fasolka - 6917 przepisów (strona:53/462)

Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej 89

przede wszystkim smaczny przepis na fantastyczny obiad. Rybę możemy podać z dowolnymi dodatkami – ziemniakami z wody, surówką z kapusty kiszonej, czy tak jak w naszym wypadku z fasolką szparagową w masełku i bułce tartej. Przeczytaj przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki filet z pstrąga łososiowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka(...)miodu pieprz Sposób na przeziębienie: Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny Dodatkowo fasolka szparagowa 2 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej – przepis Pstrąga łososiowego myjemy, osuszamy i oprószamy pieprzem. W miseczce przygotowujemy marynatę – mieszamy sos sojowy, miód, sok z cytryny. W tak przygotowanej marynacie marynujemy pstrąga. Pstrąga pieczemy przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa jarzynowa gotowana na indyku 104

Dzisiaj pomysł na szybki do przygotowania obiad - zupę warzywną na wywarze z indyka wraz z dodatkiem kalafiora, fasolki szparagowej, marchewki i ziemniaków. Całość zabielona słodką śmietaną i udekorowana koperkiem. Do jej przygotowania możecie wykorzystać mrożone warzywa (np. kalafiora, fasolkę). Składniki na porcje dla 6 osób: 2 golonki z indyka (wagowo ok. 0,8 kg) 2 l wody 3 marchewki(...)kalafiora (około 0,7 kg) 200 g fasolki szparagowej 6 ziemniaków (0,5 kg)  2 łyżki masła sól, pieprz 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oliwy z oliwek do zabielenia 1/2 szklanki śmietany 30% do dekoracji posiekany koperek Na samym początku przygotować wywar. Do garnka wlać wodę, dodać umyte golonki z indyka, listki laurowe, ziele angielskie

Ugotować
Pieczone roladki z fasolką szparagową 123

Zostało z obiadu troszkę strączków ugotowanej fasolki szparagowej więc wykorzystałam je do przygotowania kolejnego obiadu. Fasolka trafiła jako nadzienie do roladek z mięsa mielonego. Roladki można podać z dowolnymi dodatkami a po wystudzeniu można pokroić na plastry jako wędlinkę na kanapki. składniki: 1,3 kg mięsa mielonego, zmieliłam łopatkę 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 100 g żółtego sera, dałam(...)goudę + do posypania roladek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ugotowana fasolka szparagowa sól,pieprz Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki oraz ser żółty starty na drobniutkich oczkach. Masę dobrze wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować roladki. Nabrać trochę mięsnej masy i rozpłaszczyć na dłoni. Na środku ułożyć strączki fasolki i dokładnie oblepić

Monia miesza i gotuje
Zupa z cukinią i fasolką / Zucchini and green bean soup 176

przepis na prawdziwie letnią, przepyszną zupę. Świeże, sezonowe warzywa, które właśnie teraz są najsmaczniejsze przygotowane w ten sposób z pewnością uszczęśliwią niejedno podniebienie. Przedstawiam więc pyszną zupę z cukinią, fasolką, porami i ziemniakami, zagęszczoną śmietanką z żółtkiem (moje ostatnie kulinarne odkrycie) z dodatkiem szpinaku i ziół. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze, jest to bardzo zdrowy posiłek. Zapraszam(...)Scroll down for recipe in English Zupa z cukinią i fasolką (4 porcje) Składniki: 250 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 średnia cukinia, pokrojona w cienkie kostkę/półksiężyce 2 pory,pokrojone w plasterki 3 łyżki masła 1 żółtko 200 ml śmietanki 36% duża garść młodego

karmelowy
Sałatka z ogórków, fasolki i pomidorów do słoików 125

ubiegłym tygodniu na koncie facebook zapowiadałam, że połączę ogórki, pomidory i fasolkę w kolejnej sałatce na zimę. O smaku sałatki decyduje tak naprawdę pulpa pomidorowa, więc warto do niej wybrać smaczne i dojrzałe owoce. W sałatce nie ma octu, by zimą było coś łagodniejszego w smaku do szybko przygotowywanego obiadu. Jeśli podczas zalewania warzyw zostanie trochę pulpy, można ją zawekować(...)warzywa, więc wkrótce pojawi się kolejny przepis na warzywny przetwór, prawdopodobnie będzie nim sos z kawałkami warzyw 😉 Składniki  (na 8 słoików 350 ml): 2 kg ogórków 60 dag fasolki szparagowej (u mnie zielona) 2 kg pomidorów słodkie jabłko mała papryka (u mnie biała) łyżka soli łyżka cukru łyżeczka ostrej papryki ząbek czosnku na słoik Odkroić końcówki ogórków, a resztę

Weekendy w domu i ogrodzie
Leczo z fasolką szparagową 136

ostatnio stawiam na kuchnię ekspresową. To leczo może nie jest super ekspresowym daniem, ale przy dobrej organizacji czasu można się z nim prędko uwinąć. Tym razem pierwsze skrzypce gra fasolka. Zamiast mięsa możecie dodać kiełbasę lub trochę tego i tego. Możecie dorzucić śmiało swoje ulubione warzywa jak np. kukurydzę. A zieloną paprykę zamienić na czerwoną i żółtą. Składniki(...)karkówki 300 g fasolki szparagowej 500 g pieczarek 2 cukinie 2 papryki (u mnie zielone) 700 g passaty pomidorowej sól, pieprz, słodka papryka, cukier, zioła prowansalskie świeża bazylia, tymianek Fasolkę obrać, odkroić ogonki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić a płyn zachować na później. Papryki obrać i pokroić w grubszą kostkę. Cukinię również pokroić w kostkę. Mięso pokroić na małe

My simple kitchen
Fasolka szparagowa po katalońsku 382

mają sobie równych. Jest to chyba jedyny okres w roku, kiedy mogłabym odłożyć mięso i jeść same bezmięsne potrawy. W poszukiwaniu właśnie takiegoż dania, trafiłam na przepis na fasolkę szparagową po katalońsku. Wyszła pyszna i już wiem, że będę do tego przepisu wracać. Idealnie letnie danie. Pyszne. Tak dobre, że aż żal, że wyszło jej tak mało(...)fasolki szparagowej żółtej 250 g pomidorków koktajlowych 2 cebule 2 ząbki czosnku 5-6 średniej wielkości ziemniaków pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki słodka mielona papryka sól, pieprz, cukier Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (wystarczy na pół). Wodę z dodatkiem szczypty soli i cukru doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy fasolkę i gotujemy na średnim ogniu przez około

Smaki Na Talerzu
Fasolka z pieczarkami - danie w 20 minut 85

wczoraj, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia, więc dzisiaj powtórzyłam. Czas przygotowanie to jedynie 20 minut, w ciągu których przygotujemy smaczne i zdrowe wegetariańskie danie bezglutenowe. Jego podstawą jest fasolka szparagowa (u mnie zielona, bo taką wolę) i świeże pieczarki. Żeby danie chrupało, dodałam trochę słonecznika, który bogaty jest w witaminę E, witaminy z grupy B, magnez, mangan, selen, cynk, fosfor(...)żelazo itp. oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jest więc nie tylko smaczny, ale również spokojnie można go nazwać multiwitaminą. Składniki (na 2-3 porcje): 300 g fasolki szparagowej 6 pieczarek 3 łyżki masła łyżka oleju twardy, dojrzewający ser 3 łyżki ziaren słonecznika sól Fasolkę szparagową obrać i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować do miękkości (u mnie ok. 7 minut). Na patelni

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z fasolki szparagowej 120

Idealna propozycja jako coś zielonego do obiadu. Czas przygotowanie to jedynie ugotowanie fasolki. W między czasie przygotujesz prosty dressing. Fasolkę warto wymieszać z dressingiem kiedy jest jeszcze ciepła, bo wtedy więcej go wchłonie. I na ciepło też lepiej smakuje. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki: fasolka szparagowa – 200 g musztarda dijon – 1,5 łyżeczki ocet(...)winny biały lub czerwony – 1 łyżka oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy – 3-4 łyżki kapary – 2 łyżki czosnek – 1 ząbek sól, pieprz Przygotowanie: Fasolkę umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Nie sól wody. Kapary i musztarda są słone, więc razie potrzeby doprawisz już gotową sałatkę. Musztardę, oliwę, ocet, pokrojone kapary i starty czosnek wymieszaj

wiecejwarzyw.pl
Kolorowa sałatka z fasolką szparagową, jajkami i tuńczykiem 86

Może moja kolorowa sałatka z fasolką szparagową, jajkami i tuńczykiem nie kusi wyglądem, ale zapewniam Was, że jest bardzo smaczna. To doskonała propozycja na pożywny posiłek, który doskonale zaspokoi każdy apetyt. Sałatka jest naprawdę ekspresowa w przygotowaniu, więc polecam, abyście sami spróbowali. Zerknijcie również na sałatkę z łososiem i fasolką szparagową w zalewie - klik . 200g fasolki szparagowej (u mnie żółta(...)puszka tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1/2 papryki konserwowej 1/2 pęczka koperku (opcjonalnie; może być również natka pietruszki) Ponadto: sól, pieprz około 3 łyżki majonezu (lub więcej) Fasolkę ugotować na parze lub w osolonej wodzie, natomiast jajka na twardo. Następnie ostudzoną fasolkę należy pokroić na mniejsze kawałki, a jajka z papryką w kostkę. Kukurydzę, groszek oraz tuńczyka odcedzić

Di gotuje
Makaron z fasolką szparagową i miętą 123

Przepis na ten makaron to idealny pomysł na szybki, letni obiad. Super sprawdzi się również jako sałatka na zimno do zabrania np. do pracy. Fasolka szparagowa, cukinia, twaróg i świeża mięta? To nie może się nie udać. Fasolka bardzo lubi świeże zioła, więc nie rezygnujcie z mięty. To ona podkręca smak całego dania. Makaron oczywiście możesz wymienić na inny, swój(...)ulubiony. Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: fasolka szparagowa – 200 g cukinia – 200 g twaróg półtłusty – 100 g świeża mięta – ½ szklanki listków natka pietruszki – 2 łyżki makaron pełnoziarnisty – 200 g masło – 40 g sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Fasolkę umyj i odetnij końce, przekrój

wiecejwarzyw.pl
Sałatka ze słoika – z bobem i fasolką 127

według własnego smaku, albo tego co akurat macie pod ręką. Ta sałatka to kombinacja kilku moich ulubionych smaków – sałatkę z bobem z puszki znajdziecie TUTAJ , marynowaną po włosku białą fasolkę TU , a jeszcze TUTAJ kolejne (naprawdę genialne!) wcielenie białej fasolki i tuńczyka. Rośliny strączkowe kupowane w puszkach skracają niesamowicie czas przygotowania posiłku – nie musimy już niczego namaczać, płukać, gotować, cedzić(...)studzić… Jeśli jednak macie czas i ochotę, z powodzeniem naszykujecie sałatkę z suszonych, ugotowanych samodzielnie bobu, drobnej fasolki lub ciecierzycy. PRZYGOTOWANIE Ogórek obieramy nie do końca ze skórki, rozcinamy wzdłuż na pół i jeszcze wzdłuż raz na pół. Wycinamy gniazda nasienne a miąższ kroimy w zgrabną kostkę, przekładamy do miski. Selera naciowego myjemy – jeśli łodygi są starsze, warto pozbyć się

Karo in the Kitchen
ZUPA FASOLKOWA 90

Pyszna zupa z fasolki szparagowej, ziemniaków i tartej marchewki. Aksamitna, lekka i delikatna. Ugotowana na domowym bulionie, doprawiona kurkumą i szczyptą chili. Delikatnie zabielana śmietanką. Z dużą ilością koperku. W sezonie jesienno-zimowym, gdy nie ma świeżych warzyw polecam świeżą fasolkę zastąpić mrożoną. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 1 marchewka 350 g ziemniaków (4 średnie)  350 g fasolki szparagowej(...)łyżka masła 1 litr gorącego bulionu  1 łyżka posiekanego koperku 180 g gęstej śmietany 18% sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku, szczypta chili WYKONANIE Fasolkę myjemy, osuszamy i odcinamy końce. Kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, opłukujemy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę

cool and minty
Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą 152

Obrodziła mi w tym roku fasolka szparagowa więc część zamknęłam w słoiczkach. Natknęłam się na nowy przepis więc musiałam go wypróbować. Fasolka połączona z marchewką i cebulą w czerownym sosie czyli taka pyszna jarzynka. Świetnie smakowała jak pakowałam ją do słoiczków więc zimą na pewno będzie pysznym dodatkiem do obiadu. składniki: 1 kg fasolki szparagowej żółtej 1 kg marchewki(...)szklanki oleju (125 ml) 200 g koncentratu pomidorowego 0,5 l keczupu, ja dałam z cukinii 3 łyżki cukru 2 łyżki octu 10% 2 łyżki soli kamiennej Fasolkę szparagową dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić na mniejsze kawałki, ugotować. Marchew dokładnie umyć i również ugotować. Potem wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę. Fasolka i marchew

Monia miesza i gotuje