fasolka - 4912 przepisów (strona:8/328)

Fasolka szparagowa z tymiankiem i cebulą 47

Robiłam już fasolkę szparagową na kilka sposobów (z bułką tartą, po grecku i prowansalsku). Tym razem pomysł zaczerpnęłam od Megi65 z WŻ. Od siebie dodałam ząbek czosnku dla wyrazistego smaku.Składniki:250 g fasolki szparagowej (odmiana i kolor dowolny - najważniejsze, żeby była młoda i jędrna)1 mała cebulka1 łyżeczka masłatymianek świeży lub suszonysól do smaku1 ząbek czosnku Sposób przygotowania(...)Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości (fasolka nie może się rozgotować).2. W tym czasie obraną i posiekaną cebulkę podsmażyć na maśle (cebula nie powinna się zrumienić, a jedynie pozbyć się swojej surowości).3. Fasolkę odcedzić, wrzucić do garnka i posypać tymiankiem (ostrożnie z tą przyprawą, bo jest bardzo aromatyczna!). Dodajemy cebulkę

Kuchnia domowa Ani
Frytki z fasolki szparagowej 56

obiadu przygotujemy fasolkę szparagową w nietypowym wydaniu.Składniki:-fasolka szparagowa ( ilość w zależności od potrzeb )-olej do smażenia-szklanka mąki-szklanka bardzo zimnej wody-jedno jajko-sól-przyprawa warzywna   Fasolę płuczemy, obcinamy końcówki a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem przyprawy warzywnej.Na niewielkim ogniu gotujemy 7-10 minut.   Zlewamy wodę(...)fasolkę odsączamy na papierowym ręczniku.   Przygotowujemy ciasto, miksując mąkę, wodę, jajko i sól do smaku.Ciasta wystarczy na ponad 1/2 kg fasolki.   Rozgrzewamy olej i wkładamy do niego namoczone w cieście fasolki.Smażymy do osiągnięcia złotego koloru.   Wyjmujemy z oleju i odsączamy.Będą pyszne i chrupiące.Świetny składnik obiadu.Smacznego

Maminek kulinarny
FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ CZYLI SMAK LATA 33

Młoda fasolka szparagowa to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu... podana tradycyjnie - polana stopionym masełkiem z bułką tartą...szczególnie ta pierwsza, młoda, która jest wprost słodka w smaku jest rewelacyjna. Talerz takiej fasolki zastępuje mi w pełni obiad :-)Składniki: fasolka szparagowa1 łyżeczka soliodrobina cukru do smaku bułka tartamasło (82% tłuszczu)Wykonanie:Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki(...)garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą.Podsmażamy chwilkę ciągle mieszając. Masełkiem ze zrumienioną bułką polewamy fasolkę

Walijskie Pichcenie
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 56

ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeść gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku.Składniki:- ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej- dwie kulki mozarelli- opakowanie ciasta francuskiego- szczypta cukru- sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli, po czym gotujemy(...)minut, aż będzie w miarę miękka. Powinna stawiać lekki opór przy gryzieniu ;) Podczas gdy fasolka siedzi na ogniu, rozwijamy płat ciasta francuskiego i przycinamy do wielkości posiadanego przez nas naczynia do zapiekania (najwygodniej zrobić to tak, jak na zdjęciu poniżej). Pozostałego ciasta nie wyrzucamy!  Wycięte ciasto układamy w naczyniu. Na bokach powinno zostać nieco luzu, bo będziemy je zaginać

Kulinarne zapędy Kokosa
fasolki biało-czerwone na szybko... 24

Składniki: 1 puszka fasolka czerwona, 1 puszka fasolka biała, 20 dag ogonówka, 1 sztuka cebula, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony Prymat, 1/2 łyżeczki kucharek, 1 szklanka sok pomidorowy, 4 łyżki olej cebulę i ogonówkę pokroić na większe kostki na oleju zrumienić ogonówkę i cebulę wodę z puszek fasolki odlać i wsypać fasolki do ogonówki doprawić pieprzem,Kucharkiem wlać sok pomidorowy(...)zagotować często taką na szybko fasolkę lubię zjeść na kolację.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Fasolka szparagowa na zimę 34

Bardzo lubimy fasolkę szparagową do obiadu. Zawsze mroziłam...dzisiaj mój pierwszy raz w ten sposób;)Składniki; 2,5 kg fasolki szparagowej żółtej, 2,5 kg fasolki szparagowej zielonej, Zalewa: 10 łyżeczek cukru, 10 łyżeczek soli 2,5 l wody Wykonanie;Fasolkę myjemy i obieramy. Wkładamy do do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odsączamy i studzimy(...)Wkładamy do słoików. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Zalewamy fasolkę w słoiku /ciasno ułożoną/...zaczynamy pasteryzację. Wkładamy do garnka słoiki. Podlewamy wodą 2/3 słoików. Do garnka nie zapomnij dać na dno ściereczkę. Pasteryzujemy 50 minut. Po 24 godzinach powtarzamy proces. Tym razem pasteryzujemy 40 minut. Po kolejnych 24 godzinach ponownie pasteryzujemy 30 minut.     żródło "Przetwory

