sosy - 72234 przepisów (strona:17/4816)

Sos Meksykański 271

Sos Meksykański to podstawowy element kuchni Meksyku. Pikantny sos, w którego smaku wyraźnie dominuje papryka słodka oraz papryka chili - ostrość modyfikujemy jej ilością.   Poniższy przepis jest przepisem bazowym - przedstawia wersje pikantną, jednak nie bardzo ostrą. Jeżeli więc jesteśmy amatorami bardzo ostrych sosów ilość chili należy zwiększyć. Sos Meksykański podajemy z makaronem, ryżem wraz z charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej dodatkami(...)jako dip do tortilli lub w postaci dressingu (można wtedy powstały sos zmiksować, aby nabrał gładkiej konsystencji).  Sos Meksykański - Składniki: czerwona słodka papryka lub kolorowy mix papryk (ok. 100 g) papryczka chili cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory krojone z puszki 400 g olej sól, pieprz Sos Meksykański - Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek

Słodka Strona
Shoarma drobiowa z trzema sosami 834

Shoarma drobiowa... Złociste, białe i soczyste mięso z kurczaka. Aromatyczna mieszanka przypraw. A całość dopełniona trzema sosami. Niebo w gębie! Składniki: Mięso: 2 filety z kurczaka; Przyprawa do shoarmy (około 25 g); Olej do smażenia. Sos czosnkowy: 4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %; 2 łyżki majonezu; 2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 małe(...)ząbki czosnku; 1 łyżeczka cukru; 1/4 łyżeczki soli; 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Sos łagodny: 2 łyżki keczupu łagodnego; 2 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %; 2 łyżki majonezu; 1/2 łyżeczki cukru; 1/4 łyżeczki soli. Sos ostry: 6 łyżek keczupu pikantnego; 1/2 drobno posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili; 1/2 drobno posiekanenj, małej cebuli

Gospodyni Miejska
Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym 299

Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym... Mięsiste, długie wstążki makaronu.  Soczyste kawałki kurczaka. Zatopione w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem kurek. Całość dopełniona zeszkloną na maśle cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Pycha! Składniki: 250 g makaronu pappardelle; 1 filet z kurczaka (waga około 250 g); 200 g świeżych kurek; 2 średnie, białe cebule; 1 ząbek czosnku; Łyżka posiekanej natki(...)podsmażyć. Następnie zalać całość 250 ml gorącej wody i podduszać bez przykrycia, aż do odparowania większości wody (około 20 minut). W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami i wlać do sosu w chwili, gdy woda już w większości odparuje. Wymieszać. Zmniejszyć ogień. Całość doprawić sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, solą i białym pieprzem. Podawać z gorącym makaronem. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Imprezowa przekąska z tuńczykiem, twarogiem i sosem chili 203

Imprezowa przekąska z tuńczykiem, twarogiem i sosem chili... Kremowy, czosnkowy twarożek. Warstwa lekko pikantnego, słodkiego sosu chili. I kawałeczki tuńczyka. A do tego karkersy, nachosy czy chipsy. Polecam! Składniki: 250 g chudego twarogu; 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz; 200 g słodkiego sosu chili (u mnie TaoTao ); Puszka tuńczyka w kawałkach(...)sosie własnym (waga netto po odsączeniu - 130 g). Dodatkowo: Krakersy, nachosy lub chipsy. Sposób przygotowania: Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Tuńczyka odcedzić z zalewy. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Twaróg wyłożyć równomiernie na dnie salaterki. Na twaróg wylać równomiernie słodki sos chili. Na wierzchu ułożyć odsączonego tuńczyka w kawałkach

Gospodyni Miejska
Jajka w sosie tatarskim 212

Jajka w sosie tatarskim... Gęsty, śmietanowo-majonezowy sos. W nim zatopione: groszek, ogórki i pieczarki konserwowe. A na wierzchu liliowe połówki jajek. Pyszna ozdoba stołu! Polecam nie tylko na Wielkanoc!   Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo; 200 g pieczarek konserwowych (waga netto, po odsączeniu); Puszka groszku konserowego (waga netto, po odsączeniu 240 g); 5 średnich ogórków konserwowych; 3/4 szklanki(...)dodać do groszku i wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek i groszku. Wymieszać. Do pieczarek, groszku i ogórków dodać majonez i śmietanę. Dokładnie wymieszać powstały sos. Sos przyprawić białym pieprzem i solą. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na dno szkalnego naczynia wyłożyć sos.  Sos oprószyć poskienym szczypiorkiem. Na sosie ułożyć połówki jajek. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym 278

przygotowanie to niecałe 10 minut, prawda, że krótko? ;)  Może zasmakuje Wam moja wersja na słodko-kwaśno z malinami - uwielbiam ją! Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym Receptura na dwie porcje Sos malinowy: - cukier kryształ biały  - 250g mrożonych malin - 100ml wina półsłodkiego czerwonego  - 50ml octu balsamicznego - 100 ml oliwy z oliwek  - sól -pieprz Mięso(...)kawałki steku wołowego z krzyżowej po 100g każdy  Sałatka:  - 200g mixu świeżych sałat  - 3 łyżki sosu sojowy - 2 łyżki ocet balsamiczny - garść sezamu białego Sos malinowy: 1. Na patelnie wysypujemy cukier - taką ilość, by przykryła całe jej dno, po czym czekamy aż się rozpuści.  2. Na rozpuszczony karmel wrzucamy maliny i dolewamy odrobinę wina półsłodkiego. Smażymy

Sajkofanka smaku
FILETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM 189

Smaczne i lekkie danie obiadowe.  Filety rybne w pysznym, aromatycznym sosie pomidorowym zadowolą wszystkich lubiących ryby. Zazwyczaj przygotowuję rybę klasycznie smażąc ja i podając z surówką, ale ryba w takim wydaniu najlepsza jest prosto z patelni, więc wszyscy muszą być przy stole na konkretną godzinę :)  Ryba w sosie pomidorowym nie jest już tak wymagająca, można ja przygotować wcześniej(...)spokojnie odgrzać, kiedy będzie potrzeba ... Składniki: dowolne filety rybne  (ilość zależy od tego, dla ilu osób gotujemy) 2 puszki pokrojonych pomidorów w sosie własnym bez skórki - jeszcze lepiej domowy przecier pomidorowy 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki przyprawa do ryb łyżka śmietany 12% lub jogurtowej 10% oliwa z oliwek sól, pieprz

Walijskie Pichcenie
Łopatka w sosie chrzanowym 222

Bardzo lubię mięsko w sosie chrzanowym z ziemniaczkami i burakami.  Wczoraj zostały mi ziemniaczki, więc zrobiłam kluski do mięska. Dalsze testowanie produktów firmy Majonez Kielecki Dziś postanowiłam przetestować chrzan luksusowy . Chrzan jest bardzo dobry, a sos wyszedł rewelacyjny. Sos podałam do mięska i stwierdzam że poprostu pychotka. Zapraszam również na ich super stronkę  https://www. facebook .com/majonezkielecki. Łopatka(...)sosie chrzanowym  SKŁADNIKI: łopatka wieprzowa - 1 kg marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - 1 kawałek por - kawałek ziele angielskie - 4 ziarenka liść laurowy- 2 szt cebula - 1 szt sól i pieprz 3 ,5 szkl wody SOS CHRZANOWY mąka - 2 łyżki śmietana - 125 g chrzan ze słoiczka - 3 łyżki masło - 1 łyżka wywar z mięsa - 1 szkl sól

Kuchnia Danusi
Pulpety w sosie curry 191

Właśnie otrzymałam od firmy   Majonez Kielecki bardzo smaczny sos curry. Firma   Majonez Kielecki ma bardzo dobre i smaczne produkty. Polecam ich produkty z czystym sumieniem. A ja ślicznie dziękuję za możliwość testowania waszych produktów Zapraszam na  https://www.facebook.com/majonezkielecki Robiłam pulpety z różnymi sosami, teraz postanowiłam wypróbować z sosem curry.  Pulpeciki w takim sosie są rewelacyjne(...)myślę że teraz częściej będę je przygotowywać. Pulpety w sosie curry  SKŁADNIKI: 500 g- mięso wieprzowo-wołowe bułka kajzerka - szt jajko - szt cebula - 1 szt sól i pieprz mąka do obtaczania pulpetów SOS CURRY 2 szkl wody 5 łyżek sosu curry wegeta pieprz sól 1,5 łyżki mąki 2 łyżki koperku PRZYGOTOWANIE: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć . Cebulę obrać

Kuchnia Danusi
TINY TINA CRUMPETS – BORDERLANDS – czyli racuchy z sosem krówkowym 232

Tina(y), wybuchowej 13-latki, która w jednej misji prosiła nas o znalezienie CRUMPETS, czyli racuszków. Jak zwykle jednak nie mogliśmy poprzestać na zwykłych racuchach i dodaliśmy do nich sos krówkowy – zdecydowanie obłędne połączenie. Więc jak to mawia sama Tiny Tina – TEA TIME BITCHES!!!! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN (2 min) Wrzucamy(...)dość gęstej masy. Pojemnik z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce – w zależności od temperatury w pomieszczeniu potrwa to ok. 30 min. 3. SOS (10 min) W międzyczasie bierzemy się za sos krówkowy. Do rondelka wsypujemy 4 łyżki cukru i jedną łyżeczkę wody. Nie mieszamy, ale jedynie potrząsamy rondelkiem, aby woda połączyła się z cukrem

