Lubisz fasolkę po bretońsku? Jeśli Twoja odpowiedź brzmi tak, to taka wersja w stylu greckim też stanie się Twoją ulubioną. Co je różni? Przede wszystkim to, że wersja po grecku nie ma w sobie mięsa. Jeśli Twoi domownicy nie wyobrażają sobie bezmięsnej wersji, podaj ją na przykład z plastrem świeżo pieczonego boczku. Gwarantuję, że zachwycisz Tym wszystkich. Po drugie(...)fasolka ma więcej warzyw i podaje się ją z pokruszonym serem feta, który idealnie podkreśli smak tego dania. To co zaciekawiłam? @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit-transform-origin:0 0}.sr-only{position:absolute;width
nietylkopasta.plFasolka szparagowa po bretońsku to rewelacyjny przepis na szybki obiadek. Prosta w wykonaniu a zarazem bardzo smaczna. Szczerze polecam, bo naprawdę warto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka po bretońsku – składniki: 1,1 kg żółtej fasolki szparagowej 250 g boczku wędzonego parzonego 500 g kiełbasy np. śląskiej 1 ząbek czosnku 2 średnie cebule 700 ml passaty pomidorowej 4 czubate łyżki koncentratu(...)papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i mielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka szparagowa po bretońsku – wykonanie: Fasolkę myjemy i odcinamy oba końce. Następnie kroimy każdą fasolkę na 2 lub 3 kawałki. Pokrojoną przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wody tylko tyle
Olcia gotuje!Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową. Sałatka ziemniaczana, to bardzo sycąca sałatka, która jest idealna na gorące dni bo jemy ją na zimno najlepiej prosto z lodówki... Na naszym kanale jest już kilka przepisów na sałatki ziemniaczane, a dziś Agnieszka prezentuje nową wersję, czyli sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową. Sałatka z fasolką szparagową(...)fantastyczny przepis dla tych, którzy nie mogą jeść cebulki. 👉Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową ❓ Zamieniamy jeden składnik i sałatka z fasolką szparagową, to fantastyczny przepis dla tych, którzy nie mogą jeść cebulki. W poprzednich wersjach sałatki ziemniaczanej była cebula, a tym razem jej nie dodajemy i sałatka nabiera innego charakteru. Zapraszamy na przepis na sałatkę
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZarówno pieczarki jak i fasolka szparagowa należą do tych warzyw, które znakomicie sprawdzają się jako składnik główny wielu dań. Są świetne w sosach, gotowane, w zupach czy jako składnik sałatek. Można po nie sięgać przez okrągły rok, gdyż pieczarki dostępne są na świeżo cały czas, a fasolkę jeśli nie w świeżej formie bez problemu kupić można mrożoną. Tym razem pieczarki(...)fasolkę szparagową podałam w formie sałatki z jajkami i serem feta. Sałatkę doprawiłam sosem śmietanowym z odrobiną majonezu. Jeśli tylko mogę staram się go używać jak najmniej. Pomimo, iż ja osobiście uwielbiam majonez i zajadam się nim prosto ze słoika, mój mąż nie jest fanem. Ale dwie łyżki, które dodałam do sałatki jakoś zniósł Polecam Wam przygotować tę sałatkę
MeCooksSkładniki: 1/2 kg fasoli "Jaś" lub 2 puszki białej fasoli,250 g kiełbasy,250 g wędzonego boczku, 2 - 3 cebule, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy lub puszka
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: 2 młod e cukinie 1 woreczek mrożonej zielonej szparagówki 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2
Czerwień i błękitRozgrzewające i pyszne danie - z dedykacją dla wiernej czytelniczki, Basi D.:). Składniki: 1 szklanka białej drobnej fasoli olej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 kostka tofu
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 1 opak. białej fasoli ( 500g ) 0,5 kg mięsa wieprzowego (szynka/łopatka) 3 laski kiełbasy (np. śląska ) 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 1
A Ty Smakuj MniePomysł na naprawdę błyskawiczny obiad. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie makaronu ;)Najpierw miałam ochotę na sałatkę z tuńczykiem, też z makaronem, ale później pomyślałam, ze skoro nie
bistro mamaMakaron na obiad mogłabym jeść codziennie.Stąd też na blogu pojawia się tagliatelle w kolejnej odsłonie. Do zestawu: makaron + sos śmietanowy pasuje naprawdę wiele dodatków. Ograniczać
bistro mamaCzasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi
bistro mamaNie wiem ile w tym roku będzie jeszcze bardzo ciepłych dni. Nie oglądałam prognoz długoterminowych, ale na pewno poranki, wieczory i temperatura panująca na zewnątrz wskazują
bistro mamaOd dwóch dni łapię rożne wydaliny z mego Syncia. Brzmi to okropnie i takie jest. Kiedy maluszek wymiotuje i ma biegunkę ciężko mu pomóc. Szczególnie noce
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 500 g fasoli, 400 g kiełbasy, 150 g wędzonki, 60 g przecieru pomidorowego, 4 łyżki ketchupu McDonald's, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 łyżka
Aga w kuchniprzepis to zupełny przypadek. Szukałam w głowie pomysłów na pieczoną fasolkę, skrzętnie omijając pomysł zapieczenia jej w sosie pomidorowym. Ha! Jest, barbecue. Jeżeli nie macie ochoty na robienie swojego sosu, zaopatrzcie się w sklepowy z jakimś dobrym składem. Polecam jednak domowy, wiadomo. Wiecie z czym zjadłam wspomnianą fasolkę? Z kaszą gryczaną i ostatnim słoikiem zimowej sałatki z kapusty. Właśnie(...)muszę w końcu się zabrać za przetwory. Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej pół szklanki sosu barbecue pół szklanki wody sól Fasolkę myjemy i odcinamy z niej brzydkie końcówki (ja głównie skupiałam się na tych twardych, same ogonki od czasu do czasu zostawiałam). Gotujemy ją 5 minut, odcedzamy. Wodę mieszamy z sosem bbq. Fasolkę wrzucamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem
KardamonovyZima to nie pora na szparagową fasolkę – na takie delicje trzeba poczekać przynajmniej do początku czerwca. Ale co ma zrobić stęskniony za latem ludź, któremu marzy się talerz zielonego dobra? Odpowiedź jest prosta: śmiało sięgnąć po mrożonkę! Tą mrożoną fasolkę z suszonymi pomidorami podałam do ryby i powiem Wam tyle – musicie ją wypróbować koniecznie, to przepyszne zestawienie! Nie wiem(...)osobiście fasolkę uwielbiam , w każdym wydaniu i postaci. Jest bardzo wartościowa, przepyszna, szybka i bezproblemowa do zrobienia. Można jej nadać tyle różnych smaków, wykorzystać ją na tak wiele sposobów… W tym roku pierwszy raz będę próbowała wyhodować całkiem własną i ekologiczną – nie ukrywam, mam ciche nadzieje że moje przywiązanie i uwielbienie dla strączków nie dostanie w łeb od (dosłownie
Karo in the Kitchensałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, spaghetti primavera, risotto, zupa calo verde z młodą kapustą i misa obfitości z pęczakiem i krewetkami. W każdym daniu mnóstwo zielonych warzyw, zwłaszcza groszku, fasolki i szparagów – tak wygląda menu na ten tydzień. Warzywo dla kobiet w ciąży i niemowlaków Młoda fasolka i groszek! Co prawda sezon na nie jest jeszcze przed nami, pierwsze(...)najsłodsze groszki i najbardziej delikatne fasolki pojawią się dopiero w czerwcu, ale my nie możemy się ich już doczekać i dlatego sięgnęliśmy po warzywa mrożone, które (jeśli kupicie produkty dobrej jakości) niczym nie ustępują warzywom świeżym. Groszek i fasolka (i mrożone i świeże) są niezwykle smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. W groszku jest mnóstwo witamin głównie z grupy B, kwas
Niedzielny kucharzrobi się odkąd pamiętam. Zapewne wielu osobom jest znane, jednak jak już doświadczenie mnie nauczyło, czasami coś co dla mnie jest czymś oczywistym, dla kogoś może być nowością Pyszna fasolka szparagowa, ugotowana na półtwardo w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie i wymieszana z podrumienioną bułką tartą z masełkiem – pychota! Świetna jako przekąska sama w sobie, jak i łatwy dodatek(...)każdego dania głównego. Polecam gorąco dopóki fasolka jest w sezonie i w świetnej cenie:) Jeżeli tak jak ja lubisz fasolkę szparagową w każdym wydaniu, polecam także fasolkę zapiekaną z grzybami i fasolkę w pomidorach z migdałami , też są obłędne! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą (3-4 porcje) Składniki: 500 g fasolki szparagowej, umyta
karmelowyFasolka szparagowa , to krynica witamin i składników mineralnych oraz źródło szerokiego zastosowania kulinarnego. Nie każdy wie, że nie wolno jej spożywać na surowo, ponieważ zawiera fazynę – toksyczne białko roślinne (toksalbuminę), które zostaje zneutralizowane dopiero podczas gotowania. Najbardziej popularne połączenie, to ugotowana fasolka polana masłem z bułką tartą. Dla jej wielbicieli… i nie tylko – przepis mojej Mamy – fasolka szparagowa(...)czosnkowo cytrynową nutą. Składniki: - ok. 800 g żółtej fasolki szparagowej - 2 duże ząbki czosnku - olej lub oliwa - różowa sól himalajska - po 1 łyżeczce soli i cukru (do wody) - skórka starta z cytryny Fasolkę myjemy i odcinamy końce. Zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i soli. Wrzucamy fasolkę i gotujemy ok. 5 minut od ponownego zawrzenia wody (żółta, młoda fasolka gotuje się
mojewypiekiinietylkowarzywniakach zaczęła pojawiać się już fasolka szparagowa – to zarówno ta żółta, jak i zielona. Powiem Wam szczerze, że uwielbiam smak fasolki szparagowej z bułką tartą. Jeśli przygotowuję ją na obiad to jeśli o mnie chodzi nie potrzebuję już mięsa. Sama fasolka z młodymi ziemniaczkami to dla mnie danie idealne. Generalnie to nie ma dla mnie różnicy, czy jest(...)żółta, zielona, czy fioletowa. Wszystkie są pyszne i nadają się idealnie do tego dania. Ja najchętniej korzystam z własnej fasolki szparagowej, która rośnie w moim ogródku, mam wtedy pewność, że jest ona świeża. Jeśli jednak nie macie miejsca aby wyhodować sobie fasolkę szparagową, wybierając ją w sklepie zwróćcie uwagę przede wszystkim czy jest twarda. Fasolka szparagowa Składniki: 500 g fasolki
PatiGotujeWitam serdecznie Propozycja na smaczne danie z fasolki szparagowej z warzywami w śmietanie, w tamtym roku robiłam podobną fasolkę tylko że z mięsem, tym razem nie dodawałam mięsa a dodałam więcej warzyw, jest bardzo smaczna według moich domowników, więc polecam wypróbować przepis :). Będziemy potrzebować: 1 kg fasolki szparagowej do wody w której będę gotowała fasolkę: 1 łyżka masła(...)papryka czerwona 1 cebula (około 100 g) 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 6 łyżek śmietany 12% lub 18% sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Fasolka szparagowa w śmietanie https://www.youtube.com/watch?v=HsSnpQaph1Q Przygotowanie: Najpierw przygotuję fasolkę szparagową: Oczyszczoną z końcówek fasolkę szparagową dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki ( 4 -5 centymetrowe). Do garnka wlewam około
Uwaga Babcia Gotujebrak nam odmian fasolki szparagowej, za to moim zdaniem najsmaczniejsza jest podawana w tradycyjny sposób, czyli z masłem i tartą bułką. Można ją przygotować na dwa sposoby, które opiszę poniżej. Ilość składników należy dostosować do ilości fasolki szparagowej. SPOSÓB 1. Fasolka gotowana, polana zarumienionym masłem z tartą bułką. SKŁADNIKI fasolka szparagowa (odmiana wedle uznania) masło tarta bułka sól, pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Fasolkę umyć, poodcinać końcówki z ogonkami, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. W garnuszku rozpuścić masło, dodać łyżkę tartej bułki, podgrzewać mieszając, aż się ładnie zarumieni. Doprawić lekko solą i pieprzem. Gotową fasolkę odcedzić, nakładać na talerz i polewać masłem z tartą bułką. SPOSÓB 2. Fasolka pieczona z masłem i tartą bułką. SKŁADNIKI fasolka szparagowa (odmiana wedle
Passions hobbies life