fasolka - 6917 przepisów (strona:24/462)

Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym 70

Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym to pyszne, treściwe i rozgrzewające danie jednogarnkowe na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku, to danie też z pewnością przypadnie wam do gustu, gdyż fasola odgrywa w nim główną rolę, choć smak dominuje również papryka. Fasolkę podaję z chrupiącym pieczywem.   Składniki na fasolkę po meksykańsku z mięsem mielonym (około(...)cebula 2 małe papryki czerwone papryczka chili 200 ml passaty pomidorowej papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona, pietruszka, czosnek suszony, pieprz, pieprz ziołowy, sól, kilka liści kolendry   Przygotowanie Fasolkę zalewamy około litrem zimnej wody i zostawiamy na noc, a przynajmniej na 5-6 godzin. Następnie odlewamy wodę, fasolkę płuczemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy litrem wody. Fasolkę gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
FASOLKA SZPARAGOWA Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ 110

FASOLKA SZPARAGOWA Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ Żółta czy zielona fasolka szparagowa to bardzo smaczny dodatek do obiadu lub może stanowić samodzielne danie. Tą fasolkę w mojej rodzinie zawsze robiło się z podsmażoną na maśle bułką tartą jako osobne danie.  Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 100g masła 4-5 łyżek bułki tartej sól Sposób przygotowania: 1. Fasolkę dokładnie myjemy(...)odkrawamy końcówki. 2. Wlewamy do garnka wodę, solimy. 3. Wrzucamy do wody fasolkę 4. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 15-20 minut. (Młoda fasolka szybciej się gotuje, starsza dłużej) 5. Ugotowaną fasolkę odcedzamy z wody i wykładamy na talerz. 6. W międzyczasie, gdy gotujemy fasolkę, na patelni lub w małym garnuszku rozpuszczamy masło. 7. Wsypujemy

Kulinarnie z Polką na Kresach
KUCHENNA APTEKA #13 - FASOLKA SZPARAGOWA 90

Fasolka szparagowa, bardzo popularna w polskiej kuchni, występuje w kolorze żółtym oraz zielonym. Należy ona do roślin strączkowych i jest bogatym źródłem witamin oraz składników odżywczych. Szczególnie ważna jest dla kobiet w ciąży, ze względu na obecność kwasu foliowego. Oprócz tego ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna, dlatego wskazana jest dla osób chorujących na cukrzycę oraz odchudzających się(...)warto wiedzieć jeszcze o fasolce szparagowej? Fasolka to źródło: przeciwutleniaczy - flawonoidów witaminy C witaminy E  witaminy A witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego żelaza potasu fosforu magnezu wapnia manganu błonnika Właściwości zdrowotne fasolki: wspomaga pracę układu krążenia obniża poziom złego cholesterolu we krwi zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu obniża ciśnienie krwi wspomaga

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #13 - FASOLKA SZPARAGOWA 107

Fasolka szparagowa, bardzo popularna w polskiej kuchni, występuje w kolorze żółtym oraz zielonym. Należy ona do roślin strączkowych i jest bogatym źródłem witamin oraz składników odżywczych. Szczególnie ważna jest dla kobiet w ciąży, ze względu na obecność kwasu foliowego. Oprócz tego ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna, dlatego wskazana jest dla osób chorujących na cukrzycę oraz odchudzających się(...)warto wiedzieć jeszcze o fasolce szparagowej? Fasolka to źródło: przeciwutleniaczy - flawonoidów witaminy C witaminy E  witaminy A witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego żelaza potasu fosforu magnezu wapnia manganu błonnika Właściwości zdrowotne fasolki: wspomaga pracę układu krążenia obniża poziom złego cholesterolu we krwi zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu obniża ciśnienie krwi wspomaga

Kuchnia MagdaLeny
Fasolka szparagowa w pomidorach / Yellow beans with tomato sauce 149

Fasolki teraz urodzaj, warto wkomponować ją w codzienne menu. Jednym ze sposobów jest prosta fasolka w pomidorach, która nie wymaga wiele wysiłku. Wystarczy nastawić ją, pozwolić jej sobie powoli dochodzić a w międzyczasie można robić sobie danie główne. Fasolka świetnie sprawdza się jako dodatek, jak też danie samo w sobie. Ja uwielbiam fasolkę szparagową w każdej postaci. Polecam także moją(...)wersję fasolki w bułce tartej , w sosie miodowo-musztardowym czy zapiekaną z grzybami – wszystkie pyszne! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa w pomidorach (6 porcji) Składniki: 800 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 duże pomidory, obrane

karmelowy
Fasolka szparagowa do obiadu (w lekkiej wersji) 157

Fasolka szparagowa do obiadu (w lekkiej wersji). Nie wiem jak Wy, ale ja wprost uwielbiam fasolkę szparagową. Najczęściej gości ona u mnie w wersji z bułką tartą lub w tej najprostszej, którą dziś Wam prezentuję. Dzisiejsza wersja jest zdecydowanie lżejsza i zdrowsza. Przyznam Wam szczerze, że osobiście najbardziej lubię właśnie tak przygotowaną fasolkę. Minimum składników, pyszny smak(...)najczęściej przygotowujecie fasolkę szparagową? Składniki: zielona fasolka szparagowa* 1-2 dymki / małe cebule olej rzepakowy tłoczony na zimno – u mnie Woj-len kolorowy pieprz w młynku sól do smaku (u mnie himalajska) + sól do gotowania fasolki *ilości orientacyjne, u mnie było około o,5 kg fasolki Przygotowanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie. Powinna być miękka

Słodkie okruszki
Fasolka szparagowa z masłem, czosnkiem i koperkiem 148

naszykowana, zapieczona w maśle z czosnkiem i koperkiem fasolka szparagowa, sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie obiadowe ale też jako dodatek – do piersi z kurczaka czy do ryb. W ten sam sposób można podać zielone i białe szparagi, fasolnik chiński, zapiec ładne, wąskie młode pory, salsefię, skorzonerę oraz… bób! Poza sezonem warto wybrać warzywa mrożone – i fasolka, i bób smaku(...)swoich wartości odżywczych nie tracą – pod warunkiem, że się ich nie rozgotuje na wyspiarską modłę, czyli na paćkę. Fasolkę i bób najpierw odmrażamy – ja wrzucam je na sito i przelewam najpierw gorącą bieżącą wodą, potem świeżo zagotowanym wrzątkiem. Dokładnie odsączamy warzywa z wody. Świeżą fasolkę przycinamy, dokładnie myjemy, a następnie gotujemy bez dodatku soli w wodzie lub na parze

Karo in the Kitchen
Marynowana po włosku drobna biała fasolka 213

Proste, syte i zdrowe danie – bo fasolka to sporo białka. Szybkie – bo naszykowane z fasolki z puszki, z żelaznych zapasów spiżarki. Świeże i lekkie, a marynowana fasolka to naprawdę wszechstronny dodatek! Można ją wykorzystać jako główny składnik śniadania, lunchu, zjeść na obiad , kolację – albo jako sałatkę do ryby lub jasnego mięsa. Mnie wystarczył tost z chleba na zakwasie i jajko(...)koszulce – to naprawdę genialny smak! Fasolkę wyrzucamy z puszki na sito, dokładnie płuczemy pod chłodną bieżącą wodą, osączamy i przekładamy do miski. Wsypujemy posiekaną pietruszkę. Cebulę szalotkę obieramy i drobno kroimy. Kroimy w cienkie paski suszone pomidory. Jabłuszka kaparowe kroimy wzdłuż na połowy, a te – na cienkie plasterki. Pieprz marynowany rozgniatamy łyżką na mniejsze kawałki. Wszystko łączymy razem w misce

Karo in the Kitchen
Fasolka z zasmażką – zdrowa wersja klasyki 121

Fasolka z zasmażką Fasolka z zasmażką to klasyka, która mi kojarzy się raczej z czymś średnio dietetycznym. Wpadłem na pomysł jednak, żeby zrobić zdrową i przy okazji bezglutenową opcję fasolki z zasmażką . Zazwyczaj używa się do jej przygotowania masła i bułki tartej, ale nie w tym przypadku… Od dziadków dostałem siatę fasolki szparagowej z ich własnego ogródka, dlatego(...)bułkę tartą, gdy wpadłem na genialnie prosty, ale też zarazem niecodzienny pomysł, żeby użyć… siemienia lnianego. W końcu zmielony jest prawie identyczny jak bułka tarta, zwłaszcza ten złoty. Fasolka z zasmażką Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 500g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju kokosowego szczypta pieprzu *opcjonalnie ostra papryka w płatkach

Blendman
Fasolka po włosku, przetwory 601

Fasolka po włosku, przetwory W tym roku mimo ciężkiej pogody latem , obrodziła cukinia i fasolka szparagowa . Ta ostatnia , może dlatego ,że siałam ją trzykrotnie w maju , lipcu i sierpniu . Właśnie zaczęła się ta z ostatniego rzutu , już się nam przejadła więc teraz czas na przetwory . Oczywiście zamroziłam kilka paczek , zrobiłam też w klasycznej zalewie ale nie była bym sobą , gdybym(...)wypróbowała czegoś nowego . W internecie jest pełno fasolki w sosie pomidorowym , ale nie do końca mi ona odpowiada , więc wymyśliłam swoja wersję " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest bardzo smaczna i mega szybka do odgrzania . Pasuje praktycznie do każdego dania . Wystarczy wrzucić na patelnię , podgrzać i gotowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Zupa z fasolki szparagowej 30

Prosty przepis na pożywną i lekkostrawną zupę z fasolki szparagowej. Zdrowa zupa, której przygotowanie jest łatwe, a do tego rewelacyjnie smakuje. Zupa z fasolki szparagowej szczególnie sprawdza się w porze letniej, gdyż jest pełna warzyw i nie powoduje uczucia ciężkości po zjedzeniu.   Lubię zupy, a latem mogę jeść tylko same zupy. Zupa z fasolki szparagowej najlepiej smakuje latem(...)fasolka jest młoda. Fasolka szparagowa najczęściej podawana jest do obiadu z podsmażoną na maśle bułką tartą, ale przyznam, że w takiej formie jej nie lubię. Zamiast kalorycznej bułki do fasoli wolę lekki sos winegret z ziołami. Ponoć Polacy jedzą najwięcej zupy na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż zdrowa zupa jest podstawą każdego obiadu. Zupa z fasolą szparagową

Kuchcik gotuje
Ekspresowa fasolka po bretońsku 19

Nigdy nie byłam przekonana to tego pomysłu, to znaczy to zrobienia fasolki po bretońsku w ciągu 30 minut. Bo przecież najlepsza fasola to ta ugotowana przez nas, bo fasola z puszki do zło (w nadmiarze), bo tego typu potrawa żeby była smaczna musi swoje odleżeć w garnku, i tak dalej. I co racja to racja. I pewnego dnia trochę zapomniałam(...)sobie, że musi to być coś co zawekuję, coś co będzie miało konsystencję bardzo gęstej zupy i przede wszystkim coś, co mój mąż zje z przyjemnością. I padło na fasolkę po bretońsku. No to siup. No nie siup, bo zapomniałam namoczyć fasolę. Nie miałam czasu na eksperymenty z przyspieszaniem gotowania, pomyślałam, że to dobry moment na zrobienie fasolki po bretońsku

Kardamonovy
Fasolka szparagowa smażona 35

Fasolka szparagowa smażona – znana wam jest? Wszyscy oczywiście jedliśmy kiedyś gotowaną fasolę szparagową podaną z bułką tartą. I pewnie wielu ma fanów ten klasyk. W moim jednak domu o dziwo niewielu Za to fasolkę smażoną lubi większość. Polecam spróbować, zyskuje na smaku! W ten sam sposób lubimy przegotowywać kalafiora, brokuła czy szparagi. Pycha! PRZEPIS FASOLKA SZPARAGOWA SMAŻONA Składniki: fasolka(...)szparagowa oliwa lub olej sól listki świeżych ziół – szczypiorek, natka, oregano – opcjonalnie Jak zrobić fasolkę szparagową smażoną: Fasolkę myjemy dokładnie i odcinamy końce. Oczyszczoną fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki (im mniejsze tym szybciej się usmażą). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią fasolkę. Oprószamy solą. Smażymy mieszając aż fasolka straci surowość – próbujemy czy już

Dorota Smakuje
Ekspresowa fasolka po bretońsku 287

Nigdy nie byłam przekonana to tego pomysłu, to znaczy to zrobienia fasolki po bretońsku w ciągu 30 minut. Bo przecież najlepsza fasola to ta ugotowana przez nas, bo żywność z puszki do zło (w nadmiarze), bo tego typu potrawa żeby była smaczna musi swoje odleżeć w garnku, i tak dalej. I co racja to racja. I pewnego dnia trochę zapomniałam(...)sobie, że musi to być coś co zawekuję, coś co będzie miało konsystencję bardzo gęstej zupy i przede wszystkim coś, co mój mąż zje z przyjemnością. I padło na fasolkę po bretońsku. No to siup. No nie siu, bo zapomniałam namoczyć fasolę. Nie miałam czasu na eksperymenty, pomyślałam, że to dobry moment na zrobienie fasolki po bretońsku z fasolą

Kardamonovy
Fasolka konserwowa na teraz i na zimę 25

Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na smaczną fasolkę na teraz i do słoików na zimę według przepisu mojej Mamy. Powiem tak – w fasolce, aby była smaczna cały sekret tkwi w zalewie. Uwielbiałam, kiedy mama ją zaprawiała. Dzisiaj ja kontynuuję tą tradycję, ponieważ jest przepyszna w smaku. Odpowiednie proporcje w zalewie dają jej ten niepowtarzalny smak. Nie za słodka(...)kwaśna – taka w sam raz. Podajemy ją jako danie osobne lub jako dodatek do dań. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka konserwowa – składniki fasolka szparagowa żółta lub zielona sól cukier kwasek cytrynowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka konserwowa – sposób przygotowania Fasolkę myjemy, obcinamy końce. Garnek o pojemności 5 litrów napełniamy 3/4 fasolką. Zalewamy do pełna wodą. Dodajemy 1,5 łyżki

Olcia gotuje!