przepis to zupełny przypadek. Szukałam w głowie pomysłów na pieczoną fasolkę, skrzętnie omijając pomysł zapieczenia jej w sosie pomidorowym. Ha! Jest, barbecue. Jeżeli nie macie ochoty na robienie swojego sosu, zaopatrzcie się w sklepowy z jakimś dobrym składem. Polecam jednak domowy, wiadomo. Wiecie z czym zjadłam wspomnianą fasolkę? Z kaszą gryczaną i ostatnim słoikiem zimowej sałatki z kapusty. Właśnie(...)muszę w końcu się zabrać za przetwory. Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej pół szklanki sosu barbecue pół szklanki wody sól Fasolkę myjemy i odcinamy z niej brzydkie końcówki (ja głównie skupiałam się na tych twardych, same ogonki od czasu do czasu zostawiałam). Gotujemy ją 5 minut, odcedzamy. Wodę mieszamy z sosem bbq. Fasolkę wrzucamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem
KardamonovyDziś kolejne cuda z ogródka z Czarnocina, tym razem fasolka szparagowa mamut. Nazwa niby straszliwa, a ten rodzaj fasolki gotuje się szybciej niż klasyczna. No tak, blanszowałam ją dosłownie 2 minuty. Dodatkowo szybkie czyszczenie lodówki i tadaam, wyszło jak zwykle super (gotowanie z resztek zawsze sprawia mi najwięcej frajdy). Składniki: 3/4 szklanki ciemnego ryżu 400 g fasolki szparagowej mamut(...)łyżki jasnego sosu sojowego 1/4 łyżeczki przyprawy pięciu smaków 1 łyżka czarnego sezamu 2 łodygi grubego szczypiorku olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Ryż gotujemy al dente. Fasolkę myjemy, odcinamy z niej brzydkie końcówki, kroimy na mniejsze kawałki blanszujemy 2-3 minuty, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w paski paprykę, rozdrobniony
KardamonovyFasolka szparagowa po bretońsku to przepis bliski oryginałowi, ale robi się 15 razy szybciej. Chociaż powiem Wam szczerze, że chyba jednak z jasiem smakuje nam bardziej. No nic, o gustach się nie dyskutuje. Jeżeli macie ochotę trochę poeksperymentować, nie krępujcie się, fasolka wyszła bardzo smaczna. Zawekowałam nawet jeden słoik na chłodniejsze dni, pewnie będzie smakować jeszcze lepiej. Składniki(...)żółtej fasolki szparagowej 300 g ulubionej kiełbasy 3 cienkie plasterki boczku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pół pęczka koperku (opcjonalnie) pieprz sól (przepis na 5 porcji) Fasolki myjemy i odcinamy z nich zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy
KardamonovyBardzo szybki przepis dzięki fasoli konserwowej i krojonym pomidorom z puszki. W niecałe 30 minut możemy ugotować rewelacyjną fasolkę po bretońsku z dodatkiem kiełbasy i boczku wędzonego. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 720g fasoli białej konserwowej wraz z zalewą (3 puszki) 500 g kiełbasy(...)puszki oraz passatę pomidorową. Całość przyprawiamy pieprzem oraz majerankiem. Gotujemy przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowe… Smacznego! Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie potrawy. Artykuł Fasolka po bretońsku w 30 minut pochodzi z serwisu
karolgotujeJesień to zdecydowanie czas zup. I od razu jak sie zrobiło chłodniej poczułam na nie ochotę. To już końcówka fasolki szparagowej, więc koniecznie chciałam ją wykorzystać na pożegnanie. A żeby było konkretniej i treściwiej dodałam też mielone mięso z indyka i ziemniaki. Miałam też wywar gotowany na mięsie, zabieliłam całość śmietanką i wyszło bardzo pysznie, wszak tłuszcz nośnikiem smaku(...)jest. Bardzo mi smakowała. Zupa fasolowa z fasolką szparagową i indykiem Składniki: 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła połowa pora 2 marchewki 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 2 litry wywaru (mięsny albo warzywny) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziemniaków 1/2 kg fasolki szparagowej 100 g śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka soku
Smaczny zeszytNiezwykle aromatyczne, rozgrzewające i przyjemnie sycące. Dostaliśmy przepis na pyszne wegańskie curry, wypróbowaliśmy i dziś chcemy podzielić się nim z wami. Przepis na wegańskie curry z tofu i fasolką Składniki: 200 gramów tofu, 2 ząbki czosnku, około 3 cm kawałek świeżego imbiru i tyle samo świeżej kurkumy (jeśli nie możesz zdobyć, pomiń), 1 duża cebula, 1 duża marchewka, około(...)gramów żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, papryczka chili, puszka mleka kokosowego (400 ml), łyżka czerwonej lub żółtej pasty curry lub kopiasta łyżka proszku curry, 2 dojrzałe pomidory, sok z połowy cytryny lub limonki, natka pietruszki, sól, olej. Jak zrobić wegańskie curry z tofu i fasolką Czosnek, imbir i kurkumę obierz, drobno posiekaj, oprósz solą, następnie rozetrzyj na desce za pomocą
Kulinarna PolskaDawno już nie było żadnego przepisu na zupę - czas więc to nadrobić. Kto z Was lubi fasolkę szparagową? Ja bardzo, choć nie ukrywam, że jeszcze do niedawna kojarzyłam ją głównie z dodatkiem do zupy jarzynowej lub podaną jako surówkę do obiadu z bułką tartą. Przygotować można ją jednak także na wiele innych sposobów i ja dziś wybrałam zupę fasolkową(...)Zupa jest pyszna, lekka i idealna na ciepłe, letnie dni. Na rynku czy w sklepach możecie jeszcze kupić świeżą fasolkę, warto więc skorzystać, póki sezon jeszcze trwa. Zupa z fasolki szparagowej - przepis na 6 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 300g ziemniaków, 2 cebule, 300g fasolki szparagowej, łyżkę oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki anyżu
Z notatnika dietetykaFasolka szparagowa w pomidorach jest fajnym dodatkiem do obiadu. Składniki: 1 cebula oliwa 4 ząbki czosnku 500 g fasolki szparagowej 500 g pomidorów sól pieprz Przygotowanie: Do dania potrzebujemy głębokiej patelni z pokrywką. Fasolkę oczyszczamy, cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię, na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, solimy i podsmażamy do zeszklenia. Czosnek przeciskamy przez praskę(...)dodajemy do zeszklonej cebuli, podsmażamy 2 minuty. Dodajemy fasolkę, ponownie solimy, mieszamy i podsmażamy 3 minuty. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do fasolki. Dolewamy około 150ml wody, całość solimy i pieprzymy, przykrywamy pokrywką, dusimy przez około 40 minut - do miękkości fasolki. Zdejmujemy pokrywkę, jeszcze chwilę całość podsmażamy, aby odparowała cała woda. Smacznego
Smak mojego domuPrzepis azjatycki, inspirowany poszukiwaniami w internecie. Fasolka bardzo nam obrodziła a mimo, że z bułką tartą jest pyszna, to jednak nie można jeść ciągle tego samego. Stąd poszukiwania, a oto ich efekt. Polecam. Składniki: fasolka szparagowa kilka plastrów boczku 2 – 3 ząbki czosnku kawałek imbiru chili (ze dwa strączki, albo trochę suszonych płatków) sos sojowy olej sezamowy skrobia (kukurydzian(...)ryżowa, ziemniaczana olej roślinny do smażenia Fasolkę umyć i pokroić na pół lub 1/3, zależnie od długości. Czosnek zmiażdżyć, imbir zetrzeć. Boczek pokroić w dorbne kawałki, posypać mąką, polać sosem sojowym, odtsawić W woku rozgrzać olej, wrzucić fasolkę, mieszając przesmażyć kilka minut. Podlać wodą, woka przykryć i fasolkę parować kilka minut, co jakiś czas mieszając, w razie potrzby dolewając wody
stajnia gołębie od kuchniśniadanie możecie zjeść w B&B (Bed & Breakfast, czyli w noclegu ze śniadaniem), hotelach, a także wielu kawiarniach czy pubach. Podstawowymi składnikami angielskiego śniadania są: bekon, jajka, fasolka w sosie pomidorowym, kiełbaski, często pojawia się także pieczony pomidor i/lub pieczarki. Dodatkowe elementy jakie wchodzą w skład takiego śniadania różnią się w zależności od regionu, jednak te wymienione wyżej(...)zawartość mięsa, często ze świnek z wolnego wybiegu. Jajko – najczęściej jest to jajko sadzone ( fried ), można jednak zrobić jajko w koszulce ( poached ) lub jajecznice ( scrambled ). Fasolka w sosie pomidorowym ( baked bean s) – na Wyspach, a ostatnio także w Polsce, można kupić taką fasolkę w puszkach. Najlepsza moim zdaniem jest firmy Branston (lepsza od Heinza). Fasolkę podgrzewam
Codzienne GotowanieZupa jarzynowa sprawdzi się idealnie na pierwsze danie lub kompletny posiłek dla malucha. Szybka, prosta, domowa, jedna z lepszych – zupa jarzynowa z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej i młodych ziemniaków. Można ją przygotować w szybszej wersji, bez dodatku mięsa, a żółtą fasolkę zastąpić zieloną. Zupa jarzynowa z żółtą fasolką SKŁADNIKI: 2 podudzia z kurczaka 70 g żółtej fasolki szparagowej mrożonej(...)ziela angielskiego, 1 liść laurowy łyżeczka vegety natur, sól, pieprz, lubczyk 5 szklanek wody (1250 ml) 1 większa łyżeczka śmietany 18% 1 łyżka oleju + 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Żółtą fasolkę podsmażam na łyżeczce masła, lekko solę i pieprzę. Podudzia myję, osuszam lekko ręcznikiem papierowym i przesmażam z obu stron na 1 łyżce oleju rzepakowego. Ściągam z patelni i wkładam
Zasmakuj Kuchnibardzo długo. Przeczytaj także: Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek Nasz wersja śniadania, będzie z dodatkiem lekkiej zdrowej sałatki, aby nie było tak „ciężko”. Składniki 200g fasolki w pomidorach z puszki (kupicie gotową już w sklepach) 5-6 plastrów wędzonego boczku garść miksu sałata 5-6 pomidorków koktajlowych oliwa sól pieprz pieczywo tostowe 1-2 jajka Przeczytaj również(...)Tosty z awokado, jajecznicą i boczkiem Zdrowe angielskie śniadanie – fasolka – przepis W sklepach kupicie już gotową fasolkę. Skorzystajcie z tej możliwości, nie będziecie musi jej namaczać, a smakuje równie dobrze. Fasolkę przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Od czasu do czasu warto ją zamieszać, aby nie przypaliła się do dna garnka. Zdrowe angielskie śniadanie – boczek – przepis Plastry
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubię fasolkę. Lubię też jeść po włosku. I lubię rzeczy w pomidorach. Taką lekką, ale pełną smaku wegetariańską fasolówkę lubię też , a jakże – bo czego tu można nie lubić? Syci, delikatnie rozgrzewa, a do tego jest całkiem zdrowa i szybka do zrobienia. Marchew, seler naciowy i cebulę obieramy, kroimy warzywa w drobną kostkę jednakowej wielkości. W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy(...)papryki mocny, słodki i wyraźny smak, a nie gorycz z posmakiem spalenizny. Dodajemy do rondla rozdrobnione pomidory z całą zawartością puszki, wlewamy rosół lub bulion i dodajemy fasolkę. Gotujemy całość na małym ogniu przez 15-20 minut, do czasu aż fasolka zacznie się rozpadać i lekko zagęści zupę. Minęło 20 minut gotowania, a fasola cała? Trzeba jej pomóc. Wyjmijcie
Karo in the KitchenCukinia duszona z fasolką szparagową w maślanym sosie Cukinia duszona z fasolką to prostota w wielkim stylu . Jest sezon na oba te pyszne warzywa więc nie żałujmy sobie , szczególnie jeśli mamy własny ogródek warzywny Doskonałe danie samo w sobie , jeśli tylko dodamy grzanki czosnkowe lub idealna przystawka do dań obiadowych .. Jak tylko chcecie lub macie fantazję . Prosta , pyszna potrawa , obowiązkowa(...)latem składniki : 2 garście fasolki szparagowej , tak na oko Ile macie tyle będzie ok 1 mała cukinia 1 cebula 2 łyżki mąki 2 łyżki masła mleko 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku cukinię kroimy w dowolne kawałki , najlepiej w półksiężyce . Cebulę także kroimy w piórka , a fasolkę na kawałki niezbyt długie
Ogrodnik w podróży