sosy - 69234 przepisów (strona:24/4616)

Grillowana polędwiczka w lekko pikantnym sosie czekoladowym 104

Dzisiajsza moja propozycja to mięciutka, soczysta i delikatna polędwiczka z grilla, polana aromatycznym sosem na bazie wina, przypraw i... czekolady :) I jeżeli chcecie cieszyć się doskonałym smakiem sosu, to nie rezygnujcie z żadnej przyprawy- wielokrotnie robiłam ten sos, za każdym razem zmieniając przyprawy- ten zestaw okazał się strzałem w 10tkę! Proste danie, ale jakże 'eleganckie'- niczym z najdroższej restauracji- które(...)warto przyrządzić! :) Polędwiczka: * polędwiczka- około 500g * przyprawy- sól, pieprz, rozmaryn * odrobina oliwy Sos czekoladowy: * wino czerwone- 250 ml * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie- 2 szt. * cynamon- pół łyżeczki * anyż- 1 szt. * gożdziki- 3 szt. * papryczka chili- 5 krążków* * czekolada gorzka- 6 kostek * masło- 40 g Polędwiczka: Pokroić mięso na około 2 cm plastry, a następnie delikatnie (!) rozbić tłuczkiem (owiniętym

Kraina Miodem Płynąca
Placuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym 201

Placuszki jaglane z  sosem cytrynowo-pomarańczowym  Co tu dużo mówić ;) ? Pomysł prosto z głowy. Przyznam się że pierwszy raz robiłem takie placuszki z kaszy jaglanej. Byłem ciekawy smaku. Po zrobieniu stwierdziłem, że będę je robić częściej. Czemu tak i sos? Po pierwsze taki mamy okres roku że praktycznie wszędzie widzimy pomarańcze. Pomyślałem sobie "będzie pasować na pewno(...)myliłem się. Sos wyszedł mi naprawdę dobry i razem z plackami stworzyło bardzo smaczną całość. Jestem trochę zły na jakość zdjęć. Obecnie nie posiadam dobrej jakości aparatu i byłem zmuszony zrobić je telefonem. I efekty tego są jakie są. Składniki: (na około 10 placuszków) Placuszki: - 100 g kaszy jaglanej - 1 jajko - 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej) Sos: - 1 pomarańcza

Gotuj Z Muzyką
Makaron z Łososiem w Sosie Śmietanowym 259

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym to szybkie, a zarazem eleganckie danie. Delikatność łososia w lekkim sosie śmietanowym to idealne połączenie smaków i ciekawy pomysł na obiad. Makaron z Łososiem w Sosie Śmietanowym - Składniki: ok. 300 g makaronu 3 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% 2 opakowania łososia w sosie własnym (po ok. 100 g) 3 serki śmietankowe (typu kiri(...)łyżki masła przyprawa: bazylia, tymianek, lubczyk, pieprz, sól oliwa świeża bazylia, rozmaryn (opcjonalnie) Makaron z Łososiem w Sosie Śmietanowym - Sposób przygotowania: Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy śmietankę, serki śmietankowe i podgrzewamy do rozpuszczenia, doprawiamy bazylią, tymiankiem, lubczykiem, pieprzem i solą (po szczypcie). Na maśle lekko podsmażamy odsączonego łososia. Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem, przekładamy na talerze i wykładamy

Słodka Strona
Łosoś w Sosie Koperkowym 133

okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Łosoś w Sosie Koperkowym - Składniki: o k. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Sos Koperkowy: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka(...)mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Łosoś w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone

Słodka Strona
Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 199

świeżo zmielonym pieprzem. Formować średniej wielkości kulki, dociskając je, żeby tworzyły zbitą masę. Obtaczać lekko w mące ziemniaczanej i gotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Podawać z dowolnym sosem. Ja przygotowuję sos z boczku i śmietany.sosem. Sos z wędzonego boczku: kilka grubszych plastrów wędzonego boczku , 1 średnia cebula , śmietana , ewentualnie pół łyżeczki mąki pszennej , sól , pieprz - do smaku(...)pokroić w średniej wielkości kostkę. Wytopić i podsmażyć na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przysmażyć. Odstawić z ognia i dodać śmietanę - tyle, ile potrzebujemy sosu, wymieszać. Jeśli mamy dobra, wiejską śmietanę wtedy nie trzeba jej zagęszczać niczym. Jeśli jednak mam najzwyklejszą sklepową, wtedy dobrze jest najpierw wymieszać ją z odrobiną mąki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym 187

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym... Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem. Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku. Szybkie i pyszne danie. Zapraszam! Składniki: 250 g makaronu (u mnie świderki); 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 puszki groszku konserwowego; Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju; Pęczek koperku; Sól; Pieprz.    Sposób przygotowania(...)zalewy. Koperek drobno posiekać. Na patelnię wlać śmietanę, dodać odsączonego tuńczyka, groszek i posiekany koperek. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Najlepszą śmietaną

Gospodyni Miejska
Jajka w sosie koperkowym 121

Jajka w sosie koperkowym... Śmietanowo-koperkowy sos. A w nim zatopione jajka. Pyszny, bezmięsny obiad. Polecam! Składniki: 50 g margaryny; 1 łyżka mąki pszennej; 500 ml zimnej wody; 2 łyżki drobno posiekanego koperku; 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 4 - 6 jaj (u mnie 5); Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozpuścić margarynę. Do rozpuszczonej margaryny(...)zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać drobno posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować razem około 5 minut. W międzyczasie do śmietany dodać kilka łyżek sosu i dokładnie wymieszać. Po upływie wspomnianych 5 minut dodać tak zahartowaną śmietanę i wymieszać. Zmniejszyć do minimum ogień pod patelnią i wbić 4 - 6 surowych jajek. Tak przygotowany

Gospodyni Miejska
Piersi w sosie curry 148

pisać, piersi kurczaka w sosie curry ...nic dodać nic ująć. Połączenie tych dwóch składników jest po prostu idealne. Do zrobienia sosu szykujemy: - 20 g przyprawy curry żółtej - małą cebulkę i niewielki kawałek pora - liść laurowy - sól, pieprz, kolendra sucha - mały banan, mały ząbek czosnku - szklanka śmietany słodkiej 12% - szklanka wody lub wywaru  - olej do smażenia Przepis(...)ogień . Dusimy ok. 10 min. Co jakiś czas mieszamy, dodajemy pokrojony ząbek czosnku i gdy sosik gęstnieje , podlewamy wodą. Po 10 minutach wyłączamy ogień i przelewamy do miseczki, zbierając sos z patelni dosyć dokładnie, lub bierzemy drugą patelnię do usmażenia mięsa.Ja używam tej samej, co robiłam curry. Sos miksujemy. Mięso wyjmujemy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Lekko solimy, posypujemy

Pasje Jolki
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 162

Pyszne, zdrowe i szybkie danie na obiad! Smak tego sosu znam od dziecka, gdy zbliżała się jesień i zaczynał się sezon na ciepłe kolacje mama robiła go często do pieczywa. Latem przyrządzała go do ziemniaków na obiad. Ze wszystkim smakuje świetnie. Zawsze czekałam na ten sos, a jak tylko zaczęłam sama gotować, wzięłam od niej przepis i robię go często(...)sobie sporo błonnika, więc pomaga w odchudzaniu* Dodatkowo kasza niepalona zawiera ich znacznie więcej niż kasza palona! Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej 2 szkl. wody + do sosu 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula sól pieprz masło klarowane 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej lub śmietana do zup  Kaszę płuczemy, odcedzamy i zalewamy dwoma szklankami wody. Solimy i gotujemy

