składniki: 500 g fasolki szparagowej 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru ok. 2000 ml zimnej wody dodatkowo do podania: ok. 70 g masła ok. 40 g bułki tartej pieprz wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy sól oraz cukier i zagotowujemy. Gdy woda zawrze gotujemy przez ok. 5 – 20 min. w zależności od fasolki(...)jest młodsza tym krócej. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i podsmażamy przez ok. 2-3 min., aż się zrumieni. Ściągamy z ognia, dodajemy fasolkę dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 400 g fasolki szparagowej (najlepiej młodej) 60 g sera żółtego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka masła sól, pieprz wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy sól i zagotowujemy. Gdy woda zawrze gotujemy przez ok. 5 – 20 min. w zależności od fasolki im jest młodsza tym krócej. Następnie odcedzamy. Naczynie żaroodporne(...)smarujemy masłem. Przekładamy fasolkę, oprószamy pieprzem oraz ziołami i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy przez ok. 15 min. Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek np. do mięs
Domowy Smak Jedzeniapyszną wieprzowinę duszoną w jarzynach . Idealnie nadaje się na obiad podana z ryżem lub ziemniakami . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki sosu sojowego olej(...)przyprawy : 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny , pieprz cayenne (papryka ostra) sól Link do filmu z przygotowania : Wieprzowina duszona z jarzynami https://www.youtube.com/watch?v=7yDE5BF9z_M Przygotowanie : Fasolkę szparagową gotuję - do garnka z wodą daję szczyptę soli ,szczyptę cukru , garnek stawiam na gazie gdy woda się zagotuje wrzucam fasolkę szparagową i od ponownego zagotowania się wody gotuję fasolkę
Uwaga Babcia Gotujekasza kus kus z odrobiną garam masali! Pomieszanie z poplątaniem ale smak - cudowny! Fasola szparagowa po chińsku ok 25 minut dla 3 osób bardzo łatwe Składniki: * 40 dag fasolki szparagowej - u mnie mrożona. * 2 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego - u mnie słonecznikowy * 5 łyżek bulionu z kostki drobiowej lub wody * 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru * 1 łyżka masła(...)dałam ciemnego * 1 łyżka sosu hoisin - nie miałam dałam ząbek czosnku * 1 łyżka wódki * 1 łyżeczka cukru * sól i pieprz Jako dodatek ryż lub kasza kus kus Do dzieła!!! Fasolkę oczyścić z ogonków, opłukać i osączyć. Na dużej patelni mocno rozgrzać olej i wrzucić fasolkę. Stale mieszając smażyć ok 2 minut. Wlać bulion, smażyć ok 1 minuty następnie dusić
sierotka maRysia w kuchniDziś przedstawiam kolejny pomysł na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Zawsze smaczna fasolka szparagowa, zapiekana w śmietanowym sosie z grzybami, pod kołderką z ulubionego sera żółtego. Nie ma nic lepszego do mięs czy ryb w te chłodne już dni. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami(...)porcji) Składniki: 450 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, umytej i z obciętymi końcówkami 2 grubsze plastry boczku, pokrojone w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek, w plasterkach sól i pieprz 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1 szklanka bulionu z kurczaka 1 szklanka śmietanki 36% 1 szklanka startego sera cheddar lub innego ulubionego żółtego
karmelowyrodziców. Już gdy po raz pierwszy przeglądałam tę książkę, zwróciłam uwagę na ten przepis i zaznaczyłam go, jako ciekawy i godny wypróbowania. I gdy tylko w domu pojawiła się fasolka, od razu wiedziałam jak ją przygotuje;) Ponadto, jak większość dań przygotowywanych w woku, dań typu stir - fry, jest niesamowicie proste, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu, co stanowi jego ogromną(...)zaletę, szczególnie kiedy wraca się do domu po 18, głodnym, zmęczonym i złym;) Polecam! 450g zielonej fasolki szparagowej 1 czerwona papryczka chili 2 łyżki oleju arachidowego (użyłam sezamowego) 3 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 gwiazka anyżu olej sezamowy do smażenia Fasolkę umyć, dobrze odsączyć i odciąć końcówki, a następnie przekroić na pół
Codzienne GotowanieBardzo prosty obiad. Do tego zabawny. Gdy nie macie czasu na poważne dania obiadowe, gdy wpadną niezapowiedziani głodni goście. Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki masła 1 cebula 350 g małych paróweczek bankietowych 200g koncentratu pomidorowego 40 g mozzarelli 2 łyżki startego parmezanu świeża bazylia sól, pieprz 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Fasolkę(...)zeszklić na maśle. Parówki bankietowe (te małe) naciąć z każdego końca na krzyż. Dorzucić do cebulki i podsmażyć. Dodać koncentrat, sól, pieprz, paprykę i pół szklanki wody z gotowania fasolki. Wymieszać. Dorzucić fasolkę. Dodać startą mozzarellę i podgrzać. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można dodać więcej koncentratu i mąkę. Dekorować startym parmezanem i świeżą bazylią. Podobne przepisy Gazpacho z oliwkami
Pociąg Do Kuchnitakie upały jak ostatnio, nie za bardzo ma się apetyt i chęć do gotowania czegoś konkretniejszego. Postanowiłem zrobić bardzo prostą sałatkę, z fasolki szparagowej żółtej, quinoa czerwonego i rukwi wodnej. Nigdy nie przepadałem za fasolką szparagową, ale postanowiłem w końcu spróbować jej na parze :) W takiej formie przygotowania o dziwo zasmakowała mi :) Tak samo jak kilka innych produktów, za którymi(...)polubiłem dopiero po zrobieniu w parowarze. A quinoa bardzo lubię i często używam, ostatnią moją sałatkę z quinoa, mango i szparagami znajdziecie w linku :) Składniki : ok. 100 g fasolki szparagowej żółtej 3 łyżki quinoa czerwonego kilka listków rukwi wodnej Quinoa czerwone, zwane również komosą ryżową, wsypujemy na sitko o drobnych oczkach. Przepłukujemy pod bieżącą wodą i przesypujemy
Parowar FacetaŚwietna sałatka na ciepłe dni, szczególnie kiedy fasolki szparagowej pod dostatkiem. Dla poszukiwaczy ciekawych smaków, idealna :) Składniki (8 porcji): - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - 1 kg fasolki szparagowej (najlepiej pół na pół, zielona z żółtą) - 1 papryka czerwona - 2 szklanki pomidorków koktajlowych - sól, pieprz do smaku, Dressing: - 6 łyżek oleju rzepakowego - 1 czubata łyżka musztardy francuskiej - 0,5 łyżeczki(...)papryki słodkiej - 1 łyżeczka startej bazylii Fasolkę ugotuj* w osolonej wodzie. Cebule i paprykę pokrój w drobną kostkę. Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Składniki na dressing dokładnie ze sobą wymieszaj. Jeśli chcesz pokrój fasolkę na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj dressing. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj ostatni raz. *Gotuj ok. 10 minut od momentu wrzenia
Corner With RecipesSezon na bób w pełni więc mamy dla Was kolejną propozycję na danie z bobem – tym razem jest to zupa w towarzystwie fasolki szparagowej i ziemniaków Składniki: - 500 g bobu - 290 g ziemniaków - 280 g fasolki szparagowej - 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego - 1 cebula - 1 łyżka masła - kilka gałązek kolendry Składniki dla 2 osób Jeżeli nie mamy bulionu(...)gotujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu bób studzimy i obieramy ze skórki. Teraz w rondelku topimy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka nam się zeszkli dodajemy fasolkę szparagową żółtą (fasolkę myjemy, odcinamy z niej końcówki i kroimy na 3-4 części). Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do fasolki. Wszystko podsmażamy ok. 10 minut, zalewamy
Kuchenne WariacjeProsta, szybka i pożywna sałatka. Idealna na ciepłe letnie popo łudnie. Polana lekkim jogurtowo - maślankowym sosem. składniki 200 g fasolki szparagowej 300 g brokułów 1 jajo ugotowane na twardo - drobno pokrojone 1 dymka szczypior + cebulka - pokrojone kilka rzodkiewek sos: 100 g jogurtu naturalnego 60 g maślanki 1 - 2 starte ząbki czosnku pieprz sól łyżka posiekanego koperku oliwa(...)oliwek - opcjonalnie przygotowanie Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie tak aby była miękka ale nie rozgotowana, ewentualnie ugotować fasolką na parze. Brokuły opłukać, oddzielić różyczki, ugotować ( najlepiej na parze) - aby były lekko chrupiące. Lekko przestudzoną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki. Ostudzone brokuły dodać do fasolki. Dosypać jajko pokrojone w drobne kawałki, szczypior i cebulę i pokrojone
Stare Garyjedno danie? O tak! W lodówce znalazłam też połówkę cukinii, która aż się rwała, żeby znaleźć się w dzisiejszym obiedzie, bo spadła z półki :) Na talerzu znalazła się też fasolka szparagowa, w końcu teraz mamy świeżą! :) Dziękuję wszystkim za udział w ankiecie :) Wszystkie moje propozycje otrzymały głosy, lecz przeważa "w wersji light" i "śniadania". Tak więc postaram się pokombinować coś(...)kierunku i dodać przepisy w tych właśnie kategoriach. CUKINIOWE PLACKI Z FASOLKĄ SZPARAGOWA Z BUŁKĄ TARTĄ I KURCZAKIEM przepis autorski // 1 - 2 porcje (na zdjęciach jako 1 porcja) ~30g otrębów (u mnie 15g pszennych i 15g orkiszowych mielonych) ~2 łyżki mąki razowej ~1/3 szkl. ciepłej wody ~jajko ~120g cukinii, starej na dużych oczkach tarki (razem ze skórką) ~sól, przyprawy Otręby
chili & sugardałam nieco za dużo i tofu było piekielnie słone, więc nie przesadzajcie z sosem) dzięki czemu nabrało charakteru i smaku. Kolejnym nowym produktem który wykorzystałam w tym daniu była fasolka mamut, na którą też polowałam od kiedy zjadłam "warzywa na patelnie" z jej udziałem. Nie, nie kupiłam od razu 3kg, spokojnie! :) Wiem, gdzie się w nią zaopatrywać, wiec nie muszę(...)wielkich zapasów :) Dodałam kilka pieczarek, które znalazłam w lodówce. Całość posypałam siekanymi orzechami ziemnymi, które wspaniale się tu wkomponowały i fajnie chrupały :) CHOW MEIN Z TOFU W SOSIE SOJOWYM, FASOLKĄ MAMUT, PIECZARKAMI I ORZECHAMI ZIEMNYMI (VEGAN) przepis autorski // 1-2 porcje ~70g makaronu chow mein ~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego Polsoja ~do zamarynowania tofu: sos sojowy, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
chili & sugarDzisiaj chciałam Was zaprezentować sposób na fasolkę szparagową. Prawie wszyscy lubimy ją w towarzystwie masełka z bułką tartą, jednak w moim domu rodzinnym przygotowywało się ją właśnie w ten sposób. Nadaje się jako dodatek do dań obiadowych jak i do jedzenia "solo" ;) Składniki: fasolka szparagowa 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa typu vegeta świeży koperek i pietruszka(...)chochle bulionu* *bulion zastępuję wodą, w której gotowała się fasolka Fasolkę szparagową myjemy i obcinamy końcówki. Gotujemy w wodzie z łyżeczką soli i łyżeczką cukru aż będzie miękka. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy partiami bulion i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki a całość nabrała gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Fasolkę odcedzamy i wlewamy
My simple kitchenKasza jaglana prosto z patelni czyli stir-fry z zieloną fasolką, papryką, pomidorkami koktajlowymi i fetą ; doprawione pieprzem, chilli oraz czosnkiem. To wspaniała propozycja na lekki lunch lub wykwintną kolację. Kaszę i fasolkę najlepiej ugotować dzień wcześniej, następnego wystarczy podsmażyć z ulubionymi dodatkami i cieszyć się smakiem pysznej potrawy. Składniki (na 2 porcje): - 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem(...)fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) - papryka czerwona - pomidorki koktajlowe - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - opakowanie sera typu feta (ok. 180 g) - sól, pieprz, chilli, papryka ostra w proszku, szczypta cukru - cytryna do skropienia Przygotowanie: Kaszę (najlepiej dzień wcześniej) ugotować. Przepłukać gorącą wodą (w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki), wsypać do rondelka i zalać niepełną
Kuchnia Ellie