drodzy, dziś mam niebywałą przyjemność wprowadzić Was w pyszny świat sosów. W związku z nawiązaną niedawno współpracą z firmą Folwark na blogu będziecie mogli znaleźć wiele pysznych i ciekawych przepisów, których smak wzbogacą sosy Folwark. Powstała w 1991 roku firma Folwark zaspokaja potrzeby najbardziej wymagających konsumentów produkując nie tylko tradycyjne, ale również unikalne sosy kuchni śródziemnomorskiej czy orientalnej. Od początku(...)dostarczanie klientom najwyższej jakości produktów o wyjątkowym smaku. Starannie dobrane receptury i szczególna dbałość o kompozycję przypraw decydują o doskonałych walorach smakowych. W ofercie firmy znajdziecie m.in. takie sosy jak: sos czosnkowy, sos kebab-gyros ostry, dressing 1000 wysp, sos salsa mexicana, sos madziarów, sos do pizzy, keczup premium, sos barbecue, sos słodko-kwaśny, sos pomidorowy sambal, sos hamburgerowy
Słodkie okruszkiUwielbiam kuchnię włoską, gości ona bardzo często na moim stole. Podstawą najlepszych dań tej kuchni jest sos pomidorowy. Bardzo długo używałam gotowych sosów, np. z firmy Łowicz, które są naprawdę smaczne. Mój M. (o dziwo wielki przeciwnikiem wszelkich gotowców i fixów) wolał sos ze słoika, niż ten domowy, ponieważ ich smak jest o wiele bardziej wyrazisty. Choć nie widzę(...)złego w korzystaniu z tego typu rozwiązań, za punkt honoru wzięłam sobie opracowanie domowego sosu, który przypominał by smakiem ten kupny. Po kilku nieudanych próbach myślę, że osiągnęłam cel. M. przerzucił się na sos mojej produkcji, więc stwierdzam, że moja misja zakończyła się sukcesem. Polecam!! Najlepszy sos pomidorowy (moja sekretna receptura ) Składniki: 150 ml pomidorów krojonych
Mania Gotowaniasosie barbecue z Jacka Danielsa słyszałam już nie raz. Widziałam wielokrotnie przepisy z jego użyciem i wiedziałam, że jeśli zobaczę go w sklepie muszę koniecznie go nabyć J Sosów na bazie whiskey Jack Daniels jest kilka, ja zdecydowałam się na smak „Full flavor Smokey”. Do tej pory wykorzystałam go w trzech potrawach: burgerach, żeberkach i jako marynatę do piersi(...)kurczaka. Sosu można używać zarówno jako glazurę, jak i jako dodatek do grillowanych mięs, w każdej roli spisuje się idealnie. Sos jest bardzo „dymny” w smaku i zdecydowanie czuć w nim dodatek whiskey. Naprawdę polecam. Żeberka w glazurze z sosu Jack Daniels Składniki: 1 kg chudych żeberek 1 łyżeczka czosnku granulowanego 4 łyżeczki przyprawy
Mania Gotowaniajest jednak takie proste. Wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale cierpliwość będzie wynagrodzona. Żeberka możecie przygotowywać na wiele sposobów, jednak najpopularniejsze i moim zdaniem najsmaczniejsze, czyli BBQ. Sos Barbecue pochodzi oczywiście z USA, jego skład i wygląd zależy od rejonu, w którym jest on przygotowywany. Ja chciałam się podzielić swoją ulubioną wersją, która powstała metodą prób i błędów(...)Zapraszam was na szczegółowy opis przygotowania tego specjału. Mam nadzieję, że podejmiecie wyzwanie i przygotujecie ten przysmak w swoim domu, bo naprawdę warto!!!! Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) Składniki: około 1 kg żeberek wieprzowych (2 płaty) olej 2 łyżki octu winnego kieliszek whiskey lub wódki ½ szklanki woda Marynata: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka ciemnego
Mania GotowaniaDlaczego najlepszy? Bo pysznie soczysty i delikatny, podany w towarzystwie doskonałego (moim zdaniem) sosu. Dla mnie stał się przełomowym odkryciem, dla P. powrotem do trochę już zapomnianego smaku sprzed lat. Sos nie przypomina niczego, co do tej pory miałam okazję spróbować i jest absolutnie wspaniały. Co to za sos? Sos z orzeszków ziemnych. Część z Was pewnie już(...)części to nowość taka jak dla mnie. Powiem tyle, to był strzał w dziesiątkę! P. opowiadał mi o tym sosie już kilka razy, zawsze się zachwycając, dlatego postanowiłam w końcu go przyrządzić. Poczytałam trochę, dowiedziałam się, że sos bywa nazywany satay lub sate, ale w obu przypadkach receptura i główny zamysł są bardzo podobne. Przeczytałam także, że taki sos podawany
