Smażona fasolka z pomidorkami koktajlowymi i kuskusem, który apetycznie się do niej poprzyklejał. Danie szybkie w przygotowaniu, nie licząc gotowania :) Zdecydowanie bardziej syte i zdrowsze, niż tradycyjna fasolka z bułką. Posmakowała mi ta słodkawa wersja fasolki z ziołową nutą tymianku. SKŁADNIKI: 500g fasolki szparagowej żółtej 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 szklanki wody 300g pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 3 gałązki(...)tymianku 1 łyżka miodu sól pieprz czarny świeżo mielony Fasolkę umyć i obrać. Wlać do garnka ok 2 l wody dodając 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru. Włożyć fasolkę do zimnej wody i postawić na ogniu. Od momentu zawrzenia gotować do 10min. W trakcie gotowania należy próbować, czy jest miękka. Po ugotowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Na patelni
https:KKuchniaMniamMagda Fasolakia Lathera to tradycyjny greckie danie z duszoną w oliwie i pomidorach świeżą fasolką szparagową, z dodatkiem ziół i ziemniaka. W mojej wersji tego dania ominęłam ziemniaki, dodałam za to kremowej fety, której słony smak świetnie kontrastuje ze słodkim sosem pomidorowym. Takie danie możemy serwować na obiad, polecam do niego świeże pieczywo, które zanurzamy w sosie. Nadaje się także(...)jako przystawka, do mięsa czy ryby. Tradycyjnie daje się do Fasolakii zieloną fasolkę, ale próbowałam także z żółtą, która jest łatwiej i dłużej dostępna i danie także jest pyszne. Składniki (na 2 duże porcje): 500g zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 3 duże dojrzałe pomidory łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki oliwy łyżka suszonego oregano szczypta soli sól
Smaczna Stronazdrowy obiad. Zapiekane warzywa są idealnym posiłkiem na lekki i pożywny obiad na lato. Zapiekanka z indykiem i warzywami dobrze zaspakaja głód, ale nie obciąża organizmu. Zapiekanka z fasolką szparagową będzie również lekkostrawna, jeśli nie przesadzimy z ilością sera. Zapiekanka warzywna z indykiem jest łatwa do przygotowania na szybki obiad . Smaczne i lekkostrawne danie, które warto mieć w swojej diecie(...)Zapiekanka z fasolką szparagową będzie dobrze smakować, jeśli do jej zrobienia wykorzystamy młodą fasolkę. Fasolka szparagowa im jest starsza, tym ma grubsze i twardsze włókna, które nawet po ugotowaniu niezbyt dobrze smakują. Zapiekanka z indykiem najlepiej, aby była przygotowana z mięsem mielonym z różnych części indyka. Taka zapiekanka będzie nieco bardziej kaloryczna, ale za to smaczniejsza. Liczba porcji: 6 Czas
Kuchcik gotujeSzaro dziś i buro. Idealny moment na wrzucenie Wam przepisu na tytułową fasolkę. Skoro do gulaszy i innych forszmaków pasuje ogórek kiszony, to czemu miałby nie pasować do fasolki po bretońsku? Moi drodzy, informuję – pasuje. Składniki: 500 g fasoli Jaś 2 długie ulubione kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 ml passaty pomidorowej 2-3 ogórki kiszone(...)ogniu pod przykryciem około 45 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki ogórki kiszone, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli chcecie zagęścić fasolkę, wyjmijcie z potrawy ze 2 łyżki fasoli i zmiksujcie ją, potem dodajcie z powrotem do garnka i zagotujcie. Ja tak robię od jakiegoś czasu. Podobne przepisy: Fasolka po bretońsku Fasolka
Kardamonovytuńczyka i sałatę, co nie zawsze spotykało się z pozytywnym przyjęciem. Do dziś sałatka nicejska wzbudza wiele emocji wśród Francuzów. Najgorętszym tematem jest wykorzystanie gotowanych warzyw: ziemniaków i zielonej fasolki . Sałatkowi puryści uważają, że ich dodatek to zbrodnia na tej klasycznej sałatce. Prawdopodobnie więc wyrywają sobie włosy z głowy, widząc, że właśnie taka wersja jest teraz najpopularniejsza na całym świecie(...)salade niçoise , kelner przyniesie Wam najprawdopodobniej taką sałatkę, jak widzicie na zdjęciach. Oryginalny przepis na tę potrawę ewoluował przez lata i teraz najczęściej spotykanymi składnikami są: tuńczyk ziemniaki zielona fasolka szparagowa sałata rzymska jajka na twardo oliwki czerwona cebula anchois Jak zrobić sos do sałatki nicejskiej? W oryginalnym przepisie na tę sałatkę składniki polewało się tylko oliwą
