doskonałe danie zarówno na co dzień, jak i na specjalną okazję. Przyrządza się go niezwykle łatwo, wystarczy zmieszać składniki marynaty, zamarynować mięso i upiec w piekarniku. Sos teriyaki dodaje daniu odrobinę azjatyckiej egzotyki. Polędwiczki przypadną zdecydowanie do gustu wszystkim miłośnikom słodko-ostrych smaków. Jeśli poszukujecie ciekawych inspiracji na obiad to zachęcam do wypróbowania przepisu. Polędwiczki wieprzowe(...)glazurze z miodu i sosu teriyaki Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz oliwa z oliwek Sos (glazura): 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki sosu teriyaki 4 łyżki miodu 1 łyżka musztardy Dijon ½ papryczki chili Przygotowanie: Umyte polędwiczki przyprawiamy pieprzem, jasnym
Mania Gotowaniawykorzystałam pomysł Okrasy, który był opublikowany niedawno w gazetce Lidla. Choć zwykle bardziej przemawiają do mnie przepisy mojego kochanego Pascala, tym razem Okrasa ma u mnie duży plus. Proporcje sosu znacznie zmodyfikowałam, gdyż oryginał był bardziej śmietanowy niż musztardowy. Sos będzie z pewnością podstawą dania jakie podam na swój rodzinny obiadek. Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym Składniki: 1 polędwiczka(...)wieprzowa Marynata: pieprz oliwa z oliwek 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu Sos miodowo-musztardowy: 1 mała cebula skórka i sok z 1/2 cytryny 30 g orzechów pistacjowych oliwa z oliwek 4-5 suszonych pomidorów 100 ml śmietanki 30% (można również
Mania GotowaniaSos mole to tradycyjny meksykański sos na bazie dużej ilości ostrych papryczek, pomidorów i gorzkiej czekolady. Sos dzięki wspaniałemu smakowi stał się ogromnie popularny na całym świecie. Sos mole jest niezwykle oryginalny, połączenia smaków są niezwykle zaskakujące. Pikantność chili doskonale współgra z mnóstwem przypraw i delikatnością czekolady. Oryginalne mole zawiera około 20 składników, w tym specjalne gatunki papryki(...)chili – poblano i mulato, które tworzą unikalny smaku tego dania. Papryki są bardzo trudno dostępne w Polsce, dlatego musiałam nieco zmodyfikować przepis. Kurczak w sosie mole Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 150 ml wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 łodygi selera naciowego świeża kolendra (opcjonalnie) 2-3 łyżki ziaren sezamu (uprażonych na suchej patelni
Mania Gotowaniapuszki pół szklanki soku z puszki ananasa 1 czerwona papryka słoiczek pędów bambusa 2 marchewki 1 dymka ze szczypiorkiem papryczki chili 2 cm imbiru 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu teryiaki sok z połowy limonki szczypta soli 4 łyżki sosu słodkiego chili pieprz panierka/ tempura chińska do kurczaka olej sezamowy makaron sojowy lub chow mein(...)łyżka sosu teriyaki + garść szczypiorku Do Woka wlewamy olej sezamowy. Siekamy drobno papryczkę chili i imbir. Wrzucamy na jeszcze zimny olej i czekamy aż się podsmaży i odda aromat. Dodajemy do tego posiekaną dymkę. Smażymy chwilę. Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, pokrojoną w paski paprykę, pędy bambusa i kawałki ananasa. Smażymy całość przez kilka minut na dużym
Mango Papajaziarnami słonecznika, ale za to bez dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Zarówno wnętrze klopsa może być za każdym razem inne, jak i dodatki. Miałam ochotę(...)uparła, zjedlibyśmy pewnie ok. północy ;) Myślę jednak, że następnym razem na pewno tego spróbuję. Tymczasem zapraszam na mój najnowszy sposób na mielone... Klops mięsno-warzywny z makaronem i sosem cebulowym Na klops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora 1/2 puszki kukurydzy 100 g łuskanego słonecznika 2 jajka 1 małą
