Spaghetti z tuńczykiem w śmietanowym sosie... Cienkie, długie nitki makaronu. Śmietanowy, lekko kwaśny, gęsty sos. Pływające kawałki tuńczyka. Pycha! Składniki: 250 g makaronu spaghetti; 1 duża cebula; 2 puszki tuńczyka w oleju; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić(...)czosnek. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut. Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron wymieszać z sosem i podawać do zjedzenia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Najlepszą śmietaną
Gospodyni Miejskazrobiłam makaron farfalle czyli słodkie małe kokardki :) dałam im smak waniliowy. A już gotowy połączyłam z borówkami, twarogiem i orzeźwiającymi listkami mięty, oczywiście nie odbyło się to bez dodania sosu waniliowego dla wzmocnienia smaku. SKŁADNIKI: przepis autorski makaron 400 g semoliny (jeżeli nie posiadamy semoliny możemy wykorzystać do tego mąkę pszenną 405) 4 jajka duże pół łyżeczki soli morskiej(...)laski wanili mąkę pszenną do podsypywania (405) sos 1/2 laski wanili 150 ml mleka 50 ml śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 żółtko ok 50 gram twarogu do posypania borówki 1 op kilka listków mięty świeżej SPOSÓB WYKONANIA: wykorzystałam z tego
Basia w kuchniZbliża się Halloween czas szaleństwa przebieranek oraz nietuzinkowych przekąsek. Ja przygotuje mumie znikają bardzo szybko z talerzy z krwistym sosem. Debiut już był Gabrysia pochłonęła ja w mik:) Robi się je w miarę szybko są pyszne na zimno jak i na ciepło. Resztę historii pewnej mumi opowiem w przepisie. SKŁADNIKI : mielone użyłam wieprzowego 0,5 kg sól, pieprz(...)ciasto francuskie 1 opakowanie kawałek ugotowanego białka z jajka ( zrobimy z tego oczy ) plus słomka do napoju do wycięcia oczek 1 kostka gorzkiej czekolady do zrobienia źrenic SOS 1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku gałązka tymianku świeżego 1 mała gałązka rozmarynu
Basia w kuchnimój kochany i banalnie prosty przepis na sos czosnkowy , który jest świetnym dodatkiem do większości potraw! Nieodłączny składnik pizzy, zapiekanek, a także można nim polać mięso, czy brokuły. Jest przepyszny! Składniki: jogurt grecki (lub inny gęsty jogurt naturalny) 3 łyżki majonez 1 łyżka 1 ząbek czosnku pieprz, sól ewentualnie zioła (według uznania) Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy(...)pozostałymi składnikami. Najlepiej, gdy sos ma czas się "przegryźć", ale u mnie nigdy nie zdąży, bo już jest zjedzony
Anielska Kuchnia Anidelikatność. Składniki: NA GNOCCHI: * 250 g ugotowanych ziemniaków * 125 g sera ricotta * 1 jajko * około 1,5 szklanki mąki pszennej ( ilość mąki zależy od mączystości ziemniaka ) * sól NA SOS SEROWY: * 150 ml śmietanki 30% * 50 g sera cheddar * 30 g sera żółtego rottdamer lub ementaler * pieprz świeżo mielony Wykonanie: Ugotowane, wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę(...)dociskać widelcem, formując klasyczny wzór. W dużym garnku zagotować wodę. Posolić i wlać łyżkę oleju. Na wrzącą wodę wrzucać kluski. Gotować do wypłynięcia, po czym wyjmować łyżką cedzakową. Przygotować sos serowy. Śmietankę podgrzać w rondelu - nie zagotować. Do gorącej śmietanki dodać starty na małych oczkach ser - mieszać aż ser się rozpuści. Można delikatnie podgrzewać sos, ale nie gotować. Na koniec
kolorowotorcikowoHistoria tego sosu jest bardzo prosta , jak i samo wykonanie. Jak sama nazwa wskazuje, stworzony został przez pasterzy zwierząt. Gotowali z tego co mieli pod ręką. Oczywiście dziś ten przepis jest mocno zmieniony i będzie nadal zmieniany. A oto moja wersja: - Pieczarki 40dkg - Sos pomidorowy 1 litr - szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy(...)niecałe pół szklanki śmietany słodkiej, czy kwaśnej (dowolnie) - przyprawy: pieprz, czosnek i sól opcjonalnie gdyż inne składniki są posolone. - olej lub masło klarowane do podsmażenia - posiekana pietruszka (garść) Robimy sos pomidorowy według http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html jeżeli nie mamy świeżych pomidorów używamy tych z puszki. Kroimy szynkę w paski lub kostkę, jak nam wygodnie. Rozgrzewamy tłuszcz , dodajemy szynkę
Pasje JolkiSmaczny gęsty sos na bazie żeberek i warzyw. Przygotowanie nie jest trudne, ale chwilę trzeba poświęcić czasu. Sosu wychodzi więcej, tak że starczy na 2-3 obiady. Najpierw z żeberkami, a potem można wykorzystać do pulpetów czy kopytek. - 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku - marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 700-800 g żeberek wieprzowych(...)poukładaj w niej mięso. NIE SÓL . Podsmaż na dużym ogniu z każdej strony po ok.4-5 minut, aż ładnie zbrązowieją. Nie przypal. Podsmażone mięso dodaj do przygotowanej wcześniej bazy pod sos z warzyw. Na średnim ogniu gotuj ok.1,5-2 godziny, aż mięso zmięknie i odparuje połowa wody . W między czasie na początku gotowania zbiorą się szumowiny, zbierz je łyżką cedzakową
Pasje JolkiJest to typowo włoski specjał, ale świetnie odnajduje się i w naszej kuchni. Sos który doskonale pasuje do różnych rodzai makaronów, do lasagne, chleba i kopytek. Jest uniwersalny i doskonały dla mięsożerców. Łatwy w przygotowaniu, można go zawekować jak i zamrozić. - 600 g mięsa mielonego wołowego - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego(...)koncentraty pomidorowego - 1 litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają - pół litra wywaru mięsnego lub wody - 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek selera i pora - duża cebula - olej do smażenia - przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnek Warzywa myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. NIE SOLIMY . Mięso mielimy na sicie o dużych oczkach, dodajemy
Pasje JolkiTeriyaki znają wszyscy, jeśli nie z własnych, kuchennych doświadczeń, to zapewne kosztowaliście go w ulubionej knajpce z azjatyckim jedzeniem. Jest intensywny i niepowtarzalny. W jego skład wchodzi sos sojowy, cukier (lub miód), czosnek, imbir i sake,a sekretem są oczywiście proporcje. Dlatego możecie wykonać go samodzielnie, lub pójść "na łatwiznę" i sięgnąć po gotowy, dostępny w każdym supermarkecie(...)uczyniłam ;) Sos możecie wykorzystywać do marynowania mięsa, ryb, jako dodatek do sushi lub na wiele innych sposobów, tutaj jak zawsze ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak w tym przepisie był mocno przypadkowy. Najukochańszy był głodny, musiałam szybko reagować! Ze względu na porę wybór mięsiw w osiedlowym sklepie był już
Taste Of My Daysprawia mi przyjemności, a poprawa humoru to niedoczekanie. Zjeść jednak coś trzeba. Dlatego wyciągając z lodówki minimum składników, wyczarowałam pyszną sałatkę z magicznym kurczakiem. Składniki : Marynata: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy, papryka słodka 1 duża pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 duży pomidor 1/2 ogórka garść sałaty(...)mnie lodowa) sos vinaigre (z sosem balsamicznym i musztardą) 1/2 mozarella parmezan do posypania Przygotowanie : Kurczaka marynujemy przez noc. Do miski z pokrojonym w paski kurczakiem dodajemy sos sojowy, miód i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Warzywa umyć, pokroić i ułożyć na sobie. Na końcu dodać kukurydzę i mozarellę, wszystko podać w przygotowanym sosie w słoiczku. Kurczaka zgrillować, podać
Kitchens AlphabetZdrowa i pyszna sałatka z sosem winegret Lekka sałatka z sosem winegret SKŁADNIKI: 1 op. mieszanki sałat sałata lodowa-1 główka pomidory -2 szt Sos Winegret: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy dijon sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Sos: Do słoika po dżemie wycisnąć sok z cytryny, dodać musztardę i oliwę(...)Wyłożyć mix sałat do salaterki. Sałatę lodową cienko pokroić, dodać do pozostałych sałat . Następnie pomidory umyć, osączyć, pokroić w plastry, dodać do sałat, wymieszać. Sałatkę polać sosem przed samym podaniem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script
Kuchnia DanusiPrzeraźliwie długi tytuł wyszedł, a tymczasem przepis jest ultraszybki i łatwy. Przede wszystkim sałatka wychodzi pysznie i tanio. A o to przecież chodzi :) Składniki: Sos: - 150 ml śmietany 12% (może być jogurt naturalny) - 3 łyżki majonezu - 3 ząbki czosnku - bazylia - oregano - zioła prowansalskie - czosnek granulowany Sałatka: - 1 średni brokuł - 3-4 pomidory (w zależności od rozmiaru, można również użyć pomidorków(...)koktailowych) - 4 jajka - odrobina cukru Opcjonalnie ogórek zielony i/lub prażony słonecznik Najpierw zrobimy sos. Jak łatwo się domyślić, musimy połączyć ze sobą wszystko to, co widzimy na liście powyżej. Mieszamy więc śmietanę z majonezem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, do tego wsypujemy tak konkretnie - gdzieś po dużej łyżce stołowej bazylii, oregano i ziół prowansalskich, na koniec doprawiamy również sporą ilością
Kulinarne zapędy KokosaInspiracją do zrobienia tego sosu był dla mnie pewien przepis zaczerpnięty z odmętów serwisu Youtube, który z pewnością wkrótce się tu pojawi. Tamten przepis przewidywał użycie gotowego sosu BBQ, a ja chciałam być fajna i zrobić go w warunkach domowych. Porady szukałam w tym samym serwisie i znalazłam to - polecam użytkownika, żeby nie było, że kradnę ;) A dla tych, którym(...)szkoda 4 minut na obejrzenie filmiku, zrobiłam notatkę: Składniki: - 150 g ketchupu - 2 łyżki miodu - 1,5 łyżeczki musztardy - 2 łyżki sosu sojowego - 1 ostra papryczka (ja użyłam pasty) - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 50 ml wody - łyżka czosnku granulowanego Przygotowanie tego cudeńka jest nad wyraz proste - bierzemy rondelek i dodajemy do niego wszystkie składniki oprócz czosnku. Jeśli mamy ostrą papryczkę
Kulinarne zapędy Kokosamogę uwierzyć, że przez tyle lat ich nie jadłam. Dzisiejsza propozycja to połączenie jak dla mnie idealne - nic tak nie komponuje się z brokułami jak ser właśnie :) Użyć możemy sosu takiego jak tu , ja jednak postanowiłam przygotować w tym celu bardziej wyrazisty i zdecydowanie gęstszy. Połączenie łagodnego sera topionego ze zdecydowaną ostrością lazura i słodyczą śmietanki nie wymaga nawet stosowania(...)ogień. Gdy woda się zagotuje, ogień zmniejszamy i gotujemy do pożądanej przez nas miękkości, jak kto lubi :) W tym czasie śmietankę wlewamy do rondla, a sery kroimy w kostkę. Sos najlepiej zacząć przygotowywać, gdy brokuły będą już prawie gotowe, ponieważ jest niezwykle szybki - podgrzewamy śmietankę na małym ogniu, po czym wrzucamy do niej nasze sery i mieszamy do momentu
Kulinarne zapędy Kokosa