Korzystając z uroków lata i jego dobrodziejstw zapraszam na przepyszną, kolorowa sałatkę warstwową z kurczakiem, pomidorkami i fasolką szparagową. Pięknie się prezentuje, więc z powodzeniem możemy postawić ja na imprezowym stole czy grillu dla znajomych. Do tego jest po prostu przepyszna. Składniki: 120g suchego makaronu kokardki 500g bobu 250-300g pomidorków koktajlowych 500g piersi z kurczaka sól, pieprz czarny(...)słodka papryka, oregano, tymianek (lub dowolne, ulubione przyprawy) 500g fasolki szparagowej żółtej ½ główki sałaty sos czosnkowy: 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 3 czubate łyżki majonezu 3 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki sól, czarny pieprz, cukier, oregano, tymianek (lub opakowanie sosu sałatkowego) Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wykładamy na dno szklanej misy. Bób
Pyry na GazWitajcie w poniedziałek :-) Taką propozycję obiadową dziś przedstawiam na blogu. Powiem Wam, że pyszne to danie było :-). Smażone bataty z fasolką szparagową, boczkiem i suszonym pomidorem. Do tego natka pietruszki, sól, pieprz i gotowe :-). Można oczywiście zrobić bez boczku, ale ja musiałam go już zużyć, więc dodałam do obiadu :-) Polecam, bo naprawdę smakowite są smażone bataty. Życzę Wam miłego poniedziałku(...)Składniki: 2 średnie bataty 3 garście fasolki szparagowej (około 1/2 kg) kilka suszonych pomidorów 12 plasterków boczku natka pietruszki sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie. Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę, pomidory i boczek kroimy w paski. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy
kruche babeczkiPrzepisów na sałatki ziemniaczane ciąg dalszy:) Tym razem ziemniaki z fasolką szparagową i koperkiem w majonezowym sosie czosnkowym. Taka sałatka w upalne dni sprawdzi się doskonale jako bezmięsne danie główne, z powodzeniem też można podać ją na kolację:) Najlepiej smakuje dobrze schłodzona!:) kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków 200-300 g fasolki szparagowej 1 cebula pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku(...)ziołowo-koperkowy lub inny ulubiony) sól, pieprz Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Zimne kroimy na mniejsze kawałki (na pół, lub na ćwiartki). Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem/śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę
Smaki Na TalerzuPyszna zupa z kurkami i fasolką szparagową. Z młodymi ziemniakami i warzywami smakuje obłędnie. Najmniejsza nawet ilość kurek nada niebywałego, wykwintnego smaku. Ta zupa to smak lata! Koniecznie do przygotowania, bardzo polecam! Bez dokładki się nie obędzie! Składniki: 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1/4 pora 1 łyżka masła+1 4-5 ziemniaków około 300 g zielonej fasolki(...)ziemniaki. Ziemniaki pokroić w kostkę, pora w półkrążki, a warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Małego ziemniaka również starłam na tarce, by po rozgotowaniu zagęścił nieco zupę. Z fasolki obciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki do cebuli dorzucić pokrojone ziemniaki podsmażyć przez kilka minut, następnie dodać starte na tarce warzywa i pokrojoną fasolką szparagową. Zalać bulionem, doprawić solą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zielona FASOLKA SZPARAGOWA Z BAZYLIOWYM PESTO sprawdzi się jako szybka przekąska... Artykuł FASOLKA SZPARAGOWA Z BAZYLIOWYM PESTO pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEdodać również inne warzywa np. cukinię albo czerwoną paprykę i również będzie pysznie, polecam. Składniki: 1 woreczek ryżu 1 puszka tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy 2 marchewki żółta fasolka szparagowa zielona fasolka szparagowa 1 duży zabek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Marchewką obrać, pokroić w kostkę, z fasolki odciąć(...)końce i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę, wrzucić marchewkę z fasolką i ugotować al dente. Tuńczyk i kukurydzę osączyć z zalewy. Natkę pietruszki i czosnek drobno posiekać. Do miski wrzucić wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać od razu. Smacznego
