Dobra fasolka po bretońsku fasola z kiełbasą i boczkiem w sosie pomidorowym Dobra fasolka po bretońsku jesienią i zimą jest niezastąpiona na obiad albo ciepłą kolację. Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzanie ciała i duszy to właśnie go znalazłeś. Miękka i aromatyczna fasola w sosie pomidorowym, do tego kawałki boczku i kiełbasy - po prostu rewelacja. Tradycyjna fasolka po bretońsku(...)bardzo proste do zrobienia. Wystarczy tylko pamiętać o tym, aby suchą fasolę najpierw namoczyć przez minimum 10 godzin. Dzięki temu będzie miękka. Reszta to już przysłowiowa bułka z masłem. Fasolka po bretońsku jak u mamy i babci Dobra fasolka po bretońsku składniki 500 g suchej fasolki "Piękny Jaś" (lub po 250 g fasoli "Piękny Jaś" i czerwonej fasoli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzukasz pomysłu na sycące danie , które jednocześnie będzie fit? Fasolka w sosie pomidorowym Zrób fasolkę w sosie pomidorowym ze szpinakiem. Biała fasola jest pełnym wartości odżywczych warzywem z gatunku strączkowych. Sprawdzi się w zupach, sałatkach, dipach, gotowana, duszona. Łączyć można ją śmiało z serem, mięsem, jajkami oraz innymi warzywami. Biała fasola w puszce jest wygodniejsza do użycia niż fasola świeża(...)Świeżą fasolę przed ugotowaniem należy najpierw długo moczyć. Namoczoną trzeba też sporo czasu gotować. Do przygotowania fasolka w sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku oraz jajka sadzonego użyłam fasoli z puszki. Dzięki wykorzystaniu fasoli z puszki przygotowanie całego dania zajęło mi mniej niż 30 minut . Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na fasolkę w sosie
mecooksWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować, pyszny przepis z fasolką szparagową. Tak przygotowaną fasolkę możemy podać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Jest bardzo smaczna, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania fasolki będziemy potrzebowali: Garnek około 3,5 L lub większy 1 kg fasolki szparagowej 1 kg pomidorów cebula około 250 g 1 duży strąk papryki czerwonej 1 papryczka chili(...)łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do do filmu z przepisem: Fasolka szparagowa z piersią kurczaka Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki: Dokładnie umytą i osuszoną pierś z kurczaka, kroję w nie za dużą kostkę. Przekładam do miseczki, dodaję przyprawy, olej i dokładnie
Uwaga Babcia GotujeJest to sposób na błyskawiczną fasolkę gdy po grillowaniu z poprzedniego wieczoru zostanie nam dużo kiełbas, karczku i ewentualnie boczku :) Fasoli jaś nie moczymy całą noc, tylko otwieramy puszki z fasolą :) Składniki: 2 puszki fasoli (czerwonej albo białej) 40 dag wędzonego boczku, 4 pęta kiełbasy np. śląskiej albo zwyczajnejpół kilo karczkuduża cebula(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem cebuli. Do garnka z wodą wrzucamy mięsa z cebulą i gotujemy około 20 minut co jakiś czas delikatnie mieszając by fasolka się nie rozleciała. Dodajemy fasolę oraz przecier pomidorowy. Następnie dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę i jeszcze przez chwilę gotujemy. W szklance wody rozrabiamy mąkę - robiąc zaklepkę i dodajemy do potrawy
Bon Appetit MałgorzatyBardzo smaczna fasolka z sosem lekko azjatyckim. Imbir, sos sojowy, czosnek i ocet ryżowy to dobre połączenie. Ważne aby fasolki nie ugotować zbyt mocno, ma pozostać chrupiąca, taka jest najsmaczniejsza. Dobry dodatek do mięs nie tylko azjatyckich. I świetna jako zimna sałatka - polecam.Inspiracją był przepis z tej strony.składniki500 g zielonej fasolki szparagowej2 łyżeczki nasion sezamu3 ząbki
