Fasolka po meksykańsku to mój pomysł na smaczne i pożywne danie z fasolą w roli głównej. Zapewne wszyscy znają fasolkę po bretońsku bo to klasyk. Polecam wam też wypróbować moją fasolkę po grecku . Dziś zapraszam na fasolkę w meksykańskim stylu, z chorizo, papryką i chili, z pomidorami i czosnkiem, doprawioną na ichniejszą modłę. Do przepisu wykorzystałam fasolę piękny jaś(...)dania użyłam suchej fasoli, którą namoczyłam przez noc a następnie gotowałam w szybkowarze, dzięki czemu w bardzo krótkim czasie fasola była miękka, wręcz kremowa w smaku, naprawdę pyszna! PRZEPIS FASOLKA PO MEKSYKAŃSKU Składniki fasolka po meksykańsku: 250g fasoli piękny jaś suchej 300g chorizo lub kiełbasy wędzonej 1 cebula 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 1 marchewka
Dorota SmakujeZapiekana fasolka szparagowa z mozzarellą i jajkami to kolejne proste, smaczne i zdrowe danie. Przypadkowo wpadłam na pomysł by przyrządzić fasolkę szparagową w inny sposób niż zwykle i trafiłam w dziesiątkę. Zapiekana fasolka z mozzarellą i jajkami wyszła obłędna i na pewno często będę ją robić w swoim domu. ZAPIEKANA FASOLKA SZPARAGOWA Z MOZZARELLĄ I JAJKAMI: 0,5 kg fasoli(...)szparagowej 1 kulka sera mozzarella 4 jajka łyżka masła ząbek czosnku bułka tarta opcjonalnie sól i pieprz Fasolkę myjemy i obgotowujemy 10-15 min w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na łyżce masła podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą choć można ją równie dobrze pominąć. Polewamy tym naszą fasolkę, na wierzch układamy pokrojoną w plasterki
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiPulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową – danie, które lubią dorośli i dzieci. Można podać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami a nawet z pieczywem. Fasolka do tego dania może być mrożona lub świeża ( porada zero waste – można wykorzystać tu już lekko przywiędłą lub łykowatą fasolkę). PRZEPIS NA PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z FASOLKĄ Składniki na pulpeciki w sosie(...)pomidorowym z fasolką: Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 2 puszki pomidorów 0,5 łyżeczki cukru sól morska pieprz 150 – 200g fasoli szparagowej Na pulpety: 500g mielonego mięsa z indyka 1 jajo 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki utartego sera żółtego Jak zrobić pulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką: Cebulę drobno posiekać
Dorota SmakujeFasolka po bretońsku to pyszne, pożywne i sycące danie obiadowe. Świetnie smakuje od razu po zrobieniu, jak również na dzień następny po podgrzaniu. Fasolkę robię częściej jesienią i zimą, gdy nadchodzą zimne dni i organizm potrzebuje bardziej kalorycznego pożywienia. Niektórzy unikają jedzenia fasoli, gdyż działa na nich gazo twórczo. Moim sprawdzonym sposobem na tego typu dolegliwości jest moczenie fasoli(...)przyprawienie jej cząbrem i kminkiem. Obie te przyprawy zapobiegają przykrym dolegliwościom i korzystnie wpływają na trawienie. Ilość porcji: 8 - 10 Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia fasoli Składniki na fasolkę po bretońsku: 500 g fasoli (u mnie Jaś karłowy) 400 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 marchewki mały korzeń selera korzeń pietruszki duży ziemniak 2 cebule
Gotuj w domucurry z ciecierzycy, fasolki szparagowej i pomidorów. Danie można z łatwością przygotować latem, gdy mamy sezon na fasolkę i pomidory, ale równie łatwo zimą, korzystając z mrożonej fasolki, cieciorki z puszki i przecieru pomidorowego. Ostatnio przeżywam jakąś fascynację orientalnymi smakami. Nie tak dawno przygotowałam orientalną brukselkę , często wracam do chilli z batata i fasoli , a teraz curry z ciecierzycy(...)danie jest tanie i ekspresowe, a opiera się na 4 głównych produktach – cieciorce, fasolce szparagowej, pomidorach i cebuli. Reszta składników to szalona mieszanka aromatycznych przypraw, które w jednym daniu się przenikają, tworząc niesamowitą głębię smaków. Niezaprzeczalną zaletą tego typu dań jest to, że są jednogarnkowe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Uwaga! To curry z ciecierzycy jest ostre. Jeśli
