FASOLKA SZPARAGOWA Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ Żółta czy zielona fasolka szparagowa to bardzo smaczny dodatek do obiadu lub może stanowić samodzielne danie. Tą fasolkę w mojej rodzinie zawsze robiło się z podsmażoną na maśle bułką tartą jako osobne danie. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 100g masła 4-5 łyżek bułki tartej sól Sposób przygotowania: 1. Fasolkę dokładnie myjemy(...)odkrawamy końcówki. 2. Wlewamy do garnka wodę, solimy. 3. Wrzucamy do wody fasolkę 4. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 15-20 minut. (Młoda fasolka szybciej się gotuje, starsza dłużej) 5. Ugotowaną fasolkę odcedzamy z wody i wykładamy na talerz. 6. W międzyczasie, gdy gotujemy fasolkę, na patelni lub w małym garnuszku rozpuszczamy masło. 7. Wsypujemy
Kulinarnie z Polką na KresachFasolka szparagowa, bardzo popularna w polskiej kuchni, występuje w kolorze żółtym oraz zielonym. Należy ona do roślin strączkowych i jest bogatym źródłem witamin oraz składników odżywczych. Szczególnie ważna jest dla kobiet w ciąży, ze względu na obecność kwasu foliowego. Oprócz tego ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna, dlatego wskazana jest dla osób chorujących na cukrzycę oraz odchudzających się(...)warto wiedzieć jeszcze o fasolce szparagowej? Fasolka to źródło: przeciwutleniaczy - flawonoidów witaminy C witaminy E witaminy A witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego żelaza potasu fosforu magnezu wapnia manganu błonnika Właściwości zdrowotne fasolki: wspomaga pracę układu krążenia obniża poziom złego cholesterolu we krwi zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu obniża ciśnienie krwi wspomaga
Kuchnia MagdaLenyFasolka szparagowa, bardzo popularna w polskiej kuchni, występuje w kolorze żółtym oraz zielonym. Należy ona do roślin strączkowych i jest bogatym źródłem witamin oraz składników odżywczych. Szczególnie ważna jest dla kobiet w ciąży, ze względu na obecność kwasu foliowego. Oprócz tego ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna, dlatego wskazana jest dla osób chorujących na cukrzycę oraz odchudzających się(...)warto wiedzieć jeszcze o fasolce szparagowej? Fasolka to źródło: przeciwutleniaczy - flawonoidów witaminy C witaminy E witaminy A witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego żelaza potasu fosforu magnezu wapnia manganu błonnika Właściwości zdrowotne fasolki: wspomaga pracę układu krążenia obniża poziom złego cholesterolu we krwi zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu obniża ciśnienie krwi wspomaga
Kuchnia MagdaLenyFasolki teraz urodzaj, warto wkomponować ją w codzienne menu. Jednym ze sposobów jest prosta fasolka w pomidorach, która nie wymaga wiele wysiłku. Wystarczy nastawić ją, pozwolić jej sobie powoli dochodzić a w międzyczasie można robić sobie danie główne. Fasolka świetnie sprawdza się jako dodatek, jak też danie samo w sobie. Ja uwielbiam fasolkę szparagową w każdej postaci. Polecam także moją(...)wersję fasolki w bułce tartej , w sosie miodowo-musztardowym czy zapiekaną z grzybami – wszystkie pyszne! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa w pomidorach (6 porcji) Składniki: 800 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 duże pomidory, obrane
karmelowyFasolka szparagowa do obiadu (w lekkiej wersji). Nie wiem jak Wy, ale ja wprost uwielbiam fasolkę szparagową. Najczęściej gości ona u mnie w wersji z bułką tartą lub w tej najprostszej, którą dziś Wam prezentuję. Dzisiejsza wersja jest zdecydowanie lżejsza i zdrowsza. Przyznam Wam szczerze, że osobiście najbardziej lubię właśnie tak przygotowaną fasolkę. Minimum składników, pyszny smak(...)najczęściej przygotowujecie fasolkę szparagową? Składniki: zielona fasolka szparagowa* 1-2 dymki / małe cebule olej rzepakowy tłoczony na zimno – u mnie Woj-len kolorowy pieprz w młynku sól do smaku (u mnie himalajska) + sól do gotowania fasolki *ilości orientacyjne, u mnie było około o,5 kg fasolki Przygotowanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie. Powinna być miękka