Stare GaryFasolka po bretońsku to stosunkowo łatwe do przygotowania danie, ma rzeszę zwoleników.Ja się plasuję w czołówce wielbicieli,choć muszĘ przyznać, robię fasolkę bardzo rzadko. Ten smakowity mix fasolowo-pomidorowo-kiełbasiany lubię właściwie od zawsze.Danie jest niezwykle sycące i rozgrzwające,a gotowane w wielkim garze zapewni obiad na kilka dni.Idealne na jesienno-zimowe porę.Najlepiej smakuje odgrzewana na drugi dzien.Skladniki:30(...)fasolki białej dużej lub średniej1 puszka pomidorów4 kiełbaski śląskie100 g boczku1 łyżka smalcu1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki1/3 łyżeczki ostrej czerwonej paprykipieprz,sól,szczypta cukru,majeraneknatka pietruszki-opcjonalnie2 cebule1 ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie)Wykonanie:Przygotowanie fasolki nie jest trudne,jednak musimy rozłożyc je na dwa dni.Wieczorem dzień wcześniej fasolę zalać cieplą przegotowaną wodą i pozostawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Fasolka po bretońsku to jedna z potraw, którą chyba każdy zna… Jedni bardzo ją lubią, inni mniej… Niby dobrze znana i prosta w przygotowaniu, a jednak każdy ma swój ulubiony sposób jej przyrządzania. Ja lubię ją na tyle, żeby raz na jakiś czas zrobić i cieszyć się jej smakiem ale nie na tyle, żeby przygotowywać(...)tygodniu… Miseczka fasolki po bretońsku, doprawionej na ostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł Fasolka po bretońskuSkładniki:500 g fasoli Jaś400 g kiełbasy250 g boczku wędzonego3 cebule, pokrojone w kostkę1 puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowegookoło 100 g koncentratu pomidorowego3-4 listki laurowe6-8 ziaren pieprzu3 ząbki czosnku, pokrojonego2
UgotujmyTo.plFasolą szparagową wykorzystamy do przygotowania wyśmienitego dania obiadowego.Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-20 dkg fasolki szparagowej-1/2 czerwonej papryki-1 marchewka-1 jajko-1 łyżka maki pszennej-2 łyżki mleka-sól, pieprz, przyprawa warzywna-olej do smażenia-bułka tarta Filety kroimy na płaty(...)Paprykę kroimy w wąskie paski a marchewka w słupki. Wodę solimy i przyprawiamy warzywkiem, zagotowujemy, wrzucamy marchewkęi gotujemy 5 minut. Dorzucamy umytą i pozbawioną końcówek fasolkę i gotujemy 7 minut. Zlewamy wodę a warzywa odsączamy. Na każdy płat fileta nakładamy fasolkę, marchewkę i paski papryki. Zwijamy w rulony i spinamy
Maminek kulinarnySenna pogoda, głowa mnie boli, a mam jeszcze mnóstwo rzeczy do zrobienia. Nie wiem jak, nie wiem kiedy, ale zrobię wszystko ;PDzisiaj postanowiłam wykorzystać do śniadania fasolkę, która została mi z wczorajszego obiadu. Wybór padł na jajecznicę. Niby taka prosta rzecz, ale za to jaka pyszna :) ~ Jajecznica z fasolką szparagową + kanapeczki z pomidorem ~Składniki:3 jajka~150g ugotowanej(...)fasolki szparagowejPrzyprawy: sól, pieprz + dowolne zioła np. oregano/tymianek/koperek+ pomidorkromki chlebaJajka wbijamy do miseczki, dodajemy przyprawy i bełtamy. Na patelnię wrzucamy masło. Gdy się rozpuści, wlewamy jajka, a po chwili również ugotowaną fasolkę. Całość przekładamy na talerz, możemy posypać przyprawami. Podajemy z kanapeczkami
Kuchenny Skrawek Niebaszybkie do przygotowania danie obiadowe . Drób jest bardzo lubiany w moim domu i staram się zmieniać dodatki żeby zawsze smakował inaczej Składniki:pól kg piersi z kurczaka2 garscie fasolki szparagowej2 marchwiesólpieprzezioła prowansalskie1 jajko1,5 szklanki bułki tartejWykonanie:Piersi z kurczaka rozcinamy na plastry, delikatnie każdy robijamy, oprószamy solą, pieprzem. W osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagowa i pokrojoną w słupki(...)marchewkę. Odlewamy wodę po ok 15 minutach, studzimy. Oprószamydosc obficie ziołami. Na każdym plastrze piersi zkurczaka układamy ciasno fasolki szparagowe i marchewkę. Zwijamy po długości, spinamy wykłaczkami. Kazdą roladkę panierujemy w jajku, następnie bułce tartej i zmażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy na pozostałej marchewce i fasolce
Z Majeczką w kuchnilato - to fasolka, a jak fasolka - to obowiązkowo żółta, krucha i słodka...w pierwszej kolejności zawsze tradycyjnie z masełkiem i bułką, a zaraz potem w pysznej letniej zupie. Dziś z dodatkiem klopsików z metki wędzonej (szybka wersja dla pracujących). Taka zupa - prosta i zwyczajna jest, przynajmniej dla mnie zawsze ucztą.Składniki:1 kg fasolki szparagowej4 młode ziemniaki2 marchewki1(...)świeży koperek1 mała wędzona metkałyżka słodkiej śmietankiWykonanie:Do bulionu drobiowego (ja miałam ugotowany wcześniej i zamrożony) dodajemy umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler. Z fasolki obcinamy końce, kroimy na kawałki i również dorzucamy do całości. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy uformowane z metki małe
Walijskie PichcenieZupa z dodatkiem fasolki szparagowe to jedna z naszych ulubionych. Jeśli w ogródku mam fasolkę szparagową robię ją często. Jest bardzo smaczna, pożywna i wyjątkowo szybko się ją robi. Rach ciach warzywa do garnka i się gotuje. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1 marchewka większa 1 pietruszka średnia 2 ziemniaki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku seler(...)kremówka do zabielenia koperek i pietruszka zielona 1 łyżką mąki do zagęszczenia 1/3 szkl zimnej wody Przygotowanie:Warzywa oczyścić i umyć. Marchew, ziemniaki i połowę pietruszki pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na 2-3 cm kawałki. Do bulionu dodać listek laurowy, ziele angielskie, wszystkie warzywa zarówno te pokrojone i w kawałku. Gotować aż będą al dente wtedy dodać pokrojone
Ala piecze i gotujerazy w tygodniu, a w okresach pory deszczowej- u nas zima- nawet do 4 razy w tygodniu. Ja do mojej gotowej już mieszanki, którą przywiozłam z Włoch- dołożyłam szklankę fasolki Mung, którą dostałam od Skworcu TUTAJ FASOLA MUNG MUNG jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli! Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Stosuje się ją w leczeniu nadciśnienia(...)jelit, przy problemach z układem moczowym. Stosowana jest również w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami, czyraków i udarów słonecznych, zapalenia spojówek i obrzęków – szczególnie kończyn dolnych. Fasolka mung doskonale oczyszcza wątrobę i usuwa wszelkie toksyny z organizmu, dlatego często jest wykorzystywana we wszelkiego rodzaju dietach oczyszczających organizm. Ze względu na dużą zawartość białka jest doskonałym produktem dla wegetarian
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: duża kość schabowa 1 mała cebula 1/4 główki młodej białej kapusty 300 g brukselki 300 g żółtej fasolki szparagowej kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca 3 listki laurowe 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę(...)razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Gotujemy, aż będą miękkie
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 500 g fasolki 300 g kiełbasy lub boczku 100 g duszonych pomidorów lub przecieru cebulka kilka ząbków czosnku olej lub smalec sól, pieprz, słodka papryka, majeranek Czytaj przepis na fasolkę
w kuchni i w ogrodzie