sosy - 71234 przepisów (strona:33/4749)

Soczysta polędwiczka wieprzowa w śliwkowym sosie 149

drodzy, dzisiaj polecam na obiad soczystą polędwiczkę, która dosłownie rozpływa się w ustach, polaną sosem z suszonych śliwek. Sos jest kremowy i słodki i naprawdę dobrze oraz smacznie komponuje się z polędwiczką. Ja podałam do tego sałatę z dodatkami, które akurat miałam pod ręką. Do tej polędwiczki świetnym dodatkiem będzie kasza gryczana. Na ten prosty, łatwy i zarazem perfekcyjny obiad(...)potrzebujecie tylko 25 minut- więc do dzieła! Smak tego dania na pewno Was urzeknie :) Polędwiczka:   * polędwiczka wieprzowa- 1 szt. * masło klarowane- 50 g * sól pieprz, tymianek Sos śliwkowy: * suszone śliwki- 15 szt. * śmietanka 30%- 250 ml * cebula- 1 duża szt. * sól, pieprz Sałatka: * sałata- 5 liści * pomidorki koktajlowe- 6 szt. * mango- połowa * rzodkiewka- 6 szt. * sezam- 2 łyżki * olej

Kraina Miodem Płynąca
Sos BBQ 95

pierwszy z tym sosem miałam styczność już ładnych parę lat temu (nie uwierzycie gdzie- w McDonald's…) i wtedy zakochałam się w nim po uszy! :) Dzisiaj ten sos już tylko lubię (jakoś bardziej wolę jogurtowe i delikatniejsze), ale od czasu do czasu przygotowuję go w domu- szczególnie wtedy, kiedy serwuję grillowane mięso lub burgery- bo to duet idealny! :) Wypróbujcie koniecznie(...)sosu, który jest odpowiednio słodki, lekko kwaśny i pikantny w sam raz! :) * cebula- 1 duża szt.* * czosnek- 2 ząbki * cukier- 2 łyżki * ketchup- 2 łyżki * ocet jabłkowy- 4 łyżki * papryka słodka mielona- 1 łyżka * oliwa- do smażenia Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę i zeszklić na oliwie. Kiedy będzie już miękka dodać sprasowany czosnek, przemieszać i wsypać cukier wraz

Kraina Miodem Płynąca
Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym 183

Klasyczna ryba w cieście, jednak  przygotowana na wzór i styl kuchni orientalnej. Soczyste filety w pysznym cieście polane charakterystycznym w smaku sosem słodko- kwaśnym to idealna propozycja na codzienny obiad.  Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym -  Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej(...)wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: vegeta sos słodko - kwaśny (gotowy lub z tego przepisu ) olej do smażenia Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym -  Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać

Słodka Strona
Makaron z Brokułami, Serkiem Brie i Sosem Serowym 241

Prosty, szybki a przy tym smaczny i pożywny obiad.  Soczyste brokuły doskonale komponują się z serkiem brie, jak również z sosem serowym. Danie przygotujemy jeszcze szybciej gdy użyjemy gotowego sosu, jednak ten z dodatkiem brie ma wyjątkowy smak i z pewnością warto spędzić troszkę więcej czasu w kuchni, aby osiągnąć pełny efekt. Makaron z Brokułami i Serkiem Brie - Składniki(...)makaronu średni brokuł (ok. 500 g) bulion warzywny - kostka (lub ok. łyżkę vegety) Sos Serowy: 3 ząbki czosnku łyżka masła 100 g serka brie + ok. 50 g na wierzch 120 żółtego sera 200 g śmietanki 30% 100 ml mleka 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka skrobi ziemniaczanej + odrobina wody przyprawy: gałka muszkatołowa, tymianek, biały pieprz, pieprz czarny, sól Makaron z Brokułami

Słodka Strona
Sos pieczarkowy do makaronu 402

Brak pomysłu na obiad ? Brak czasu na jego przygotowanie ? Zrób makaron z sosem pieczarkowym. Sos pieczarkowy można podawać także do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, kaszy gryczanej, jęczmiennej lub innej ulubionej. Składniki: * 450 g pieczarek * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * 120 g sera ricotta * 100 ml słodkiej śmietanki 30% * 1 łyżka masła * 1 łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz * świeża natka(...)dusić 10 minut. Po tym czasie do pieczarek dodać ser ricotta oraz słodką śmietankę - całość dokładnie zamieszać. Pozostawić na ogniu, już bez przykrycia, i dusić kilka minut, aż sos stanie się kremowy.  Sos pieczarkowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Sos pieczarkowy podawać z ulubionym makaronem lub kaszą. Smacznego

kolorowotorcikowo
Frankfurcki zielony sos 145

Ponoć zachwycał się nim sam Johann Wolfgang von Goethe i wcale się jemu nie dziwię. Sos jest pyszny, pięknie zielony, cudownie pachnący i prawdziwie wiosenny. Pierwsza receptura na ten przysmak pojawiła się we Frakfurckiej Książce Kucharskiej autorstwa Wilhelminy Rührig w 1860 roku. Mieszkańcy miasta nad Menem  w miejscowej gwarze zwą go  Gri Soß(...)wyobrażają sobie bez niego Świąt Wielkanocnych. Zielony sos stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, jajek oraz ziemniaków w każdej postaci. Poza Niemcami znany jest on również we Włoszech jako salsa verde i we Francji jako sauce verte . Podstawą oryginalnego przepisu są świeże zioła, a przede wszystkim szczypior, szczaw, anyż, pietruszka, ogórecznik, trybula i rzeżucha. Jeśli nie uda Wam się

Food Square
Spaghetti z tuńczykiem w śmietanowym sosie 189

Spaghetti z tuńczykiem w śmietanowym sosie... Cienkie, długie nitki makaronu. Śmietanowy, lekko kwaśny, gęsty sos. Pływające kawałki tuńczyka. Pycha!   Składniki: 250 g makaronu spaghetti; 1 duża cebula; 2 puszki tuńczyka w oleju; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić(...)czosnek. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut. Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron wymieszać z sosem i podawać do zjedzenia. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Najlepszą śmietaną

Gospodyni Miejska
Waniliowy makaron farfalle z borówkami w sosie waniliowym 156

zrobiłam makaron farfalle czyli słodkie małe kokardki :) dałam im smak waniliowy. A już gotowy połączyłam z borówkami, twarogiem i orzeźwiającymi listkami mięty, oczywiście nie odbyło się to bez dodania sosu waniliowego dla wzmocnienia smaku. SKŁADNIKI: przepis autorski makaron  400 g semoliny (jeżeli nie posiadamy semoliny możemy wykorzystać do tego mąkę pszenną 405) 4 jajka duże pół łyżeczki soli morskiej(...)laski wanili  mąkę pszenną  do podsypywania (405) sos  1/2 laski wanili  150 ml mleka 50 ml śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej  1 żółtko    ok 50 gram twarogu do posypania  borówki 1 op  kilka listków mięty świeżej    SPOSÓB WYKONANIA: wykorzystałam z tego

Basia w kuchni
Mumie na Halloween z krwistym pomidorowym sosem 144

Zbliża się Halloween czas szaleństwa przebieranek oraz nietuzinkowych przekąsek. Ja przygotuje mumie znikają bardzo szybko z talerzy z krwistym sosem. Debiut już był Gabrysia pochłonęła ja w mik:) Robi się je w miarę szybko są pyszne na zimno jak i na ciepło. Resztę historii pewnej mumi opowiem w przepisie. SKŁADNIKI : mielone użyłam wieprzowego 0,5 kg  sól, pieprz(...)ciasto francuskie 1 opakowanie  kawałek ugotowanego białka z jajka ( zrobimy z tego oczy ) plus słomka do napoju do wycięcia oczek  1 kostka gorzkiej czekolady do zrobienia źrenic SOS  1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki  1 łyżka oliwy  2 ząbki czosnku  sól, pieprz do smaku  gałązka tymianku świeżego  1 mała gałązka rozmarynu

Basia w kuchni
Sos czosnkowy 265

mój kochany i banalnie prosty przepis na sos czosnkowy , który jest świetnym dodatkiem do większości potraw! Nieodłączny składnik pizzy, zapiekanek, a także można nim polać mięso, czy brokuły. Jest przepyszny! Składniki: jogurt grecki (lub inny gęsty jogurt naturalny) 3 łyżki majonez 1 łyżka 1 ząbek czosnku pieprz, sól ewentualnie zioła (według uznania) Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy(...)pozostałymi składnikami. Najlepiej, gdy sos ma czas się "przegryźć", ale u mnie nigdy nie zdąży, bo już jest zjedzony

Anielska Kuchnia Ani
Gnocchi z ricottą w sosie serowym 310

delikatność. Składniki:  NA GNOCCHI: * 250 g ugotowanych ziemniaków * 125 g sera ricotta * 1 jajko * około 1,5 szklanki mąki pszennej ( ilość mąki zależy od mączystości ziemniaka ) * sól NA SOS SEROWY: * 150 ml śmietanki 30% * 50 g sera cheddar * 30 g sera żółtego rottdamer lub ementaler * pieprz świeżo mielony Wykonanie: Ugotowane, wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę(...)dociskać widelcem, formując klasyczny wzór. W dużym garnku zagotować wodę. Posolić i wlać łyżkę oleju. Na wrzącą wodę wrzucać kluski. Gotować do wypłynięcia, po czym wyjmować łyżką cedzakową. Przygotować sos serowy. Śmietankę podgrzać w rondelu - nie zagotować. Do gorącej śmietanki dodać starty na małych oczkach ser - mieszać aż ser się rozpuści. Można delikatnie podgrzewać sos, ale nie gotować. Na koniec

kolorowotorcikowo
Pasterski sos do makaronu 108

Historia tego sosu jest bardzo prosta , jak i samo wykonanie. Jak sama nazwa wskazuje, stworzony został przez pasterzy zwierząt. Gotowali z tego co mieli pod ręką. Oczywiście dziś ten przepis jest mocno zmieniony i będzie nadal zmieniany. A oto moja wersja: - Pieczarki 40dkg - Sos pomidorowy 1 litr - szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy(...)niecałe pół szklanki śmietany słodkiej, czy kwaśnej (dowolnie) - przyprawy: pieprz, czosnek i sól opcjonalnie gdyż inne składniki są posolone. - olej lub masło klarowane do podsmażenia - posiekana pietruszka (garść) Robimy sos pomidorowy według  http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html  jeżeli nie mamy świeżych pomidorów używamy tych z puszki.  Kroimy szynkę w paski lub kostkę, jak nam wygodnie. Rozgrzewamy tłuszcz , dodajemy szynkę

Pasje Jolki
żEberka wieprzowe duszone w warzywnym sosie własnym 117

Smaczny gęsty sos na bazie żeberek i warzyw. Przygotowanie nie jest trudne, ale chwilę trzeba poświęcić czasu.  Sosu wychodzi więcej, tak że starczy na 2-3 obiady. Najpierw z żeberkami, a potem można wykorzystać do pulpetów czy kopytek. - 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku - marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 700-800 g żeberek wieprzowych(...)poukładaj w niej mięso. NIE SÓL . Podsmaż na dużym ogniu z każdej strony po ok.4-5 minut, aż ładnie zbrązowieją. Nie przypal. Podsmażone mięso dodaj do przygotowanej wcześniej bazy pod sos z warzyw. Na średnim ogniu gotuj ok.1,5-2 godziny, aż mięso zmięknie i odparuje połowa wody . W między czasie na początku gotowania zbiorą się szumowiny, zbierz je łyżką cedzakową

Pasje Jolki
Sos Ragout bolognese 126

Jest to typowo włoski specjał, ale świetnie odnajduje się i w naszej kuchni. Sos który doskonale pasuje do różnych rodzai makaronów, do lasagne, chleba i kopytek. Jest uniwersalny i doskonały dla mięsożerców. Łatwy w przygotowaniu, można go zawekować jak i zamrozić. - 600 g mięsa mielonego wołowego - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego(...)koncentraty pomidorowego - 1 litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają - pół litra wywaru mięsnego lub wody - 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek selera i pora - duża cebula - olej do smażenia - przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnek Warzywa myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. NIE SOLIMY . Mięso mielimy na sicie o dużych oczkach, dodajemy

Pasje Jolki