fasolka - 6917 przepisów (strona:87/462)

Sałatka śledziowa SECO 106

Propozycja podania śledzika nie tylko na imprezę czy święta.Polecam z przyjemnością bo smaczne i można szybciutko zrobić. Składniki: jajka 4 szt kukurydza 4 łyżki fasolka czerwona z zalewy 4 łyżki majonez 8 łyżek cebula 1 szt filety śledziowe solone Matjas SEKO 250g   Wykonanie: Najpierw fasolkę czerwoną wyjmujemy z zalewy i przepłukujemy.Kroimy ją drobno i wkładamy do szklanej(...)miseczki na dno.Śledzika kładziemy na ręcznik papierowy niech nam troszkę osuszy się z oleju, kroimy go drobno i kładziemy na fasolkę czerwoną. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę,kładziemy na śledzika.Do każdej miseczki nakładamy po dwie łyżki majonezu i rozprowadzamy.Posypujemy kukurydzą znowu śledzik i cebula.Kładziemy majonez po dwie łyżki na samym końcu ścieramy jaja po dwie

Różowa kuchnia
Hiszpańska sałatka z fasoli, tuńczyka i ziemniaków 175

śródziemnomorska, bogata w białko i pełna smaku sałatka to świetna opcja na lunch, obiad czy kolację. Połączenie gotowanych ziemniaków, fasolki, ryby i jajka to lekka, ale zadziwiająco syta kombinacja. Wszystkie składniki spaja mocny, kwaśny, paprykowo-ziemisty sos winegret. Jajko w koszulce to tutaj piękna, kremowa kropka nad i. Mocno wakacyjny, świeży smak – ale wszystkie składniki bez problemu dostaniecie przez(...)cały okrągły rok. Odcedzamy fasolkę z puszki i płuczemy ją na sicie pod bieżącą wodą, odkładamy. Odcedzamy z oliwy tuńczyka. Obieramy cebulę, kroimy ją w cienkie piórka. Oliwki kroimy wzdłuż na połowy, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ich miąższ w niezbyt grubą kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w równą kostkę, jak do zupy. Przekładamy ziemniaki do garnka, zalewamy świeżo

Karo in the Kitchen
Polędwica w sosie serowym z kurkami 121

Bardzo lubię polędwicę bo szybko się ją robi i jest delikatna. W sosie serowym z kurkami i pomidorami suszonymi stanowią pyszne trio. Polędwicę podałam z  kaszą i fasolką. sos serowy: 1 cebula duża 150 g serka topionego 200 g śmietany 18% ukwaszonej 125 ml wina białego sól, pieprz masło klarowane  pozostałe: 1 polędwica wieprzowa 40 dkg kurek(...)łyżeczka majeranku sól, pieprz 1/2 szklanki kaszy kuskus 30 dkg fasolki szparagowej 4 pomidory suszone oliwa od pomidorów natka pietruszki  Cebule kroję drobno i przesmażam  na maśle klarowanym. Wlewam wino, dodaję serki topione i na wolnym ogniu przesmażam sos dwie, trzy minuty aż wino wyparuje. Na końcu wlewam śmietanę, dodaję sól, pieprz i chwilę podgrzewam. Polędwice kroję

wesoła kuchnia
WIEPRZOWINA Z JAJKIEM SADZONYM 150

wymyślił.. ja muszę robić ;) cóż.. przez żołądek do serca ;) Dzisiaj serwuję wieprzowinkę (szynka bez kości), smażoną na patelni, podaną z jajkiem sadzonym i zieloną fasolką. Upsss.. będą nam potrzebne trzy patelnie!! Ooo nie, ja nie zmywam!!! ;) kilka plastrów szynki bk czosnek olej sól - pieprz jajko fasolka zielona masło Plastry szynki rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem(...)jednak pilnujemy żeby żółtko  nie ścięło nam się  zbyt mocno.  Na trzeciej patelni ląduje masło w płynie (do smażenia warzyw i mięs) a w nim zielona fasolka. Dusimy do miękkości - nie potrzebuje ona soli ani pieprzu, masło w 100% wystarcza - mój ulubiony sposób na fasolkę.  Gdy wszystko mamy gotowe - układamy ślicznie na talerzu i zajadamy się

BezglutenowaIzabela
Sałatka z fioletowej fasolki szparagowej 171

Fioletowa fasolka szparagowa KAMELEON...czuję się rozczarowana na maxa :) Po ugotowaniu jest zielona, dobrze, że chociaż nie traci walorów smakowych :) Składniki: 700 g fasolki szparagowej 1 cebula  kilka gałązek szczypiorku garść kwiatków i listków oregano 1 czerwona papryczka chili Sos: 3 łyżki oleju 3 łyżki  octu  1 łyżeczka cukru ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Fasolkę umyć , odciąć końcówki i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą, dodać 1/3 łyżeczki soli i szczyptę cukru. Gotować do miękkości 20- 25 minut,  lekko ostudzić. Paprykę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, dodać pokrojony szczypiorek, . Wszystko wrzucić do dużej miski, dodać fasolkę, listki kwiatki oregano, delikatnie wymieszać. Składniki sosu połączyć ze sobą w słoiku

