fasolka - 6917 przepisów (strona:18/462)

Fasolka z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami 124

Fasolka z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami, pięknie pachnie wędzonką i przyprawami, jest sycąca i rozgrzewająca. Moja propozycja najbardziej znanej potrawy z fasoli, której smak idealnie komponuje się pachnącym wędzonym boczkiem, kiełbasą, pieczarkami i aromatycznymi przyprawami. Ponieważ wykorzystałam fasolę z puszki, moją fasolkę z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami przygotowuje się błyskawicznie. Ostatnio gdy chcę przygotować fasolkę po bretońsku to kupuję dużą(...)całą noc. Następnego dnia fasolę ugotować w tej samej wodzie (co się moczyła) aż do miękkości i dalej postępować jak w moim przepisie. Na blogu są dwa przepisy na fasolkę po bretońsku: tradycyjna fasolka po bretońsku i błyskawiczna fasolka po bretońsku , ale bardzo polecam Wam dzisiejszy przepis, gdyż ta fasolka z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami jest na wypasie J Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podstawowy przepis na fasolkę po bretońsku 161

Poznaj mój podstawowy przepis na fasolkę po bretońsku. Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie sycące i aromatyczne. Fasolka po bretońsku to nic innego jak biała fasola z sosem pomidorowym oraz dodatkiem mięsa w postaci boczku i kiełbasy. U mnie najczęściej jem samą fasolkę po bretońsku lub ewentualnie z dodatkiem chleba. Najczęściej używam białej fasoli typu Jaś drobnej , zdecydowanie(...)szybciej się gotuje niż ta większa. Składniki na fasolkę po bretońsku: 500g białej fasoli typu Jaś 100 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy dobrej jakości (u mnie śląska z szynki Premium) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego lub/i 1,5 szklanki przetartych pomidorów Przyprawy: sól, pieprz, łyżka majeranku, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy Zobacz jak krok

Ania gotuje
Warzywne ragoûat z fasolką szparagową, pieczarkami i pomidorami 116

Print Ragoûat z fasolką szparagową, pieczarkami i pomidorami Course: Danie główne, Danie jednogarnkowe, Przekąska Porcje 5 porcji Czas przygotowania 40 minutes Składniki 400 gramów fasolki 10 pieczarek 2 papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorów obranych ze skórki lub 1 puszka pomidorów (całych lub krojonych) lub 400 gramów passaty pomidorowej 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 szklanka wody(...)łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz czarny, sól do smaku olej rzepakowy do smażenia lub inny, który lubicie Przygotowanie Odcinamy końcówki fasolki szparagowej. Kroimy ją na kawałki ok. 3-4 cm. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut. Obieramy czosnek i cebulę. Czosnek miażdżymy, ale nie kroimy. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki, a paprykę w paski

Heca w kuchni
Pikantna sałatka z fasolką szparagową 126

Pikantna sałatka z fasolką szparagową to całoroczna propozycja na sycącą, wartościową sałatkę. Świetnie sprawdza się na lunch czy kolację. Do jej przygotowania możemy użyć fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, żółtej lub zielonej – wedle upodobań. Pikantności nadaje jej chili i rzeżucha, ale możemy użyć też wasabi, kiełków rzodkiewki, pieprzu kajeńskiego. Majonez może być tradycyjny lub wersja wegańska. PRZEPIS PIKANTNA SAŁATKA(...)FASOLKĄ SZPARAGOWĄ Składniki na pikantna sałatka z fasolką szparagową: 400-500g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 mały pęczek rzeżuchy 1/2 papryczki chili świeżej 1 łyżeczka przyprawy do sałatek 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu sól pieprz Jak zrobić pikantna sałatkę z fasolki szparagowej: Zaczynamy od ugotowania fasolki. Świeżą fasolkę myjemy

