Print Ragoûat z fasolką szparagową, pieczarkami i pomidorami Course: Danie główne, Danie jednogarnkowe, Przekąska Porcje 5 porcji Czas przygotowania 40 minutes Składniki 400 gramów fasolki 10 pieczarek 2 papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorów obranych ze skórki lub 1 puszka pomidorów (całych lub krojonych) lub 400 gramów passaty pomidorowej 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 szklanka wody(...)łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz czarny, sól do smaku olej rzepakowy do smażenia lub inny, który lubicie Przygotowanie Odcinamy końcówki fasolki szparagowej. Kroimy ją na kawałki ok. 3-4 cm. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut. Obieramy czosnek i cebulę. Czosnek miażdżymy, ale nie kroimy. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki, a paprykę w paski
Heca w kuchniPikantna sałatka z fasolką szparagową to całoroczna propozycja na sycącą, wartościową sałatkę. Świetnie sprawdza się na lunch czy kolację. Do jej przygotowania możemy użyć fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, żółtej lub zielonej – wedle upodobań. Pikantności nadaje jej chili i rzeżucha, ale możemy użyć też wasabi, kiełków rzodkiewki, pieprzu kajeńskiego. Majonez może być tradycyjny lub wersja wegańska. PRZEPIS PIKANTNA SAŁATKA(...)FASOLKĄ SZPARAGOWĄ Składniki na pikantna sałatka z fasolką szparagową: 400-500g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 mały pęczek rzeżuchy 1/2 papryczki chili świeżej 1 łyżeczka przyprawy do sałatek 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu sól pieprz Jak zrobić pikantna sałatkę z fasolki szparagowej: Zaczynamy od ugotowania fasolki. Świeżą fasolkę myjemy
Dorota Smakujedodatku mięsa i żółtego sera, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makronu z cukinią będziemy potrzebowali: 500 g makaronu grubego (świderki, rurki..) 2 cukinie (około 500 g) 300 g fasolki szparagowej 3 pomidory (około 600 g) 1 duża papryka czerwona 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz (można dodać paprykę ostrą) olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link(...)Pomidory obieram ze skórki, aby łatwiej było mi je obrać, wcześniej sparzyłam je wrzątkiem. Obrane pomidory przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję w kostkę. Z umytej fasolki szparagowej odcinam końcówki, jeżeli ma włókna to je usuwam. Fasolkę kroję na mniejsze kilku centymetrowe kawałki. Gotowanie fasolki i makaronu: Wodę w której będę gotowała fasolkę i makaron delikatnie solę
Uwaga Babcia GotujeFasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które robi się prosto a rodzina je uwielbia. Nie potrzeba tutaj dużych umiejętności kulinarnych. Garść przypraw, kawałek kiełbasy, cebula, fasola i koncentrat lub pulpa pomidorowa. Danie robi się w zasadzie samo… Taka fasolka jest bardzo sycąca i możemy zrobić ją jako danie obiadowe na kilka dni. Jeśli nie macie ochoty czekać(...)białej fasoli, użyjcie tej z puszki i etap namaczania i gotowania fasoli pomińcie. Możecie też wybrać ulubiony rodzaj fasoli. Dla mnie to bez różnicy, ale znam takich, co za fasolkę po bretońsku z jasia dadzą się pokroić Możecie użyć jako wkładki kiełbasy, le równie dobrze sprawdzi się i boczek. Ostrością dania też możecie dowolnie manipulować. Jeśli lubicie wersję łagodniejszą
Mieszam w GarnkuCzarna fasola brzmi absurdalnie? Jako że króluje u nas fasola "Piękny jaś" nie zaprzątamy sobie głowy egzotycznymi odmianami. Tracimy wiele, bo czarna fasolka to kopalnia żelaza i witamin z grupy B, wystarczy dodać witaminę C i żelazo wchłonie się trzykrotnie lepiej. Czarną fasolę znajdziemy w meksykańskich smakołykach. My natomiast zrobimy bombę odżywczą o inspirującym słodkim smaku w towarzystwie owocu kaki
Kuchnia PROzdrowotnanatłuszczoną formę i pieczemy ciasto około 15 minut w 180 - 190 stopniach w piekarniku. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy farsz - składniki poniżej:Składniki na farsz:garść zielonej fasolki szparagowejgarść łodyg z botwinkimała czerwona paprykagarść bobukilkanaście plasterków chorizo (można pominąć jeśli chcemy danie bez mięsa)por - zielona częśćkilka pomidorków koktajlowychi mała kalarepkapół młodej cukiniisól, pieprzoliwa do smażeniaskładniki
Bon Appetit MałgorzatyWiem, wiem. Zewsząd dociera do nas wiosna. Ale póki w ogródku nie mam własnych warzyw to nadal posiłkuję się potrawami jednogarnkowymi, typowymi na zimę. Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Ale z wiadomych przyczyn, jem ją tylko przez 1 dzień, a resztę potrawy wekuję do słoików ;) Tym razem postanowiłam uszlachetnić tradycyjny gar fasoli o dodatek suszonych pomidorów, które mogłabym jeść non stop
Bon Appetit MałgorzatyZdrowa i smaczna propozycja na obiad, z aromatycznymi ziołami oraz ze smacznymi i soczystymi warzywami.Fasolkę w tym wydaniu mogłabym jeść dosłownie codziennie i dlatego robię
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj pomysł na danie z fasolką w naszym wydaniu.Bazą będzie mus z mieszanki warzywnej.Składniki:-1/2 kg białej fasoli-1/2 kg wędzonki (kiełbasy wędzonej)-1/2 kg mrożonej mieszanki warzywnej-mały słoiczek koncentratu pomidorowego-sól, pieprz, majeranek, ostra papryka-ząbek czosnku Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin.Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości wody
Maminek kulinarnyFasolkę szparagową podaje się na wiele sposobów. Gotowaną w wodzie lub na parze. Okraszoną masłem ( różne smaki) , wędzonką , prażonymi pestkami ( dyni, migdałów ) lub najprościej ,, po polsku ,, czyli z masłem i zrumienioną bułeczką tartą .Okazuje się, że wcale nie musi to być bułka tarta. Awaryjnie zastępują ją doskonale kukurydziane płatki śniadaniowe. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniJak wiemy fasolę warto jeść, a nawet należy.Jest bogata w wapń, potas i fosfor. Posiada lekko strawną skrobię i substancje hamujące powstawanie tkanek nowotworowych. Obniża
Pasje Jolkigarnka z fasolą dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, dodajemy zawartość patelni. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem 30 - 40 minut co jakiś czas mieszając, aż fasolka będzie miękka. Jeżeli będzie za gęsta, możemy dodać trochę wody. Podajemy z chlebkiem lub bułką. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Artsztuka cebula biała, 6 sztuk czosnek ząbki, 1 mała papryczka chilli, 1/2 łyżeczki sól ziołowa, 4 sztuki kiełbasa śląska, 1 łyżka masło do smażenia, 25 dag fasola szparagowa fasolkę ugotować w osolonej wodzie i odlać na sito ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, pokroić na grubsze plastry na maśle klarowanym zeszklić cebulę pokrojoną z czosnkiem i papryczką chilli dodać ziemniaki
W Mojej Kuchni Lubiękoncentrat pomidorowy i mieszając podsmażyć z 2 minuty przełożyć wszystko do fasoli i zagotować do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem, gotować z 5 minut i zdjąć garnek z ognia fasolka jest najlepsza do jedzenia podgrzana na drugi dzień i podana z bułką............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJuż dawno chodziła za mną fasolka po bretońsku... większość składników miałam w domu, więc postanowiłam w końcu ją zrobić ;) Składniki: 450 g fasoli Jaś Kupiec, 200 g boczku, 200 g kiełbasy, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżeczki majeranku, sól, pieprz. Przygotowanie: Fasolę zalewamy letnią wodą i moczymy całą noc. Rano wylewamy wodę i wlewamy świeżą
Aga w kuchni