sosy - 71734 przepisów (strona:27/4783)

Klasyczny sos czosnkowy z nutą cząbru 208

Pierwszy dzisiejszy wpis to klasyka wszystkich obżartuchów czyli sos czosnkowy. Sos w którym można wszystko umoczyć według opinii wielu :). Antybakteryjny czosnek zabije wszelakie bakterie a jego niezrównany smak od pokoleń nas zachwyca. Sos robiony jest namiętnie w wszelakich knajpach często z mizernym skutkiem a tak naprawdę przepis jest prosty i dziś go zdradzę. Porcja na małą bulionówkę Czas przygotowania(...)minut + sos musi się przegryźć Składniki: Ok 220 g śmietany 12%tł. 2 łyżki śmietany kremówki 30%tł 1 łyżeczka majonezu sól himalajska cukier bądź ksylitol cząber suszony czosnek granulowany lub świeży Przygotowanie: 1/ Wszystkie składniki łączymy ze sobą a smak bilansujemy wd. upodobań. Pamiętajmy że uważamy z solą - solimy na początku mniej i stopniowo dodajemy więcej, cukru dodajemy

Kuchnia PROzdrowotna
Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym 133

cytryny 650 ml wody składniki na farsz I: 50g margaryny 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 dojrzały pomidor 30g boczku 30g chorizo 3 liście laurowe 500g mielonej wołowiny Składniki sos: 70g margaryny 80g mąki 625 ml mleka sok z cytryny natka pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa składniki na panierkę: 4 jajka jajka bułka tarta olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Ciasto(...)wrzenia dodajemy mąkę i zdejmujemy z ognia cały czas intensywnie mieszając. Pozostawiamy do wystygnięcia (ale ciasto nie może być całkiem zimne bo źle się będzie wałkować). Farsz i sos: Farsz: wszystkie składniki drobno posiekane smażymy na margarynie,  w następującej kolejności: margaryna, cebula i liście laurowe, chorizo i boczek, pomidor a na końcu mięso i przyprawy. Sos: Z podanych składników

Bon Appetit Małgorzaty
Bakłażany z sosem maślankowym i granatem 148

przepisy Yotam'a Ottolenghi (i linki do filmów), i wszystkie są tak smakowite, że trzeba było zacząć. Bakłażany są pyszne! Nie wolno jedynie żałować oliwy - trzeba dać jej dużo. Sos maślankowy to prawdziwe odkrycie - będzie świetny do wielu innych dań.  składniki 2 duże i długie bakłażany (użyłam czterech małych) 1/3 szklanki oliwy z oliwek(...)łyżeczki  tymianku  plus kilka całych gałązek do dekoracji  sól morska i czarny pieprz 1 granat 1 łyżeczka przyprawy za'atar sos 9 łyżek maślanki Pół filiżanki jogurtu greckiego 1 i1/2 łyżki oliwy z oliwek, + troche do polania  1 mały ząbek czosnku, roztarty 1 szczypta soli przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Pokroić bakłażany wzdłuż

Stare Gary
Sałatka z rukolą, jajkiem i słodkim sosem balsamicznym 414

Prosta, pyszna i soczysta sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych, jajek i słonecznika, z dodatkiem rewelacyjnego, słodkiego sosu balsamicznego (jeżeli macie gotowy, to świetnie, jeżeli nie, to przepis podaję poniżej). Wspaniała propozycja na śniadanie/kolację, to również dobry pomysł na imprezę z przyjaciółmi- z pewnością wszystkim będzie smakować :) Polecam! Sałatka (dla 3 osób): * rukola- 250 g (opakowanie) * pomidorki koktajlowe(...)jajko- 5 szt. * słonecznik- 1/3 szklanki * olej z pestek winogron- 2 łyżki (lub inny) * sok z cytryny- 1 łyżka * sól, pieprz Sos balsamiczny: * ocet balsamiczny- 1/3 szklanki * miód- 1 łyżka Sałatka: Jajka ugotować na twardo. Umytą rukolę przełożyć do miski, dodać pomidorki, ugotowane jajko i posypać słonecznikiem. Całość polać oliwą, sokiem z cytryny, doprawić, a na koniec polać sosem balsamicznym

Kraina Miodem Płynąca
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 126

wtedy dodatkowo sól i pieprz) 1 lyżka oliwy 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 1 gałązka rozmarynu warzywa :2 marchewki,mała pietruszka,kawałek selera-opcjonalnie Składniki na sos: cały wywar spod pieczenia mięsa 2 lyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego sól,pieprz do smaku         PRZYGOTOWANIE: Schab(...)minut pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i rozchylić folię,żeby mięso nabrało złocistego koloru i ładnie się zrumieniło Wywar spod mięsa zlać do rondelka ,dodać powidła . Gotować kilka minut.Gdy sos jest za gęsty rozrzedzić wodą.Dodać resztę przypraw.Dodatek miodu lub cukru zależy od słodyczy powideł.Do wysmażania moich powideł nie używałam cukru,dlatego teraz do sosu musiałam dodać łyzeczkę miodu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym 123

ostatnim czasie.Ryby bardzo lubimy,jemy je bardzo czesto,zatem kazdy nowy przepis chetnie wyprobowuje.Ten pochodzi z zerwanej kartki z kaledarza.Nie czekal nawet dlugo na realizacje,bo zaintrygowal mnie sos z kaparow - sugerowany jako najlepszy dodatek do klopsikow. Klopsiki sa nie tylko przepyszne,ale malokaloryczne,wrecz dietetyczne,bo upieczone w piekarniku.Juz zapach dochodzacy z piekarnika zapowiadal nie lada uczte.Za smakiem kaparow(...)przepadam szczegolnie,ale smak sosu mnie zaskoczyl, jest wysmienity i rzeczywiscie jego intensywny smak idealnie komponuje sie z rybnymi klopsami.Juz mysle o powtorce tego zestawu.Goraco polecam,bo to jest pyszne! Skladniki na klopsiki: 60 dkg dorsza lub innej bialej ryby morskiej 1/2 szklanki bulki tartej 1 jajko 1 czubata lyzka masla 1 cebula 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki kilka galazek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy z malinami czyli z sosem malinowo-czekoladowym 134

Racuchy z malinami – a właściwie z sosem malinowo-czekoladowym, to doskonałe połączenie naturalnej słodyczy owoców i przepysznej czekolady. Okazuje się, że nie tylko racuchy z jabłkami są pyszne… Można również spróbować w okresie letnim wykorzystać świeże maliny i rezultat rewelacyjny! Racuchy z malinami i czekoladą – składniki: Racuchy : 300 ml maślanki 2 jajka 400 g mąki(...)połowy cytryny 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej odrobina soli oliwa do smażenia Na sos : 300 ml jogurtu naturalnego garść malin kawałek startej gorzkiej czekolady (można dodać mlecznej) łyżka cukru pudru Przygotowuję najpierw sos mieszając jogurt naturalny z rozdrobnionymi malinami, startą czekoladą i łyżką cukru pudru. Składniki na racuchy miksuję na jednolitą masę. Smażę na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Polewam sosem

UgotujmyTo.pl
Kurczak w sosie BBQ – „Wspomnienie lata” 326

coś pysznego z piekarnika. Podawałam już przepis na skrzydełka w miodzie i musztardzie , które smakują i z grila i z piekarnika a dzisiaj proponuję przepis na pysznego kurczaka w sosie barbecue. Sos jest super prosty do przygotowania a kurczak smakuje niebiańsko. Można teraz poćwiczyć i przygotować go z piekarnika a jak przyjdzie lato przepis będzie jak znalazł. Kurczak w sosie(...)składniki na marynatę : 8 łyżek ciemnego sosu sojowego 8 łyżek płynnego miodu 8 łyżek ketchupu 2 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczki wędzonej papryki ziarenka suszonego chili (opcjonalnie) oraz: ok. 750g – 1 kg pałek z kurczaka sól   Kurczaka myję i osuszam. Posypuję solą. Wszystkie składniki marynaty mieszam i polewam kurczaka (najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce). Piekarnik

UgotujmyTo.pl
Makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowego 179

nadał daniu charakteru. Danie oczywiście nie należy do lekkich ale czasami w okresie jesienno-zimowym można pozwolić sobie na taką rozpustę Zapraszam na makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowego i mam nadzieję, że będzie Wam tak bardzo smakował jak nam..:)! Makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowego Składniki: (na 2 porcje(...)Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale wyjąć go ZANIM ugotuje się al dente (przegryziony musi stawiać lekki opór), ponieważ będzie się dodatkowe 2-3 minuty gotował w sosie na patelni a nie chcemy, żeby nam się rozgotował. 2. Na podgrzanym -ale nie gorącym- oleju podsmażyć 2-3 minuty obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Uważać, żeby nie zbrązowiał

UgotujmyTo.pl
Schab pieczony z jabłkowym sosem 115

Dzisiejszy przepis jest dla tych, którym znudziły się tradycyjne schabowe…. To przepis na schab pieczony z jabłkowym sosem. Lubię takie połączenia mięsa z owocami. Schab pieczony w rękawie do pieczenia jest bardzo soczysty a dodatek kwaskowego sosu jabłkowego nadaje mu charakteru. Przepis łatwy do przygotowania, więc naprawdę warto się skusić…:)! Schab pieczony z jabłkowym sosem Składniki (8 porcji(...)znalazła się na spodzie. Zapiekać kolejne 20 minut i znowu odwrócić i zapiekać jeszcze 20 minut. Przed końcem można rozciąć worek, aby mięso się lekko zrumieniło. Po wyjęciu, jeśli sos jest za rzadki to przełożyć go do rondelka(bez mięsa) i jeszcze gotować na małym ogniu 5-10 minut, aby odparował a jeśli jabłka są zbyt kwaśne to dodać cukru

UgotujmyTo.pl
Panna cotta z sosem z owoców leśnych 145

śmietanki 30% 250 ml mleka 3,2% 80-100 g cukru 3 łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii niewielka ilość oleju do wysmarowania foremek Sos z owoców leśnych: 250 g mrożonej mieszanki owoców leśnych 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 70 g cukru trzcinowego szczypta cynamonu Panna cotta po włosku oznacza gotowana śmietanka. Jest to rodzaj pysznego deseru pochodzącego(...)północnych Włoch. Dzisiaj zaproponuję wersję z sosem z owoców leśnych. Mleko, śmietankę i cukier podgrzać (trzeba uważać, żeby nie zagotować) na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekroić i tępą stroną noża zdjąć nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodać do podgrzanego mleka i śmietanki  (również nie zagotować). Żelatynę zalać niewielką ilością ciepłej wodzie. Gdy żelatyna się rozpuści

Świat Domowej Kuchni
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym z porami 323

jajko garść drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka pszennej mąki sól świeżo zmielony czarny pieprz Dodatkowo: masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne i przepyszne danie. Klopsiki mimo, że wykonane z mięsa drobiowego, bez dodatku bułki - nie są suche, dzięki zapiekaniu(...)sobie śmietanowym, a dodatek pora do sosu nadaje daniu bardzo ciekawy posmak. Z pora usunąć zewnętrzne liście. Wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą i pokroić na cienkie plasterki. W sporym rondlu rozgrzać masło, dodać por i cały czas mieszając smażyć przez 2-3 minuty, aż stanie się szklisty. Dodać mąkę, wymieszać, smażyć na średnim ogniu pół minuty. Wlać mleko i śmietankę

Świat Domowej Kuchni
Sos Koperkowy 137

Sos Koperkowy - idealny dodatek zarówno do dań rybnych jak i mięsnych. Sos delikatny, lekki, aromatyczny, charakterystyczny w smaku - znakomite dopełnienie letniego obiadu. Sos Koperkowy - Składniki: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Sos Koperkowy - Sposób przygotowania: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno(...)pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki. Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku. Moje posty

Słodka Strona
Makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku w towarzystwie sosu pomarańczowego - przepis świąteczny 157

można wykorzystać. Będzie to jedna z moim potraw na wigilijnym stole.  Moje dzieciaki uwielbiają go z twarogiem z cukrem oraz masłem. Wersje z makiem podaję na zimno, również sos jest podawany na zimno. A czy u was podaję się również makaron na słodko na święta? SKŁADNIKI: makaron cynamonowy  klik jak go zrobić  (w zależności ile roladek chcemy(...)zrobić) nadzienie mak 200 ml ulubione orzechy (użyłam włoskich) wedle naszego uznania rodzynki wedle uznania miód płynny 3-4 łyżki gałka muszkatołowa 2 szczypty sos pomarańczowy 400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórkę z jeden pomarańczy 40 g cukru brązowego (dodamy więcej lub mniej w zależności od słodkości pomarańczy) 50 ml likieru cytrynowego (równie dobrze może być pomarańczowy) pół

Basia w kuchni
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 336

Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym... Soczyste i kruche plastry fileta z indyka. Kawałki pieczarek i cebuli. A całość zatopiona w śmietanowym sosie. Delikatne i pyszne danie! Zapraszam! Składniki: 500 g fileta z indyka; 1 średnia cebula; 5 średnich pieczarek; 3 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)łyżki mąki do zagęszczenia sosu + mąka do obtoczenia koteltów; 1/2 łyżki ulubionej przyprawy do zup np. ziarenek smaku/vegety/kucharka czy 1 kostka rosołowa; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Filet z indyka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry. Każdy plaster dodatkowo przeciąć jeszcze na pół, a następnie rozbić cieniutko tłuczkiem. Każdy plaster indyka posolić i popieprzyć z każdej strony

Gospodyni Miejska