lekkie obiady, to ta propozycja z pewnością przypadnie Wam do gustu. Właśnie takie obiady najbardziej lubię, kiedy na zewnątrz robi sie już naprawdę ciepło. Pojawiła się już pierwsza fasolka szparagowa, a co zielone to musi pojawić się u mnie na talerzu :) Składniki (2 porcje): 100 g. kaszy bulgur duża garść zielonej fasolki szparagowej kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 łyżki startego parmezanu(...)łyżeczki masła 2 jajka 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Fasolkę szparagową wrzuć na wrzątek z cukrem i taką samą ilością soli. Gotuj 5 minut, a następnie odcedź i zanuż w zimnej wodzie. Pokrój na mniejsze kawałki. Bulgur gotuj w lekko osolonej wodzie 10 minut. Pomidorki przekrój na połówki. Na patelni, na łyżeczce masła podgrzewaj pomidorki, po chwili dodaj fasolkę
Delicious PlaceFasolka po bretońsku to pyszne, jednogarnkowe danie. Mocno aromatyczne, a do tego proste do przygotowania. Składniki oraz sposób przygotowania: Na całą noc namaczam fasolę u mnie jest to 1 kg. Następnego dnia stawiam ok. 70 dkg żeberka wędzone lub kości schabowe wędzone gotuje wywar, dodaje liście laurowe, pieprz, ziele ang. Pogotuje chwilę i dodaję odcedzoną fasolę. Gdy żeberka zrobią się(...)miękkie, wyciągam, obieram i kroję w kostkę i wrzucam mięsko do wywaru. Przypiekam cebulkę i czosnek ( jak do rosołu) i dodaję do fasolki. Przesmażam boczek i kiełbasę (pół kg jednego i drugiego) pokrojone w kostkę, dodaję do fasolki. Wszystko gotuję do miękkości fasoli. Na koniec doprawiam solą, majerankiem. Dodaje łyżkę koncentratu pomidorowego. Autor przepisu: Urszula Kita Artykuł Fasolka po bretońsku
Wasze PrzepisyGulasz z fasolką Potrawka z mięsa wieprzowego z marchewką i fasolką szparagową w pomidorowym sosie. Składniki: · 1kg szynki wieprzowej · 3 duże marchewki · 1 opakowanie fasolki szparagowej · 2 czerwone papryki(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju, podlewamy wodą i gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie. 2. Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju obrane, pokrojone w plasterki marchewki, fasolkę szparagową oraz pokrojone w paseczki papryki, solimy. 3. Kiedy warzywa są miękkie łączymy z mięsem i zaprawiamy naturalnie smacznym gulaszem rozrobionym z przecierem pomidorowym, ½ szk. wody i szczyptą
Kulinarna ChwilaSzaro dziś i buro. Idealny moment na wrzucenie Wam przepisu na tytułową fasolkę. Skoro do gulaszy i innych forszmaków pasuje ogórek kiszony, to czemu miałby nie pasować do fasolki po bretońsku? Moi drodzy, informuję – pasuje. Składniki: 500 g fasoli Jaś 2 długie ulubione kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 ml passaty pomidorowej 2-3 ogórki kiszone(...)ogniu pod przykryciem około 45 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki ogórki kiszone, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli chcecie zagęścić fasolkę, wyjmijcie z potrawy ze 2 łyżki fasoli i zmiksujcie ją, potem dodajcie z powrotem do garnka i zagotujcie. Ja tak robię od jakiegoś czasu. Artykuł Fasolka po bretońsku z ogórkami
KardamonovyFajny pomysł na szybki obiad lub kolację. Leczo możemy przygotować r ównież zimą z mrożonej fasolki. Podajemy z pieczywem. Składniki: 500 g fasolki szparagowej 400 g kiełbasy 2 papryki czerwone 2 cebule 1 pomidor -mogą być pomidory z puszki 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki papryki mielonej 1 łyżeczka pieprzu cayenne chili sól i pieprz do smaku olej do smażenia(...)Fasolkę myjemy,odcinamy końce i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Odcedzamy. Kiełbasę kroimy na półplasterki.Podsmażamy na oleju.Dodajemy pokrojone w piórka cebule. Papryki kroimy w grubszą kostkę,dodajemy do kiełbasy z cebulą.Pomidora sparzamy wrzątkiem,ściągamy skórkę ,kroimy w kostkę,wrzucamy do warzyw. Następnie wrzucamy fasolkę,dodajemy przecier,paprykę,chili.Jeśli leczo jest zbyt gęste możemy podlać troszkę
Przepisy mojej mamypomidorowym i mięskiem wprost uwielbiam, ale niestety to istna bomba kaloryczna. Dlatego musiałam "odchudzić" jedno z ulubionych przeze mnie dań. Biały, mało wartościowy makaron zamieniłam na pyszną i zdrową fasolkę szparagową. Tłusty mięsny sos z wieprzowiny zamieniłam na lekki sos z piersi kurczaka i pomidorów. Potrawa wyszła naprawdę bardzo smaczna, mocno doprawiona ziołami, lekka i do tego sycąca(...)fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 mała, pojedyncza pierś z kurczaka 1 puszka krojonych pomidorów 1 średnia cebula 1 średnia marchew 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki suszonej bazylii szczypta ostrej papryki w proszku olej w spray'u lub łyżeczka oleju rzepakowego sól pieprz Pierś kurczaka zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać
Krylowa KuchniaSkładniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 3 posiekane ząbki czosnku 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego drobno pokrojona 2 piersi z kurczaka 1 puszka ciemnej fasolki 250 ml przecieru pomidorowego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku mielonego Sól, pieprz Garść natki pietruszki 1 szklanka ryżu 2 łyżki(...)oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Dodać rownież przyprawy i dobrze wymieszać. Smażyć na średnim ogniu często mieszając. Gdy kurczak będzie dobry dodać przecier, odsączoną fasolkę a po minucie śmietanę. Zagotować. Ugotowany ryż wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać natką. Od razu podawać. Czytaj więcej: Kurczak w sosie pomidorowym z fasolką The post Kurczak
Moja DelicjaLubicie przetwory na zimę ! Dobrze trafiliście. Dzisiaj chcę wam zaproponować najlepszą, oryginalną fasolkę konserwową wg. przepisu mojej mamy. Fasolka zawsze się udaje, a słoiki stoją bardzo długo. Przygotowana fasolka w zalewie słodko – kwaś Artykuł Fasolka szparagowa konserwowa na zimę pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Najbardziej z warzyw lubię zieloną fasolkę. Dlatego u mnie na blogu można jej znaleźć sporo. Dodaję gdzie się da. Do zup, omletów, sałatek. Zapiekam i gotuję. Boczniaki z zieloną fasolką. 250 gram boczniaków cebula 2 garście zielonej fasolki liść laurowy sól i pieprz chili w płatkach 1-2 łyżki sosu tamari lub sos sojowy 2 łyżki wina białego(...)łyżka octu jabłkowego 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki natki z pietruszki 2 łyżki oleju Fasolkę umyć, odciąć końcówki, umyć i pociąć na mniejsze kawałki. Zblanszować we wrzątku 5 minut. Odcedzić. Boczniaki pociąć w paseczki i usmażyć w wysokiej temperaturze. Pokroić cebulę w plasterki, dodać. Chwilę razem podsmażyć. Dodać przyprawy. Zamieszać. Dodać
AZgotuj!Jesienią i zimą mamy ochotę na zupełnie inne smaki, w ten weekend akurat była to fasolka po bretońsku. Na targach i bazarkach pojawiła się piękna tegoroczna fasola więc nie mogłam się jej oprzeć. Idealna w dniu przygotowania, a jeszcze lepsza kolejnego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Fasolka po bretońsku Składniki 1 kg fasoli Jaś 400 g kiełbasy majeranek sól pieprz(...)łyżki majeranku (tu ilość dowolna ja lubię majeranek), paprykę słodką, sól i pieprz do smaku. Jeśli ktoś lubi wersję na bogato może dodać 20-30 dag mięsa mielonego. fasolka po bretońsku to co lubię gotuję i polecam Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamFasolka szparagowa to pyszny dodatek do obiadu, bardzo smaczna. Polecam przygotować ją na dwa sposoby, każdy jest wyśmienity. SKŁADNIKI : 1 - 1/2 kg fasolki szparagowej ( dowolnej ) około 150 g masła 2 ząbki czosnku sól do smaku 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanka bułki tartej(...)PRZYGOTOWANIE : Fasolkę oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przekładamy ją do dwóch dużych talerzy lub misek. SPOSÓB 1 - Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilkę podsmażamy. Następnie zakręcamy gaz i dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Sosem polewamy fasolkę i podajemy. SPOSÓB 2 - na patelnię wsypujemy bułkę tartą, chwilkę ją podgrzewamy aby była twarda. Następnie
Kulinarne Fantazje MarioliSzybkie letnie danie z fetą, fasolką i pomidorami z ziołami. 500 gram fasolki 1 opakowanie sera feta skórka z cytryny- trochę 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki chili oliwa z oliwek czosnek Fasolkę umyć, przeciąć i obgotować kilka minut. Na dno żaroodpornego naczynia wlać oliwę, dodać zgnieciony ząbek czosnku, przyprawy i wlać pomidory(...)Dusić kilka minut. Dodać fasolkę, pokruszyć ser. Zapiec w piekarniku ok 15 minut w 180 stopniach. Wierzch posypać świeżą bazylią
AZgotuj!możesz użyć jajka, ale zrezygnuj z indyka. Przepis inspirowany blogiem gimmesomeoven.com Składniki: Polędwica z indyka 200 g 1 szklanka ugotowanego ryżu brązowego 1 szklanka groszku (może być mrożony) Garść fasolki szparagowej żółtej Garść fasolki szparagowej zielonej Garść szpinaku 1 mała czerwona cebula 1 ząbek czosnku 3 cm kawałek imbiru 1 jajko 3 łyżki masła 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)dociśnij do dna. Smaż na dość dużym ogniu przez 2 minuty. Przewróć ryż na drugą stroną, znowu dociśnij i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj do ryżu indyka, groszek i fasolki. Wymieszaj. Znowu rozprowadź po patelni i przysmażaj całość. Mieszaj i znowu podsmażaj. Powtarzaj czynność przez 5 minut. Uważaj, żeby nie przypalić ryżu. Na koniec wbij jajko, mieszaj w ryż
Niedzielny kucharzKuchnia hiszpańska Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz oliwa Przygotowanie: Fasolkę obrałem, umyłem, ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem. Papryki zawinąłem w folię, upiekłem w piekarniku. Zdjąłem skórkę, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem miąższ(...)cienkie paski. Dodałem do fasolki. Czosnek obrałem, pokroiłem w plasterki, przesmażyłem na oliwie. Dodałem do fasolki i papryki. Doprawiłem solą i pieprzem, dokładnie wymieszałem. Przed podaniem posypałem drobno posiekaną natką
R'n'G Kitchenjako dodatek do dań czy składnik sałatek. Zobacz jak zrobić domową granolę krok po kroku. Obiad 440 kcal – sałatka z młodych ziemniaków i pesto 3 młode ziemniaki Garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 jajko Garść rukoli 2-3 łyżki siekanego szczypiorku Sól Pesto: Łyżka tartego parmezanu Garść szczawiu lub rukoli Pół łyżki migdałów 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)gotowe! Jeśli wolisz – zastąp mango innymi owocami – super sprawdzą się jabłko i truskawki. Kolacja 550 kcal – makaron po syczuańsku Pół opakowania makaronu ryżowego 10 g fasolki szparagowej Pół garści orzechów laskowych 2 łyżki nasion sezamu Sos: Łyżka posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane, albo starte na tarce Łyżka masła orzechowego 2 łyżki słodkiego sosu chilli
Niedzielny kucharz