fasolka - 6917 przepisów (strona:43/462)

Potrawka z fasolki szparagowej 133

Fasolkę szparagową można teraz kupić w każdym niemal warzywniaku. Nie wiem jak Wy, ale ja na sezon z fasolką szparagową czekam z wielkim utęsknieniem. W moim rodzinnym domu zawsze podawało się ją jako dodatek do dań mięsnych- polaną masłem i tartą bułką. Czasami mama robiła też przepyszną zupę fasolową - doprawioną na słodko-kwaśno. Szukając dalszych pomysłów na wykorzystanie kulinarne tego(...)wspaniałego warzywa trafiłam na przepis od koleżanki mamy, który zalegał w notatkach ładnych kilka lat. Potrawka z fasolki szparagowej jest rewelacyjna w smaku. Robi się ją na prawdę bardzo szybko , ma niecodzienny, oryginalny smak. Można podawać ją jako samodzielne danie, z ryżem bądź z makaronem. Mam nadzieję, że zakochacie się w tym smaku tak jak ja. Sprawdźcie... Składniki: 3 pojedyncze

Pobite gary Barbary
Fasolka po bretońsku 203

Fasolka po bretońsku to świetny dodatek do diety bezmlecznej, gdyż w fasola zawiera dużo łatwo przyswajalnego wapnia i magnezu. Choć nie należy ona do najbardziej lekkostrawnych dań, dodatek dużej ilości majeranku powinien ułatwić trawienie. Podczas karmienia piersią w pierwszych miesiącach życia dziecka dobrze jest wstrzymać się z jedzeniem fasolki. Niektóre maluchy źle reagują na tak mocno wzdymające potrawy. pół kilograma(...)powinny się zarumienić. Wtedy dodajemy cebulę i podsmażamy, aż się nie zeszkli. Zawartość patelni przekładamy do garnka z fasolą i gotujemy razem aż fasola nie będzie zupełnie miękka. Doprawiamy fasolkę koncentratem pomidorowym, pieprzem, solą i dużą ilością majeranku. Obrany czosnek rozgniatamy trzonkiem od noża i dorzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze parę minut. Na patelni, na której smażyliśmy wcześniej kiełbasę roztapiamy

Dieta bez mleka
Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową 139

Chrupiące tartaletki z cukinią baby (możecie zastąpić zwykłą, ale małą i wąską) i fasolką szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe tarty będą pięknie prezentować się na talerzach. Jeśli nie macie takich foremek, możecie upiec jedną dużą tartę. Ciasto na tartę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do trzech dni. Składniki ciasta kruchego(...)szczypta soli 1 jajo 50 g parmezanu lub innego ostrego żółtego sera (np. cheddar) Składniki farszu do tarty z cukinią: 4 cukinie baby (ok. 300 g) garść zielonej, młodej fasolki lub żółtej 20 g masła 1 pęczek dymki 1 pęczek szczypiorku 3 jaja 150 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (z 1 sporej gałązki) 1 łyżka

Moja Delicja
Młode ziemniaki, jajka i szparagowa fasolka 204

osolonej wodzie – wybierzcie jak najmniejsze, jednakowej wielkości drobne ziemniaki, mniejsze od jajka – szybko i równo się ugotują. Gotowe odcedzamy, studzimy i kroimy na ćwiartki. To jeszcze nie pora na fasolkę szparagową ani tym bardziej na szparagi, posiłkujemy się dzisiaj mrożonką. Uwierzcie, ani smaku ani wartości taka zamrożona fasola nie traci – pod warunkiem, że się jej nie ugotuje na wyspiarską modłę(...)czyli na paćkę Fasolkę odmrażamy – ja wrzucam ją na sito i przelewam najpierw gorącą bieżącą wodą, potem świeżo zagotowanym wrzątkiem. Dokładnie fasolkę odsączamy z wody. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Czosnek obieramy, pietruszkę drobniutko siekamy. Boczek kroimy w poprzek plastrów na cieniutkie centymetrowe kawałki. Ziemniaki, fasolkę i boczek wrzucamy do formy do zapiekania (ta ze zdjęć ma wymiary 28/22/5cm

Karo in the Kitchen
Roladki z kurczaka faszerowane fasolką szparagową 155

Roladki drobiowe to znakomity sposób na przygotowanie pysznego dania mięsnego z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Składniki: 4 plasterki mięsa z piersi kurczaka 8 dużych plasterków gotowanej szynki 200 g zielonej fasolki szparagowej Kawałek świeżej papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku fasolkę szparagową obieramy(...)odcinamy końce i usuwamy włókna. Gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę oblewamy zimną wodą, odcedzamy całość i kroimy na większe kawałki lub zostawiamy je w całości. Na patelni musimy rozgrzać oliwę. Wrzucamy ugotowaną fasolkę i dodajemy do tego pokrojony czosnek oraz kawałek ostrej papryki. Smażymy przez chwilę i odstawiamy. Plastry mięsa musimy delikatnie rozbić i każdy oprószamy solą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Roladki z kurczaka faszerowane fasolką szparagową 290

Roladki drobiowe to znakomity sposób na przygotowanie pysznego dania mięsnego z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Składniki: 4 plasterki mięsa z piersi kurczaka 8 dużych plasterków gotowanej szynki 200 g zielonej fasolki szparagowej Kawałek świeżej papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku fasolkę szparagową obieramy(...)odcinamy końce i usuwamy włókna. Gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę oblewamy zimną wodą, odcedzamy całość i kroimy na większe kawałki lub zostawiamy je w całości. Na patelni musimy rozgrzać oliwę. Wrzucamy ugotowaną fasolkę i dodajemy do tego pokrojony czosnek oraz kawałek ostrej papryki. Smażymy przez chwilę i odstawiamy. Plastry mięsa musimy delikatnie rozbić i każdy oprószamy solą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Penne z sosem pomidorowym, fasolką i borowikami oraz "Wybrzeże Szkieletów" 121

podgrzanym sosem. Danie sprawdza się też na lunch w pracy, jeśli dysponujecie tam kuchenką mikrofalową. Składniki (na 3 porcje): pół kilograma mięsistych pomidorów 10 suszonych borowików 200 g fasolki szparagowej 300 g makaronu penne bazylia ser dojrzewający sól cukier Pomidory obrać ze skórki (nakroić ich czubki na krzyż, zalać wrzątkiem i odstawić na ok. dwie minuty) i pokroić drobno, usuwając(...)borowiki połamane na mniejsze kawałki. Gotować całość aż pomidory się rozgotują na pulpę - w zależności od odmiany może to zająć od 30 minut do 2 godzin. Nastawić wodę na fasolkę. Osolić, gdy zacznie się gotować. Z fasolek odkroić końcówki. Fasolki pokroić na 3-4 kawałki każdą. Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości. Nastawić wodę na makaron. Posolić

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki z fasolką szparagową 111

ciastem naleśnikowym można usmażyć wiele smacznych potraw. Prawie każde warzywo nadaje się do połączenia z takim ciastem. Fasolkę szparagową którą bardzo lubię, można jeszcze z powodzeniem kupić na straganie. Tak właśnie zrobiłam. Kupiłam fasolkę żółtą i zieloną, wymieszałam z ciastem naleśnikowym i usmażyłam pyszne placki.     Składniki: 300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej 1,5 szklanki mąki(...)smażenia     Wykonanie: Zmiksowałam żółtka z mąką, odrobiną soli i mlekiem.  Wlałam piwo. Wymieszałam.   Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiłam na pól godziny.   Fasolkę umyłam, pokroiłam na kawałki około 2 -3 cm. W garnku zagotowałam wodę z solą. Wrzuciłam fasolkę. Gotowałam około 10 minut. Odcedziłam. Zahartowałam przelewając zimną wodą.   Białka ubiłam na sztywną pianę

Kuchnia u Krysi
Sałatka z fasolki szparagowej, rukoli i jajka. 202

Fasolka szparagowa kolejny już raz pojawia się w naszych przepisach. Przed chwilą wystąpiła w towarzystwie bazylii , a nieco wcześniej w wersji indyjskiej . Nie zdradzę jakiejś wielkiej tajemnicy pisząc, że na pewno nie jest to pojawienie się ostatnie. Lato to po prostu czas fasolki. Musimy go maksymalnie wykorzystać z korzyścią dla doznań smakowych i zdrowia. Wysoka zawartość błonnika i obecność kwasu(...)foliowego to chyba najważniejsze prozdrowotne cechy fasolki szparagowej. Ja do jedzenia tego warzywa nie muszę się jakoś zbytnio zmuszać dodatkowymi argumentami. Smakuje mi bardzo i gdybym się nie kontrolował, to mógłbym niechcący zamienić tydzień sałatkowy w fasolkowy ;) Przyznam szczerze, że miałem pomysł na sałatkę z dużymi zwartymi kawałkami tuńczyka, ale to co znalazłem w puszcze nie spełniło moich oczekiwań, chociaż

zadanie-gotowanie
Fasolka szparagowa z olejem kokosowym i pestkami dyni 129

truskawek i jagód nie wyobrażam sobie lata, tak nie wyobrażam go sobie też bez bobu i fasolki szparagowej. Najlepsza jest ta zielona, z żółtą niestety różnie bywa, bo częściej trafiałam na taką przerośniętą z twardymi włóknami i trochę się zniechęciłam. Dawniej oczywiście fasolka królowała w postaci zapiekanej z bułką tartą i ogromem masła, ale w ostatnich latach polubiłam najprostszą postać(...)gotowaną na parze bez dodatków albo lekko oprószoną solą. W tym roku skusiłam się dodatkowo na zieloną wersję mamuta, bo chciałam jej spróbować ;) Tym razem ugotowałam fasolkę w wodzie ze szczyptą soli i podałam z olejem kokosowym (chyba nigdy mi się nie znudzi! :D) i pokruszonymi prażonymi pestkami dyni. Pyszne i proste połączenie :) Fasolka szparagowa z olejem kokosowym i pestkami

FitKot
sałatka z fasolki szparagowej i młodej marchewki 122

składniki: 300 g fasolki szparagowej 5 młodych marchewek 2 łyżki ziaren słonecznika, łuskanego, uprażone na suchej patelni 2 łyżki masła sól wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy sól i zagotowujemy. Gdy woda zawrze gotujemy przez ok. 5 – 20 min. w zależności od fasolki im jest młodsza tym krócej. Następnie odcedzamy. Przekładamy na patelnię z masłem(...)obieramy. Wkładamy do garnka z osoloną wodą, gotujemy al dente. Następnie wyciągamy z wody, przelewamy zimną wodą i kroimy w słupki. Przekładamy na patelnię z masłem i tak jak fasolkę chwilkę podsmażamy. składniki na sos: masło pozostałe z podsmażonej marchewki i fasolki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki wody sól, pieprz, chili sproszkowane wykonanie: Na patelnie

Domowy Smak Jedzenia
Fasolka szparagowa w pomidorach 131

Pewnie każdy z Was latem przyrządza fasolkę. Ja do tej pory robiłam ją albo z bułką tartą albo z sosem beszamelowym ( klik ). W tym roku postanowiłam przygotować fasolkę nieco inaczej. Buszując po internecie w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na wiele przepisów na fasolkę w pomidorach. I w ten sposób stworzyłam własną wersję, która tak posmakowała mojemu M, że teraz najchętniej jadałby(...)family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 500 g fasolki szparagowej (u mnie żółta i zielona) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 pomidor  4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 duże marchewki  koperek  sól, pieprz, cukier, veget

My simple kitchen
Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Makaron szpinakowy. 212

tego co znalazłam w kuchni bez wychodzenia na zakupy. Miałam napoczęty makaron szpinakowy do lasagne, w lodówce kawałek kiełbasy i selera naciowego, którego trzeba było zużyć natomiast w zamrażarce fasolkę szparagową. Dorzuciłam do tego puszkę kukurydzy i resztę śmietanki, która mi została po przepisie na czekoladową bitą śmietanę i zrobiłam wyśmienite danie :) Tym przepisem chcę Was przekonać, że pozornie(...)produkty na swoje danie. Ja zawsze lubiłam jak mieli tajną skrzynkę a w niej tylko kilka wybranych przez jurorów produktów. W takiej sytuacji potrafiła bym się odnaleźć :) Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Składniki: 1/2 opakowania makaronu ze szpinakiem do lasagne opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 5 łodyg selera naciowego puszka kukurydzy laska kiełbasy 200 ml śmietanki 30%  cebula

Pyza i Surówka
Sałatka z fasolki, grilowanej cukini i pomidorków 151

Dziś nadeszła pora na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania pod hasłem 3 po 3, czyli danie przygotowane jedynie z 3 składników. Miało ono zawierać fasolkę, pomidory i cukinię - wszystkie te wspaniałe, letnie warzywa, które obecnie zalewają wszystkie ryneczki i warzywniaki. Ja postanowiłam przygotować sałatkę z gotowanej fasolki szparagowej, grilowanej cukini i pomidorków. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie(...)jednocześnie bardzo smaczne i efektowne.  Wraz ze mna wyzwania podjela sie Panna Malwinna i Justinka. Składniki : 400-500g zielonej fasolki szparagowej 1 mała cukinia 200g pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie : Fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby zachowała kolor. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę

Codzienne Gotowanie