fasolka - 6917 przepisów (strona:5/462)

Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem 36

Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem to pyszny pomysł na zdrowe i pożywne drugie śniadanie czy lunchbox do pracy. Solidna porcja warzyw i białka zapewnia uczucie sytości na długi czas. Aromatyczny, musztardowy winegret sprawia, że wszystkie składniki łączą się w przepyszną całość. Fasolka szparagowa i młode ziemniaki – skarby wczesnego lata Jaki jest Wasz ulubiony obiad na ciepłe(...)Niektórzy stawiają na makaron z serem i owocami, inni preferują mleko zsiadłe z ziemniaczkami. Ja natomiast nie wyobrażam sobie czerwcowych i lipcowych obiadów bez zestawienia jajko sadzone + młode ziemniaki + fasolka szparagowa . Młode warzywa są delikatne i pełne smaku. Warto korzystać z nich na wiele sposobów i nie ograniczać się tylko do jednej opcji. Dlatego ta sałatka z fasolką szparagową, młodymi

Na-talerzu.pl
Fasolka szparagowa z boczkiem 50

Fasolka szparagowa z boczkiem . Ostatnio dostaję często na FB pytania o proste, tanie i szybkie przepisy, najlepiej tradycyjne przepisy kuchni polskiej, które można szybko przygotować. Jednym z takich tradycyjnych przepisów jest Fasolka szparagowa z bułką tartą na maśle podana do jajek sadzonych na boczku z ziemniakami puree i mizerią z ogórków jest wg mnie najsmaczniejsza i najprostsza w wykonaniu, danie(...)minut. Ale ja dzisiaj chcę Wam pokazać z czym jeszcze można przygotować fasolkę szparagową. Fasolka szparagowa z boczkiem. W naszym domu w okresie letnim zawsze jadało się żółtą fasolkę szparagową uprawianą na działce. W Polsce to typowo letnie warzywo. W Niemczech żółtą można kupić latem w polskim sklepie, a w pozostałych jest do kupienia tylko zielona, która jest dostępna cały

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
FASOLKA Z EDAMAME I AZJATYCKIMI GRZYBAMI 69

Jedzenie fasolki szparagowej z masełkiem i bułeczką choć jest pyszne to u mnie przechodzi pomału w niepamięć. Jest tyle frapujących przepisów do spróbowania, choćby dzisiejszy. Fasolka z edamame i azjatyckimi grzybami. Fasolka z edamame zawiera w sobie aromatyczne, pyszne smaki. Zaś grzyby shiitake i shimeji dopełniają smakowo całej kompozycji. Fasola edamame to przepyszne niedojrzałe nasiona soi pochodzące z Japonii. Wygląda(...)podobnie do fasolki, lecz jest nieco grubsza, a po wyłuskaniu przypomina nieco mały, młody bób. Jest pyszna sama w sobie i bardzo zdrowa. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE:   PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE     ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI     CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI

globuskulinarny
Sałatka z fasolką szparagową 175

Dziś prosty sposób na to, jak wykorzystać fasolkę szparagową ugotowaną dzień wcześniej i taką, która się już nam przejadła podawana tylko na ciepło z bułką tartą i masłem. Wiadomo, że warzywa smakują najlepiej gotowane na bieżąco, ale czasami jest tak, że zostanie nam coś z poprzedniego dnia. I wtedy na szybko możemy sobie przygotować taką oto sałatkę. Sałatka(...)fasolką szparagową Składniki: 30 dag ugotowanej na parze fasolki szparagowej 10 dag fety 2 spore pomidory oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz ok. łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sok z cytryny Wykonanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka szparagowa z kurkami 134

Fasolka szparagowa to bogactwo wielu witamin, m.in. błonnika, wit. A,C,K oraz kwasu foliowego i żelaza. Ponadto ma niewiele kalorii, a jest bardzo sycąca - jedzmy ją więc bez wyrzutów sumienia;) Najczęściej podaję ją po prostu z bułką tartą, jednak lubię czasem urozmaicać dania. Dlatego połączyłam fasolkę szparagową z kurkami, do smaku dałam odrobinę octu balsamicznego. Szybkie, proste i smaczne(...)Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej, 300g kurek, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, sól, biały pieprz, łyżeczka octu balsamicznego, natka pietruszki. Przygotowanie Fasolkę umyć, odciąć końcówki. Przekroić na pół. Gotować ok. 15min na małym ogniu w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać umyte i oczyszczone kurki, dusić ok. 10minut na małym ogniu, często mieszając

Z miłości do słodkości
Fasolka szparagowa z bułką tartą 136

Hura!! Sezon na fasolkę szparagową wreszcie rozpoczęty. Pierwsze danie z udziałem tego wspaniałego warzywa to fasolka gotowana na parze, delikatnie polana bułką tartą. Smakuje idealnie jako samodzielne danie lub dodatek do dowolnego obiadu. Czas przygotowania: 35 minut Ilośc porcji:4 Składniki: 600g fasolki szparagowej żółtej 40g masła bułka tarta Fasolkę myjemy pod bieżącą wodą i obcinamy końcówki. Następnie umieszczamy(...)parowarze 5 minut do końca gotowania rozpuszczamy masło na patelni. Wrzucamy na to bułkę tartą, tyle by masło ją "wchłoneło". Chwilę podsmażamy mieszając, by bułka się nie przypaliła. Fasolkę wykładamy na talerz i polewamy bułką tartą. Zajadamy póki ciepłe

Kolizje Smaków
Fasolka szparagowa 167

przepisy, które robiłam jakiś czas temu, a nie zapisałam co i jak...ale w miarę możliwości będę przeglądać swoje zdjęcia i montować wpisy...a teraz pokażę prosty sposób na fasolkę szparagową..dużo składników nie potrzeba i pracy też nie wiele..u mnie była wtedy fasolka , ziemniaki  i jakieś mięsko..ale ja miałam chęć na jajko ..takie dość mocno przypieczone(...)fasolka szparagowa bułka tarta sól masło Fasolkę szparagową umyć i obciąć końcówki z obu stron.Ugotować z dodatkiem cukru i soli, aż zmięknie ok. 15 minut, następnie odsączyć z wody. Na patelni rozpuścić masło i dodać bułkę tartą, chwilkę razem smażyć .Dodać ugotowaną fasolkę i smażyć, co jakiś czas mieszając

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z fasolki szparagowej i kurczaka. 370

Fasolkę uwielbiam, dlatego postanowiłam wykorzystać ją w sałatce. A dodałam do niej wszystko co znalazłam w lodówce i tak powstała pyszna i sycąca sałatka, na którą Was zapraszam. Sałatka z fasolki szparagowej i kurczaka. Składniki: 400 g fasolki szparagowej żółtej; pierś z kurczaka, puszka kukurydzy; 8 pomidorków koktajlowych, 1 czerwona papryka; 3 - 4 łyżki majonezu, sól, pieprz olej do smażenia(...)Umytą pierś kurczaka kroimy w paski, obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy aż będzie rumiana. Fasolkę gotujemy, ale niezadługo. Oczywiście wcześniej ją płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół lub na 3 części - tak aby była "wygodna" do zjedzenia w sałatce. Przelewamy zimną wodą, aby ją zahartować. Pomidorki kroimy na pół lub na ćwiartki - zależy od wielkości i Waszych preferencji :) Wystudzoną

Miksturownik
Roladki z kurczaka z fasolką szparagową 164

oknem szaro i ponuro, warto więc dodać trochę warzyw i koloru naszym posiłkom. Ja staram się trochę wzbogacić nasze obiady robiąc różne roladki. Do tych wykorzystałam fasolką szparagową, którą latem zapakowałam do słoiczków. Warzywny farsz świetnie komponuje się z kruchym, drobiowym mięsem. Składniki:  1/2 kg filetu z kurczaka,  marchewka,  1/3 czerwonej papryki,  150g fasolki szparagowej (może(...)bułki tartej, olej do smażenia. Wykonanie Mięso umyć, podzielić na porcje i rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek na minuty. Odcedzić, pokroić na mniejsze części i dodać do fasolki. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić około 8 minut na małym ogniu

Z miłości do słodkości
Przepis - Fasolka po Bretońsku 410

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną fasolkę po bretońsku, fasolka jest bardzo smaczna, treściwa i stanowi samodzielne danie. Fasolka po bretońsku jest dość ciężkim daniem ale od czasu do czasu (nie za często) można ją przygotować. Powinna każdemu smakować kto lubi dania z fasolą oraz kiełbasy, polecam wypróbować przepis Do przygotowania fasolki po bretońsku będziemy potrzebować: Garnek o pojemności(...)szczypta papryki ostrej (pieprz cayenne) 2 łyżeczki lubczyku lub przyprawy w płynie 1 łyżeczka majeranku sól do smaku 1 kopiasta łyżka mąki pszennej woda Link do filmu z przygotowania : Fasolka po bretońsku Przygotowanie: Najpierw przygotuję fasolkę: Kilka godzin przed gotowaniem fasolki po bretońsku, suchą fasolę dokładnie płuczę, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą tak żeby woda była kilka centymetrów

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron z pesto bazyliowym, ziemniakiem i fasolką szparagową 200

zrobienia tej potrawy natchnęła mnie koleżanka Basia, która inspiracje przywiozła z Włoch :-) Makaron z pesto bazyliowym, ziemniakiem i fasolką szparagową jest przepyszny! Ziemniak, którego funkcją w tej potrawie jest "oblepienie" makaronu daje fantastyczny smak i świetną konsystencję potrawie! Zaś zielona fasolka szparagowa potęguje piękny zielony kolor bazylii. Ja dziś zrobiłam wersję bez fasolki, bo taka też jest bardzo smaczna(...)świeżego pesto bazyliowego z serem grana padano (ja użyłam tego z biedronki)sólWykonanie:Ziemniaka kroimy na malutką kosteczkę i wrzucamy do osolonej wody. Po około 3-5 minutach dorzucamy fasolkę szparagową. Gdy ziemniak zmięknie wrzucamy do tej samej wody makaron i gotujemy (te trzy składniki razem) zgodnie z czasem na opakowaniu makaronu.Po ugotowaniu odcedzamy na sitku, wrzucamy z powrotem

Anielska Kuchnia Ani
FASOLKA Z GROSZKIEM I MARCHEWKĄ NA CIEPŁO 157

Fasolka z groszkiem i marchewką jest fajnym pomysłem na ciepły dodatek do obiadu i przełamanie standardów,że groszek może być tylko z marchewką :)) Bardzo często serwuję do obiadu takie warzywka na ciepło, szczególnie kiedy jest sezon na żółtą fasolkę.  Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż wszystko zależy od naszych upodobań.  Ja robię fasolkę z marchewką pół na pół(...)dodaję 1/3 puszki groszku. Składniki żółta fasolka szparagowa marchew groszek czubata łyżka masła płaska łyżka mąki sól cukier Wykonanie:  Marchew obieramy.Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. Do garnka wkładamy marchew i fasolkę, zalewamy wodą lekko solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy: marchew kroimy w kostkę, fasolkę na 3 części. Odlewamy połowę wody, w której gotowały się warzywa

Walijskie Pichcenie
Fasolka w maślano-miodowym sosie na budyniu jaglanym ^^ 100

Wczoraj wieczorem ugotowałam sobie fasolkę i stwierdziłam, że pół kilo to jednak troszeczkę za dużo jak na jeden raz. Postanowiłam dodać ją do śniadania, jednak miałam wątpliwości czy wkomponuje się w słodki budyń jaglany. Na szczęście moje obawy się nie ziściły i śniadanko mogę zaliczyć do jednego z ulubionych ^^ Fasolka pokryta maślano-miodowym sosem, na jogurcie i budyniu jaglanym(...)dodatkiem kakaa i cynamonu, to jest to co łasuchy lubią najbardziej :P   ~ Budyń jaglany z fasolką szparagową, miodem, siemieniem lnianym, jogurtem naturalnym, kakaem i cynamonem ~ Składniki: 30g kaszy jaglanej 5g siemienia lnianego 150g fasolki szparagowej 150g jogurtu naturalnego dowolne słodzidło + gorzkie kakao, miód, cynamon, łyżeczka masła Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy

Kuchenny Skrawek Nieba
Fasolka szparagowa z bułką 117

Fasolka szparagowa z bułką fasolka szparagowa -0,5 kg woda -2 l sól -0,5 łyżeczki cukier -0,5 łyżeczki bułka tarta -4 dag masło -5 dag PRZYGOTOWANIE: Przed myciem usuwami końce z fasolki. Fasolkę wrzucić do garnka z zimną wodą,dobrze umyć, opłukać. Następnie zalać wodą,dodać sól i cukier,zagotować. Od momentu zagotowania fasolki,gotujemy jeszcze(...)minut. Odcedzić fasolkę na sicie. Masło rozpuścić na patelni,dodać tartą bułkę,mieszając doprowadzić do zrumienienia się bułki. Fasolkę wyłożyć na talerze,polać masłem z bułką

Kuchnia Danusi
Babeczki z ziemniaków z fasolką adżuki i boczkiem 206

można na różne sposoby, w całości, jako talarki czy w ćwiartki pokrojone, grillowane bezpośrednio na rożnie   lub w folii pieczone. A ja Wam polecam babeczki ziemniaczane, do których fasolka  i boczek zostały dodane. Ciasto to foremek tylko przelewamy, na górne rożno do grilla wkładamy, temp. odpowiednią ustawiamy, pokrywę przykrywamy, 30 min czekamy i nowy smak ziemniaków na grillu(...)odkrywamy. Składniki: 6 porcji  4 ugotowane ziemniaki, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 20 g sera żółtego, 6 łyżek ugotowanej fasolki adżuki, 100 gram surowego boczku w plastrach, świeży rozmaryn, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, młoda marchewka, młoda pietruszka- korzeń, syrop z agawy, olej rzepakowy. Przygotowanie:     W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości

Moniki Smakołyki
Sałatka z fasolką szparagową 282

Fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tarta jest pyszna i często gości na naszym stole. Ta którą dzisiaj proponuję również nam zasmakowała i zostaje na stałe wpisana w nasze domowe menu. Podajemy na ciepło ale na zimno również była smaczna. Składniki: 200 g fasolki szparagowej(żółta i zielone) 200 g pomidorków koktajlowych(czerwone i żółte) 1 cebula większa 2 ząbki(...)czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie: Z fasolki odciąć końcówki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić i przelać zimną wodą. Zimną fasolkę pokroić na trzy części. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Do cebulki dodać czosnek

Ala piecze i gotuje
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 196

Dzisiaj polecam pyszną fasolkę szparagową. Można ją zajadać samą jak również podać jako dodatek do mięska. składniki: 1 kg fasolki szparagowej żółtej 1 puszka pomidorów krojonych 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Kamis do smaku 2 łyżki śmietany 18% oliwa do smażenia Fasolkę obrać i pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Rozgrzać patelnię(...)słodką paprykę oraz oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę wszystko razem aby smaki się wymieszały. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać ugotowaną fasolkę i ponownie wymieszać. Fasolkę podawać przybraną świeżymi listkami oregano

Monia miesza i gotuje
Fasolka szparagowa z marchewką na zimę 164

ogrodzie miałam dużo fasolki szparagowej więc musiałam ją przerobić. Zrobiłam łagodną sałatkę z fasolki z dodatkiem marchewki. Do zalewy użyłam ocet winny z białego wina 6% firmy Jamar . Fasolka jest łagodna w smaku natomiast goździki nadają  ciekawego  smaku i aromatu. Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej żółtej i zielonej 2 marchewki 2 cebule 0,5 łyżeczki soli Zalewa(...)octu winnego z białego wina Jamar 250 g cukru 4 goździki 1 liść laurowy większy Przygotowanie: Fasolkę szparagową oczyścić i umyć. Marchewki oczyścić i pokroić w cieńsze słupki. Zalać wodą, dodać pół łyżeczki soli i gotować około 15 min do miękkości. Odcedzić i powkładać do słoików. Dodać do każdego słoika po 2-3 plasterki cebuli i zalać gorącą zalewą.Słoiki

Ala piecze i gotuje