magiczna kuchnia Kasipiękniły się lśniące bakłażany...cóż to za przepiękne warzywo! Razem z dynią piżmową zajmują absolutne podium na mojej liście pięknych rzeczy do jedzenia :D Do koszyka zapakowałam jeszcze garść fasolki mutant, której ostatki chowały się w rogu skrzynki. To było, jak grom z jasnego nieba! Stojąc w kolejce do kasy, miałam już w głowie zarys przepisu i wiedziałam(...)naturalnym, który nadał potrawie lekkości i kremowej konsystencji. Zaprawdę, połączenie tych wszystkich składników w jednym daniu jest niezwykłe i pozwala zaspokoić kulinarne żądze na pyszności! :D Delikatny bakłażan, chrupiąca fasolka, miękkie krewetki w kremowym sosie o cytrusowej nucie pomarańczy i cały zestaw pikanterii w podstawie curry przenoszą nas do dalekich krajów, w których słońce świeci jaśniej, a bryza morska delikatnie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSmaczne i szybkie danie obiadowe z kurczakiem, włoszczyzną i fasolką w sosie serowym. Podałam z ryżem. Składniki: duża pierś z kurczaka 2 garście fasolki szparagowej (może być mrożona) 2 garście włoszczyzny (dałam mrożonkę: marchew, por, seler, pietruszka) 180 ml śmietany 30% ok 150 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Pierś kroimy(...)kostkę, oprószamy pieprzem ziołowym i podsmażamy na oleju, dodajemy mrożoną włoszczyznę, podlewamy pół szklanki wody i dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy ugotowaną fasolkę, śmietanę i pokrojony w kostkę ser. Całość dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając ,aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku
e-PrzepisyKulinarneUwielbiam szybkie obiady. Niewymagające wielu składników i zbyt dużego czasu przygotowania. Dlatego łososia chętnie kupuję i przygotowuję w wielu postaciach. Dzisiaj w lekkiej odsłonie. Składniki: łosoś fasolka szparagowa jajko 1 łyżka masła sól pieprz 2 łyżki octu Łososia solę i pieprzę. Smażę z obydwu stron na maśle. Fasolkę szparagową wrzucam do osolonej wody. Czekam aż zmięknie. Można użyć mrożonej fasolki(...)wbijam do szklanki. Łyżką mieszam w garnku tak by powstał wir. Delikatnie wlewamy jajko. Woda powinna się lekko gotować. Nie powinna bulgotać. Gotujemy jajko 2 minuty. Na talerz wykładamy fasolkę. Na nią łososia a na łososia jajko w koszulce. Smaczne. Artykuł Łosoś fit pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plPomysł na zrobienie fasolki szparagowej po bretońsku zaczerpnęłam z książki "Wysmakowane" Karoliny Kosowicz i Magdaleny Rajchelt. Sam przepis zmieniłam na swoją tradycyjną wersję. Danie jest świetną alternatywą dla osób nie mogących jeść fasoli. Na pewno warto spróbować dla urozmaicenia. SKŁADNIKI 450 g mrożonej fasolki szparagowej 300 g wędzonego boczku 350-400 g kiełbasy śląskiej (3 sztuki) 1 duża cebula(...)wody 1 szklanka wywaru z boczku 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz, przyprawa do dań z fasoli (mieszanka przypraw: sól, majeranek, gorczyca biała, kminek, kolendra, papryka słodka, chili) WYKONANIE Fasolkę szparagową odmrozić. Boczek ugotować (wody po ugotowaniu boczku nie wylewać), ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, dodać
Passions hobbies lifeFasolka po bretońsku – bezapelacyjna królowa przydrożnych barów ! Nazwa dania sugeruje, że powinno mieć swe korzenie w Bretanii, ale z Francją nie ma nic wspólnego i nikt tam o takim daniu nie słyszał. Przepis na naszą fasolkę pochodzi prawdopodobnie z Wysp Brytyjskich, gdzie Baked Beans to jej siostra. Nie wiadomo jednak(...)brytyjski przepis dostał się do Polski, czy było odwrotnie. Jedno jest pewne – fasolka zagościła na naszych stołach na dobre i nie ma polskiego domu, w którym by jej nie gotowano. A gdzie kucharek sześć… tam tyle samo przepisów na fasolkę po bretońsku. Moja nie pływa w tłuszczu i zasmażce
To co kochamprocentach warte! Zastanawiacie się na pewno co jadłam na owym podwieczorku. Ano właśnie duszone młode warzywa. Cebulę, ziemniaczki i marchewkę dostałam od babci, a cukinię i fasolkę szparagową z działki od mamy M. Do tego filet z kurczaka, lub indyka i fit - ekologiczny obiad gotowy! Składniki: - 30 dkg młodych ziemniaków - 4 młode marchewki - 30 dkg fasolki szparagowej - duża młoda(...)cebula - 5 ząbków czosnku - 2 małe cukinie - 40 dkg filetu z kurczaka/ indyka - 1/2 pęczka natki pietruszki - sól, pieprz, papryka słodka Obcinam końcówki od fasolki, przekrajam ją na pół i gotuję al'dente w osolonej wodzie. Marchewki obieram, kroję w plasterki, rzucam na rozgrzany olej rzepakowy. Przykrywam i duszę, po kilku minutach podlewam wodą. Ziemniaki obieram, także kroję
Cook&LoveLekka pieczna rybka podana z kaszą jęczmienną, fasolką szparagową i sosem miodowo-musztardowym. Szybki obiad, przyrządzony bez większego wysiłku, uwielbiam :) 400 g filetów z morszczuka jajko łyżka mąki owsianej bg szczypta soli i pieprzu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta czosnku suszonego 1/4 łyżeczki suszonej pietruszki 0/5 łyżeczki skórki z cytryny 0/5 łyżeczki skórki z limonki szczypta kminu rzymskiego łyżeczka(...)świeżej bazylii cytrynowej 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 400 g fasolki szparagowej łyżka musztardy dijon łyżka płynnego miodu (użyłam miodu z maliny leśnej) opcjonalnie cząstki cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajko roztrzepujemy z mąką i przyprawami. Rozmrożoną rybę obtaczamy w powstałej panierce i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut
Mienta blogZupa z fasolki szparagowej przygotowana w wersji, w jakiej zawsze robi ją moja babcia i mama. Najlepsza. Doprawiana octem, cukrem i solą. Czasami nie warto szukać lepszych przepisów, trzeba sięgnąć po te stare sprawdzone. Zupę z fasoli (Jaś) doprawianą w ten sposób robiłam w zeszłym roku. Obie wersje zupy fasolowej są tak dobre, że na stałe(...)wpisały się do naszego domowego jadłospisu. Składniki: 50 dag fasolki szparagowej mięso na wywar (ja użyłam pałek i udek) włoszczyzna 4 duże ziemniaki 3 ziela angielskie 4 liście laurowe 3 łyżki octu śmietana do zabielenia sól, cukier Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy i obieramy. Dodajemy do mięsa. Gotujemy wywar przez
Pobite gary Barbarytortellini ugotujemy sobie wcześniej jej przyrządzenie nie sprawia kłopotu , ani nie zabiera zbyt wiele czasu . Doskonała jako pełnowartościowy posiłek nawet w porze obiadu . Czemu by nie , przecież zawiera tortellini , fasolkę , kiełbaskę kukurydzę ..czyli jak by się zjadło porcję pierożków z surówką " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak poważnie , sałatki to cudowny wynalazek i nikt mnie(...)przekona ,że jest inaczej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jak smakuje ? Pysznie – oczywiście . Składniki : 1 opakowanie tortellini z mięsem 1/2 puszki czerwonej fasolki ( koniecznie opłukanej na sitku ,żeby nie farbowała ) pęczek szczypiorku 1 torebka sosu sałatkowego polskiego lub ziołowego 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 zwykłej puszki 1 kiełbaska , taka jaką lubimy 2 łyżki gęstego
Ogrodnik w podróży