fasolka - 6917 przepisów (strona:80/462)

Leczo z fasolką szparagową i papryką 85

Fajny pomysł na szybki obiad lub kolację. Leczo możemy przygotować r ównież zimą z mrożonej fasolki. Podajemy z pieczywem. Składniki: 500 g fasolki szparagowej 400 g kiełbasy 2 papryki czerwone 2 cebule 1 pomidor -mogą być pomidory z puszki 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki papryki mielonej 1 łyżeczka pieprzu cayenne chili sól i pieprz do smaku olej do smażenia(...)Fasolkę myjemy,odcinamy końce i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Odcedzamy. Kiełbasę kroimy na półplasterki.Podsmażamy na oleju.Dodajemy pokrojone w piórka cebule. Papryki kroimy w grubszą kostkę,dodajemy do kiełbasy z cebulą.Pomidora sparzamy wrzątkiem,ściągamy skórkę ,kroimy w kostkę,wrzucamy do warzyw.  Następnie wrzucamy fasolkę,dodajemy przecier,paprykę,chili.Jeśli leczo jest zbyt gęste możemy podlać troszkę

Przepisy mojej mamy
Oszukane spaghetti czyli fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z mięsem 97

pomidorowym i mięskiem wprost uwielbiam, ale niestety to istna bomba kaloryczna. Dlatego musiałam "odchudzić" jedno z ulubionych przeze mnie dań. Biały, mało wartościowy makaron zamieniłam na pyszną i zdrową fasolkę szparagową. Tłusty mięsny sos z wieprzowiny zamieniłam na lekki sos z piersi kurczaka i pomidorów. Potrawa wyszła naprawdę bardzo smaczna, mocno doprawiona ziołami, lekka i do tego sycąca(...)fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 mała, pojedyncza pierś z kurczaka 1 puszka krojonych pomidorów 1 średnia cebula 1 średnia marchew 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki suszonej bazylii szczypta ostrej papryki w proszku olej w spray'u lub łyżeczka oleju rzepakowego sól pieprz  Pierś kurczaka zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać

Krylowa Kuchnia
Kurczak w sosie pomidorowym z fasolką 90

Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 3 posiekane ząbki czosnku 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego drobno pokrojona 2 piersi z kurczaka 1 puszka ciemnej fasolki 250 ml przecieru pomidorowego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku mielonego Sól, pieprz Garść natki pietruszki 1 szklanka ryżu 2 łyżki(...)oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Dodać rownież przyprawy i dobrze wymieszać. Smażyć na średnim ogniu często mieszając. Gdy kurczak będzie dobry dodać przecier, odsączoną fasolkę a po minucie śmietanę. Zagotować. Ugotowany ryż wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać natką. Od razu podawać. Czytaj więcej: Kurczak w sosie pomidorowym z fasolką The post Kurczak

Moja Delicja
Fasolka szparagowa konserwowa na zimę 65

Lubicie przetwory na zimę ! Dobrze trafiliście. Dzisiaj chcę wam zaproponować najlepszą, oryginalną fasolkę konserwową wg. przepisu mojej mamy. Fasolka zawsze się udaje, a słoiki stoją bardzo długo. Przygotowana fasolka w zalewie słodko – kwaś Artykuł Fasolka szparagowa konserwowa na zimę pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Boczniaki z fasolką w pomidorach 114

Najbardziej z warzyw lubię zieloną fasolkę. Dlatego u mnie na blogu można jej znaleźć sporo. Dodaję gdzie się da. Do zup, omletów, sałatek. Zapiekam i gotuję.  Boczniaki z zieloną fasolką.  250 gram boczniaków cebula 2 garście zielonej fasolki liść laurowy sól i pieprz chili w płatkach 1-2 łyżki sosu tamari lub sos sojowy 2 łyżki wina białego(...)łyżka octu jabłkowego 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki natki z pietruszki  2 łyżki oleju  Fasolkę umyć, odciąć końcówki, umyć i pociąć na mniejsze kawałki. Zblanszować we wrzątku 5 minut. Odcedzić.  Boczniaki pociąć w paseczki i usmażyć w wysokiej temperaturze. Pokroić cebulę w plasterki, dodać. Chwilę razem podsmażyć. Dodać przyprawy. Zamieszać. Dodać

AZgotuj!
Fasolka po bretońsku 83

Jesienią i zimą mamy ochotę na zupełnie inne smaki, w ten weekend akurat była to fasolka po bretońsku. Na targach i bazarkach pojawiła się piękna tegoroczna fasola więc nie mogłam się jej oprzeć. Idealna w dniu przygotowania, a jeszcze lepsza kolejnego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Fasolka po bretońsku Składniki 1 kg fasoli Jaś 400 g kiełbasy majeranek sól pieprz(...)łyżki majeranku (tu ilość dowolna ja lubię majeranek), paprykę słodką, sól i pieprz do smaku. Jeśli ktoś lubi wersję na bogato może dodać 20-30 dag mięsa mielonego. fasolka po bretońsku to co lubię gotuję i polecam Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
FASOLKA SZPARAGOWA NA DWA SPOSOBY + FILMIK 90

Fasolka szparagowa to pyszny dodatek do obiadu, bardzo smaczna. Polecam przygotować ją na dwa sposoby, każdy jest wyśmienity.  SKŁADNIKI :  1 - 1/2 kg fasolki szparagowej ( dowolnej )  około 150 g masła  2 ząbki czosnku  sól do smaku  1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanka bułki tartej(...)PRZYGOTOWANIE :  Fasolkę oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przekładamy ją do dwóch dużych talerzy lub misek.  SPOSÓB 1 - Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilkę podsmażamy. Następnie zakręcamy gaz i dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Sosem polewamy fasolkę i podajemy.  SPOSÓB 2 - na patelnię wsypujemy bułkę tartą, chwilkę ją podgrzewamy aby była twarda. Następnie

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach 105

Szybkie letnie danie z fetą, fasolką i pomidorami z ziołami. 500 gram fasolki 1 opakowanie sera feta skórka z cytryny- trochę 1 puszka krojonych pomidorów  1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki chili oliwa z oliwek czosnek Fasolkę umyć, przeciąć i obgotować kilka minut. Na dno żaroodpornego naczynia wlać oliwę, dodać zgnieciony ząbek czosnku, przyprawy i wlać pomidory(...)Dusić kilka minut. Dodać fasolkę, pokruszyć ser. Zapiec w piekarniku ok 15 minut w 180 stopniach.  Wierzch posypać świeżą bazylią

AZgotuj!
Smażony ryż z fasolkami i groszkiem 122

możesz użyć jajka, ale zrezygnuj z indyka. Przepis inspirowany blogiem gimmesomeoven.com Składniki: Polędwica z indyka 200 g 1 szklanka ugotowanego ryżu brązowego 1 szklanka groszku (może być mrożony) Garść fasolki szparagowej żółtej Garść fasolki szparagowej zielonej Garść szpinaku 1 mała czerwona cebula 1 ząbek czosnku 3 cm kawałek imbiru 1 jajko 3 łyżki masła 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)dociśnij do dna. Smaż na dość dużym ogniu przez 2 minuty. Przewróć ryż na drugą stroną, znowu dociśnij i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj do ryżu indyka, groszek i fasolki. Wymieszaj. Znowu rozprowadź po patelni i przysmażaj całość. Mieszaj i znowu podsmażaj. Powtarzaj czynność przez 5 minut. Uważaj, żeby nie przypalić ryżu. Na koniec wbij jajko, mieszaj w ryż

Niedzielny kucharz
Fasolka szparagowa z pieczoną papryką 79

Kuchnia hiszpańska  Składniki:     500 g żółtej fasolki szparagowej   1 czerwona papryka   1 żółta papryka   1 zielona papryka   2 ząbki czosnku   natka pietruszki   sól   pieprz   oliwa  Przygotowanie: Fasolkę obrałem, umyłem, ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem. Papryki zawinąłem w folię, upiekłem w piekarniku. Zdjąłem skórkę, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem miąższ(...)cienkie paski. Dodałem do fasolki. Czosnek obrałem, pokroiłem w plasterki, przesmażyłem na oliwie. Dodałem do fasolki i papryki. Doprawiłem solą i pieprzem, dokładnie wymieszałem. Przed podaniem posypałem drobno posiekaną natką

R'n'G Kitchen
Menu na dzień 1800 kcal 91

jako dodatek do dań czy składnik sałatek. Zobacz jak zrobić domową granolę krok po kroku. Obiad 440 kcal – sałatka z młodych ziemniaków i pesto 3 młode ziemniaki Garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 jajko Garść rukoli 2-3 łyżki siekanego szczypiorku Sól Pesto: Łyżka tartego parmezanu Garść szczawiu lub rukoli Pół łyżki migdałów 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)gotowe! Jeśli wolisz – zastąp mango innymi owocami – super sprawdzą się jabłko i truskawki. Kolacja 550 kcal – makaron po syczuańsku Pół opakowania makaronu ryżowego 10 g fasolki szparagowej Pół garści orzechów laskowych 2 łyżki nasion sezamu Sos: Łyżka posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane, albo starte na tarce Łyżka masła orzechowego 2 łyżki słodkiego sosu chilli

Niedzielny kucharz
Sałatka z fasolką szparagową i papryką 102

Sezon na fasolkę tuż przed nami. Uwielbiam fasolkę i już z niecierpliwością na nią czekam. I zrobię sobie taką oto sałatkę, bo była pyszna! Składniki: 200 g fasolki szparagowej 1 nieduża czerwona papryka 2-3 pomidory kilka ogórków gruntowych szczypiorek koperek sól, pieprz olej 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: 1. Fasolkę umyć, oczyścić, ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku

Kuchnia domowa Ani
fasola jaś w sosie pomidorowym, prosta i smaczna... 94

łyżki, olej rzepakowy 10 łyżek, przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie, sól, pieprz do smaku Fasolę jaś moczyć w wodzie cała noc, rano wodę wylać, do szybkowara wsypać fasolkę, wlać 1 litr wody, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową i po zasyczeniu pary gotować fasolkę 35 minut. Mocno dojrzałe pomidory umyć, usunąć tylko gniazdka nasienne i razem(...)czosnek posypaną cukrem na gorącym oleju podsmażyć na złocisto, wlać zmiksowane pomidory, wsypać przyprawę do dań z fasoli i mieszać do zagotowania pomidorów. Do sosu wlać z szybkowara ugotowaną fasolkę, do smaku dodać soli, pieprzu mielonego - fasolka jasie jest bardzo często u nas gotowana w różnych wersjach smakowych, bardzo lubimy ido ziemniaków i do pieczywa.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Dorsz z fasolką szparagową i marchewką 117

witaminę D. Warto więc 2 razy w tygodniu zjeść dobrą rybkę. Dlatego u mnie w domu, choć dziś nie piątek, a środa, na obiad będzie dorsz. Dorsz z fasolką szparagową i marchewką - przepis na 4 porcje Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 600g filetów z dorsza, 400g fasolki szparagowej, 2 duże marchewki, 2 łyżki białego sezamu, 5 łyżek sosu sojowego, łyżkę(...)naczynia, dopraw pieprzem i zalej sosem sojowym. Obtocz je w tym sosie ze wszystkich stron, po czym odstaw na 15 minut do zamarynowania. 2. Marchewkę pokrój w kostkę, a fasolkę na drobniejsze kawałki. 3. W osolonym wrzątku podgotuj marchewkę na półmiękko, po czym dodaj do garnka fasolkę i gotuj do miękkości. 4. Na patelni rozgrzej olej, wyjmij rybę z marynaty

Z notatnika dietetyka