Anioły w kuchni
Potrawka z kurczakiem, pieczarkami, fasolką szparagową i dynią 54

Składniki (4 porcje): 400 gram piersi kurczaka 500 gram dyni 200 gram fasolki szparagowej żółtej- ja użyłam zamarynowanej, zeszłorocznej papryka czerwona cebula czosnek 3/4 puszki pomidorów, najlepiej krojonych 450 gram pieczarek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie łyżka oliwy z oliwek świeże oregano do przybrania przed podaniem kasza pęczak do podania Cebulkę i czosnek drobno siekamy i na rozgrzanej oliwie(...)pokroić w kostkę paprykę, którą również wrzucamy do garnka z pozostałymi, smażącymi się składnikami. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy 25-30 minut. W tym czasie fasolkę szparagową kroimy na pół bądź na 3 części, tak by miała długość 2-3 cm a dynię kroimy w niewielką kostkę około 1cmx 1 cm. Gdy minie 30 minut wrzucamy

Mango Papaja
Fasolka szparagowa w słoikach 96

Powoli zbliża się do nas jesień, która kojarzy mi się przede wszystkim z przetworami na zimę. Podstawową rzeczą w mojej spiżarni jest fasolka szparagowa,  nie może jej nigdy zabraknąć w mojej kuchni :D zimą wystarczy ją tylko wyjąć ze słoika, podgrzać i jest gotowa do jedzenia :)) Składniki na 12 słoików o pojemności 0,9 l: - 7 kg fasolki szparagowej(...)łyżeczek cukru - 12 łyżeczek soli - zimna woda Przygotowanie: Fasolę zagotować. Od momentu wrzenia gotować przez 5 minut - fasolka powinna być elastyczna, ale jeszcze twarda. Ostudzić i układać ciasno w wyparzonych stoikach. Do każdego wypełnionego słoika wsypać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Zalać zimną wodą i zakręcić. Ułożyć ściereczkę na dnie dużego garnka i wlać wodę

Malinowo w kuchni
Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach 58

łyżki suszonej bazylii  2 łyżeczki suszonego cząbru  3 szczypty ostrej papryki, w proszku  sól, pieprz do smaku  4 łyżki oliwy  Przygotowanie:  Z fasolki szparagowej usuwamy "ogonki", kroimy na pół, przekładamy do garnka, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron i fasolkę odcedzamy. Na oliwie obsmażamy plasterki(...)czosnku z cukinią pokrojoną w cienkie paski, dodajemy makaron i fasolkę szparagową, suszoną bazylię, cząber, ostrą paprykę i doprawiamy do smaku, delikatnie mieszamy, po 3 minutach gasimy płomień

Moja smaczna kuchnia
Fasolka szparagowa z miętą, kozim serem i słonecznikiem 43

Składniki: 1-2 osoby 100g zielonej fasolki szparagowej  1/2 ząbka czosnku 2 świeże liście mięty 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 70g twardego koziego sera 2 łyżki łuskanego słonecznika, podprażonych na suchej patelni sól i świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie(...)drobno posiekać czosnek i miętę. Mieszać je w dużej misce. Dolać oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszać. Odcedzić fasolkę i dodać do miski z czosnkowo-miętowym dressingiem. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sałatkę przenieść na talerz, dodać pokruszony na niewielkie kawałki ser i posypać ostudzonym słonecznikiem. Podawać z ciepłym pieczywem o chrupiącej skórce

Gorący kąsek
Sałatka z fasolką szparagową i tuńczykiem 79

Rozpoczęłam nową współpracę i na blogu pojawią się potrawy z produktami SPOŁEM KIELCE . Dziś zapraszam na sałatkę z fasolką szparagową.  Połączyłam ją z tuńczykiem i jajkiem oraz majonezem Kieleckim. Sałatka może nie prezentuje się rewelacyjne ale wspaniale smakuje. składniki: 450 g ugotowanej fasolki szparagowej zielonej 2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach 4-5 jajek ugotowanych na twardo(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek majonezu Kieleckiego Ugotowaną i wystudzona fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, ja strączki przekroiłam na pół. Jajka pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka osączyć z nadmiaru oleju i podzielić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki a następnie połączyć z majonezem. Dokładnie wymieszać i podawać

Monia miesza i gotuje
Zupa z fasolką szparagową 55

Dzisiaj szaro i deszczowo, nic mi się nie chce tworzyć. Na obiadek tylko zupka z zieloną fasolką. Pyszna i sycąca:) składniki: 600 g zielonej fasolki szparagowej 400 g obranych ziemniaków 2 l bulionu pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora) 1 cebula sól do smaku 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Fasolkę szparagową obrać i dokładnie umyć

Monia miesza i gotuje
Sałatka z fasolki szparagowej 299

kolei te wytrawne są przeważnie za słone. W mojej kuchni występuje sporo ziół, a znikoma ilość soli, więc dość wyczuwam jej intensywność w gotowcach. Składniki na 1 porcję: Garść fasolki szparagowej (ja dałam żółtą) Kilka liści sałaty lodowej (może być każda inna) 1 nieduży pomidor malinowy 1 małe wędzone lub pieczone udko z kurczaka (możecie zastąpić drobiową wędliną) Dressing musztardowy(...)łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki wody ½ łyżeczki musztardy – u mnie stołowa Koperek – około łyżeczki Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Porwać liście na sałaty. Na sałatę ułożyć pokrojonego w grubą kostkę pomidora, a na to fasolkę (gdy jest dość długa pokroić na pół). Na wierzch dodać kawałki obranego z kości kurczaka. Dressing

Fabryka pomysłów
Zupa krem z fasolki szparagowej 32

Dzisiaj serwujemy krem z fasolki szparagowej podawany z szynką parmeńską i pieczywem czosnkowym. Mmmm Pychota! Składniki: 2 l bulionu 1,2 kg fasolki szparagowej  2 ziemniaki 1 marchewka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka śmietany 18% pieprz, sól ( jeżeli nie masz bulionu i chcesz ugotować zupę na kostce rosołowej dodaj łyżkę masła) Przygotowanie(...)gotującego się bulionu dodaj pokrojone ziemniaki w kostkę i marchewkę, jak marchewka zmięknie dodaj fasolkę i gotuj na małym ogniu ok 25 minut doprawiając. Po ugotowaniu dobrze zmiksuj zupę, aż powstanie krem i dodaj śmietanę. Porada: Podawaj zupę z pieczywem czosnkowym i szynką parmeńska albo boczkiem ,idealnie się komponuje z serem pleśniowym zamiast szynki. Smacznego

Niezły Młynek
Fasolka po bretońsku z parówką 154

racji tego, że w dzieciństwie nie znosiłam fasolki po bretońsku z kiełbaską, mama robiła mi ją z parówką. Była to jedyna "kiełbaska" jaką jadłam i chyba jedyne "mięso" w moim jadłospisie! (aż trudno mi w to uwierzyć teraz:)) Ale smak mi pozostał do tej pory i fasolkę robię z parówką! :) Moim przepisem przekonałam wielu znajomych do tej potrawy. Jedna(...)moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło Fasolę moczę przez dobę.Następnie gotuję ją do miękkości dodając 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Podczas gotowania dolewam od czasu

Olikowa kuchnia
Chińskie z kurczakiem, krewetkami, mango i zieloną fasolką szparagową oraz kiełkami rzodkiewki 68

naszym domu to nic nie przebije. Zawsze mamy na nią ochotę i zawsze smakuje wyśmienicie. Postanowiłam jednak totalnie zmienić składniki, oprócz kurczaka i krewetek mamy tutaj i zieloną fasolkę szparagową, i zieloną paprykę, makaron sojowy, który swoją drogą jest bardzo lekkostrawny i mango. Takie cudowne uwieńczenie mojego przepisu. Ano i bym zapomniała! Wspaniałe kiełki, które dodają świeżości.  W ogóle(...)uzyskać nasze ulubione chińskie o idealnym smaku. Warto próbować! :)  Składniki: pierś z kurczaka 150 gram krewetek koktajlowych mała garstka kiełków rzodkiewki pół mango  100 gram zielonej fasolki szparagowej zielona papryka jedna, mała papryczka chilli  2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku pół czerwonej cebuli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosy teryiaki sok z połowy limonki łyżka

Mango Papaja
Ziemniaki curry z fasolką szparagową 98

Proste i pyszne danie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe. Młode ziemniaki, młoda cebula i fasolka szparagowa. Robi się dość szybko i nie ma mowy o brudzeniu wielu naczyń. Takie sezonowe danie.  Smacznego! Składniki: 4 średnie młode ziemniaki 1 cebula garść fasolki szparagowej garść mrożonej marchewki z groszkiem sól, pieprz 1 łyżka curry szczypta chili olej Wykonanie: Ziemniaki umyć i wyszorować(...)Pokroić w dużą kostkę, posypać curry i podsmażyć na małym ogniu na patelni przez kilka minut. Następnie dodać pokrojoną fasolkę szparagową. Przykryć pokrywką i smażyć przez ok. 4 minuty. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i zamrożoną marchewkę z groszkiem. Smażyć jeszcze przez kilka minut, doprawić do smaku

