fasolka - 6917 przepisów (strona:8/462)

Fasolka po bretońsku. Jednogarnkowy obiad 81

Fasolka po bretońsku to królowa zamrażalników. I nie zarzucamy w tym miejscu czegoś złego temu sycącemu jednogarnkowemu daniu. Najzwyczajniej w świecie pamiętam z dawnych lat mrożone pojemniki z fasolką po bretońsku zalegające w zamrażarce, które wyciągało się rano do odmrożenia, aby mieć na wieczór gdy nie ma się pomysłu albo czasu na obiad. Zasadę taką stosuje się do dziś gotując(...)cały gar fasolki po bretońsku a następnie mrożąc ją do późniejszego użycia. A najwspanialsze w tym wszystkim jest to, że po odmrożeniu i podgrzaniu nie traci swoich walorów. Zachęcamy więc do tego. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na fasolk\u0119 po breto\u0144sku","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/fasolka-po-bretonsku-przepis.jpeg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/fasolka-po-bretonsku-przepis-500x500.jpeg

ProstePesto.pl
Sałatka z fasolki szparagowej 239

Najzwyklejsza sałatka. Mało składników, wysiłek żaden, a efekt naprawdę smaczny. Warto zrobić gdy zostaną nam resztki ugotowanej fasolki i nie wiadomo jak je zagospodarować. Warto też fasolkę ugotować tylko po to by zrobić tę sałatkę . Jest bardzo smaczna!składniki350 g fasolki szparagowej260 g pomidorów20 g kaparówduży pęczek koperkuoliwa z oliwekchili w płatkachszczypior (opcjonalnie)sól, pieprzprzygotowanieFasolkę umyć, obciąć końce, ugotować(...)kilkanaście minut  od zagotowania wody.aby była miękka ale nie rozgotowana, albo na parze. Lekko przestudzoną fasolke podzielć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do fasolki. Wymieszać z posiekanym koperkiem, kaparami, oliwą, płatkami chili, szczypiorem, posolić i popieprzyć. Można dodać dowolne kiełki. Smacznego

Stare Gary
Sałatka z fasolki szparagowej i cebuli 276

Prościej być nie może - fasolka i cebula. Trochę oleju i octu . I mamy pyszną letnią sałatkę . Zapraszam!składniki350 g zielonej fasolki szparagowej1 biała cebulaoliwa z oliwekchili w płatkachszczypiorek sól, pieprzdo polaniasaszetka oleju kujawskiego ze smakiem pomidory, czosnek, bazyliabiały ocetprzygotowanieFasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie  - kilkanaście minut  od zagotowania wody - aby była miękka ale nie rozgotowana(...)albo ugotować na parze.Lekko przestudzoną fasolkę  podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, dodać do fasolki. Wymieszać z chili, szczypiorkiem,  polać olejem, skropić octem, posolić i popieprzyć. Smacznego!Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl Oświadczam, że akceptuję regulamin

Stare Gary
Fasolka szparagowa w pomidorach 167

Kiedy usłyszałam, że koleżanka robi fasolkę szparagową w pomidorach, to zdziwiłam się trochę. Trudno mi było jakoś w pierwszej chwili wyobrazić sobie to połączenie. Ale przecież robimy naszą polską fasolkę po bretońsku i lubimy ją. Dlaczego zatem delikatniejsza jej odmiana nie miałaby być smaczna? Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest szybkość wykonania(...)doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Chcecie jej spróbować?Składniki na dwie porcje:4 spore garście fasolki szparagowej,2 większe pomidory,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,odrobina oliwy,sól do smaku,ostra i słodka papryka do smaku,ulubione zioła - ja dodałam tym razem tylko zieloną pietruszkę.Fasolkę ugotować w osolonej o lekko posłodzonej wodzie. Pomidory

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fasolka szparagowa marynowana. 226

Moja ulubiona, no nie tylko moja :)  Ogólnie za fasolką szparagową nie przepadam. Nie lubię jej na ciepło z masłem i bułką tartą. Ale w tej formie, pochłaniam ją w takich ilościach, że ho ho ho... Zawsze jest to jakaś alternatywa. Tu też nie podam konkretnych ilości danych składników. U mnie w domu całe życie prawie wszystko jest i było(...)robione na oko, po prostu do smaku. Tak robiła babcia mojej mamy, moja babcia, moja mama i ja.  Poza tym fasolkę mam w ogrodzie i nie jestem w stanie przewidzieć ile kilogramów czy gramów będę mogła w danym dniu zerwać. Jedynym minusem jest to, iż posadziłam 3 rodzaje fasolki : fioletową, różową i zieloną. Z czego każda po ugotowaniu zrobiła

Malinowe Pocałunki
Leczo z fasolką szparagową 165

gotując leczo dodajecie do niego fasolkę szparagową? Dotąd nie dodawałam - jednak w wyniku debaty społecznej realizowanej w miejscu pracy a podnoszącej tak ważną kwestię egzystencjalnego wręcz zagadnienia "co dziś na obiad" okazało się, że to może być baaaardzo interesujące połączenie. Spróbowałam i wiem, że od teraz tylko taka wersja będzie pojawiać się w moim domu:) Leczo z fasolką szparagową Składniki(...)papryki (czerwone lub różnokolorowe)  5 pomidorów 1-2 średnie cukinie 2 cebule  2 ząbki czosnku 300g - 500 g wędzonego  boczku  200 g zielonej fasolki szparagowej sól,  pieprz, papryka w proszku, curry 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego Fasolkę pokroiłam w mniejsze kawałki (dzieląc mniej więcej na 3 części każdy strączek) i gotowałam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tagliatelle z fasolką szparagową 175

Moja fasolka szparagowa w tym roku mnie przerasta. Tzn. nie mogę jej przerobić:) Ostatnio podałam ją w towarzystwie makaronu, mięska i pomidorów. Zdjęcia wyszły fatalnie, ale gwarantuję, że danie jest naprawdę bardzo smaczne;) Dzieci znacznie chętniej jedzą, gdy na talerzu jest kolorowo:) Składniki: 400 g szynki wieprzowej bez kości, 400g makaronu tagliatelle,  cebula, 2 ząbki czosnku(...)żółtej fasolki szparagowej, 3 pomidory, sól, pieprz, bazylia, olej, mąka pszenna. Przygotowanie Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Osączyć. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną mąki. Podsmażyć na oleju na brązowo. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć 3 min na małym ogniu. Zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem

Z miłości do słodkości
Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową 159

Składniki: ( na 1 osobę)  spaghetti Barilla  garść zielonej fasolki szparagowej  garść posiekanego szczypiorku  suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  suszone oregano  sól  Przygotowanie:  Gotujemy makaron razem z fasolką w osolonej wodzie. Do miski dodajemy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, suszone oregano, szczypiorek; odcedzony makaron przekładamy do miski z przyprawami, dodajemy pokrojoną(...)ukośne plastry fasolkę i odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość delikatnie mieszamy i podajemy

Moja smaczna kuchnia
Zielona fasolka z serem 50

Zielona fasolka, czy żółta fasolka to moja ulubiona przystawka do obiadu. Latem jadam fasolkę jako główne danie. Nie znam nikogo, kto by nie lubił fasolki ze zrumienioną bułką tartą lub zrumienioną mąką migdałową. Tak przyrządzona zielona fasolka jest naprawdę pyszna. Nigdy nie wekuję fasolki. Do gotowania używam świeżej lub mrożonej. Fasolka zachowuje swój świeży, zielony kolor jak ta na zdjęciu(...)przepis na fasolkę jest bardzo prosty. To przystawka na ciepło, fasolka z serem pleśniowym, sosem winegret i pieprzem. Bardzo lubię pleśniowy ser, ale oczywiście możecie wybrać jakiś inny kruszący ser jak feta, albo chèvre. Danie z fasolką to pyszne i pożywne danie. Często dodaję ją do sałatek. Znajdziecie ją w przepisie na sałatkę ziołową , czy w warzywnej sałatce do mięsa

codojedzenia
Fasolka szparagowa z bułką tartą 55

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka szparagowa to bardzo smaczne i zdrowe warzywo, zaliczane do grupy strączkowych. Wyróżniamy dwa rodzaje fasolki – zieloną i żółtą. Fasolka żółta jest nieco delikatniejsza i gotuje się nieco szybciej, niż zielona. Fasolka szparagowa z bułką tartą Fasolka szparagowa z bułką tartą to idealny dodatek do obiadu. Jest to najbardziej popularny sposób na serwowanie fasolki. Wydaje(...)się, że w takiej wersji smakuje najlepiej. Fasolka szparagowa z bułką tartą gości w naszym domu bardzo często, szczególnie w sezonie letnim, kiedy na działce mamy jej pod dostatkiem. Przepis na fasole z bułką tartą jest banalnie prosty, a samo przygotowanie fasolki nie zajmuje zbyt wiele czasu. Przed jej ugotowaniem, należy poodcinać końce, ja kroję ją również na mniejsze kawałki

Przepiski.pl
Fasolka szparagowa z tymiankiem i cebulą 166

Robiłam już fasolkę szparagową na kilka sposobów (z bułką tartą, po grecku i prowansalsku). Tym razem pomysł zaczerpnęłam od Megi65 z WŻ. Od siebie dodałam ząbek czosnku dla wyrazistego smaku.Składniki:250 g fasolki szparagowej (odmiana i kolor dowolny - najważniejsze, żeby była młoda i jędrna)1 mała cebulka1 łyżeczka masłatymianek świeży lub suszonysól do smaku1 ząbek czosnku Sposób przygotowania(...)Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości (fasolka nie może się rozgotować).2. W tym czasie obraną i posiekaną cebulkę podsmażyć na maśle (cebula nie powinna się zrumienić, a jedynie pozbyć się swojej surowości).3. Fasolkę odcedzić, wrzucić do garnka i posypać tymiankiem (ostrożnie z tą przyprawą, bo jest bardzo aromatyczna!). Dodajemy cebulkę

Kuchnia domowa Ani
Frytki z fasolki szparagowej 183

obiadu przygotujemy fasolkę szparagową w nietypowym wydaniu.Składniki:-fasolka szparagowa ( ilość w zależności od potrzeb )-olej do smażenia-szklanka mąki-szklanka bardzo zimnej wody-jedno jajko-sól-przyprawa warzywna   Fasolę płuczemy, obcinamy końcówki a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem przyprawy warzywnej.Na niewielkim ogniu gotujemy 7-10 minut.   Zlewamy wodę(...)fasolkę odsączamy na papierowym ręczniku.   Przygotowujemy ciasto, miksując mąkę, wodę, jajko i sól do smaku.Ciasta wystarczy na ponad 1/2 kg fasolki.   Rozgrzewamy olej i wkładamy do niego namoczone w cieście fasolki.Smażymy do osiągnięcia złotego koloru.   Wyjmujemy z oleju i odsączamy.Będą pyszne i chrupiące.Świetny składnik obiadu.Smacznego

Maminek kulinarny
FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ CZYLI SMAK LATA 159

Młoda fasolka szparagowa to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu... podana tradycyjnie - polana stopionym masełkiem z bułką tartą...szczególnie ta pierwsza, młoda, która jest wprost słodka w smaku jest rewelacyjna. Talerz takiej fasolki zastępuje mi w pełni obiad :-)Składniki: fasolka szparagowa1 łyżeczka soliodrobina cukru do smaku bułka tartamasło (82% tłuszczu)Wykonanie:Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki(...)garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą.Podsmażamy chwilkę ciągle mieszając. Masełkiem ze zrumienioną bułką polewamy fasolkę

Walijskie Pichcenie