Figi ze śliwkami i sosem szodonowym.

Figi ze śliwkami i sosem szodonowym.

Figi ze śliwkami i sosem szodonowym.

Przepis na : deser

Składniki: 5 fig świeżych 15 śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 150 ml czerwonego wina garść nerkowców lub migdałów Na maśle ,miodzie i winie przesmażyć połówki śliwek . Figi umyć ,przekroić na krzyż do połowy i od dołu lekko ścisnąć ,aby się rozchyliły. Do środka każdej figi wsunąć połówkę przesmażonej  śliwki. Figi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem z patelni . Posypać orzechami lub migdałami. Zapiekać 10-15 min w temp. 180 stop.Czas  zapiekania zależy od dojrzałości fig oraz nasz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarny karnet Christophera

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.