Ratunku obiaddość słodkie, ale dobre. Nawet tata zjadł! Składniki: 250 ml śmietanki 30% opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 ml gorącej wody opakowanie "Pomysłu na...Tiramisu z sosem o smaku amaretto" Wykonanie: Zawartość większej saszetki wymieszać z 250 ml schłodzonej śmietanki, następnie wymieszać mikserem na szybkich obrotach przez ok 3 minut. Odstawić do schłodzenia do lodówki(...)czasie przygotować sos. Sos: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zawartość mniejszej torebki wymieszać ze 150 ml gorącej wody. Odstawić i ostudzić do pokojowej temperatury. Biszkopty nasączyć w sosie i ułożyć warstwę w pucharkach. Następnie ułożyć warstwę kremu, na ją jeszcze jedną warstwę biszkoptów i kremu. Chłodzić w lodówce przez ok. 1,5 godziny. Posypać kakao. Nie lubię kawy
Pasja Smakuznów pulpety. Tym razem w klasycznym sosie grzybowym. A jak w sosie grzybowym to koniecznie z kaszą. Jedno muszę wyjaśnić - nie przepadam za sosem grzybowym ze świeżych czy mrożonych grzybów .Dla mnie taki sos musi być z grzybów suszonych- tylko taki mi smakuje. Nawet gdybym robiła w sezonie grzybowym to świeże ususzę na zapas a sos zrobię z tych które(...)szklanki mleka sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia Na sos: 1/2 szklanki pokruszonych suszonych grzybów 2 łyżki masła 1 łyżka masła kurkowego * 1,5 łyżki mąki 1/2 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1 szklanka wywaru z gotowania grzybów 1/2 szklanki
Buniabaje w kuchniDzień dobry! Przy okazji migawek z warsztatów pisałam Wam o tradycyjnym sosie bolońskim, który wkrótce zagości na blogu. Ten pyszny dzień właśnie nadszedł. Przedstawiam Wam przepis na pyszny sos boloński, taki najprawdziwszy! Co warto wiedzieć o sosie bolońskim? Pozwolę sobie przypomnieć, to co pisałam już w relacji : nie ma czegoś takiego jak spaghetti bolognese, jest sos boloński, który we Włoszech(...)podaje się z makaronem tagiatelle (wiem, że na moich zdjęciach jest spaghetti :-) ). Pewnie zapytacie dlaczego nie spaghetti - sos boloński jest na tyle ciężki, że ten makaron go nie umie utrzymać, jedynie paski tagiatelle (ewentualnie pappardelle) dobrze się sprawdzają, sos boloński to nie tylko mięso i pomidory, bazylia i oregano (to nie są główne przyprawy jakie używa się we Włoszech!), podstawą
Pora coś zjeśćmogą wydać się troszkę lakoniczne, nieskładne i bez wyrazu. Mam nadzieję, że przy następnym razie to się zmieni ;] Zaczynamy więc cykl " Tester ". Zapraszam do czytania! Dziś po lupę bierzemy sosy sałatkowe firmy KOTANYI. Osobiście próbie smakowej i jakościowej, poddałam sos do sałatki greckiej . Sos do sałatki greckiej to mieszanka przypraw nadająca sałatce pikantną nutę krajów śródziemnomorskich. Zawiera, zdaniem producentów, tylko(...)ilości ok 300ml. Składniki mieszanki: Cukier, maltodekstryna, sól jodowana, cebula, skrobia ziemniaczana, czosnek, zioła sałatkowe (pietruszka, cebula, szczypior, koper), pietruszka, olej roślinny, bazylia, kurkuma, lubczyk. SAŁATKA GRECKA z sosem sałatkowym KOTANYI. mała główka sałaty (u mnie rzymska) pomidory ogórek zielony kostka sera feta sos do sałatki greckiej KOTANYI olej, ocet lub jogurt naturalny ( u mnie - jogurt ) ewentualnie oliwki (pominęłam
W kuchni Karmel-itkiprowadzonym przez siebie blogu Zmień się na zdrowie zamieściła jakiś czas temu ciekawy i jak się okazało - przepyszny - przepis na "schab inaczej". Tajemnica sukcesu tkwi w intrygujacym smaku sosu - przekonajcie się sami:) Schab w sosie imbirowo-sojowym Składniki: 5 średniej grubości plastrów schabu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru pudru 1/2 łyżeczki imbiru Składniki na sos: 1/2 łyżeczki imbiru(...)łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki chili liść laurowy 1/2 szklanka wody 2 ząbki czosnku szczypta białego pieprzu Schab pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć mieszanką zrobioną z soli, cukru pudru i imbiru. Odstawić na chwilę. Przygotować sos: Czosnek przecisnąć przez
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNajprostszy sos al ragu na serio jest taki, a przy tym jest po prostu pyszny. Od początku do końca zrobiony z domowych składników. Czas: 35-40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże W życiu można iść na skróty i kupić słoik chemicznego sosu bolońskiego, żeby zrobić w domu spaghetti bolognese. Pewnie wiesz, że nie ma czegoś takiego(...)właściwa nazwa to makaron al ragu, czyli z mięsem, ale nie wiemy czy zdajesz sobie sprawę, jak łatwo zrobić tę prostą i pyszną potrawę domowym sposobem. Podstawa to dobry sos pomidorowy, który jest prosty jak paczka suchego spaghetti. Trzeba poddusić passatę z dodatkiem cebuli i czosnku. I gotowe. Sos łączymy następnie z mięsem mielonym i znowu dusimy. Sos al ragu
Niedzielny kucharzZoodle z pulpecikami w sosie marinara, indyk pod parmezanem, lasagna z ravioli, pieczony kalafior z kurczakiem i loco moco, czyli burger z sadzonym jajkiem – pięć prostych, tanich obiadów na cały tydzień roboczy, które jeden w miarę wprawny kucharz jest w stanie zrobić krócej niż w dwie godziny. Koszt dla dwóch osób to mniej niż 100 zł. W sobotę późnym wieczorem(...)lasagna z ravioli Całe menu na pięć dni zaplanowaliśmy kierując się pewnym sprawdzonym kluczem, mianowicie tak dobieraliśmy przepisy, żeby miały jakiś ważny wspólny składnik. W tym tygodniu jest to sos marinara. Bulion i sos marinara są najlepszymi przyjaciółmi kucharza i jeśli macie je w lodówce/zamrażalniku niestraszni są wam niespodziewani goście, czy przegapienie niehandlowej niedzieli. Te dwa składniki uratują
Niedzielny kucharzZoodle z pulpecikami w sosie marinara, indyk pod parmezanem, lasagna z ravioli, pieczony kalafior z kurczakiem i loco moco, czyli burger z sadzonym jajkiem – pięć prostych, tanich obiadów na cały tydzień roboczy, które jeden w miarę wprawny kucharz jest w stanie zrobić krócej niż w dwie godziny. Koszt dla dwóch osób to mniej niż 100 zł. W sobotę późnym wieczorem(...)lasagna z ravioli Całe menu na pięć dni zaplanowaliśmy kierując się pewnym sprawdzonym kluczem, mianowicie tak dobieraliśmy przepisy, żeby miały jakiś ważny wspólny składnik. W tym tygodniu jest to sos marinara. Bulion i sos marinara są najlepszymi przyjaciółmi kucharza i jeśli macie je w lodówce/zamrażalniku niestraszni są wam niespodziewani goście, czy przegapienie niehandlowej niedzieli. Te dwa składniki uratują
Niedzielny kucharzKolejna propozycja z cyklu dań kuchni włoskiej. Tym razem pokażę Wam jak przygotować makaron z sosem pomidorowym i pesto. Jeśli wcześniej przygotowaliście sobie pesto, to obiad przygotujecie w kilka chwil. Przepis na pesto z bazylii znajdziecie TUTAJ . Makaron z sosem pomidorowym i pesto – składniki makaron spaghetti puszka pomidorów pelati 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia oliwa z oliwek(...)Makaron z sosem pomidorowym i pesto – przepis W międzyczasie kiedy będzie się nam gotował makaron (powinien być al dente), przygotujemy sos pomidorowy. Na patelni, na odrobinie oliwy szklimy posiekany czosnek. UWAGA: wrzucajcie czosnek na zimną oliwę, inaczej bardzo szybko się Wam przypadli i oliwa stanie się gorzka. Do zeszklonego czosnku dodajemy pomidory, szczyptę oregano, bazylii, odrobinę soli i pieprzu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ugotowane na twardo jajka w domowym sosie tatarskim to jedno z naszych ulubionych dań wielkanocnych. Klasyczny sos tatarski to zimny sos na bazie sosu majonezowego, z drobno posiekanymi pikantnymi marynowanymi w occie warzywami i grzybami. Ten pikantno-kwaśny sos przygotowany został z własnej roboty marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu(...)Sos tatarski idealnie współgra z ugotowanymi na twardo jajkami, ale jest też świetnym dodatkiem do zimnych mięs, wędzonego łososia oraz gotowanej szynki. Domowej roboty sos tatarski jest bardzo smaczny! Polecam też przepis na różowe jajka z sosem tatarskim znajdziecie: tutaj Przepis na najlepszy Sos tatarski staropolski do jajek wielkanocnych. Składniki: 200 ml majonezu może być domowy 2 łyżki gęstej, kwaśnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię