fasolka - 6917 przepisów (strona:45/462)

Sałatka z bobem i fasolką szparagową 47

każdy, nawet ten mniej wytrawny kucharz. Tym razem zapraszam Was na sałatkę z gotowanych warzyw. Ja gotuje je na parze, bo wtedy są najsmaczniejsze. Sałatka z bobem i fasolką szparagową będzie pysznym samodzielnym daniem lub dodatkiem do grillowanego mięsa. Może być podawana zarówno na ciepło, jaki i na zimno. Sałatka z bobem i fasolka szparagowa Sałatka z bobem i fasolką(...)szparagową Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 500 g bobu 500 g zielonej fasolki szparagowej 50 g sera feta posiekany koperek oliwa z oliwek sok z cytryny 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczka musztardy szczypta cukru sól pieprz świeże zioła Wykonanie: Bób i fasolkę gotujemy na parze do miękkości. Od razu przelewamy zimną wodą lub wkładamy do lodu. W szklance mieszamy oliwę

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona fasola z kapustą kiszoną i jabłkami 65

stołówce jadłam pysznego, pięknego jasia, podanego z surówką z kiszonej kapusty i marchewki. Z perspektywy czasu muszę stwierdzić, że to było bardzo proste danie, nic szczególnego. Jednak smak tych fasolek, połączonych z wyrazistą surówką bardzo mi przypadł do gustu i trwale zapisał się w mej pamięci. Po wielu latach postanowiłam odtworzyć to danie w wersji nieco zmodyfikowanej: fasolę jaś ugotowałam(...)następnie upiekłam razem z “surówką”. Na blachę wsypałam fasolki, dodałam odrobinę kiszonej kapusty, tartej marchewki oraz – tutaj element dodatkowy względem oryginalnego dania – pokrojone w kostkę jabłka. Efekt? Wyszło dużo lepiej, niż pamiętam z tej stołówki Co więcej, moje dzieci również polubiły fasolę w tym wydaniu. Jak widać, fasola, marchewka i kiszona kapusta bardzo do siebie pasują

Wiszniówka
Fasolka po węgiersku – przepis 96

Fasolka po węgiersku to pyszny pomysł na sycący i rozgrzewający posiłek szczególnie w chłodne pory roku: jesień, zimę, wiosnę. Można ją zjeść z pieczywem, można ja podać z mamałygą , kluseczkami, kaszą czy ziemniakami puree. Kuchnia węgierska jest bardzo smaczna i warto otworzyć się na nowe dania. Do dania możecie użyć swojej ulubione odmiany fasoli. Jeśli gotujecie ja od podstaw pamiętajcie(...)namoczyć dnia poprzedniego – to sprawi, że szybciej się ugotuje i będzie bardziej kremowa w smaku. Zapewne wszyscy znają fasolkę po bretońsku bo to klasyk. Polecam wam też wypróbować moją fasolkę po grecku . PRZEPIS FASOLKA PO WĘGIERSKU Składniki: 250g fasoli piękny jaś suchej 300g boczku surowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta

Dorota Smakuje
Fasolka po bretońsku 78

Fasolka po bretońsku to taki nasz polski klasyk i najpopularniejsza potrawa, jeśli chodzi o dania z fasoli, natomiast zapewniam Was, że w Bretanii nikt nigdy o nim nie słyszał. Zresztą tak samo jak o rybie po grecku w Grecji, ruskich pierogach w Rosji czy też kawie po turecku w Turcji. W naszej kuchni ten przepis zagościł już dosyć dawno, gdzieś(...)oczywiście po bigosie. Przygotowywane jest z łatwo dostępnych składników, które z reguły zawsze mamy pod ręką. Jest bardzo aromatycznie, sycące i zdrowe, bo fasola, to bardzo zdrowa roślina strączkowa. Fasolka po bretońsku Parę słów o fasoli Jakie wartościowe składniki znajdziemy w tym pysznym ziarenku? Jest doskonałym źródłem białka. Fasola jest trzecim, po soi i grochu, źródłem białka (22%), daleko wyprzedzając

Kulinarne przygody Gatity
Makaron Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypany wodorostami Nori 69

Makaron Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypany prażonymi algami Nori wraz z Łososiem w sosie teriyaki tworzą kompletne danie obiadowe, którego autorem jest sam Gordon Ramsay . To właśnie to danie wraz z deserem w postaci zaskakującego Carpaccio z Ananasa było moim pierwszym daniem z kuchni Gordona. Prostota i szybkość wykonania oraz obietnica samego Gordona, iż tym daniem zaskoczymy(...)książki autorstwa Gordona Ramsay’a 🙂 Składniki: (4-5 porcji) 300 g makaronu soba 100 g jarmużu pozbawionego łodyg, umytego i porwanego na kawałki 150 g groszku cukrowego (dałam zieloną fasolkę szparagową) 3 marchewki obrane i zeskrobane na długie cienkie wstążki (użyj obieraczki do warzyw) 2 łodygi cebulki zielonej, drobno poszatkowanej 3 cm świeżego imbiru obranego i drobno pokrojonego 1 łyżka

Moja Delicja
Fasolka szparagowa po bretońsku 83

Zostałam obdarowana fasolką szparagową. Wpadłam na pomysł, by zrobić z niej coś konkretnego na obiad, a nie tylko jako dodatek. W wersji po bretońsku wyszła naprawdę super. Do tego szybko się ją przygotowuje. Polecam! Składniki: 2 laski kiełbasy podwawelskiej / toruńskiej 300-400 g fasolki szparagowej 1 duża cebula masło klarowane olej sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki(...)mąki krupczatki 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego liść laurowy ziele angielskie 1 płaska łyżeczka cukru Sposób wykonania: 1. Cebulę pokroić w grubą kostkę, a kiełbasę w półplasterki. 2. Odciąć końce fasolki, przepłukać i pokroić na kawałki długości 2cm. 3. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć po czym dodać kiełbasę. Całość chwilę smażyć mieszając co jakiś czas. Dorzucić pokrojoną fasolkę

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z selera z czerwoną fasolką 104

Uwielbiam tę pyszną i prostą sałatkę z selera z czerwoną fasolką i kukurydzą. Przyrządzenie jej zajmie Wam dosłownie kilka minut, spróbujcie Składniki: – 1 korzeń selera (u mnie 600g po obraniu) – 1 puszka kukurydzy konserwowej – 1 puszka fasolki czerwonej – 200g jogurtu naturalnego typu greckiego – 3 łyżki majonezu (można pominąć lub zastąpić śmietaną) – 1 czubata łyżka(...)pieprz wg smaku Korzeń selera wyszorować, osuszyć i obrać. Zetrzeć na tarce do warzyw, która tnie w nitki. Starty seler włożyć do głębokiej miski, dodać kukurydzę i odsączoną czerwoną fasolkę, jogurt, musztardę i majonez, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę najlepiej schłodzić w lodówce przez około 1-2h. Smacznego Sałatka z selera z czerwoną fasolką

Smaki Armine
Szakszuka z bobem i fasolką 81

Szakszuka z bobem i fasolką to proste danie wzorowane na klasycznej arabskiej potrawie: shakshuka, czyli zapiekanka z pomidorów i jajek. Zielona wersja jest tak samo smaczna i zdrowa, jak oryginał. Czas: 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Oryginalna shakshuka to jajka zatopione i zapieczone w zawiesistym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki. Świetnie nadaje się na sycące śniadanie(...)frisco.pl – z dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży! Składniki: ½ kg bobu 2 garści fasolki szparagowej zielonej (250 g) 2 garści fasolki szparagowej żółtej (250 g) 4 jajka 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki siekanej natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki masła Sól

Niedzielny kucharz
Zakręcona Babeczka 303

Zakręcona Babeczka Danie robi się szybko, bardzo prosto, wszystko układamy w jednej formie. Filety z kurczaka z fasolką szparagową oraz papryką z dodatkiem serka śmietankowego który sprawia, że potrawa nie jest sucha. 10 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        3 połówki fileta z kurczaka ·        Przyprawa do kurczaka(...)Sól ·        ½ kg fasolki szparagowej ·        6 plastrów sera żółtego ·        1 papryka żółta ·        1 papryka czerwona ·        Serek śmietankowy ·        ½ pęczka szczypiorku

Kulinarna Chwila
Pstrąg na parze z warzywami 86

domowników. Uwielbiam ten przepis na pstrąga na parze za prostotę wykonania  i możliwość dodania do niego ulubionych warzyw i ziół. Pstrąg z parowaru doskonale smakuje w towarzystwie szparagów, fasolki szparagowej czy też ziemniaków, ale równie dobrze możesz go podać z brokułem. Szybki i smaczny obiad - pstrąg i warzywa z parowaru. Pstrąg na parze z warzywami proporcje dla dwóch osób(...)filet pstrąga łososiowego z oznaczeniem Blue Growth  około 500 g zielonych szparagów, a poza sezonem fasolka szparagowa lub ziemniaki 1 ząbek czosnku  plasterki i sok z cytryny bio  listki świeżego estragonu  sól i pieprz  1 łyżka masła  Pstrąg na parze z warzywami przepis 1. Pstrąga umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój rybę na dwie

Cztery Fajery
Pieczona fasolka w greckim stylu 79

Magda Jeśli lubicie białą fasolę to ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. W tym daniu znajdziemy kremową i delikatną małą fasolkę upieczoną w aromatycznym, pomidorowo-warzywnym sosie. Dodatek świeżych ziół i oliwy, a do tego świeży chleb i słona feta do podania wprowadzą nas w bardzo śródziemnomorski klimat. Składniki (na 2-3 porcje): 2 puszki białej fasoli(...)mnie mała fasolka puszka krojonych pomidorów szklanka passaty pomidorowej 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 duża cebula garść świeżych ziół – używałam mięty, oregano i nać z selera 2 łyżki oliwy i trochę do skropienia sól i pieprz do smaku szczypta chili pół łyżeczki cukru gałązka pomidorków koktajlowych – opcjonalnie Do podania: świeże pieczywo feta do posypania

Smaczna Strona
Jednodniowy jadłospis na lato – 5 zdrowych posiłków na cały dzień + lista zakupów 68

słoiczków i udekoruj świeżymi truskawkami oraz opcjonalnie ekspandowanym amarantusem lub kaszą jaglaną.  Budyń możesz podać zarówno na ciepło jak i na zimno.  Obiad - Lekkie kaszotto z fasolką szparagową i cukinią Składniki / na 4 porcje : 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g fasolki szparagowej 1 mała cukinia 2 łyżki oleju lub oliwy 200 g kaszy gryczanej białej (2 torebki(...)sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano  240 g ugotowanej białej fasoli 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Z fasolki szparagowej odetnij końce, cukinię pokrój na półplasterki.  W dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę oraz czosnek. Smaż przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodaj kaszę oraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak z warzywami i ryżem po chińsku 79

torebki kaszy gryczanej","200 g mi\u0119sa z podudzi kurczaka","1 cebula","1 marchewka","1 niewielki broku\u0142","1 cukinia","1 papryka","1 ostra papryczka jalapeno","100 g zielonej fasolki szparagowej","1\/3 szklanki kukurydzy z puszki","50 ml oleju rzepakowego","suszony rozmaryn + mieszanka zi\u00f3\u0142","s\u00f3l i czarny pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Mi\u0119so z podudzi(...)image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Ry\u017c oraz kasz\u0119 gryczan\u0105 gotujemy razem we wrz\u0105cej wodzie (mo\u017ce to by\u0107 woda po ugotowanych wcze\u015bniej warzywach: marchewce, fasolce i r\u00f3\u017cyczkach broku\u0142a). Gotujemy wed\u0142ug zalece\u0144 producenta, zwykle oko\u0142o 15 minut.","text":"Ry\u017c oraz kasz\u0119 gryczan\u0105 gotujemy razem we wrz\u0105cej

ProstePesto.pl
Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 101

ząbki czosnku 100 g brokułów 80 g marchwi 300 ml bulionu warzywnego 10 g oliwy z oliwek 100 mleka kokosowego z puszki Pół puszki pomidorów 200 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 200 g ciecierzycy z puszki 100 g komosy ryżowej Curry, pieprz, sól, bazylia Cebulę, imbir oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej oliwę(...)podsmaż na niej posiekane warzywa. Gdy się zezłocą dodaj bulion, brokuła podzielonego na małe kawałki, fasolkę szparagową, ciecierzycę odsączoną z zalewy, pomidory z puszki oraz marchew pokrojoną w kostkę. Gotuj do czasu aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy. Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj z curry. Kolacja: Kanapki z hummusem i ogórkiem

365 dni dookoła kuchni