DietologFasolkę szparagową zieloną obieramy (odcinamy końcówki) i myjemy pod bieżącą wodą. Fasolkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Na 0,5 kg fasolki potrzebujemy ok.2 litrów wody, 1 łyżkę cukru (cukier spowoduje, że fasolka po ugotowaniu będzie miała ładny, zielony kolor) i 1 łyżeczkę soli. Doprowadzamy do zagotowania. Od momentu zawrzenia, fasolkę gotujemy 10-20 minut. Czas zależy(...)fasolki - im fasolka młodsza, tym szybciej dochodzi. Po 10 minutach warto wyjąć jedną fasolkę i spróbować. Przed podaniem odcedzić. Podawać z masełkiem i bułką tartą. Smacznego
CookYourselffloat:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – Składniki: 300g filetu z łososia 200g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona fasolka Bounduelle już wstępnie gotowana i którą wystarczy tylko rozmrozić przed wykonaniem tego dania) + 2 łyżki oliwy do otoczenia fasolki (jeśli będziecie używać surowej fasolki(...)pomidorków koktajlowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – Wykonanie: Łososia pozbawić skóry, przekroić na dwie porcje. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Jeśli używacie mrożonej fasolki, wstępnie gotowanej, to wystarczy ją tylko rozmrozić. Jeśli zaś używacie surowej fasolki, to należy najpierw poobcinać końcówki, a następnie ugotować ją na półtwardo (ok. 3-4 minuty od zawrzenia wody
Kulinarne PrzebojeKurczak smażony z zieloną fasolką to doskonałe danie w diecie bezmlecznej. Fasolka to doskonałe źródło naturalnego wapnia w naszej diecie. W połączeniu z kurczakiem i pieczarkami stanowi bardzo pyszne i pożywne danie. pierś z kurczaka 300 g zielonej fasolki 300 g pieczarek 1 papryczka chili kawałeczek imbiru 4 ząbki czosnku 50 ml sosu sojowego pół pęczka natki pietruszki(...)makaronu ryżowego Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą. Fasolkę myjemy, usuwamy końcówki i kroimy każdy strączek na 3 części. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w talarki. Makaron ryżowy zalewamy w garnku wrzątkiem i przykrywamy pokrywką. Papryczkę chili oczyszczoną z pestek, obrany imbir oraz czosnek wkładamy do blendera. Zmielone przyprawy wrzucamy na rozgrzany olej
Dieta bez mlekaKocham lato za dary w postaci owoców i warzyw, które kupuję na osiedlowym straganie. Pomidory do wyboru, aż proszą się, aby spróbować każdej odmiany. Chrupiące ogórki zielone i fasolka szparagowa, która nie jest wymagającym warzywem, bo wystarczy wiedzieć, jak zachować jej smak i kolor. Tak jak babcia Małgosia, pomidory jem z natką pietruszki, smakują obłędnie, wiem, że babcia miała(...)tęcza, lekkie jak piórko i szybkie w przygotowaniu. Czy może być coś lepszego? Nic nie trwa wiecznie, dlatego przypominam Wam, korzystajmy z darów lata na 100%. Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym / 1 porcja Składniki: 1 duży pomidor 1 garść zielonej fasolki szparagowej 4 łyżki posiekanej grubo natki z pietruszki 1/2 ogórka małosolnego, przepis na ogórki małosolne
Moja smaczna kuchniaKiedy w pełni trwa lato jest też sezon na różne owoce, warzywa, których poza letnią porą nie dostaniemy świeżych. Dziś wykorzystamy przepyszną żółtą fasolkę szparagową! W moim rodzinnym domu mama bardzo często robiła nam w wakacje na obiad fasolkę z masłem i bułką tartą! Dla nas był to najlepszy obiad. Nic do tego nie chcieliśmy nigdy jeść. Oczywiście fasolka może(...)być również jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Tutaj nic nie stoi na przeszkodzie. Ale też trzeba pamiętać, że fasolka nie sprawdzi się do każdego dania. Ale żeby nie przedłużać zapraszam po przepis :) Składniki: 0.5 kg żółtej fasolki 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Odcinamy końcówki z dwóch stron fasolki. Następnie myjemy i wrzucamy
Gotuj z MąkąUwielbiam fasolkę szparagową , kiedy przyrządzam ją w domu znika z talerzy w takim tempie że ho ho . Bardzo lubimy fasolkę w każdej postaci , ja osobiście uwielbiam najbardziej w zupie i z bułeczką z ziołami . Teraz mamy sezon w pełni na fasolkę więc trzeba korzystać i zapraszam do spróbowania fasolki w takiej odsłonie jak proponuję na zdjęciu smakuje super(...)Składniki 0,5 kg fasolki szparagowej 3 łyżki bułki tartej 1 duża łyżka masła 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki sól
Mój SmakKilka dni temu zerwałam ostatnią porcję fasolki szparagowej ze swojej działeczki. Robiłam ją już kilka razy do obiadu i tym razem postanowiłam zamknąć ją w słoikach w towarzystwie innych warzyw. To dość stary przepis, wzięty jeszcze z maminych notatek. Taka fasolka świetnie smakuje na zimno jak i na ciepło po podgrzaniu. Nadaje się i jako jarzynka do obiadu(...)bułki na śniadanie czy kolację. Bardzo polecam. Składniki: 2 kg fasolki szparagowej (u mnie mieszana zielona i żółta) 1 kg marchewki 1 kg cebuli 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego (najlepiej Pudliszki) Zalewa: 1/2 szklanki wody 1 i 1/3 szklanki oleju 3 łyżki cukru 2 łyżki octu 2 płaskie łyżki soli (+1 łyżka soli do ugotowania fasolki) Sposób przygotowania: 1. Fasolkę
Kuchnia domowa AniBardzo lubię fasolkę szparagową pod każdą postacią. Dzisiaj zrobiłam zapiekaną z mięsem mielonym. Była bardzo smaczna i jeżeli takiej nie próbowaliście to szczerze polecam. Na blogu znajdziecie również inne sposoby przygotowania tego warzywa. Klasyczna fasolka z bułką tartą. l ub fasolka w pomidorach Składniki 700 g fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego 1 cebula 100 g sera żółtego(...)łyzka masła klarowanego sól pieprz ostra papryka Fasolkę ugotować w posolonej wodzie. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać mięso i podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Fasolkę wymieszać z mięsem i włożyć do naczynia do zapiekania. Ser zetrzeć na tarce i posypać fasolkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciemmnie cukinia. Znając siebie to coś jeszcze wymyślę :). Kilka nowych przepisów już wypróbowałam, jak będą ok, to na pewno z Wami się nimi podzielę. Zamroziłam też spore ilości fasolki szparagowej. Trzeba będzie szybko ją zjeść, bo już mi miejsca zaczyna brakować w zamrażalniku :). Część fasolki na bieżąco zużywam. Wymyśliłam takie oto risotto właśnie z zieloną fasolką szparagową i groszkiem mrożonym(...)dostępu do świeżego. Bardzo lubię risotto z różnymi warzywami i dodatkami. Danie smakowało wyjątkowo pysznie. Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. ZIELONE RISOTTO Z GROSZKIEM I FASOLKĄ. Składniki: 200 g ryżu 100 ml wina białego wytrawnego 200 g fasolki szparagowej 150 g mrożonego zielonego groszku 200 ml wody z gotowania warzyw
Zakątek rozkoszy kulinarnychpieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki pół łyżeczki kurkumy (można pominąć) liść laurowy 3 szt ziele angielskie 4-6 szt SPOSÓB WYKONANIA : Fasolkę moczymy, najlepiej na całą noc. Fasolkę wraz z wodą wlewamy do garnka, dodajemy liść laurowy, resztę przypraw oraz pomidory z puszki. Gotujemy do miękkości fasolki (uważamy, aby fasolka była cały(...)czas przykryta wodą i się nie przypaliła) Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną kiełbaskę. Podsmażamy, dodajemy ją do naszej fasolki. Całość dusimy do połączenia się smaków, w razie potrzeby doprawimy. Najczęściej fasolkę podaję z kawałkiem chleba. Moczenie fasoli przez noc i dodanie ziół do potrawy, spowoduję, że danie będzie lżej strawne. Zapewne w wielu domach
Basia w kuchni