chwile dla mnie
Prosty sos szpinakowo-serowy do gnocchi lub makaronu 105

Jako że sos szpinakowy nie zawsze prezentuje się zachęcająco, po przygotowaniu przełożyłam go do rękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100 sera gorgonzola  100 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej garść orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy zamrożony szpinak. Smażymy, aż się rozpuści(...)muszkatołową i pieprzem (nie trzeba solić, bo gorgonzola jest bardzo słona), mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Wlewamy śmietankę i gotujemy około 5 minut, często mieszając. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia - sos powinien znacznie zgęstnieć. PROPOZYCJA PODANIA: Na talerz wykładamy makaron/gnocchi, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Możemy również przełożyć sos do rękawa cukierniczego z końcówką-gwiazdką i ozdobić talerz

My Culinary Art
Sos z pieczonych pomidorów 141

Przy ostatnim pieczeniu pomidorów część z nich brzydko mi się rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w  całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł mi rewelacyjny sos do makaronu, do mięsa, do warzyw, do pizzy...  Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem. Sos z pieczonych pomidorów Składniki(...)podsmażamy, aż do momentu zeszklenia się warzyw. Pieczone pomidory wkładamy do garnka, blendujemy je i dodajemy do nich czosnek i cebulę. Dusimy na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Sos przyprawiamy, dodajemy oliwę. Sos po dodaniu warzyw możemy zblednować, jeśli lubimy, żeby był gładki. Ale możemy go również zostawić bez blendowania, z wyczuwalnymi kawałkami cebuli

Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 98

sezonie pomidorowym zrobiłam parę słoiczków  sosu z pieczonych pomidorów , teraz nadeszła pora, żeby wykorzystać jeden :). Pulpety możemy podać z makaronem, tak jak to zrobiłam ja, ale równie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki(...)łopatki wieprzowej 1 jajo sól pieprz Na sos: ok. 500 ml  sosu z pieczonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka suszonych płatków papryki 1 łyżeczka pieprzy cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Wykonanie: Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy mielone mięso, odrobinę soli, pieprzu, jajko

Kulinarne przygody Gatity
Sos chimichurri 93

Dziś na blogu ziołowy sos chimichurri, który pochodzi z Argentyny. Podaje się go głównie jako dodatek do mięsa i ryb. Będzie doskonały do różnego rodzaju grillowanych mięs. Można go wykorzystać także jako marynatę. Posmarować nim mięso, odstawić na 3- 4 godziny i dopiero wtedy smażyć lub grillować. W Argentynie chimichurri(...)łagodnej i drugiej ostrej. Oczywiście ile gospodyń, tyle sposobów na chimichurri. Jest przygotowane na bazie natki pietruszki albo kolendry, oliwy z oliwek, octu winnego i czosnku. Sos można przechowywać w chłodnym miejscu w słoiczku przez około dwa tygodnie. Moje pierwsze chimichurri przygotowałam na   warsztatach QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim . teraz postanowiłam je przygotować

Kulinarne przygody Gatity
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 257

steki z udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu(...)łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso

OstryKęs
Sos grzybowy 88

Składniki na sos z prawdziwych grzybów: ( można wykorzystać mrożone lub suszone , suszonych powinno starczyć około 3-4 dag, a jeśli dysponujemy mniejszą ilością to cóż - dodajmy odrobinę gotowego proszku sosu z torebki  ). Grzybów suszonych nie moczymy nigdy we wrzącej wodzie. grzyby około 30 - 50 dag -świeżych cebula, olej do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, mąka Przygotowanie : Grzyby oczyszczamy, myjemy(...)zimnej wody wsypujemy kopiastą łyżkę mąki i mieszamy dokładnie Wlewamy to na wrzątek z grzybami i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem mielonym i ewentualnie kilkoma kroplami maggi w płynie. Sosu powinno być około 300 - 400 ml, w trakcie gotowania należy uzupełniać, bo się wygotuje :) Grzyby suszone powinny być umyte pod bieżąca wodą i  zamoczone na noc - potem ugotowane

Proste Potrawy