Na-talerzu.plFasolka po meksykańsku. Ta fasolka po meksykańsku jest niezwykle smaczna, aromatyczna i delikatna! Fasola w towarzystwie pomidorów , czosnku , natki pietruszki , piersi z indyka oraz przypraw. To pikantne danie może wyglądać skromnie, ale uwierz mi, że ta fasolka po meksykańsku jest szalenie pyszna i taka zdrowa. Spróbuj podawać tą fasolkę z ryżem lub pieczywem aby uzyskać satysfakcjonujący i sycący posiłek . Możesz(...)znakomitym dodatkiem do tacos , enchilladas lub innych dań inspirowanych kuchnią meksykańską . Te składniki łączą się szybko i łatwo i w krótkim czasie możesz cieszyć się aromatycznym obiadem , który pokochasz. Fasolka domowej roboty jest tańsza i smakuje znacznie lepiej niż ta w puszkach. Dzięki temu przepisowi możesz cieszyć się wyśmienitym posiłkiem kiedy tylko masz na nią ochotę. FASOLKA PO MEKSYKAŃSKU
Zdrowy Styl JoannyZapraszam na tradycyjną fasolkę po bretońsku . Przepis jest bardzo prosty, wykonanie dość szybkie, a zupa cudownie pyszna. Suchą fasolę dzień wcześniej zalewam wodą i zostawiam do namoczenia przez noc, następnego dnia gotuję ją do miękkości. Dodaję podsmażoną kiełbasę oraz boczek. Czosnek, ostra papryka oraz duża ilość papryki słodkiej – to wszystko sprawia, że moja zupa jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo(...)smaczna. Bez wątpienia fasolka po bretońsku to treściwy posiłek. Idealne danie na chłodniejsze dni. Bardzo polecam mój sprawdzony przepis na najlepszą fasolkę po bretońsku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na fasolkę po bretońsku: 500 g fasoli suchej 'Piękny Jaś’ woda do namoczenia fasoli + 1 litr do gotowania 250 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy np. podwawelska 1 duża cebula
Gotuj z Prezesemskładniki: fasolka szparagowa – dowolna ilość składniki na 1 litr zalewy: 1000 ml wody 1 łyżeczka soli (10 g) 1 łyżeczka cukru (10 g) wykonanie: Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, jeśli fasolka ma łyko to je usuwamy. Długą tniemy na mniejsze części. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (na 1 l wody 10 g soli i 10 g cukru(...)przykryła fasolkę i gotujemy ok. 3 min. od zagotowania. Gorącą fasolkę nakładamy ciasno do czystych słoików. Zalewamy gorącą zalewą, w której się fasolka obgotowywała. Zakręcały pokrywką i pasteryzujemy. Pierwszego dnia 60 min. i drugiego dnia 40 min. Pasteryzacja: Dno dużego garnka wykładamy bawełnianą ściereczką. Wkładamy słoiki. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy 60 min. od chwili
Domowy Smak JedzeniaKupiliśmy ładną fasolkę szparagową i już mieliśmy robić ją z bułką tartą, gdy przyszło nam do głowy, że przecież, podobnie jak fasola w ziarnach, na pewno będzie pyszna, jeśli przyrządzimy ją po bretońsku. Mieliśmy nosa, tak wszystkim smakowało, że cały garnek zniknął na jeden obiad. Fasolka szparagowa po bretońsku Składniki: 500 gramów żółtej fasolki szparagowej , Kilogram świeżych i dojrzałych pomidorów(...)puszce, 4 kiełbasy śląskie lub podobne, 200 gramów wędzonego boczku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, łyżka papryki słodkiej w proszku, pęczek natki pietruszki, olej, sól, pieprz. Jak zrobić fasolkę szparagową po bretońsku? Fasolkę umyj, odetnij końcówki, przełóż do garnka, wlej niepełną szklankę wody (strączki nie muszą być całkowicie przykryte), ugotuj pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając. W drugim
Kulinarna Polskapoznał Anię kilka dni wcześniej, podczas wizyty w jej gospodarstwie. Opracował więc dla nas 2 fantastyczne przepisy z wykorzystaniem serka Almette, na chłodnik i sałatkę z młodymi ziemniakami i fasolką, które mieliśmy okazję zrobić tego dnia. Przepis na sałatkę z ziemniakami i fasolką zrobiliśmy z Davidem we dwoje, a przy chłodniku towarzyszyła Davidowi Dagmara Hicks, prowadząca blog calareszta.pl . Chcecie poznać(...)przepisy? Jestem pewna, że tak! Musicie skorzystać z obu! Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową, jajkiem sadzonym i serkiem Almette z ogórkiem i ziołami AUTOR: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette Czas przygotowania: 30 min Ilość porcji: 4 Składniki: 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami 1 kg młodych ziemniaków 2 garści fasolki szparagowej zielonej 4 rzodkiewki 4 jajka
nietylkopasta.plFasolka po bretońsku z pieczarkami to nieco zmieniona wersja tego popularnego dania. Robi się ją podobnie, z tą różnicą, że dodajemy jeszcze jeden składnik. Tym składnikiem są pieczarkami, które podsmażamy i razem z koncentratem pomidorowym dodajemy do gotującej się fasoli. Fasolka po bretońsku z pieczarkami smakuje podobnie, jak danie oryginalne. Jest to sycący i smaczny posiłek. Fasolka po bretońsku(...)pieczarkami sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. A następnego dnia po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej! Mój Mąż jest fanem obu wersji tego dania. Ja fasolkę po bretońsku z pieczarkami podaję ze świeżym pieczywem i uważam, że tak smakuje najlepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Fasolkę po bretońsku z pieczarkami: 400 g fasolki „Piękny Jaś
Danka PichciFasolka po bretońsku, czyli jeden z tych obiadów, który każdy zna i pewnie lubi. Bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna. W naszej kuchni ten obiad gości mniej więcej raz na dwa tygodnie. Gotuję zwykle porcję na dwa dni, i Wam też polecam takie rozwiązanie Fasolka po bretońsku – składniki (6 porcji): 400g suchej fasolki, 300g dobrej jakości kiełbasy, 1 duża(...)biała cebula, 3 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 500ml passaty pomidorowej, 3 ziela angielska, 2 listki laurowe, majeranek, sól, pieprz. Sposób przygotowania Najpierw wsypuję fasolkę do garnka i zalewam ją zimną wodą. Mniej więcej 10cm ponad poziom fasolki. Odstawiam na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzam fasolkę i wlewam do garnka litr świeżej wody. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie
Natka PietruszkiFasolkę szparagową żółtą obieramy (odcinamy końcówki) i myjemy pod bieżącą wodą. Fasolkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Na 0,5 kg fasolki potrzebujemy ok. 2 litrów wody, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Doprowadzamy do zagotowania. Od momentu zawrzenia, fasolkę gotujemy 5-10 minut. Czas zależy od fasolki – im fasolka młodsza, tym szybciej dochodzi(...)minutach warto wyjąć jedną fasolkę i spróbować. Przed podaniem odcedzić. Podawać z podsmażoną na maśle bułka tartą. Smacznego! Artykuł Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą ? pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfFasolkę szparagową żółtą obieramy (odcinamy końcówki) i myjemy pod bieżącą wodą. Fasolkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Na 0,5 kg fasolki potrzebujemy ok. 2 litrów wody, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Doprowadzamy do zagotowania. Od momentu zawrzenia, fasolkę gotujemy 5-10 minut. Czas zależy od fasolki – im fasolka młodsza, tym szybciej dochodzi(...)minutach warto wyjąć jedną fasolkę i spróbować. Przed podaniem odcedzić. Podawać z podsmażoną na maśle bułka tartą. Smacznego! Artykuł Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą ? pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfdokładnie się miesza przed podaniem. Ale ja uwielbiam też drugą formę podawania tej potrawy, ponieważ bardzo lubię maczać lawasz albo matnakasz w delikatne, płynne żółtko i zajadać razem w fasolką. Spróbujcie Składniki: – 500g fasolki szparagowej – 1 cebula – 3 jajka – 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu) – pęczek ulubionej zieleniny (u mnie koperek i kolendra(...)sól i pieprz Fasolę dokładnie oczyścić z włókien, odciąć końcówki i dokładnie umyć. Większe strąki fasoli można przeciąć na pół. Umytą fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Gotową fasolę przełożyć na durszlak i włożyć do miski z lodowatą wodą na 1 minutę. Na patelni rozpuścić masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w cienkie pióra. Do zeszklonej cebuli dodać
Smaki Armine