Pasja Smaku
Fasolka adzuki na słodko, czyli pyszny zdrowy deser 62

Kupiłam już dawno opakowanie fasolki adzuki, bo słyszałam, że to bardzo zdrowa fasola. Kupiłam, ale o niej zapomniałam;) Podczas okresowego przeglądu zawartości szafek i półek w spiżarni natrafiłam na nie i od razu część zamoczyłam, żeby w końcu skorzystać z jej dobroczynnych właściwości. Fasolka się moczyła, a ja szukałam w internecie pomysłu do czego ją wykorzystać. I natrafiłam kilka razy(...)fasolkę z cukrem jako znany ponoć smakołyk japoński. Z cukrem to nie za bardzo mi się spodobało, ale sam pomysł zrobienia jej na słodko tak! A jak na słodko, to przecież od czego są słodkie owoce? No i powstał deser, który po prosu pochłonęłam, taki był pyszny:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Fasolka z bułką tartą 28

Jeden z ukochanych smaków wakacji - na te żółciutkie strączki oczekuję co roku. Najprostsze - z bułką tartą i masłem. Składniki: fasolka szparagowa masło bułka tarta Wykonanie: 1. Fasolkę obrać z włókien, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. 2. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić do niego fasolkę szparagową i posypać bułką tartą. Wymieszać. 3. Podawać jeszcze ciepłą

Pasja Smaku
Sałatka z fasolki szparagowej 96

Udało mi się dostać wczoraj świeżutką zieloną fasolkę, stąd też dzisiejsza propozycja sałatkowa :) Składniki: - 150 g fasolki zielonej - 1 czerwona papryka - 100 g sera żółtego - 1 łyżka musztardy - 2 łyżki octu balsamicznego - 6 łyżek oliwy - 4 jajka - sół, pieprz - pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Fasolkę gotujemy 10 minut i kroimy w kawałki. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę

Zainspirowana w kuchni
Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną 91

Lubimy fasolkę po bretońsku i średnio dwa razy na kwartał gości  na naszym stole. Najczęściej gotuję ją na wędzonym żeberku i z myśliwską kiełbaską - dziś postanowiłam zmienić nieco recepturę - mamy sezon na grzyby więc zaprosiłam je do garnka, podniosłam również walory smakowe kawałkiem wołowiny duszonej wcześniej w czerwonym winie. Eksperyment udany! Nie zaproszę Was jednak na degustację(...)zostało nic - zachowała się jedynie fotka: Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną Składniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś" 1/2 kg wołowiny gulaszowej 4 średnie grzyby (borowiki, maślaki) 1 czosnek 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 1 papryczka chili 3/4 czerwonego, półwytrwanego wina (polecam Celebro ) 1 szklana bulionu warzywnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Świeży makaron z pesto bazyliowym i fasolką szparagową 91

Szybki i prosty przepis zarówno na codzienny obiad jak i na kolację we dwoje <3 Składniki: 250g świeżego makaronu 300g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) garść świeżej bazylii garść orzeszków piniowych oliwa z oliwek ząbek czosnku łyżka soku z cytryny kilka pomidorków cherry do ozdoby opcjonalnie starty parmezan Do osolonej wrzącej wody wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy do miękkości(...)Całość miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i ok. 2 łyżekoliwy z oliwek, w razie konieczności rozrzedzenia pesto dodajemy wodę z gotującej się fasolki.Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do ugotowanej fasolki dorzucamy makaron i gotujemy 2-3min. Całość odcedzamy. Przekładamy do miski, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dokładamy do dania. Możemy również posypać startym parmezanem

Pudełko rozmaitości
Domowa fasolka po bretońsku 49

Niezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze danie uzyskacie namaczając wcześniej fasolę w wodzie. Musicie jednak pamietać, że fasola musi leżeć w wodzie co najmniej przez całą noc. To chyba tyle tytułem wstępu, najwyższa pora na przepis… Domowa fasolka(...)boczku 500g kiełbasy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pomidory w puszce 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki majeranku liść laurowy 3-4 ziela angielskie olej do smażenia Domowa fasolka po bretońsku – przepis Fasolę zostawiamy na całą noc namoczoną w wodzie. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy ok. 1 l wody solimy szczyptą soli i gotujemy przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony pstrąg z muślinowym sosem oraz zielona sałatka ze szparagów i fasolki z pistacjowo-szałwiowym pesto 31

ognia. Trochę ostudzić. Kremówkę ubić mikserem do uzyskania puszystej masy. Powoli wmieszać ją w sos. Podawać od razu z upieczonym pstrągiem i sałatką.Zielona sałatka ze szparagów i fasolki:2 pęczki szparagów400 g zielonej fasolki szparagowej100 g obranych pistacjigarść listków świeżej szałwii75 ml oliwy z oliwekkilka kropel winnego octuSzparagi i fasolkę umyć i obrać. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie(...)Przygotować pesto z pistacji, szałwii, oliwy z oliwek i octu. Polać nim ugotowane szparagi i fasolkę. Podawać z rybą. Smacznego

Food Square
Frittata z fasolki szparagowej 108

całości i nikt nie ma ochoty jeść tego samego po raz drugi. Stąd też i pomysł  na przygotowanie tej potrawy. Robię frittate w różnych wersjach, nie tylko z fasolka szparagowa,  ale też  z pomidorami, szpinakiem, cukinią , grzybami. Świetnapotrawa  na kolację -sukces gwarantowany -polecam :)SKŁADNIKI     3 jajka całe    3 białka z jajek300g(...)fasolki szparagowej    3 łyżki oliwy z oliwek       pół cebuli100g żółtego sera    2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano        sól   SPOSÓB PRZYGOTOWANIAWbić do naczynia jajka, dodać białko, sól do smaku, tarty ser, żółty ser pokrojony w kostkę i dokładnie wymieszać.  Dołączyć

zielonacukinka
Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach 58

Składniki:  butelka passaty rustico Cirio  duża cukinia  czerwona papryka  150 g żółtej fasolki szparagowej wcześniej ugotowanej al dente  duży pomidor malinowy  3 duże ząbki czosnku  suszone oregano  pieprz cayenne  sól do smaku  oliwa z pierwszego tłoczenia  garść siekanej natki  Przygotowanie:  Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę(...)gniazd nasiennych) pokrojone na podobnej wielkości kawałki. Gdy będą al dente wlewamy 3/4 butelki passaty rustica, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wrzucamy fasolkę al dente, dodajemy oregano, cayenne i sól, mieszamy i dusimy 10 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Posypujemy posiekaną natką

Moja smaczna kuchnia
Gulasz z fasolką na winie 28

Gulasz na winie z fasolka to kolejny przykład ze dobry gulasz można zrobić z wszystkiego co się nam nawinie. Tym razem użyłam resztki fasolki, która zalegała w lodowce, marchewki, świeżych ziół i wytrawnego, czerwonego wina. Pewnie gdybym miała wołowinę zamiast wieprzowej łopatki byłby to istny cymes, ale i tak wyszło pysznie. Wierzcie na słowo. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Przepis na pyszną fasolkę szparagową z kurczakiem i pomidorami - którą możemy podać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami 113

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować, pyszny przepis z fasolką szparagową. Tak przygotowaną fasolkę możemy podać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Jest bardzo smaczna, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania fasolki będziemy potrzebowali: Garnek około 3,5 L lub większy 1 kg fasolki szparagowej 1 kg pomidorów cebula około 250 g 1 duży strąk papryki czerwonej 1 papryczka chili(...)łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do do filmu z przepisem: Fasolka szparagowa z piersią kurczaka Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki: Dokładnie umytą i osuszoną pierś z kurczaka, kroję w nie za dużą kostkę. Przekładam do miseczki, dodaję przyprawy, olej i dokładnie

Uwaga Babcia Gotuje
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 36

Jest to sposób na błyskawiczną fasolkę gdy po grillowaniu z poprzedniego wieczoru zostanie nam dużo kiełbas, karczku i ewentualnie boczku :) Fasoli jaś nie moczymy całą noc, tylko otwieramy puszki z fasolą :) Składniki: 2 puszki fasoli (czerwonej albo białej) 40 dag wędzonego boczku, 4  pęta kiełbasy np. śląskiej albo zwyczajnejpół kilo karczkuduża cebula(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem cebuli. Do garnka z wodą wrzucamy mięsa z cebulą i gotujemy około 20 minut co jakiś czas delikatnie mieszając by fasolka się nie rozleciała. Dodajemy fasolę oraz przecier pomidorowy. Następnie dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę i jeszcze przez chwilę gotujemy. W szklance wody rozrabiamy mąkę - robiąc zaklepkę i dodajemy do potrawy

Bon Appetit Małgorzaty
sałatka z fasolki w azjatyckim stylu 105

Bardzo smaczna fasolka z sosem lekko azjatyckim. Imbir, sos sojowy, czosnek i ocet ryżowy to dobre połączenie. Ważne aby fasolki nie ugotować zbyt mocno, ma pozostać chrupiąca, taka jest najsmaczniejsza. Dobry dodatek do mięs nie tylko azjatyckich. I świetna jako zimna sałatka - polecam.Inspiracją był przepis z tej strony.składniki500 g zielonej fasolki szparagowej2 łyżeczki nasion sezamu3 ząbki

Stare Gary
Fasolka po bretońsku-pycha 907

Fasolka po bretońsku to stosunkowo łatwe do przygotowania danie, ma rzeszę zwoleników.Ja się plasuję w czołówce wielbicieli,choć muszĘ przyznać, robię fasolkę bardzo rzadko. Ten smakowity mix fasolowo-pomidorowo-kiełbasiany lubię właściwie od zawsze.Danie jest niezwykle sycące i rozgrzwające,a gotowane w wielkim garze zapewni obiad na kilka dni.Idealne na jesienno-zimowe porę.Najlepiej smakuje odgrzewana na drugi dzien.Skladniki:30(...)fasolki białej dużej lub średniej1 puszka pomidorów4 kiełbaski śląskie100 g boczku1 łyżka smalcu1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki1/3 łyżeczki ostrej czerwonej paprykipieprz,sól,szczypta cukru,majeraneknatka pietruszki-opcjonalnie2 cebule1 ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie)Wykonanie:Przygotowanie fasolki nie jest trudne,jednak musimy rozłożyc je na dwa dni.Wieczorem dzień wcześniej fasolę zalać cieplą przegotowaną wodą i pozostawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fasolka po bretońsku 32

Fasolka po bretońsku to jedna z potraw, którą chyba każdy zna… Jedni bardzo ją lubią, inni mniej… Niby dobrze znana i prosta w przygotowaniu, a jednak każdy ma swój ulubiony sposób jej przyrządzania. Ja lubię ją na tyle, żeby raz na jakiś czas zrobić i cieszyć się jej smakiem ale nie na tyle, żeby przygotowywać(...)tygodniu… Miseczka fasolki po bretońsku, doprawionej na ostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł Fasolka po bretońskuSkładniki:500 g fasoli Jaś400 g kiełbasy250 g boczku wędzonego3 cebule, pokrojone w kostkę1 puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowegookoło 100 g koncentratu pomidorowego3-4 listki laurowe6-8 ziaren pieprzu3 ząbki czosnku, pokrojonego2

UgotujmyTo.pl
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 30

Fasolą szparagową wykorzystamy do przygotowania wyśmienitego dania obiadowego.Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-20 dkg fasolki szparagowej-1/2 czerwonej papryki-1 marchewka-1 jajko-1 łyżka maki pszennej-2 łyżki mleka-sól, pieprz, przyprawa warzywna-olej do smażenia-bułka tarta   Filety kroimy na płaty(...)Paprykę kroimy w wąskie paski a marchewka w słupki.   Wodę solimy i przyprawiamy warzywkiem, zagotowujemy, wrzucamy marchewkęi gotujemy 5 minut.   Dorzucamy umytą i pozbawioną końcówek fasolkę i gotujemy 7 minut.   Zlewamy wodę a warzywa odsączamy.   Na każdy płat fileta nakładamy fasolkę, marchewkę i paski papryki.   Zwijamy w rulony i spinamy

Maminek kulinarny
Ziołowa jajecznica z fasolką ^^ 61

Senna pogoda, głowa mnie boli, a mam jeszcze mnóstwo rzeczy do zrobienia. Nie wiem jak, nie wiem kiedy, ale zrobię wszystko ;PDzisiaj postanowiłam wykorzystać do śniadania fasolkę, która została mi z wczorajszego obiadu. Wybór padł na jajecznicę. Niby taka prosta rzecz, ale za to jaka pyszna :) ~ Jajecznica z fasolką szparagową + kanapeczki z pomidorem ~Składniki:3 jajka~150g ugotowanej(...)fasolki szparagowejPrzyprawy: sól, pieprz + dowolne zioła np. oregano/tymianek/koperek+  pomidorkromki chlebaJajka wbijamy do miseczki, dodajemy przyprawy i bełtamy. Na patelnię wrzucamy masło. Gdy się rozpuści, wlewamy jajka, a po chwili również ugotowaną fasolkę. Całość przekładamy na talerz, możemy posypać przyprawami. Podajemy z kanapeczkami

Kuchenny Skrawek Nieba
ROLADKI Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 70

szybkie do przygotowania danie obiadowe . Drób jest bardzo lubiany w moim domu i staram się zmieniać dodatki żeby zawsze smakował inaczej Składniki:pól kg piersi z kurczaka2 garscie fasolki szparagowej2 marchwiesólpieprzezioła prowansalskie1 jajko1,5 szklanki bułki tartejWykonanie:Piersi z kurczaka rozcinamy na plastry, delikatnie każdy robijamy, oprószamy solą, pieprzem. W osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagowa i pokrojoną w słupki(...)marchewkę. Odlewamy wodę po ok 15 minutach, studzimy. Oprószamydosc obficie ziołami. Na każdym plastrze piersi zkurczaka układamy ciasno fasolki szparagowe i marchewkę. Zwijamy po długości, spinamy wykłaczkami. Kazdą roladkę panierujemy w jajku, następnie bułce tartej i zmażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy na pozostałej marchewce i fasolce

Z Majeczką w kuchni
ZUPA Z MŁODEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ Z KLOPSIKAMI 40

lato - to fasolka, a jak fasolka - to obowiązkowo żółta, krucha i słodka...w pierwszej kolejności zawsze tradycyjnie z masełkiem i bułką, a zaraz potem w pysznej letniej zupie. Dziś z dodatkiem klopsików z metki wędzonej (szybka wersja dla pracujących). Taka zupa - prosta i zwyczajna jest, przynajmniej dla mnie zawsze ucztą.Składniki:1 kg fasolki szparagowej4 młode ziemniaki2 marchewki1(...)świeży koperek1 mała wędzona metkałyżka słodkiej śmietankiWykonanie:Do bulionu drobiowego (ja miałam ugotowany wcześniej i zamrożony) dodajemy  umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler. Z fasolki obcinamy końce, kroimy na kawałki i również dorzucamy do całości. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy uformowane z metki małe

Walijskie Pichcenie
Zupa z fasolki szparagowej 152

Zupa z dodatkiem fasolki szparagowe to jedna z naszych ulubionych. Jeśli w ogródku mam fasolkę szparagową robię ją często. Jest bardzo smaczna, pożywna i wyjątkowo szybko się ją robi. Rach ciach warzywa do garnka i się gotuje. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1 marchewka większa 1 pietruszka średnia 2 ziemniaki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku seler(...)kremówka do zabielenia koperek i pietruszka zielona 1 łyżką mąki do zagęszczenia 1/3 szkl zimnej wody Przygotowanie:Warzywa oczyścić i umyć. Marchew, ziemniaki i połowę pietruszki pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na 2-3 cm kawałki. Do bulionu dodać listek laurowy, ziele angielskie, wszystkie warzywa zarówno te pokrojone i w kawałku. Gotować aż będą al dente wtedy dodać pokrojone

Ala piecze i gotuje
Fasolka mung i włoska mieszanka legumi 35

razy w tygodniu, a w okresach pory deszczowej- u nas zima- nawet do 4 razy w tygodniu. Ja do mojej gotowej już mieszanki, którą przywiozłam z Włoch- dołożyłam szklankę fasolki Mung, którą dostałam od Skworcu TUTAJ FASOLA MUNG MUNG jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli!  Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Stosuje się ją w leczeniu nadciśnienia(...)jelit, przy problemach z układem moczowym. Stosowana jest również w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami, czyraków i udarów słonecznych, zapalenia spojówek i obrzęków – szczególnie kończyn dolnych. Fasolka mung doskonale oczyszcza wątrobę i usuwa wszelkie toksyny z organizmu, dlatego często jest wykorzystywana we wszelkiego rodzaju dietach oczyszczających organizm. Ze względu na dużą zawartość białka jest doskonałym produktem dla wegetarian

Z Kuchni Do Kuchni
Rozgrzewająca zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową 33

Składniki:  duża kość schabowa  1 mała cebula 1/4 główki młodej białej kapusty  300 g brukselki  300 g żółtej fasolki szparagowej kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca 3 listki laurowe 3 średnie marchewki  2 małe pietruszki   sól i pieprz  Przygotowanie:  Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę(...)razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki.  Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Gotujemy, aż będą miękkie

Moja smaczna kuchnia
Fasolka po bretońsku 35

Składniki: 500 g fasolki 300 g kiełbasy lub boczku 100 g duszonych pomidorów lub przecieru cebulka kilka ząbków czosnku olej lub smalec sól, pieprz, słodka papryka, majeranek Czytaj przepis na fasolkę

w kuchni i w ogrodzie
Fasolka po bretońsku 29

Składniki: 500 g fasolki 300 g kiełbasy lub boczku 100 g duszonych pomidorów lub przecieru cebulka kilka ząbków czosnku olej lub smalec sól, pieprz, słodka papryka, majeranek Fasolę płuczemy i zostawiamy do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc. Gotujemy w tej samej wodzie. W tym czasie obsmażamy na tłuszczu pokrojone w kostkę mięso i cebulkę(...)koniec czosnek. Dodajemy je do fasoli gdy zrobi się miękka ale nie papkowata. Dodajemy przyprawy. Kilka fasolek miksujemy z pomidorami i wlewamy do sosu, żeby go zagęścić. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy na ciepło