Ratunku obiadPrzepis na przepyszny schab duszony w delikatnym sosie z żółtą cukinią i marchewką. Dzięki długiemu duszeniu schab wychodzi delikatny i kruchy. Sos z tartej cukinii i marchewki jest kremowy i bardzo aromatyczny. Danie najlepiej smakuje w połączeniu z ugotowanym ryżem jaśminowym lub kaszą bulgur. Do przepisu możesz również użyć cukinii zielonej, jednak kolor sosu może wyjść wtedy bardziej zielony. Warto(...)dodać odrobinę kurkumy pod koniec gotowania, dzięki niej sos wygląda bardziej apetycznie. Do przepisu wykorzystaj schab dobrej jakości, najlepiej kupiony w masarni. Schab krojony w plastry i pakowany, np. z Lidla, często jest bardzo suchy i niestety nie jest tak smaczny. Jeśli masz problem i ugotwany schab zawsze wychodzi suchy i gumowaty, być może kupujesz mięso kiepskiej jakości. Całą rodziną
ProstePesto.plchwile kiedy kalorie nie mają znaczenia, bo smak potrawy jest najważniejszy. W tym przepisie na sos jest ich sporo, ale warto od czasu do czasu urozmaicić nim smak mięsa. Sos jest i słodki i ostry, pełen pysznych smaków, co ja będę Wam mówić, wystarczy go zrobić. Sos słodko-pikantny najlepszy jest do mięsa, kotletów mielonych lub klopsików. Przepis na kotlety(...)mielone z piekarnika ukazał się kilka dni temu, ale bardzo prosiliście mnie o przepis na sos z którym zostały podane kotlety, a wszystko za sprawą zdjęcia mielonych w sosie na FB-ku. Prosiliście, więc macie. Jak przygotować różne sosy do potraw: Sos pomidorowy Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem Sos śmietanowy z kurczakiem do makaronu (błyskawiczny) Sos śmietanowo-serowy do makaronu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrównież uwielbiacie klopsiki? Ja i P. na pewno :) Można je robić z różnymi dodatkami i w przeróżnych sosach, co daje niemal nieskończone możliwości. Na moim blogu możecie już znaleźć tradycyjne klopsiki tymiankowe w pysznym pieczarkowym sosie , drobiowe klopsiki w sosie pomidorowo-warzywnym z rodzynkami oraz te same klopsiki w prostym sosie cebulowo-pietruszkowym , a także nieco bardziej(...)niezwykłe klopsiki curry z dodatkiem imbiru w kremowym i delikatnym sosie o tym samym smaku . Te ostatnie niedługo będę musiała powtórzyć, bo są niesamowite. Mówię Wam, pychotka :) Do tej pory nie było jednak na blogu mojego nr 2 w tym temacie (nr 1 to zdecydowanie curry). Mianowicie klopsików w sosie bardzo pomidorowym :) Są one nie tylko smaczne
Ratunku obiadznana ze swojej różnorodności i zróżnicowanych tradycji kulinarnych, nieustannie ewoluuje, dostarczając smakoszom na całym świecie niezliczonych doświadczeń. Jednym z podstawowych elementów, który jest sercem wielu klasycznych europejskich potraw, jest sos pieczeniowy ciemny. Ten gęsty, bogaty sos, o głębokim, złożonym smaku, jest niezastąpiony w wielu kuchniach na naszym kontynencie. A jednak, nawet ten tradycyjny element europejskiego gotowania nie jest odporny(...)nowoczesnością zasługuje na głębszą analizę. Czy jest to chwilowa moda, czy może nowy standard, który na stałe wpisze się w kulinarną mapę Europy? Przekonajmy się. Historia i tradycja sosu pieczeniowego ciemnego Kiedy mówimy o sosie pieczeniowym ciemnym, mówimy o głęboko zakorzenionej tradycji kulinarnych mistrzostw. Jego pochodzenie sięga XIX-wiecznej Francji, gdzie był nieodłącznym elementem każdej pieczeni. Przygotowywany na bazie esencji
ProstePesto.plkulinarnym świecie Azji kryją się niezliczone skarby smakowe, a jednym z nich jest wyjątkowy azjatycki makaron z sosem masła orzechowego. To połączenie intensywnych smaków, tekstur i barw sprawia, że danie to staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Dzisiaj zabieramy Cię w podróż kulinarną, gdzie poznasz tajemnice przygotowania tego aromatycznego makaronu z sosem orzechowym, wzbogaconego o kolorowe warzywa jak papryki, czerwona(...)kapusta, cukinia i fasolka szparagowa. Sekret sosu z masła orzechowego . Sos z masła orzechowego to serce tego wyjątkowego dania. Jego bogaty, gładki i kremowy smak idealnie komponuje się z makaronem, tworząc połączenie, które rozbudzi Twoje kubki smakowe. Przygotowanie sosu może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości to prostsze niż myślisz. Wystarczy połączyć masło orzechowe, sos sojowy, sos Sriracha, miód, imbir
nietylkopasta.plKarkówka wieprzowa, plastry duszona w sosie z cebulą i przyprawami. Prosty przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym, to klasyczny domowy obiad. Idealny gęsty sos, aromatyczne mięso to propozycja nie tylko dla mięsożerców. Sos z karkówki to jedno z naszych ulubionych dań, które niewątpliwie współgra z wieloma dodatkami. Jak zrobić sos z karkówki ? Proponuję prosty przepis na sos(...)karkówki wieprzowej w plastrach. Podstawowe, niezawodne przyprawy i dobrej jakości mięso. Z czym podawać karkówkę duszoną w sosie? Do takiej pysznej wieprzowiny pasują ziemniaki, kluski śląskie ( PRZEPIS na kluski ), kopytka, kasza a także makaron. Karkówka duszona w sosie i placki ziemniaczane to zestaw godny uwagi. Dodatkowo taki sos można zrobić z wyprzedzeniem i wykorzystać na obiad następnego dnia
Dieta moja pasjaSoczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki, podana z puree ziemniaczanym i brokułem ugotowanym al dente. Przepyszne danie, którego smak wspominany był, aż do końca dnia. Idealne danie na romantyczny obiad we dwoje, np. w Walentynki . Pierś z kaczki nie może być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć. Sos przyrządzić można(...)wcześniej, a robi się go z nogi kaczki z dodatkiem warzyw i bulionu (najsmaczniejszy jest domowy bulion cielęcy, ale jeśli go nie macie, możecie użyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany). Pierś z kaczki smażona jest od strony skóry, następnie bardzo krótko z drugiej strony, po czym trafia
Moja DelicjaWyborne danie obiadowe w postaci pulpecików z mięsa wołowego, duszonych w sosie z musztardą sarepską. Lekko pikantne, o głębokim smaku i aromacie. Nie sposób nie podjadać już w trakcie gotowania. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Pulpeciki w sosie musztardowym z gorczyc\u0105 i koperkiem","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/kasza-z-pulmetami-i-sosem-musztardowym.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/kasza-z-pulmetami-i-sosem-musztardowym-500x500.jpg(...)https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/kasza-z-pulmetami-i-sosem-musztardowym-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/kasza-z-pulmetami-i-sosem-musztardowym-480x270.jpg"],"description":"Pulpeciki z mi\u0119sa wo\u0142owego w sosie musztardowym z gorczyc\u0105 i koperkiem. Sos z dodatkiem pikantnej musztardy sarepskiej smakuje ob\u0142\u0119dnie.","keywords":["koperek","mi\u0119so mielone","mi\u0119so wo\u0142owe","musztarda","\u015bmietana"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished
ProstePesto.plMuszle makaronowe zapiekane w sosie bolońskim to efektowne i niezwykle smaczne danie. Przy jego przygotowaniu jest trochę pracy, ale trud się opłaci, a Wasi współbiesiadnicy będą zachwyceni. Danie najlepiej zacząć szykować dzień wcześniej, dzięki czemu sos boloński nabierze smaku. Przygotowany i odpowiednio doprawiony sos, może czekać na moment podania. Muszę przyznać, że było to moje pierwsze wykorzystanie serka macarpone(...)dania wytrawnego i muszę przyznać, że sprawdza się fantastycznie! Idealnie kremowy, świetnie smakuje w połączeniu z mięsnym sosem pomidorowym. Sos najlepiej zacząć przygotowywać w dużym rondlu, który możecie wstawić do piekarnika. Jeżeli nie macie takiego garnka, to przygotujcie sos w garnku lub na głębokiej patelni, a do zapiekania przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Muszle makaronowe zapiekane w sosie bolońskim
Codzienne Gotowanie