Sos salsa, idealny do nachos, ryby i dań mięsnych. Bardzo pikantny i smaczny, także można powiedzieć, że jest to sos dietetyczny, bo składa się głownie z warzyw i dużej ilości pikantnych przypraw . Sos tak na prawdę jest czerwono-różowy, ale na zdjęciu wygląda żółty. Ciekawie. Składniki: 5 pomidorów pół kabaczka duża cebula papryczka chilli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
Kuchnia Łukaszapotrawę . Na Durszlaku pojawił się konkurs na fusion w kolorach, czyli dania przygotowane na bazie makaronu. Oto moja pierwsza propozycja. Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą Składniki: 1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku 450 g 250 g ricotty 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól pieprz świeżo starty parmezan(...)makaron gotujemy zgodnie z sugestiami producenta na opakowaniu, pamiętając aby przy odcedzaniu zostawić 2-3 łyżki wody z gotowania. Dodamy je do sosu szpinakowego, żeby go lekko rozrzedzić. Gorący makaron od razu mieszamy z sosem, nakładamy na talerze i obficie posypujemy parmezanem
Kulinarne przygody Gatityczerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję danie bezmięsne. Smażone kawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie jajka bułka tarta do panierowania 6 dużych garści kurek(...)każdej strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię na rozgrzanym maśle na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie rumiana zdejmujemy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki
OstryKęsDzisiaj mamy dla Was propozycję na dodatek do rozmaitych dań. Świetnie nadale się do pizzy, tostów, zapiekanek, jajek, ryby, co kto lubi zasadniczo :) Nasz sos jest dość "ostry" w smaku, ale wystaczry dodać nieco mniej czosnku i będzie łagodniejszy. Pamiętajcie, by przy kupnie czosnku koniecznie zwrócić uwagę na kolor główki, należy wybierać calutkie białe, wtedy mam pewność, że jest(...)Pegaz ) 150-200ml jogurtu naturalnego przyprway takie jak bazylia, oregano, tymianek ( co kto lubi) mięta sól, pieprz Majonez mieszamy z jogurtem ( jeśli ktoś nie lubi majonezu lub woli sos dietetyczny można go pominąć, choć od razu zaznaczam, że ma to wpływ na smak sosu) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i nieco solimy. Dodajemy troszkę świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Kolizje SmakówSosy grzybowe są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy należy do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Można go podać do młodych ziemniaków jak i do makaronu. Jest świetnym dodatkiem również do ryb i mięs. Składniki : 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów lub kostka rosołowa grzybowa odrobina oleju 200 ml śmietany(...)kostkę rosołową). Do wstępnie posmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki. Rada : Kurki musimy dobrze opłukać i oczyścić ponieważ pomiędzy blaszkami mogą znaleźć się ziarenka piasku itp. Smacznego
Mechanik w kuchniPomidory królują u nas na całego, wczoraj delikatny pomidorowy krem , dzisiaj makaron z przepysznym sosem pomidorowo-serowym. Polecam ! Rewelacyjne połączenie smaków. Idealny pomysł na szybki letni obiad. Składniki: - 2 duże cebule - 150ml pikantnego ketchupu - 250ml wody - 1 puszka pomidorów bez skórki - 2 duże ząbki czosnku - 100g startego sera (u mnie mozarella) - sól i świeżo mielony pieprz(...)Dodać startą mozarellę i mieszając zagotować całość (tak by ser się lekko rozpuścił). Odstawić garnek z palnika i zmiksować wszystko (u mnie ręcznym blenderem). Zmiksowany ser idealnie zagęści nam sos tak, że nie trzeba go już niczym zagęszczać. Na końcu dodać zmiażdżone praską ząbki czosnku i dokładnie zamieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować (al'dente
Smaczne ZdroweSpaghetti kojarzy mi się przede wszystkim z sosem pomidorowym. U nas w domu było to takie danie na leniwą niedzielę. Mama prawie co tydzień gotowała makaron z sosem pomidorowym. Można powiedzieć, że była to jej weekendowa specjalność:) Ja tym razem do spaghetti zrobiłem sos śmietanowy. No może prawie śmietanowy – zawsze zastępuję śmietanę jogurtem naturalnym. Dodałem też starte jabłko i odrobinę