Nerds Kitchen
Sos alioli na mleku 176

calamares la romana  koniecznie musi być sos alioli, czyli sos czosnkowy. Już jakiś czas temu publikowałam przepis na ziemniaki z sosem alioli , ale tam sos alioli był taki ekspresowy, tzn. wymieszałam po prostu majonez z czosnkiem. Dzisiaj przedstawiam sos, który zrobimy sami. Nie zawiera on jajka, bo Hiszpanie przy tak wysokich temperaturach wystrzegają się surowych jaj, jest robiony(...)mleku. Jest zdecydowanie lżejszy od tego klasycznego, a robi się go dosłownie w parę chwil ! Sos alioli na mleku Składniki: 200 ml oliwy z oliwek EV 100 ml mleka 1 duży żabek czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ważne ! Wszystkie składniki muszą być schłodzone ! W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki. Wkładamy do środka blender, opierając

Kulinarne przygody Gatity
Sos szpinakowy do makaronu 311

Dzisiaj przepis na szybki sos do makaronu, czyli na obiad w 15 minut. Zainspirowała mnie moja "stara" koleżanka Kasia (znamy się do wieków, aż strach policzyć ile to już lat minęło, więc mogę tak napisać ;-)). Sos przygotujemy  w czasie kiedy będzie się nam gotował makaron. Ja, jeśli jestem bardzo głodna, to wodę na makaron gotuję w czajniku, skraca(...)czas oczekiwania na obiad o parę minut. U nas w domu lubimy czosnek, więc ja wrzucam go do sosu tuż przed wyłączeniem ognia, żeby nie stracił swojego aromatu. Natomiast jeśli nie jesteście zwolennikami jego intensywnego zapachu wystarczy go chwilę podgrzać razem z sosem. I jeszcze jedna rzecz, którą podpatrzyłam u Jamiego Olivera: nie wylewajcie całej wody z ugotowanego makaronu, zostawcie

Kulinarne przygody Gatity
Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą 185

Kolejny przepis na szybki sos do makaronu, (obok ostatnio dodanego  sosu szpinakowego ), czyli to co pracujące panie domu lubią najbardziej ! Do sosu wykorzystałam ser gorgonzola, ale oczywiście może to być każdy inny ser pleśniowy, wszystko zależy od Waszego smaku, czy też od zrobionego na szybko przeglądu lodówki.  I jeszcze jedna rzecz, którą podpatrzyłam u Jamiego Olivera(...)wylewajcie całej wody z ugotowanego makaronu, zostawcie parę łyżek i wymieszajcie je z  sosem i ugotowanym makaronem. A potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego parmezanu i pyszne danie gotowe. Sos śmietanowy z  szynką i gorgonzolą Składniki: 2 podłużne topione serki śmietankowe  400 ml gęstej śmietany  100 g sera gorgonzola 100 g szynki konserwowej sól świeżo

Kulinarne przygody Gatity
PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE CURRY Z KUKURYDZĄ – 3,50 zł 388

Pierwszy dzień wiosny, mnóstwo słońca i mało ochoty na spędzanie czasu w kuchni – dlatego dziś proponujemy szybki przepis w słonecznych kolorach. Aromatyczny, aksamitny sos z kurczakiem w roli głównej i akompaniamencie słodkiej kukurydzy oraz świeżych ziół. Idealne na pożywny, a zarazem w miarę lekki posiłek. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA + CZOSNEK(...)smażenia cebuli dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, mieszamy i szklimy jeszcze 1 min. 2. MAKARON/RYŻ: na tym etapie warto wstawić wodę na makaron, aby był gotowy równocześnie z sosem. Ryż też świetnie pasuje, więc wybierzcie to, co lubicie. Sos będzie gotowy za ok. 15 min więc weźcie to pod uwagę gotując makaron/ryż. 3. PIERSI Z KURCZAKA

Nerds Kitchen
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 176

beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z powyższego przepisu są wegetariańskie, nie mają mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Tym razem Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym przygotował Piotrek. Farsz do gołąbków jest mięsno-ryżowo-kurkowy, taki mix jesienny. Farsz jest bardzo smaczny. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo(...)smakować. W osobnym naczyniu Piotrek przygotował dla Rafała gołąbki w sosie pomidorowym , który nie jada grzybów. Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami w środku idealnie się spisuje w kuchni. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania.   SKŁADNIKI: 20 dag kurek 20 dag mięsa mielonego z szynki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię