SOS POMIDOROWY Składniki: 1 puszka pomidorów 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżeczka bazylii sól Wykonanie: Na patelnię wylewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy pomidory i podgrzewamy do momentu, aż pomidory się rozpadną. Jak pomidory są już maziste dodajemy oregano i sól, a na końcu bazylię. Na koniec można sos zmiksować blenderem i od razu smarować pizzę lub przełożyć do miseczki. Jeśli sos wyjdzie nam za gęsty można dodać odrobinę gorącej wody. ... czytaj dalej...
Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...Kiedyś na pewno spróbuję, w tym przypadku oregano pojawiło się w sosie pomidorowym, więc do sosu czosnkowego postanowiłam użyć koperku, u mnie w domu to połączenie najlepiej zdało egzamin :)