zdrewniałe końce. Można dolne części (dla pewności) bardzo cieniutko obrać. Szparagi ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Podawać z gorącym sosem holenderskim - ja dorzuciłam jajko sadzone i małego młodego ziemniaczka :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawykorzystania ich w kuchni. Jednym ze znanych mi przepisów, na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa, są właśnie muszelki (po włosku conchiglioni ) faszerowane smażonym na klarowanym maśle karczochem w klasycznym włoskim sosie marinara. Jeżeli nie znajdziecie karczochów w formie świeżej, warto wykorzystać te w zalewie. Składniki (na 2-3 porcje): 3 karczochy 16-18 makaronowych muszelek typu conchiglioni 50 g masła(...)instrukcją na opakowaniu, tak, aby były al dente. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą. Karczochy (po wystudzeniu) mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku. Składniki na sos marinara: 500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach) 1 cebula 3 ząbki czosnku 20 g anchois 20 g kaparów oliwa z oliwek oregano suszone bazylia suszona oraz
Food Squarewarzywkiem do smaku). Kiedy pieczarki się zrumienią posypujemy je mąką pszenną( ok. 3 łyżki), mieszamy, aż mąka zniknie, wlewamy wodę z rondelka, mieszamy, aż powstanie gęsty sos. Przelewamy do rondelka, wrzucamy suszone grzyby, przyprawiamy pieprzem i gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi. Wystudzone ziemniaki mielimy(...)stronach do zrumienienia. Usmażone placki przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut w temp. 180 st. C. Upieczone polewamy sosem grzybowym. Podajemy np. z surówką z białej kapusty. Smacznego! To początek dań z ziemniaków. Niebawem pojawią się kartacze
Maminek kulinarnyKurczaka można podawać na różne sposoby. Przeważnie kurczak jest pieczony, z rusztu, lub grilla. My przygotowaliśmy pierś z kurczaka w sosie koperkowym. -1 filet z kurczaka -3 pieczarki -250 ml śmietany słodkiej 12% -łyżka kopru posiekanego -olej -warzywko -pieprz Fileta kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki. Oprószamy warzywkiem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy paseczki(...)patelni łączymy pieczarki z filetem. Zmniejszamy ogień, dolewamy śmietanę. Wsypujemy koperek. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Gotowe. Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem i dowolną surówką, np z białej kapusty. My podaliśmy z malutkimi placuszkami z gotowanych ziemniaków
Maminek kulinarnySkładniki (4 porcje): 500g mięsa mielonego wołowego 4 sztuki pieczywa pita sos tatarski (przepis poniżej) pomidorki koktajlowe sałata roszponka sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy ręką. Z mięsa formujemy burgery (lub kotlety, jak kto woli) i smażymy po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej lub grillu. Pitę wkładamy na 3 minuty(...)tostera, nacięciem do góry. Można ją także podgrzać w piekarniku lub na grillu. Pieczywo pozostawiamy chwilę do ostygnięcia, odrywamy nacięcie i możemy faszerować. Do pity wkładamy przygotowane mięso, sos tatarski, pomidorki koktajlowe i sałatę roszponkę. Sos tatarski : 4 ogórki konserwowe 4 grzyby marynowane 1 cebula szalotka 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Przygotowanie
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: Ciasto do ravioli: 250 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru Sos z białej czekolady: 100 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki Farsz: serek Almette z malinami i jagodami maliny borówki Dodatkowo: uprażone płatki migdałów listki mięty Przygotowanie: Kakao mieszamy z mąką. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy do mąki(...)Ostrym nożem lub radełkiem wycinamy kwadraty ciasta z nadzieniem w środku. Ravioli gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną soli. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię i wyjmujemy łyżką cedzakową. Sos z białej czekolady: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W rondelku podgrzewamy śmietanę, po czym wlewamy ją do miski z czekoladą i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów
Smakowity Blog KulinarnyZapiekane ziemniaki w sosie... Kawałki ziemniaków zatopione w śmietanowym sosie. Na wierzchu ciągnąca się mozzarella. Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem. Niebo w gębie! Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 500 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 3 ząbki czosnku; 150 g startej mozzarelli; 1 łyżka przyprawy do ziemniaków; Sól; Pieprz; Pęczek szczypiorku. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić
Gospodyni Miejskalesie nadal są grzyby :) Zachęcam do weekendowych spacerów i poszukiwań, zwłaszcza tych z Was, którzy potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk można wyczarować pyszny sos w kilkanaście minut. Pyszny z chrupiącą grzanką z pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie(...)dusić na wolnym ogniu (ok. 10 minut), podlać 3-4 łyżkami wody z makaronu, dodać grzyby i świeży tymianek, dusić 5 minut. Dodać serek, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do sosu przełożyć makaron, dodać masło, dusić na małym ogniu 1-2 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się z makaronu. Przed podaniem
SzczyptaSmaQPyszna, kremowa zupa pomidorowa. Pieczenie wydobywa z pomidorów naturalną słodycz, i to nie jest już zwykła pomidorowa. Dodatkowy smaczek to sos cydro-bazyliowy, udane połączenie. Oczywiście można ją podawać z innymi ulubionymi dodatkami (grzankami, paluszkami grissini, serowymi chipsami), lub bez dodatków. Polecam ją (jak i inne zupy warzywne) także na śniadanie. Można ją przygotować wieczorem i rano tylko odgrzać(...)położyć na cebuli, posypać solą, pieprzem i szczyptą cukru, skropić octem balsamicznym, dodać gałązki tymianku, dusić 5 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Przygotować sos: listki bazylii zblanszować (1 minuta we wrzącej wodzie, przełożyć do wody z lodem). Cydr zagotować, zredukować do 3 łyżek, zmiksować z odciśniętą bazylią, sokiem z cytryny i oliwą (oliwę dodawać
SzczyptaSmaQ