Dorota Smakuje
Makaron z cukinią i papryką w sosie pomidorowym / Danie wegetariańskie / Makaron bez mięsa 377

dodatku mięsa i żółtego sera, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makronu z cukinią będziemy potrzebowali: 500 g makaronu grubego (świderki, rurki..) 2 cukinie (około 500 g) 300 g fasolki szparagowej 3 pomidory (około 600 g) 1 duża papryka czerwona 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz (można dodać paprykę ostrą) olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link(...)Pomidory obieram ze skórki, aby łatwiej było mi je obrać, wcześniej sparzyłam je wrzątkiem. Obrane pomidory przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję w kostkę. Z umytej fasolki szparagowej odcinam końcówki, jeżeli ma włókna to je usuwam. Fasolkę kroję na mniejsze kilku centymetrowe kawałki. Gotowanie fasolki i makaronu: Wodę w której będę gotowała fasolkę i makaron delikatnie solę

Uwaga Babcia Gotuje
Fasolka po bretońsku 148

Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które robi się prosto a rodzina je uwielbia. Nie potrzeba tutaj dużych umiejętności kulinarnych. Garść przypraw, kawałek kiełbasy, cebula, fasola i koncentrat lub pulpa pomidorowa. Danie robi się w zasadzie samo… Taka fasolka jest bardzo sycąca i możemy zrobić ją jako danie obiadowe na kilka dni. Jeśli nie macie ochoty czekać(...)białej fasoli, użyjcie tej z puszki i etap namaczania i gotowania fasoli pomińcie. Możecie też wybrać ulubiony rodzaj fasoli. Dla mnie to bez różnicy, ale znam takich, co za fasolkę po bretońsku z jasia dadzą się pokroić Możecie użyć jako wkładki kiełbasy, le równie dobrze sprawdzi się i boczek. Ostrością dania też możecie dowolnie manipulować. Jeśli lubicie wersję łagodniejszą

Mieszam w Garnku
Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :) 156

natłuszczoną  formę i pieczemy ciasto około 15 minut w 180 - 190 stopniach w piekarniku. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy farsz - składniki poniżej:Składniki na farsz:garść zielonej fasolki szparagowejgarść łodyg z botwinkimała czerwona paprykagarść bobukilkanaście plasterków chorizo (można pominąć jeśli chcemy danie bez mięsa)por - zielona częśćkilka pomidorków koktajlowychi mała kalarepkapół młodej cukiniisól, pieprzoliwa do smażeniaskładniki

Bon Appetit Małgorzaty
Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami 210

Wiem, wiem. Zewsząd dociera do nas wiosna. Ale póki w ogródku nie mam własnych warzyw to nadal posiłkuję się potrawami jednogarnkowymi, typowymi na zimę. Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Ale z wiadomych przyczyn, jem ją tylko przez 1 dzień, a resztę potrawy wekuję do słoików ;) Tym razem postanowiłam uszlachetnić tradycyjny gar fasoli o dodatek suszonych pomidorów, które mogłabym jeść non stop

Bon Appetit Małgorzaty
Fasolka nie po bretońsku ;) 177

Zdrowa i smaczna propozycja na obiad, z aromatycznymi ziołami oraz ze smacznymi i soczystymi warzywami.Fasolkę w tym wydaniu mogłabym jeść dosłownie codziennie i dlatego robię

Kraina Miodem Płynąca
Fasolka z wędzonką w musie warzywnym 153

Dzisiaj pomysł na danie z fasolką w naszym wydaniu.Bazą będzie mus z mieszanki warzywnej.Składniki:-1/2 kg białej fasoli-1/2 kg wędzonki (kiełbasy wędzonej)-1/2 kg mrożonej mieszanki warzywnej-mały słoiczek koncentratu pomidorowego-sól, pieprz, majeranek, ostra papryka-ząbek czosnku   Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin.Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości wody

Maminek kulinarny
Fasolka szparagowa z płatkami kukurydzianymi 230

Fasolkę szparagową podaje się na wiele sposobów. Gotowaną w wodzie lub na parze. Okraszoną masłem ( różne smaki) , wędzonką , prażonymi pestkami ( dyni, migdałów ) lub najprościej ,, po polsku ,, czyli z masłem i zrumienioną bułeczką tartą .Okazuje się, że wcale nie musi to być bułka tarta. Awaryjnie zastępują ją doskonale kukurydziane płatki śniadaniowe. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Mój sposób na Fasolkę Po Bretońsku 164

Jak wiemy fasolę warto jeść, a nawet należy.Jest bogata w wapń, potas i fosfor. Posiada lekko strawną skrobię i substancje hamujące powstawanie tkanek nowotworowych. Obniża

Pasje Jolki
Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym 265

garnka z fasolą dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, dodajemy zawartość patelni. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem 30 - 40 minut co jakiś czas mieszając, aż fasolka będzie miękka. Jeżeli będzie za gęsta, możemy dodać trochę wody. Podajemy z chlebkiem lub bułką. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
ziemniaki na ostro odsmażane z kiełbasą i fasolką... 160

sztuka cebula biała, 6 sztuk czosnek ząbki, 1 mała papryczka chilli, 1/2 łyżeczki sól ziołowa, 4 sztuki kiełbasa śląska, 1 łyżka masło do smażenia, 25 dag fasola szparagowa fasolkę ugotować w osolonej wodzie i odlać na sito ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, pokroić na grubsze plastry na maśle klarowanym zeszklić cebulę pokrojoną z czosnkiem i papryczką chilli dodać ziemniaki

W Mojej Kuchni Lubię
fasolka w pomidorach na wiejskiej kiełbasie... 188

koncentrat pomidorowy i mieszając podsmażyć z 2 minuty przełożyć wszystko do fasoli i zagotować do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem, gotować z 5 minut i zdjąć garnek z ognia fasolka jest najlepsza do jedzenia podgrzana na drugi dzień i podana z bułką............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Fasolka po bretońsku 178

Już dawno chodziła za mną fasolka po bretońsku... większość składników miałam w domu, więc postanowiłam w końcu ją zrobić ;) Składniki: 450 g fasoli Jaś Kupiec, 200 g boczku, 200 g kiełbasy, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżeczki majeranku, sól, pieprz.  Przygotowanie:    Fasolę zalewamy letnią wodą i moczymy całą noc. Rano wylewamy wodę i wlewamy świeżą

Aga w kuchni
Fasolka szparagowa cała oblepiona chrupiącą bułką tartą. Taką lubimy najbardziej. PRZEPIS 92

Ludzie dzielą się na takich, którzy fasolkę szparagową polewają bułką tartą zrumienioną na maśle, i takich, którzy lubią, gdy strączki całe są nią oblepione. Zdecydowanie zaliczamy się do tych drugich. Dzisiaj pokażemy wam naszą ulubioną wersję tego dania. Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą Składniki: Około 500 gramów żółtej fasolki szparagowej , 1/3 kostki masła, 3 łyżki bułki tartej, Sól(...)Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą Zacznij od umycia fasolki i odcięcia końcówek. Fasolkę przełóż do garnka, zalej zimną wodą tak, aby strączki lekko wystawały ponad powierzchnię, następnie przykryj, zagotuj i trzymaj pod przykryciem około 12 minut – fasolka powinna być miękka, ale nadal jędrna. Ugotowaną fasolkę odcedź. Na dużej patelni rozgrzej masło , wsyp bułkę, smaż przez minutę prawie

Kulinarna Polska
Fasolka szparagowa w sosie 111

kolację zaplanowaliśmy cukiniowe kulki z fetą, a jako dodatek wymyśliliśmy fasolkę szparagową w sosie. Bycie na wsi ma tę zaletę, że pomimo wieczorowej pory mogłam wyjść do ogródka i zerwać świeżą, młodą zieloną fasolkę. Ostatnio praktycznie codziennie korzystamy z przydomowych warzyw i przygotowujemy z nich lekkie, zdrowe i kolorowe posiłki. Czasami potrafimy nimi zaskoczyć naszą Rodzinę, czego potwierdzeniem jest dzisiejsza(...)fasolka szparagowa w sosie . Składniki na fasolkę szparagową w sosie 500 g fasolki szparagowej 1 / 2 l gorącego rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 / 2 szklanki śmietany 18% sól, pieprz do smaku czubek noża sody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fasolę umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do wrzącej wody, dodać sodę, żeby fasola zachowała kolor. Gotować

niecodziennikpary
Marynowana fasolka szparagowa 109

Oprócz bieżącego przerabiania owoców i warzyw przygotowujemy także przetwory na zimę. Dzisiaj zajęliśmy się fasolką szparagową, do której przygotowaliśmy słodko-winną zalewę. Taki słoiczek z marynowaną fasolką szparagową będzie idealnym dodatkiem do obiadu w zimowe dni. Składniki na marynowaną fasolkę szparagową 1 kg fasolki szparagowej 2 średnie cebule 2 liski laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 1 opakowanie(...)białej gorczycy (20 g) 3 łyżki cukru 4 łyżki soli 1,5 litra wody 1 szklanka octu koper do kiszenia Dodatkowo: woda do gotowanie fasolki czubek noża sody oczyszczonej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki. Wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem sody, gotować 15 minut. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Cebule obrać, pokroić w piórka, włożyć do garnka

niecodziennikpary
Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej 164

Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej to moja propozycja na zdrowy i pożywny, letni obiad. Fasolka szparagowa to jedno z tych warzyw, które mogłabym jeść codziennie, jednak niestety tylko teraz, przez krótki okres wakacyjny jest to możliwe. Najsmaczniejszy pomysł na fasolkę? Ugotowana al ‘ dente w lekko osolonej wodzie. Czasem może być też polana bułką tartą podsmażoną na maśle. Fasolka(...)bogata w błonnik, wspomaga pracę układu krążenia, obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, ma niski indeks glikemiczny, działa moczopędnie. Chyba nie muszę Was dalej przekonywać, że warto włączyć fasolkę do codziennej diety, szczególnie teraz, gdy trwa na nią sezon Zapraszam Państwa na pyszną potrawkę z kurczaka i fasolką szparagową. Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej Porcja dla dwóch osób

365 dni dookoła kuchni
Fasolka szparagowa z bekonem, cebulą i jajkiem w koszulce 229

Minimum składników, a każdy świetnie do siebie pasuje – fasolka jest sezonowa, delikatna i lekko chrupka. Jej smak podkreśla słodka, przyrumieniona na kremowym maśle czerwona cebula. Bekon dodaje chrupkości i wędzonego, dymnego aromatu – cały smak podkręca czosnek , a jajko w koszulce to tutaj przysłowiowa kropka nad i. Czy jako samodzielny obiad, czy jako dodatek do jasnych mięs i ryby – tak podana(...)fasolka na pewno nie jest nudna czy byle jaka! Fasolce odcinamy zdrewniałe końce i dokładnie ją myjemy. Gotujemy fasolkę na parze lub w wodzie, do stanu al dente – nie powinna być całkiem miękka. Jak długo? To zależy od samej fasolki, jedne gatunki gotują się szybciej niż inne, na pewno też szybciej ugotuje się fasolka młoda, niż ta z późniejszych zbiorów

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem, czyli sama radość gotowania 192

którymi można podzielić się z bliskimi i których wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Zwłaszcza tego, który trzeba poświęcić na sprzątanie po gotowaniu. Na pewno należy do takich potraw fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem. Proste danie jednogarnkowe, które docenią wszyscy dbający o zdrowie i ceniący sobie swój czas. Jeśli wybierzemy niedzielną propozycję obiadową Agaty, zostanie nam czysta radość gotowania(...)kuchni będzie dosłownie czysto. W niedzielę szkoda tracić czas na porządki. Lepiej przeznaczyć go na pałaszowanie smakowitej fasolki w miłym towarzystwie. Oto jak zielone warzywa inspirują i współtworzą dojrzałe, wiosenne impresje! Szybki obiad z fasolką Szybkie gotowanie może oznaczać zdrowe jedzenie. Uwielbiamy takie połączenia! U progu czerwca ich dominantą stanie się fasolka szparagowa, którą najczęściej jada się obtoczoną w bułce

KulinarneImpresje.pl
Fasolka po bretońsku – prosty przepis 252

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka po bretońsku Fasolka po bretońsku, czyli klasyczne danie jednogarnkowe, bardzo pożywne o bogatym smaku i aromacie, i tak naprawdę bardzo proste w wykonaniu, a dodatkowo fasola, jako główny składnik tej potrawy to doskonałe źródło białka i witamin B, C, E, a także minerałów jak magnez i fosfor. Fasolka po bretońsku Składniki: (porcja dla 4-6 osób(...)Łyżeczka soli 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 250g kiełbasy śląskiej 250g boczku parzonego, wędzonego 500ml przecieru pomidorowego Łyżka majeranku Pieprz Ostra papryka w proszku Fasolka po bretońsku Przygotowanie: Fasolkę zalewamy wodą do wysokości około 2-3 cm powyżej poziomu nasion i odstawiamy na noc, żeby zmiękła i napęczniała. Następnego dnia koniecznie odcedzamy fasolkę i zalewamy