prawdziwe jedzenie
Zupa z żółtą fasolką szparagową 33

Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 350 g żółtej fasolki szparagowej 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 białej kapusty 4 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego cząbru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Obraną marchew, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę. Skrzydełka przekładamy razem z warzywami do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy umytą(...)fasolkę pokrojoną na kawałki, bez "ogonków" oraz poszatkowaną białą kapustę, gotujemy do miękkości, dodajemy suszone zioła, doprawiamy do smaku

Moja smaczna kuchnia
Sałata batawska z bryndzą i jajem na miękko oraz fasolką szparagową 84

minuty) 4 małe pomidory malinowe (prosto z ogródka mojej ukochanej mamy) 50 gram bryndzy, pokrojonej w kostkę 1/3 ogórka szklarniowego 1/4 białej papryki 4 rzodkiewki garść zielonej fasolki szparagowej, umytej i ugotowanej szczypta soli Jaja gotujemy na miękko. W tym czasie na talerzach układamy sałatę a na niej: pokrojone w ćwiartki pomidory i rzodkiewki, paprykę i bryndzę pokrojone w kostkę(...)oraz ogórka- wydrążamy nasiona i kroimy w paski. Gotujemy fasolkę szparagową przez około 10 minut, kroimy na mniejsze części i dodajemy do sałatki. Na sam koniec kładziemy na sałatce ugotowane na miękko jajo. Doprawiamy jedynie solą. Fantastycznie komponują się te wszystkie warzywa w połączeniu z płynnym żółtkiem, które samo w sobie stanowi pyszny dressing dla sałatki. Polecam takie zestawienia

Mango Papaja
Makaron z zieloną fasolką i suszonymi pomidorami 59

makaronu można wyczarować rewelacyjne danie już wiecie. Dzisiaj propozycja z wykorzystaniem włoskiego makaronu Rigatoni. Pyszne połączenie smaków, które Wam polecam! Składniki : * szklanka ugotowanego makaronu Rigatoni   * duża garść zielonej fasolki szparagowej  * 5-6 suszonych pomidorów * 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów  * pierś z kurczaka * dowolne przyprawy i świeże zioła  Przygotowanie : Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurczaka pokrojonego(...)paseczki, dodać fasolkę. Wszystko przyprawić, dodać pokrojone suszone pomidory. Połączyć z makaronem ugotowanym al dente. Całość posypać np rzeżuchą

Magiczne Życie Marty
Sałatka z fasolki szparagowej 36

gotowanej fasolki szparagowej 1/2 białej cebuli mała puszka kiełków 150 g fety 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka pesto z jarmużu - przepis tu Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w piórka. Ser feta pokroić w kostkę. Słonecznik i dynię uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki połączyć. Do pesto dolać oliwy - polać sałatkę. Smacznego

kolorowotorcikowo
Fasolka po bretońsku 95

pewno to znacie:) I nie wątpię, że każdy ma swój przepis na to danie;) Ja przygotowuję je tak, jak nauczyła mnie moja mama. Fasolka po bretońsku to danie bardzo sycące, ale także rozgrzewające, idealne więc na zbliżającą się zimę;) Składniki: 1kg fasoli "Piękny Jaś", 200 g boczku wędzonego, 1 kg kiełbasy np. zwyczajnej, 2 duże marchewki, po kawałku pora(...)selera, 3 cebule, koncentrat pomidorowy (mała puszka), 4 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz, łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku, łyżeczka majeranku, olej do smażenia, 1,5 łyżki mąki.   Przygotowanie Fasolę moczyć przez 12 godz. W tej samej wodzie ją ugotować wraz z oczyszczonymi pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem. Gotować do miękkości czyli około 80minut. Kiełbasę

Z miłości do słodkości
Zupa z konserwowej fasolki szparagowej 32

Fasolka szparagowa konserwowa stoi zawsze w mojej spiżarni ( nie wekuję sama bo nie mam działki, a kupowanie i przygotowywanie małych słoiczków na 2 osoby jest bez sensu). Kupuję puszki żółtej , zielonej lub mieszanej i jak trzeba po prostu otwieram. Mam na jarzynkę ( z bułką tartą na masełku), do omletów, duszonek typu giuwecz lub wszelkiego rodzaju zup jarzynowych. Pewnie(...)jest to to samo co świeża fasolka - ale tą kupuję w sezonie. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni