Przepis na pierś kurczaka w sosie kurkowym Sos kurkowy powinien mieć certyfikat naszego dobra narodowego. Świetnie do niego nadaje się pierś kurczaka, choć z powodzeniem można zamienić ją na inne delikatne mięso. Ja takie mięsko jem z makaronem lub ziemniakami. Składniki na 3/4 osoby 2 piersi kurczaka 200 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 szklanka śmietany(...)podsmażamy jeszcze minute. Umyte i wyczyszczone kurki dodajemy na patelnie i podsmażamy razem 4 min. Następnie dodajemy śmietanę oraz rosół i gotujemy razem do zredukowania się płynów i powstania sosu. Im dłużej będziemy gotować sos, tym będzie gęstszy.Wydaje mi się, że wystarczy około 15min. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy pocięty szczypiorek. Pierś kurczaka kroimy z ukosa na plastry
zjem to blog kulinarnyObiad w całości przygotowany przez mojego Ukochanego :) Pyszna pierś z patelni grillowej z sosem kaparowo- śmietanowym, do tego młode ziemniaczki i pomidorki cherry ze świeżym ogórkiem, polane sosem balsamicznym. Pyszności! Składniki (dla dwóch osób): 2 piersi z kurczaka 50g kaparów (połowa słoiczka, bez zalewy) 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) śmietana 30% świeży pieprz sól + do podania: młode ziemniaczki, pomidorki(...)cherry, świeży ogórek, sos balsamiczny 1. Piersi z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut. 2. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kapary. Smażymy 1-2 minuty. Dodajemy śmietanę, sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, szczyptę soli i całość gotujemy przez 15-20 minut (sos powinien zgęstnieć i przejść smakiem
My Culinary ArtDzisiejsza propozycja to lekkie pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku. Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego z indyka Jajko Około 70g bułki tartej Soł i pieprz Na sos Pęczek koperku Łyżka masła Łyżka mąki 150g śmietany 12% Sól i pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie składniki(...)misce do gotowania na parze. Jako dodatek do pulpetów możemy w parowniku umieścić ziemniaki. Nastawiamy na 20-25 minut w zależności od wielkości pulpetów. W między czasie przygotowujemy sos. Koperek myjemy i siekamy na drobne kawałki. Jeśli ktoś nie lubi twardych części można wcześniej oddzielić gałązki i posiekać tylko drobne liście. Wówczas sos będzie smaczniejszy:). W garnku rozpuszczamy masło. Następnie
Kolizje Smakówchciałam Was zaprosić na jedno z moich ulubionych greckich dań , którym wprost zajadałam się na urlopie i również chętnie przygotowuję je w domu. Gigandes plaki , czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym , to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne. Gigandes plaki (lub Gigantes(...)przygotowania Gigandes plaki. Przy niej moje fasolki wyglądają jak mikrusy. Drugi człon nazwy naszego dzisiejszego dania - plaki odnosi się do metody gotowania polegającej na pieczeniu w sosie składającym się z pomidorów, cebuli, czosnku i natki pietruszki. Dania przygotowywane w podobny sposób w Turcji zwane są pilaki . Choć na przygotowanie gigandes plaki trzeba poświecić trochę
Chilli Czosnek i Oliwakebaby, klopsiki i inne cuda, które pewnie jedliście w czasie Waszych urlopów. Z wakacji w Chorwacji pamiętam np. meso sa žara (mięso z grilla) - ražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem ajwar , a z Grecji gyros i souvlaki . Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są mistrzami grillowania nie tylko potraw z mięsa , ale również cudownych świeżutkich ryb i owoców morza , np. dorady , krewetek(...)podoba mi się taki sposób przygotowywania mięsa - wiadomo, gdy sami mielimy/miksujemy, to wiemy, co się w naszym mięsku znajduje:) Kefty możecie zaserwować na wykałaczkach, z dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie
Chilli Czosnek i Oliwacieszę, że miałam dziś na obiad Şakşukę :) Şakşuka to pochodząca z Turcji przystawka składająca się w swojej podstawowej wersji z bakłażanów usmażonych na oliwie i zanurzonych w aromatycznym sosie pomidorowym . Danie to podaje się w Turcji na zimno, z porządnym chlustem równie chłodzącego jogurtu. Powiem Wam, że danie smakowało mi niebiańsko . Zamiast pocić się po zjedzeniu gorącego obiadu, skonsumowałam(...)może zostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak je nie chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho , które moja Mama przygotowuje co roku, dusząc na oliwie cukinie, paprykę
Chilli Czosnek i Oliwaktórej dość regularnie gościmy. Mają tam fantastyczne dania zarówno na zimno jak i na gorąco. Jednym z takich ciepłych dań które wręcz uwielbiam, są grube pszenne noodle w sosie katsu z różnymi rodzajami grzybów. Oryginalnie przyrządza się ten makaron na teppanie, lecz ze względu iż go w mojej kuchni nie posiadam (nad czym oczywiście niezmiernie ubolewam), przygotowuję(...)porcje): - 150 g makaronu typu noodle udon - 200 g grzybów (shiitake, pieczarek kasztanowych, boczniaków, shimeji białych) - 3 małe cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem - 1 łyżka ketchupu - 2.5 łyżeczki sosu worcestershire - 1.5 łyżeczki sosu ostrygowego - 1 łyżeczka cukru - oliwa do woka - sezam Nastawiamy wodę na makaron. Do woka, uprzednio nagrzanego wlewamy odrobinę oliwy, na której smażymy pokrojone w mniejsze części grzyby
W mojej holenderskiej kuchniDziś zapraszam na penne z boczkiem i brokułami w sosie z sera pleśniowego. Bardzo pyszne danie na szybki obiad. Jak dla mnie makaron idealny. Połączenie sera pleśniowego, brokułów i boczku to zdecydowani moje smaki J POLECAM!! Penne z boczkiem w sosie z sera pleśniowego Składniki: kilka różyczek brokułu (ja użyłam mrożonego) 200 g makaronu penne(...)podsmażonej cebuli i pieczarek. Podsmażyć chwilę aby wszystko się połączyło. Do warzyw dodać boczek, przyprawić wszystko ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Ugotować makaron al dente. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Przygotować sos. Śmietanę podgrzać na małym ogniu. Dodać ser pleśniowy. Najlepiej dodawać go partiami aby móc kontrolować smak sosu. Kiedy ser się rozpuści dodajemy dwie garści mozzarelli. Podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy
Mania Gotowaniaświetny sposób na przekąskę dla gości czy szybki obiad. Robiłam je już na różne sposoby. Ostatnio zainspirowana nowym menu w jednej z restauracji fast food postanowiłam wykonać wrapy z sosem musztardowo-miodowym. W yszły naprawdę pyszne. Sos na pewno jeszcze nie raz wykorzystam jako dressing do sałatek . Jeśli szukacie inspiracji na szybki i pyszny obiad to zapraszam do wypróbowania(...)Tortille z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym Składniki: · opakowanie tortilli pszennych (ja zużyłam 4 placki -porcja dla dwóch osób) · 2 piersi z kurczaka · sałata lodowa · pomidor
Mania Gotowaniamój ulubiony rodzaj mięsa. Jednak obowiązkowo muszą być pieczone w piekarniku lub na grillu. Te duszone są jak dla mnie za tłuste. Inspiracją do poniższego przepisu był dla mnie sos do żeberek, który zakupiłam niedawno i szukałam pomysłu na jego wykorzystanie. Żeberka wyszły znakomite. Doskonale komponują się z azjatyckimi przyprawami. Sos przetestowałam również na grillu i naprawdę mogę go polecić(...)Składniki: 1,5 kg żeberek 2 łyżki przyprawy do żeberek 1 cm świeżego startego imbiru lub łyżeczka suchego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki sosu do żeberek Woh Hup (można zamiast niego użyć keczupu lub sosu Hoisin) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 3 łyżki sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki wiśniówki 2 łyżki
Mania GotowaniaKolejna odsłona sosu Romesco. Sos jest idealnym wyborem w sezonie letnim, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Makaron z kurczakiem w sosie Romesco Składniki: około 250 g makaronu świderki lub penne 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii około 50 g parmezanu(...)pęczka cebuli dymki olej do smażenia Sos: 2 czerwone papryki 1 papryczka chili ½ szklanki migdałów 2 pomidory 2 suszone pomidory 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki skórka otarta z ½ cytryny chili w proszku sól i pieprz 2 łyżki czerwonego octu winnego ¼ szklanki oliwy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy i odstawiamy na co najmniej 20 minut
Mania GotowaniaDzisiaj chciałabym się z Wami podzielić moją opinią odnośnie oliwy z oliwek i innych sosów, których używam. Efekt końcowy dania uzależniony jest od składników jakich użyjemy, oliwa z oliwek powinna być zawsze najlepszej jakości. Ja wybieram najczęściej te włoskie , czasami hiszpańskie. Zawsze nie filtrowane i z pierwszego tłoczenia. Musicie czytać etykiety by nie kupić oliwy z wytłoczyn oliwek(...)zupełnie inny smak. Często też dodaje do oliwy zioła np. rozmaryn, całą gałązkę wkładam do butelki, i w ten sposób mamy oliwę aromatyzowaną, jest cudowna. Sosy różnego rodzaju, jak nie powtarzalny smak sosu Worcetershire, znany w Wielkiej Brytanii, w Polsce mniej popularny, jest niezastąpiony do sosów czy sałatek. Sosy sojowe, czy grzybowe, już Wam wspominałam przy okazji postu o sushi
SMYKWKUCHNIchińszczyzna na obiad , a dokładnie kurczak z makaronem w sosie słodko-kwaśnym. Kuchnia azjatycka to ekslozja smaków, jak raz spróbujesz, nie sposób nie chcieć do niej wracać. Jedna z najbardziej lekkich I zdrowych kuchni. Uwielbiam I polecam. Co najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :) Zaczynamy Składniki: 2 łyżki oleju orzechowego lub kukurydzianego 1 cebula- pokrojona w piórka(...)marchewki- pokrojone w pół talarki 2 papryki- pokrojone w większą kostkę 300 gr grzybów chińskich marynowanych* 100 gr pędów bambusa 60 gr nerkowców 200 gr makaronu chińskiego-noodle Sos słodko-kwaśny: 250 ml wody 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 łyżek octu ryżowego lub winnego
Smaki Edytyfajnym pomysłem na przemycenie cukinii do diety dzieci – na prawdę trudno się domyślić, że są z niej zrobione. Co ciekawe, można je gotować w bulionie lub dowolnym sosie (np. pieczarkowym, serowym, pomidorowym, chrzanowym) albo po prostu upiec w piekarniku (25 minut w 180°C). U mnie w sosie pomidorowym z nutką curry. Pulpeciki z cukinii: 1 bardzo duża cukinia(...)łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 6 łyżek bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 małe jajko sól morska świeżo mielony pieprz Sos pomidorowy z nutą curry: 500 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
Poezja smakuPanna Cotta, czyli tłumacząc dosłownie "gotowana śmietana", to klasyczny włoski deser - idealny na upalne letnie wieczory. Ponieważ sama śmietanka jest słodka polecam podawać ją z kwaśnymi sosami owocowymi, dowolnymi owocami. Sosy można przygotować również z dodatkiem alkoholu (np. rumu lub malibu). Dodatkowo sos truskawkowy: zmiksowane truskawki dosłodzone w zależności od upodobań. Moim zdaniem jest to najlepszy sos jaki można zrobić(...)sekundę do gorącej wody. Odwróć do góry dnem i wyłóż na talerzyk. A ciąg dalszy to już kwestia Twojej inwencji i upodobań :) W sezonie polecam maliny, truskawki i sosy owocowe, ale dla miłośników słodkości idealny będzie też np. sos czekoladowy. Osobiście wymyśliłabym coś z kawą, ale jeszcze nie mam żadnego konkretnego pomysłu. Może Ty jakiś masz i chcesz
Kraina Tysiąca Smaków