Słodkie okruszkinaszykowana, zapieczona w maśle z czosnkiem i koperkiem fasolka szparagowa, sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie obiadowe ale też jako dodatek – do piersi z kurczaka czy do ryb. W ten sam sposób można podać zielone i białe szparagi, fasolnik chiński, zapiec ładne, wąskie młode pory, salsefię, skorzonerę oraz… bób! Poza sezonem warto wybrać warzywa mrożone – i fasolka, i bób smaku(...)swoich wartości odżywczych nie tracą – pod warunkiem, że się ich nie rozgotuje na wyspiarską modłę, czyli na paćkę. Fasolkę i bób najpierw odmrażamy – ja wrzucam je na sito i przelewam najpierw gorącą bieżącą wodą, potem świeżo zagotowanym wrzątkiem. Dokładnie odsączamy warzywa z wody. Świeżą fasolkę przycinamy, dokładnie myjemy, a następnie gotujemy bez dodatku soli w wodzie lub na parze
Karo in the KitchenProste, syte i zdrowe danie – bo fasolka to sporo białka. Szybkie – bo naszykowane z fasolki z puszki, z żelaznych zapasów spiżarki. Świeże i lekkie, a marynowana fasolka to naprawdę wszechstronny dodatek! Można ją wykorzystać jako główny składnik śniadania, lunchu, zjeść na obiad , kolację – albo jako sałatkę do ryby lub jasnego mięsa. Mnie wystarczył tost z chleba na zakwasie i jajko(...)koszulce – to naprawdę genialny smak! Fasolkę wyrzucamy z puszki na sito, dokładnie płuczemy pod chłodną bieżącą wodą, osączamy i przekładamy do miski. Wsypujemy posiekaną pietruszkę. Cebulę szalotkę obieramy i drobno kroimy. Kroimy w cienkie paski suszone pomidory. Jabłuszka kaparowe kroimy wzdłuż na połowy, a te – na cienkie plasterki. Pieprz marynowany rozgniatamy łyżką na mniejsze kawałki. Wszystko łączymy razem w misce
Karo in the KitchenFasolka z zasmażką Fasolka z zasmażką to klasyka, która mi kojarzy się raczej z czymś średnio dietetycznym. Wpadłem na pomysł jednak, żeby zrobić zdrową i przy okazji bezglutenową opcję fasolki z zasmażką . Zazwyczaj używa się do jej przygotowania masła i bułki tartej, ale nie w tym przypadku… Od dziadków dostałem siatę fasolki szparagowej z ich własnego ogródka, dlatego(...)bułkę tartą, gdy wpadłem na genialnie prosty, ale też zarazem niecodzienny pomysł, żeby użyć… siemienia lnianego. W końcu zmielony jest prawie identyczny jak bułka tarta, zwłaszcza ten złoty. Fasolka z zasmażką Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 500g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju kokosowego szczypta pieprzu *opcjonalnie ostra papryka w płatkach
BlendmanFasolka po włosku, przetwory W tym roku mimo ciężkiej pogody latem , obrodziła cukinia i fasolka szparagowa . Ta ostatnia , może dlatego ,że siałam ją trzykrotnie w maju , lipcu i sierpniu . Właśnie zaczęła się ta z ostatniego rzutu , już się nam przejadła więc teraz czas na przetwory . Oczywiście zamroziłam kilka paczek , zrobiłam też w klasycznej zalewie ale nie była bym sobą , gdybym(...)wypróbowała czegoś nowego . W internecie jest pełno fasolki w sosie pomidorowym , ale nie do końca mi ona odpowiada , więc wymyśliłam swoja wersję " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest bardzo smaczna i mega szybka do odgrzania . Pasuje praktycznie do każdego dania . Wystarczy wrzucić na patelnię , podgrzać i gotowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyProsty przepis na pożywną i lekkostrawną zupę z fasolki szparagowej. Zdrowa zupa, której przygotowanie jest łatwe, a do tego rewelacyjnie smakuje. Zupa z fasolki szparagowej szczególnie sprawdza się w porze letniej, gdyż jest pełna warzyw i nie powoduje uczucia ciężkości po zjedzeniu. Lubię zupy, a latem mogę jeść tylko same zupy. Zupa z fasolki szparagowej najlepiej smakuje latem(...)fasolka jest młoda. Fasolka szparagowa najczęściej podawana jest do obiadu z podsmażoną na maśle bułką tartą, ale przyznam, że w takiej formie jej nie lubię. Zamiast kalorycznej bułki do fasoli wolę lekki sos winegret z ziołami. Ponoć Polacy jedzą najwięcej zupy na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż zdrowa zupa jest podstawą każdego obiadu. Zupa z fasolą szparagową
Kuchcik gotujeNigdy nie byłam przekonana to tego pomysłu, to znaczy to zrobienia fasolki po bretońsku w ciągu 30 minut. Bo przecież najlepsza fasola to ta ugotowana przez nas, bo fasola z puszki do zło (w nadmiarze), bo tego typu potrawa żeby była smaczna musi swoje odleżeć w garnku, i tak dalej. I co racja to racja. I pewnego dnia trochę zapomniałam(...)sobie, że musi to być coś co zawekuję, coś co będzie miało konsystencję bardzo gęstej zupy i przede wszystkim coś, co mój mąż zje z przyjemnością. I padło na fasolkę po bretońsku. No to siup. No nie siup, bo zapomniałam namoczyć fasolę. Nie miałam czasu na eksperymenty z przyspieszaniem gotowania, pomyślałam, że to dobry moment na zrobienie fasolki po bretońsku
KardamonovyFasolka szparagowa smażona – znana wam jest? Wszyscy oczywiście jedliśmy kiedyś gotowaną fasolę szparagową podaną z bułką tartą. I pewnie wielu ma fanów ten klasyk. W moim jednak domu o dziwo niewielu Za to fasolkę smażoną lubi większość. Polecam spróbować, zyskuje na smaku! W ten sam sposób lubimy przegotowywać kalafiora, brokuła czy szparagi. Pycha! PRZEPIS FASOLKA SZPARAGOWA SMAŻONA Składniki: fasolka(...)szparagowa oliwa lub olej sól listki świeżych ziół – szczypiorek, natka, oregano – opcjonalnie Jak zrobić fasolkę szparagową smażoną: Fasolkę myjemy dokładnie i odcinamy końce. Oczyszczoną fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki (im mniejsze tym szybciej się usmażą). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią fasolkę. Oprószamy solą. Smażymy mieszając aż fasolka straci surowość – próbujemy czy już
Dorota SmakujeNigdy nie byłam przekonana to tego pomysłu, to znaczy to zrobienia fasolki po bretońsku w ciągu 30 minut. Bo przecież najlepsza fasola to ta ugotowana przez nas, bo żywność z puszki do zło (w nadmiarze), bo tego typu potrawa żeby była smaczna musi swoje odleżeć w garnku, i tak dalej. I co racja to racja. I pewnego dnia trochę zapomniałam(...)sobie, że musi to być coś co zawekuję, coś co będzie miało konsystencję bardzo gęstej zupy i przede wszystkim coś, co mój mąż zje z przyjemnością. I padło na fasolkę po bretońsku. No to siup. No nie siu, bo zapomniałam namoczyć fasolę. Nie miałam czasu na eksperymenty, pomyślałam, że to dobry moment na zrobienie fasolki po bretońsku z fasolą
KardamonovyDzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na smaczną fasolkę na teraz i do słoików na zimę według przepisu mojej Mamy. Powiem tak – w fasolce, aby była smaczna cały sekret tkwi w zalewie. Uwielbiałam, kiedy mama ją zaprawiała. Dzisiaj ja kontynuuję tą tradycję, ponieważ jest przepyszna w smaku. Odpowiednie proporcje w zalewie dają jej ten niepowtarzalny smak. Nie za słodka(...)kwaśna – taka w sam raz. Podajemy ją jako danie osobne lub jako dodatek do dań. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka konserwowa – składniki fasolka szparagowa żółta lub zielona sól cukier kwasek cytrynowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka konserwowa – sposób przygotowania Fasolkę myjemy, obcinamy końce. Garnek o pojemności 5 litrów napełniamy 3/4 fasolką. Zalewamy do pełna wodą. Dodajemy 1,5 łyżki
Olcia gotuje!również miesiące wzmożonej pracy dla tych, którzy robią domowe przetwory. To miesiące kiedy dojrzewa najwięcej owoców i warzyw. Ja już od kilku lat robię domowe weki z ogórków i fasolki szparagowej. Dwa lata temu po raz pierwszy zrobiłam sałatkę z fasolki szparagowej w słoiki (przepis znajdziecie tutaj: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z fasolki szparagowej ). Przepis się przyjął(...)roku postanowiłam go trochę odświeżyć i zrobić podobną sałatkę, tylko w ostrzejszej wersji. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 2,5kg fasolki szparagowej (u mnie mix żółtej i zielonej) 1 łyżka soli i 1 łyżeczka cukru do ugotowania fasolki ok. 700g marchewki ok. 600g cebuli 2 papryczki chili 1szkl. oleju niecałe 0,5szkl. octu 6 łyżek cukru 2 łyżki
Waniliowe Improwizacje