Księga-Smaku
Fasolka szparagowa w słoikach - zimowe zapasy 529

Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych sezonowych warzyw. Sezon trwa krótko, dlatego warto przygotować domowe "konserwy" na zimową porę. Ta domowa nie może równać się z fasolką z lady chłodniczej lub słoikową konserwą sklepową. Taka fasolka to świetna baza do przygotowania zimową porą szybkiej sałatki z  tego  przepisu. Trzeba tylko pamiętać, że fasolkę po uprzednim obgotowaniu powinno(...)się przynajmniej dwukrotnie pasteryzować. Fasolka zawiera spore ilości białka i przy przygotowaniu przetworów traktujemy ją podobnie jak mięso i grzyby. Nie chodzi tu o dodatkowa pracę, ale nasze bezpieczeństwo. Drobna zielona fasolka powinna być pasteryzowana przez 60 minut (grubsza odmiana 90 minut) i robimy to na dwa razy po 30 minut w odstępie 24 godzin. Podczas pierwszej pasteryzacji giną wszystkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z fasolką szparagową w sosie pomidorowym - danie bez mięsa 229

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny makron z fasolką szparagową, zaczyna się sezon na fasolkę więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makaronu będziemy potrzebować: 500 g makaronu spaghetti na sos: około 800 g pomidorów 1 cebula 3 duże ząbki czosnku garść listków bazylii sól, pieprz oraz: około 800 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej kostka sra feta olej(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Makaron z fasolką szparagową Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki: Z fasolki szparagowej odcinam końcówki i jeżeli są włókna to je obieram. Następnie fasolkę dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek również drobno kroję i dodaję do cebuli. Wypłukane listki bazylii drobno kroję. Pomidory obieram ze skórki

Uwaga Babcia Gotuje
Fasolka szparagowa z kiełbasą 166

wypróbowywać nowe przepisy zaczerpnięte zarówno z Internetu jak i mojej przeogromnej kolekcji książek i gazetek kulinarnych. Poniższy przepis pochodzi ze strony talerzpokus.tv . Znalazłam go, szukam jakiegoś nowego pomysłu na fasolkę szparogową. Kupiłam za dużo takiej fasolki i sporo jeszcze zostało po ugotowaniu zupy. Więc następnego dnia była fasolka z kiełbasą wg poniższej receptury. Fasolka szparagowa z kiełbasą Przygotuj nóż(...)krojenia, garnek, głęboką patelnię, łyżeczkę, łyżkę lub drewnianą łopatkę do mieszania, durszlak, ewentualnie praskę do czosnku, ewentualnie wagę kuchenną. Przygotuj składniki: kiełbaski śląskie (ok. 200 g), 1/2 kg fasolki szparagowej, 2 średnie cebule, 5 pomidorów (ok. 600 g), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę ostrej papryki, sól, pieprz. Fasolką dokładnie umyj. Odetnij obie końcówki, a następnie pokrój

blog.moje-pasje.info
Sałatka z fasolki szparagowej i tofu 339

Sałatka z fasolki szparagowej i tofu Sałatka z fasolki szparagowej pojawia się na moim stole i blogu nie tylko dlatego, że fasolka jest rewelacyjna, ale również dlatego, bo zostałem srogo obdarowany nią przez dziadków. Bardzo szybka do zrobienia i rewelacyjna na tak zwany „takeaway” do pracy, na uczelnię lub do szkoły. Dodatkowo, korzystając z ogromnych ilości tofu znajdujących(...)marketowych półkach prawie wszystkich dużych marek, postanowiłem dołączyć je również do tej sałatki jako bardzo fajne źródło nie tylko białka, ale również tekstury. Tak jest, chrupiąca cebulka i fasolka idealnie grają z miękkim i delikatnym tofu, które rozchodzi się pod delikatnym naciskiem języka, a co dopiero zębów Sałatka z fasolki szparagowej będzie super dodatkiem do obiadu, jak i sama

Blendman
Letnia zupa z fasolki szparagowej 232

Zupa jest „letnia” w tym sensie, że najlepiej wychodzi z użyciem fasolki dostępnej głównie o tej porze roku. Nieco gorzej jest natomiast w przypadku jej postaci mrożonej. Wynika to choćby z faktu, że świeżą fasolkę możemy spokojnie pogotować przez pewien czas, nawet jeśli nie przesadnie długi, w którym uwolni swój aromat do wywaru. W wersji mrożonej czas gotowania musi być(...)niestety znacznie krótszy, gdyż w przeciwnym razie warzywo szybko się rozgotuje. Osobiście używam zwykle fasolki żółtej, ale jeśli ktoś woli zieloną, to nie ma najmniejszego problemu. Generalnie, jest to przepis z kategorii prostych, lekkich i przyjemnych. Z niewyszukanych składników bardzo łatwo przygotujemy kolorową, lekką, łagodną i zdrową zupę. Bazujemy na dość standardowym wywarze mięsno-warzywnym , do którego dodajemy stopniowo kolejne

Kulinarna Pokusa
Fasolka Szparagowa z Kurczakiem a la Gulasz 249

Witam serdecznie Propozycja na pyszne danie z fasolką szparagową i piersią kurczaka, danie jest proste w przygotowaniu i może być podane na obiad lub kolację. Jest obecnie sezon na fasolkę szparagową więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania fasolki szparagowej będziemy potrzebować: Garnek o pojemności około 3,5 L około 600 g piersi z kurczaka przyprawy do kurczaka: 1 łyżeczka tymianku(...)łyżeczka papryki słodkiej duża szczypta pieprzu duża szczypta pieprzu ziołowego duża szczypta papryki ostrej duża szczypta soli 3 łyżki oleju 1 kg fasolki szparagowej mamut lub zwykłej 700 g papryki kolorowej 1 papryczka chili 1 cebula (około 100 g) 500 g pomidorów około 3 łyżek śmietany 12% lub 18% sól, pieprz oraz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszne Leczo z Fasolką Szparagową 174

Witam serdecznie Propozycja na pyszne leczo z fasolką szparagową. Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 2,5 litra leczo 500 g fasolki szparagowej 600 g papryki zielonej 600 g pomidorów 400 g kiełbasy cienkiej jaką lubimy 1 duża cebula (około 200 g) 1 szklanka wody(...)smaku: papryka ostra pieprz sól  lubczyk lub maggi olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Leczo z fasolką szparagową https://www.youtube.com/watch?v=3_gPEReb_u8 Przygotowanie: Najpierw przygotuję składniki na leczo: Z fasolki szparagowej odcinam końcówki i dokładnie płuczę na durszlaku, następnie kroję na kawałki o długości około 3 centymetrów. Pomidory obieram ze skórki, przekrawam na pół wycinam zgrubienia od łodyżek

Uwaga Babcia Gotuje
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 192

Fasolkę szparagową mam zawsze posianą na swojej działce, w sierpniu i wrześniu trwają u nas zbiory fasolowe. Oprócz tego, że ją mrożę na zimę, bo taka najbardziej przypomina nam smakiem świeżą fasolkę prosto z grządki to na bieżąco przygotowuję z niej potrawy. Fasolka szparagowa z bułką tartą to klasyka w naszej kuchni, robię też często taki a’ la gulasz(...)fasolki i kurek oraz pyszną fasolkę w sosie pomidorowym. W tej postaci jest bardzo pysznym daniem obiadowym, który polecam. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym: 250 g fasolki szparagowej żółtej 100 g pokrojonej w paski kolorowej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 pomidory sól, cukier i pieprz do smaku 1 łyżka masła 10 sztuk kolorowej marchwi (pomarańczowej, żółtej, białej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fasolka szparagowa z sezamową polewą (bez glutenu, mleka i jajek) 177

Zamiast tradycyjnej  bułki tartej na maśle proponuję coś o wiele smaczniejszego i zdrowszego - polewę z mielonego sezamu i siemienia lnianego. Świetna również do kalafiora. Pycha

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania