Robiłam już fasolkę szparagową na kilka sposobów (z bułką tartą, po grecku i prowansalsku). Tym razem pomysł zaczerpnęłam od Megi65 z WŻ. Od siebie dodałam ząbek czosnku dla wyrazistego smaku.Składniki:250 g fasolki szparagowej (odmiana i kolor dowolny - najważniejsze, żeby była młoda i jędrna)1 mała cebulka1 łyżeczka masłatymianek świeży lub suszonysól do smaku1 ząbek czosnku Sposób przygotowania(...)Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości (fasolka nie może się rozgotować).2. W tym czasie obraną i posiekaną cebulkę podsmażyć na maśle (cebula nie powinna się zrumienić, a jedynie pozbyć się swojej surowości).3. Fasolkę odcedzić, wrzucić do garnka i posypać tymiankiem (ostrożnie z tą przyprawą, bo jest bardzo aromatyczna!). Dodajemy cebulkę
Kuchnia domowa Aniobiadu przygotujemy fasolkę szparagową w nietypowym wydaniu.Składniki:-fasolka szparagowa ( ilość w zależności od potrzeb )-olej do smażenia-szklanka mąki-szklanka bardzo zimnej wody-jedno jajko-sól-przyprawa warzywna Fasolę płuczemy, obcinamy końcówki a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem przyprawy warzywnej.Na niewielkim ogniu gotujemy 7-10 minut. Zlewamy wodę(...)fasolkę odsączamy na papierowym ręczniku. Przygotowujemy ciasto, miksując mąkę, wodę, jajko i sól do smaku.Ciasta wystarczy na ponad 1/2 kg fasolki. Rozgrzewamy olej i wkładamy do niego namoczone w cieście fasolki.Smażymy do osiągnięcia złotego koloru. Wyjmujemy z oleju i odsączamy.Będą pyszne i chrupiące.Świetny składnik obiadu.Smacznego
Maminek kulinarnyMłoda fasolka szparagowa to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu... podana tradycyjnie - polana stopionym masełkiem z bułką tartą...szczególnie ta pierwsza, młoda, która jest wprost słodka w smaku jest rewelacyjna. Talerz takiej fasolki zastępuje mi w pełni obiad :-)Składniki: fasolka szparagowa1 łyżeczka soliodrobina cukru do smaku bułka tartamasło (82% tłuszczu)Wykonanie:Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki(...)garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą.Podsmażamy chwilkę ciągle mieszając. Masełkiem ze zrumienioną bułką polewamy fasolkę
Walijskie Pichcenieciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeść gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku.Składniki:- ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej- dwie kulki mozarelli- opakowanie ciasta francuskiego- szczypta cukru- sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli, po czym gotujemy(...)minut, aż będzie w miarę miękka. Powinna stawiać lekki opór przy gryzieniu ;) Podczas gdy fasolka siedzi na ogniu, rozwijamy płat ciasta francuskiego i przycinamy do wielkości posiadanego przez nas naczynia do zapiekania (najwygodniej zrobić to tak, jak na zdjęciu poniżej). Pozostałego ciasta nie wyrzucamy! Wycięte ciasto układamy w naczyniu. Na bokach powinno zostać nieco luzu, bo będziemy je zaginać
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: 1 puszka fasolka czerwona, 1 puszka fasolka biała, 20 dag ogonówka, 1 sztuka cebula, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony Prymat, 1/2 łyżeczki kucharek, 1 szklanka sok pomidorowy, 4 łyżki olej cebulę i ogonówkę pokroić na większe kostki na oleju zrumienić ogonówkę i cebulę wodę z puszek fasolki odlać i wsypać fasolki do ogonówki doprawić pieprzem,Kucharkiem wlać sok pomidorowy(...)zagotować często taką na szybko fasolkę lubię zjeść na kolację.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBardzo lubimy fasolkę szparagową do obiadu. Zawsze mroziłam...dzisiaj mój pierwszy raz w ten sposób;)Składniki; 2,5 kg fasolki szparagowej żółtej, 2,5 kg fasolki szparagowej zielonej, Zalewa: 10 łyżeczek cukru, 10 łyżeczek soli 2,5 l wody Wykonanie;Fasolkę myjemy i obieramy. Wkładamy do do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odsączamy i studzimy(...)Wkładamy do słoików. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Zalewamy fasolkę w słoiku /ciasno ułożoną/...zaczynamy pasteryzację. Wkładamy do garnka słoiki. Podlewamy wodą 2/3 słoików. Do garnka nie zapomnij dać na dno ściereczkę. Pasteryzujemy 50 minut. Po 24 godzinach powtarzamy proces. Tym razem pasteryzujemy 40 minut. Po kolejnych 24 godzinach ponownie pasteryzujemy 30 minut. żródło "Przetwory
Anioły w kuchniSkładniki (4 porcje): 400 gram piersi kurczaka 500 gram dyni 200 gram fasolki szparagowej żółtej- ja użyłam zamarynowanej, zeszłorocznej papryka czerwona cebula czosnek 3/4 puszki pomidorów, najlepiej krojonych 450 gram pieczarek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie łyżka oliwy z oliwek świeże oregano do przybrania przed podaniem kasza pęczak do podania Cebulkę i czosnek drobno siekamy i na rozgrzanej oliwie(...)pokroić w kostkę paprykę, którą również wrzucamy do garnka z pozostałymi, smażącymi się składnikami. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy 25-30 minut. W tym czasie fasolkę szparagową kroimy na pół bądź na 3 części, tak by miała długość 2-3 cm a dynię kroimy w niewielką kostkę około 1cmx 1 cm. Gdy minie 30 minut wrzucamy
Mango PapajaPowoli zbliża się do nas jesień, która kojarzy mi się przede wszystkim z przetworami na zimę. Podstawową rzeczą w mojej spiżarni jest fasolka szparagowa, nie może jej nigdy zabraknąć w mojej kuchni :D zimą wystarczy ją tylko wyjąć ze słoika, podgrzać i jest gotowa do jedzenia :)) Składniki na 12 słoików o pojemności 0,9 l: - 7 kg fasolki szparagowej(...)łyżeczek cukru - 12 łyżeczek soli - zimna woda Przygotowanie: Fasolę zagotować. Od momentu wrzenia gotować przez 5 minut - fasolka powinna być elastyczna, ale jeszcze twarda. Ostudzić i układać ciasno w wyparzonych stoikach. Do każdego wypełnionego słoika wsypać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Zalać zimną wodą i zakręcić. Ułożyć ściereczkę na dnie dużego garnka i wlać wodę
Malinowo w kuchniłyżki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonego cząbru 3 szczypty ostrej papryki, w proszku sól, pieprz do smaku 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Z fasolki szparagowej usuwamy "ogonki", kroimy na pół, przekładamy do garnka, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron i fasolkę odcedzamy. Na oliwie obsmażamy plasterki(...)czosnku z cukinią pokrojoną w cienkie paski, dodajemy makaron i fasolkę szparagową, suszoną bazylię, cząber, ostrą paprykę i doprawiamy do smaku, delikatnie mieszamy, po 3 minutach gasimy płomień
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 1-2 osoby 100g zielonej fasolki szparagowej 1/2 ząbka czosnku 2 świeże liście mięty 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 70g twardego koziego sera 2 łyżki łuskanego słonecznika, podprażonych na suchej patelni sól i świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie(...)drobno posiekać czosnek i miętę. Mieszać je w dużej misce. Dolać oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszać. Odcedzić fasolkę i dodać do miski z czosnkowo-miętowym dressingiem. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sałatkę przenieść na talerz, dodać pokruszony na niewielkie kawałki ser i posypać ostudzonym słonecznikiem. Podawać z ciepłym pieczywem o chrupiącej skórce
Gorący kąsekRozpoczęłam nową współpracę i na blogu pojawią się potrawy z produktami SPOŁEM KIELCE . Dziś zapraszam na sałatkę z fasolką szparagową. Połączyłam ją z tuńczykiem i jajkiem oraz majonezem Kieleckim. Sałatka może nie prezentuje się rewelacyjne ale wspaniale smakuje. składniki: 450 g ugotowanej fasolki szparagowej zielonej 2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach 4-5 jajek ugotowanych na twardo(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek majonezu Kieleckiego Ugotowaną i wystudzona fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, ja strączki przekroiłam na pół. Jajka pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka osączyć z nadmiaru oleju i podzielić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki a następnie połączyć z majonezem. Dokładnie wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujeDzisiaj szaro i deszczowo, nic mi się nie chce tworzyć. Na obiadek tylko zupka z zieloną fasolką. Pyszna i sycąca:) składniki: 600 g zielonej fasolki szparagowej 400 g obranych ziemniaków 2 l bulionu pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora) 1 cebula sól do smaku 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Fasolkę szparagową obrać i dokładnie umyć
Monia miesza i gotujekolei te wytrawne są przeważnie za słone. W mojej kuchni występuje sporo ziół, a znikoma ilość soli, więc dość wyczuwam jej intensywność w gotowcach. Składniki na 1 porcję: Garść fasolki szparagowej (ja dałam żółtą) Kilka liści sałaty lodowej (może być każda inna) 1 nieduży pomidor malinowy 1 małe wędzone lub pieczone udko z kurczaka (możecie zastąpić drobiową wędliną) Dressing musztardowy(...)łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki wody ½ łyżeczki musztardy – u mnie stołowa Koperek – około łyżeczki Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Porwać liście na sałaty. Na sałatę ułożyć pokrojonego w grubą kostkę pomidora, a na to fasolkę (gdy jest dość długa pokroić na pół). Na wierzch dodać kawałki obranego z kości kurczaka. Dressing
Fabryka pomysłówDzisiaj serwujemy krem z fasolki szparagowej podawany z szynką parmeńską i pieczywem czosnkowym. Mmmm Pychota! Składniki: 2 l bulionu 1,2 kg fasolki szparagowej 2 ziemniaki 1 marchewka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka śmietany 18% pieprz, sól ( jeżeli nie masz bulionu i chcesz ugotować zupę na kostce rosołowej dodaj łyżkę masła) Przygotowanie(...)gotującego się bulionu dodaj pokrojone ziemniaki w kostkę i marchewkę, jak marchewka zmięknie dodaj fasolkę i gotuj na małym ogniu ok 25 minut doprawiając. Po ugotowaniu dobrze zmiksuj zupę, aż powstanie krem i dodaj śmietanę. Porada: Podawaj zupę z pieczywem czosnkowym i szynką parmeńska albo boczkiem ,idealnie się komponuje z serem pleśniowym zamiast szynki. Smacznego
Niezły Młynekracji tego, że w dzieciństwie nie znosiłam fasolki po bretońsku z kiełbaską, mama robiła mi ją z parówką. Była to jedyna "kiełbaska" jaką jadłam i chyba jedyne "mięso" w moim jadłospisie! (aż trudno mi w to uwierzyć teraz:)) Ale smak mi pozostał do tej pory i fasolkę robię z parówką! :) Moim przepisem przekonałam wielu znajomych do tej potrawy. Jedna(...)moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło Fasolę moczę przez dobę.Następnie gotuję ją do miękkości dodając 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Podczas gotowania dolewam od czasu
Olikowa kuchnia