Gotuj z MisiemDzisiaj polecam Wam przepis na smaczny, nieskomplikowany sos, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu. Ja podałam razem z makaronem tagliatelle. Składniki na sos dla 3 osób: 1 puszka pomidorów bez skórki 1/2 papryk czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia 1 mała cebula 100-150g dobrej jakości kiełbasy olej do podsmażenia(...)dodać do podsmażonej cebuli i kiełbasy. Następnie dodać pomidory z puszki i wszystko razem dusić do miękkości warzyw. W razie potrzeby podlać wodą. Posiekać oregano i dodać do sosu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąjajkiem - doprawiamy solą i pieprzem Patelnię rozgrzewamy, wlewamy nie za dużo oleju rzepakowego. Z masy formujemy placuszki gryczano-ziemniaczane. Smażymy z obu stron. Do placuszków gryczano ziemniaczanych polecam sos z leśnych grzybów. SOS z leśnych grzybów: grzyby - np kozaki, borowiki cebula 1/3 szkl śmietany kwaśnej 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz(...)cebuli. Do podsmażonych grzybów dodajemy cebulkę. Wlewamy 1/3 szkl. wody. Dusimy. Pod koniec dodajemy śmietanę połączoną z mąką. Doprawiamy do smaku. Placuszki gryczano-ziemniaczane układamy na sałacie, polewamy sosem grzybowym. Smacznego
kolorowotorcikowobidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} A ja wiosnę powitałam smaczną, zdrową rybką - zapraszam! Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym Ryba: - 400g łososia +marynata: pieprz, sól, ząbek czosnku, sok z połowy pomarańczy Marchewka: - 4 duże marchewki - 4 łyżki sosu sojowego - łyżka miodu - 100ml białego wina półwytrawnego Miętowa otoczka: - 10 listków(...)minut w temperaturze 160 stopni C. Marchewkę myjemy, obieramy, płuczemy, po czym kroimy w paseczki typu julienne. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy marchewkę. Gdy zmięknie zalewamy sosem sojowym, winem i dodajemy miód. Smażymy jeszcze chwilę dla uzyskania pożądanej konsystencji – ja lubię lekko al dente ;) W moździerzu ucieramy mięte z oliwą, przyprawami i sokiem z cytryny. Na talerzu układamy
Sajkofanka smakuDokładnie mieszam, przykrywam i wstawiam do lodówki. Przygotować najlepiej wykonać minimum 3 godziny przed podaniem, choć gotowy do spożycia jest od razu to warto poczekać te 3 godzinki. Sos czosnkowy na zdjęciu jest po prawej stronie, z lewej jest sos z curry . Smacznego. Sos czosnkowy świetnie pasuje przykładowo do : Kalafior w cieście pomidorowym
Mechanik w kuchnirazy zastanawialiście się jak zrobić sos czekoladowy do lodów, deserów, ciast, który nie byłby tylko rozpuszczoną czekoladą zastygającą po 30 sekundach, ale satynowym, aksamitnym sosem, wisienką na torcie? Dzisiaj macie szansę, bo poniższy przepis jest właśnie na taki sos. Uzależnicie się od niego. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSos béchamel jest dodawany do wielu potraw- mięsnych I warzywnych np do lasagne :) Pochodzi ponoc od nazwiska pomyslodawcy tego sosu wysokiego urzednika francuskiego Louisa de Béchameil, markiza de Nointel, który był finansistą I miał honorowe stanowisko naczelnego zarządcy na dworze Ludwika XIV. Zaczynamy :) Składniki: 300 ml mleka 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu plaster cebuli 25 gr masła(...)drugim rondelku rozpuszczamy na gazie masło I dodajemy make. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy z gazu, nalewamy odcedzone mleko, dajemy rondel na gaz, ciągle mieszając. Gdy sos będzie miał konsystencję śmietany doprawiamy solą I pieprzem do smaku. Gotowe
Smaki EdytyPodpowiadam jak zrobić dobry dodatek do makaronu. Nie można go nazwać gulaszem bo za mało tu mięsa . To raczej gęsty sos z kawałkami mięsa . Robię gdy pojawiają się w lodówce ,, okrawki" od karkówki. Zawsze jak formuję karkówkę do pieczenia w całości to zostają odkrojone kawałki. Zależnie od tego czy karkówka była kształtna czy nie jest ich więcej lub mniej(...)resztę wody. Włożyć pokrojone grzyby ,pomidora, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, jałowiec. Wsypać szczyptę soli i pieprzu. Dusić przy uchylonej pokrywce godzinę. Płyn powinien odparować tak by sos był gęsty. Dodać masło. Wymieszać. Doprawić sos do smaku pieprzem mielonym . Podałam do makaronu penne posypując usiekaną natka pietruszki. * można przygotować większą ilość i zamrozić w porcjach
Buniabaje w kuchniZnalazłam w starych przepisach pomysł na sos do makaronu .Nie jest specjalnie odkrywczy. Felerem jest wykorzystanie ,, kostki bulionowej" - ale czasem jak mus to mus. Nie będę udawać, że nie korzystam w awaryjnych sytuacjach z gotowców albo pół produktów. Dziś miałam urwnie głowy od rana - obiad z wczorajszych ,, resztek" ( po prostu podgrzałam wczorajszą rybę w sosie i podałam(...)razem z ryżem - syn rano wyjechał , a na nas dwie starczyło wczorajszych pozostałości ). Wstawiam więc archiwalny pomysł bo może się komuś przyda :) Taki prościutki sos .Szybki .Zupełnie nie włoski. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni