fasolka - 6917 przepisów (strona:63/462)

41 przepisów na dania jednogarnkowe 318

papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Fasolka po bretońsku Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Krupnik Krem zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Młode ziemniaczki(...)mięsa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową Zupa z botwinki

Moja smaczna kuchnia
76 przepisów na jesienne obiady 150

cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Fasolka po bretońsku Gęsta jarzynowa z brukselką Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem(...)cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy

Moja smaczna kuchnia
Fasolka po bretońsku 666

Fasolka po bretońsku, to pożywne i bardzo sycące danie jednogarnkowe. Jesienią i zimą takie danie jest stałą pozycją w moim menu. Dobrze smakuje od razu po przygotowaniu, ale odgrzewana nie traci nic ze swego smaku. Do przygotowania fasolki po bretońsku potrzebujemy tylko białej fasoli, dobrej kiełbasy i/lub boczku oraz pomidorów. Fasolę najlepiej wykorzystać taką w ziarnach, którą trzeba moczyć, według(...)wpływ na stopień jej rozgotowania. Jeśli jednak nie mamy czasu, ani ochoty na moczenie fasoli, to taka z puszki również się nada i skróci nam dodatkowo czas przygotowania obiadu. Fasolkę z puszki należy dodać pod koniec gotowania, inaczej całkowicie się rozgotuje. Składniki: (porcja dla co najmniej 4 osób) 500 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś karłowy) 400 g dobrej

Kuchcik gotuje
LA SOUPE AU PISTOU CZYLI PROWANSALSKA ZUPA Z PESTO 133

pokochałam od razu. Można ją jeść o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej fasolki, cukinii, pomidorów i ziemniaków, i podaje z pesto przygotowanego ze świeżej bazylii, czosnku, parmezanu i oliwy z oliwek. Pistou oznacza w prowansalskim dialekcie tłuczek od moździerza, w którym przygotowuje się pesto(...)Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas gotowania: ok. 60 minut Składniki: 120 g wyłuskanej świeżej białej fasoli 120 g świeżej czerwonej fasoli (lub fasoli marmurkowej)* 120 g świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 cukinie 1 cebula 4 ziemniaki 3 dojrzałe pomidory Około 1,5 litra bulionu warzywnego z kostki Pieprz kajeński Sól, pieprz Starty żółty ser   Na sos pesto: Pęczek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Owocowo-owsiane batony i chrupiąca zielona soja od Artisan Grains :) 162

dobrze, bo baton być może byłby zbyt kwaśny. Idealna konsystencja, duże kawałki dodanych składników, świetny smak sprawiają, że bez zastanowienia sięgnęłabym po niego kolejny raz.  Pieczone młode fasolki soi "słodka chilli" edamame - młoda soja (92%) * przyprawa słodka papryczka chilli (7.5%) (cukier, sól, laktoza, czosnek, pomidor, papryka, ekstrakt drożdży, chilli, cebula, kumin, pietruszka, ekstrakt papryki) * olej rzepakowy * sól * olej(...)należy do najlepszych, skład zdecydowanie mógłby być lepszy. Jednak jest to tylko przyprawa, stanowiąca niecałe 8% całej masy opakowania, więc nie jest najgorzej. W środku znajdują się duże, zielone fasolki soi, które podpieczone nieziemsko chrupią w ustach. W połączeniu z przyprawa tworzą przepyszną przekąskę, od której ciężko się oderwać. W ustach przewijają się słodkie smaki, z akcentem pikanterii. Smakowały

Zdrowie na języku :P
Potrawka z kury i czterech warzyw 171

przekonaniem odpowiadam: "Zrobię!" I natychmiast nurkuję w czeluście lodówki, by wyłuskać z niej przydatne resztki. Klapnięte pomidory - są! Pomarszczona papryka - będzie! garść albo i dwie nie pierwszej świeżości zielonej fasolki szparagowej - odnalezione! Ostatnia cebula z kosza z warzywami - wyłuskana!  Co z tego zrobić , głowię się... Błysnęła znienacka myśl: "P otrawkę z kury i czterech warzyw zrobię!" Jak pomyślałam(...)się Pan Mąż, Pani Żona, i jeszcze zostało na później : 1 podwójna pierś z kurczaka - duża 1 cebula - średnia 3 pomidory - średnie 1 czerwona papryka - duża 2 garście zielonej fasolki szparagowej 1/2 szkl. soku pomidorowego 2 łyżki oleju - do smażenia MARYNATA DO MIĘSA:  przyprawa do kurczaka pieprz cytrynowy sól curry Sos kebab-gyros ostry od Folwark PRZYPRAWY DO POTRAWKI

Grunt to przepis!
Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką 102

potrawa pochodzi z książki Strączki Marii Banach..Pomysłowe i proste danie.U mnie w  sumie jak zawsze na oko, nie ważę ani fasolki, ani mięsa, przyprawy też daję na oko i wg siebie ...ale przepis podaję wg autorki . 300 g zielonej fasolki szparagowej [ u mnie zielona i żółta] 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 400 g pomidorów z puszki(...)cebula  2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka papryki ostrej  1 łyżka słodkiej papryki sól, pieprz kilka łyżek mąki olej do smażenia Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować al dente.Odcedzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, mlekiem , startym serem i solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego , obtoczyć w mące

Moje domowe kucharzenie
Fasolka szparagowa z bułką tartą 117

Jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu – fasolka szparagowa z bułką tartą. Nie wiem jak Wy, ale ja i moja rodzina wprost za nią przepadamy. Idealnie pasuje do tradycyjnych panierowanych kotletów z piersi kurczaka lub mielonych. Polecam ją również w towarzystwie domowego gyrosa . Pyszny dodatek, choć lubię ją również zjeść od tak Składniki: około 80 g fasoli szparagowej(...)łyżki soli szczypta cukru 1/2 kostki margaryny około 1/2 szklanki bułki tartej Ilości podane w przepisie są orientacyjne. Przygotowanie: Z fasolki odcinamy końcówki. Gotujemy ją w osolonej wodzie ze szczyptą cukru do miękkości (około 20 minut, czas zależy od ilości i rodzaju fasolki). Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (margarynę lub masło). Następnie wsypujemy powoli bułkę tartą, mieszamy całość drewnianą łyżką, podsmażamy

Słodkie okruszki
Leszcz zapiekany z fasolką i brukselką 146

Dzisiaj mam dla Was propozycję na smaczną rybę zapiekaną z fasolką szparagową i brukselką. Ja miałam filety z leszcza, ale Wy możecie do zapiekanki wykorzystać dowolną rybę bez ości. Lubię zapiekanki z rybami. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z wykorzystaniem ryb to zapraszam tutaj . Znajdziecie tam przepisy na ryby smażone, pieczone, a także zapiekanki rybne. Składniki 700 g filetów(...)leszcza 400 g fasolki szparagowej 500 g brukselki 400 g śmietany (dałam 18%) 100 g żółtego startego sera 2 łyzki mąki pszennej sól pieprz szczypiorek olej do smażenia Fasolkę ugotować w posolonej wodzie. Z brukselki usunąć pierwsze listki i odciąć końcówki, a następnie ugotować w posolonej wodzie. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć

O kuchni z uczuciem
Wątróbka z cebulką, czyli obiad wykonany telefonem, siłą woli i Panem Mężem 204

wspomnianym ekwipunkiem i taktyką szantażu małżeńskiego o dowolnej tematyce (byle skutecznej!) , zmusić Pana Męża do wyprawy na łowy do pobliskiego sklepiku osiedlowego. Wymagana zdobycz to: wątróbka drobiowa, siatka cebuli, fasolka szparagowa, mały worek ziemniaków . Krok 3: Stosując wymienione wyżej instrumenty perswazji, zapodać Panu Mężowi bojowe zadanie spreparowania składników obiadowych : obranie, umycie, odstawienie w garnku z wodą przygotowanych do gotowania - ziemniaków(...)umycie, oczyszczenie z końcówek, pokrojenie, odłożenie na durszlak w gotowości na upitraszenie - fasolki szparagowej obranie, pokrojenie w piórka, przełożenie do szczelnego pojemnika, aby nie szczypała w oczy - cebuli umycie, osuszenie, odłożenie na sitku w oczekiwaniu na smażenie - wątróbki Krok 4: Zapodać telefonicznie Panu Mężowi wylewną słowną pochwałę i bałwochwalcze dzięki (być przygotowaną na osobiste i bezpośrednie wdrożenie po powrocie

Grunt to przepis!
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę 282

Pyszna fasolka szparagowa na zimę Składniki: 2 kg fasoli szparagowej Zalewa: 2 Litry wody 2,5 łyżki soli 2,5 łyżki cukru Wykonanie: Fasolkę dokładnie myjemy i obcinamy końcówki. Obgotowujemy fasolkę przez 4-5 minut w czystej wodzie bez żadnych dodatków soli. Odcedzamy i układamy w słoikach. Z podanych składników robimy zalewę i podgrzewamy ją tak długo aż składniki się(...)rozpuszczą, nie zagotowujemy. Zalewamy naszą fasolkę, zakręcamy dokładnie i szczelnie słoiki. Pasteryzujemy nasze słoiki z fasolką od momentu zagotowania się, na małym ogniu od 30-40 minut. Po tym czasie wykładamy słoiki, odwracamy aby chwyciły i studzimy :) A w tym roku miałam co zbierać

W Moim Magicznym Domu
Zupa z fasolką i cukinią 160

Fasolka szparagowa jest lekka i prosta w przygotowaniu, dlatego najczęściej podaje się ją po prostu z podsmażoną na maśle bułką tartą. Można ją także wykorzystać do zrobienia sałatek, przetworów na zimę czy zapiekanek, albo zup. Ja ją dzisiaj połączyłam z cukinią. Wyszła prosta, szybka i smaczna zupa.Polecam. ZUPA FASOLKA z CUKINIĄ Składniki: 1 l bulionu 1 cukinia 1 duża garść(...)fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 cebula 3-4 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego śmietana do zabielenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do gotującego się bulionu wrzucamy liść laurowy oraz ziele angielskie, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przesmażoną cebulę.  Fasolkę myjemy, ucinamy końcówki (można przekroić tez na 2 części)  Cukinię myjemy i ścieramy

Bon appetit mon amie
Roladki drobiowe z fasolką szparagową 149

obiadu zostało mi trochę ugotowanej fasolki szparagowej więc pasowało ją wykorzystać. Przygotowałam pieczone roladki drobiowe. Fasolkę szparagową dałam do środka a całe roladki owinęłam wędzoną szynką. Roladki świetnie smakowały i wspaniale prezentowały się na talerzu. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka (ok 450 g) ok 25 strączków ugotowanej fasolki szparagowej 8 cieniutkich plastrów szynki wędzonej długodojrzewającej sól,pieprz olej(...)szynka jest słonawa. Na desce ułożyć dwa plastry szynki zachodzące na siebie. Na szynce ułożyć jeden rozbity tłuczkiem płat mięsa. Na mięsie przy jednym brzegu ułożyć kilka strączków ugotowanej fasolki. Wszystko zwinąć w roladkę zaczynając od brzegu przy którym jest fasolka. W ten sam sposób przygotować pozostałe trzy roladki. Naczynie żaroodporne skropic olejem i ułozyc w nim roladki. Roladki również

Monia miesza i gotuje
fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 141

składniki: 500 g fasolki szparagowej 125 ml przecieru pomidorowego 1 cebula natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy sól i zagotowujemy. Gdy woda zawrze gotujemy przez ok. 5 – 20 min. w zależności od fasolki im jest młodsza tym krócej. Po ugotowaniu odcedzamy. składniki na sos pomidorowy(...)tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, chwilkę dusimy. Podlewamy bulionem i redukujemy sos. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy fasolkę, wszystko razem mieszamy. Opcjonalnie dodatkowo doprawiamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z fasolką szparagową i makaronem 200

Dostałam ostatnio od Mamy sporą ilość fasolki, do tego przyszły wygrane w konkursie Barilla 4 pudła makaronów, więc postanowiłam jakoś to razem połączyć.  Jeśli nie mamy pomysłu jak wykorzystać młodą fasolkę szparagową i groszek cukrowy, to ta sałatka jest tego przykładem. Smaczna, pożywna a zarazem lekka bez zbędnych sosów, majonezów itp Składniki: Dla 3 osób: 200g makaronu typu kokardka(...)100g młodej fasolki szparagowej 50g obranego groszku cukrowego 1/2 małej główki sałaty 1 garść liści szpinaku ok 6 suszonych pomidorów ugotowane mięso z dwóch udek kurczaka 4 łyżki sosu balsamicznego (Lidl) sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Udka kurczaka gotujemy do miękkości,studzimy i obieramy mięso. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente- wg przepisu na opakowaniu Fasolkę szparagową gotujemy

Kuchnia w czekoladzie