Gosia gotuje
Pikantna ciecierzyca ze szpinakiem 103

propozycji. Dokładniej - pochodzi z gazetki 'Przyślij przepis' (jak się okazało - nadesłany przez Pannę Malwinę ), w której to coraz częściej znajduję coś dla siebie. Składniki -1/2 puszki ciecierzycy -garść fasolki szparagowej -mała cukinia (u mnie wypadło na kawałek dużej ;-)) -ząbek czosnku -ok. 4 cm białej części pora -ok. 30 dag szpinaku -po 1/4 łyżeczki kurkumy, kardamonu, chilli, kminu rzymskiego, słodkiej(...)warzywnego -2 pomidory -olej -sól Przygotowanie Ciecierzycę osączyć. Cukinię i pomidory umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w wąskie paski. Fasolkę umyć, odciąć końce. Pora pokroić w małą kostkę. Pora i czosnek posypać przyprawami. Smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju. Pomidory rozgnieść i wraz z ciecierzycą, fasolką i cukinią dodać

Zielona Kuchnia
Sezonowość owoców i warzyw - kalendarz 182

Warzywa: szparagi, botwinka, ziemniaki, rzodkiewka. Pierwsze zbiory sałaty, rukoli i szczawiu Owoce: Pierwsze truskawki CZERWIEC Warzywa: botwinka, natka pietruszki , ziemniaki, sałata, rukola, szczaw, rzodkiewka. Pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków (jeśli temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych.Pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy. Owoce(...)agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory śliwek i porzeczek. LIPIEC Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory. Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory

Zielona Kuchnia
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal #2 132

dopraw. 2. Na chleb wyłóż pastę i kawałki papryki. OBIAD K:444.4 kcal/ B:35.2 g/ T:14.0 g/ W:42.3 g / Bł:8.6 g DORSZ Z ZIELONYM PESTO, FASOLKĄ I KASZĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta) Sól – 2 g (2 x Szczypta) Kurkuma(...)Szczypta) Kasza jaglana – 100 g (7.69 x Łyżka) Fasolka szparagowa – 300 g (3.33 x Garść) Pesto zielone z bazylii – 60 g (3 x Łyżka) Dorsz (filety bez skóry) – 300 g (3 x Porcja)   Czas przygotowania: 30 minut   1. Dorsza posmaruj pesto, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (około 30 minut

Powiedz dietom nie
Obiad w 30 minut: Zielona potrawka curry 259

czym kojarzy mi się lato? Ach z mnóstwem warzyw i owoców! Dzisiaj mam dla Was przepis na szybki obiad z letnimi warzywami. Z cukinią, dymką i zieloną fasolką :) Przygotowanie zajmie ci zaledwie 30 minut! Razem z #MyVictorinox tak siekałam, że palec ucięłam. Osssssstre mają noże ;) Ale warto było ;) Składniki (4 porcje): szklanka ryżu + 2,5 szklanki wody(...)piersi z kurczaka średnia cukinia 300 g fasolki szparagowej zielonej pęczek cebulki dymki 4 łyżki oleju puszka mleczka kokosowego sól, pieprz łyżeczka żółtej pasty curry (można więcej) Wodę na ryż posolić i zagotować. Kurczaka pokroić w dużą kostkę, cukinię w plasterki, z fasolki wykroić końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, dymkę posiekać, oddzielić białą i zieloną część. Na patelni rozgrzać olej

coolinarny
Fasolka z czerwoną cebulą, pomidorkami i balsamico winegret wg Aleex 141

typowo letnia pogoda. Upały zniechęcają do długiego siedzenia w kuchni. Przygotowuję więc takie dania, które nie wymagają wielu godzin przy piekarniku. Jednym z tych, które ostatnio robiłam, jest fasolka z czerwoną cebulką, pomidorkami i balsamico winegret. Przepis przywiozłam z Londynu. Dostałam go od mojej koleżanki, Alicji (Alu – dziękuję) i dzielę się nim z Wami, bo jest przepyszny. Koniecznie spróbujcie. Składniki(...)zielonej fasolki szparagowej • 2 większe cebule czerwone • 2 ząbki czosnku • garść pomidorków koktajlowych • 2 łyżki balsamico winegret (może być z tego przepisu ) • sól, pieprz • oliwa z oliwek Sposób przygotowania: 1. Fasolkę oczyścić, umyć i podgotować w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut). 2. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odłożyć. 3. Czerwone cebule pokroić na plasterki. 4. Na patelni rozgrzać

W mojej kuchni
Jajko sadzone z fasolką szparagową 241

Proste jest piękne! Obiad w mgnieniu oka... Jajko dostarcza białka potrzebnego dla organizmu, a fasolka szparagowa pomijając jej zdrowotne właściwości, jako produkt neutralny jest fantastycznym uzupełnieniem dania i doskonałym zamiennikiem ziemniaków, kasz czy innych produktów węglowodanowych. Nawet wizualnie przypomina kolorem porcję ziemniaków... Składniki: jajka fasolka szparagowa masło lub inny tłuszcz do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Fasolkę ugotować w lekko osolonej(...)wodzie. Jajka usmażyć na maśle, posolić i popieprzyć według własnego uznania. Wyłożyć na talerz fasolkę, polać roztopionym masłem, dodać jajeczko i gotowe. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Fasolkowo - kuskusowa sałatka 204

mojej działce sezon fasolkowy w pełni więc nie pozostaje mi nic innego jak przerabiać i jeść. Fasolka szparagowa świetnie nadaje się do wielu dań oraz sałatek. U mnie tym razem fasolka w połączeniu z delikatnym kuskusem i grillowaną piersią kurczaka. Pycha!!! Składniki: 1 czerwona papryka mała puszka kukurydzy 0,5 kg fasolki szparagowej 2 piersi kurczaka pęczek szczypiorku drobno pokrojonego(...)łyżek oliwy pieprz sól 1 łyżka ulubionych suszonych ziół(np.kolendra, natka pietruszki, koperek) 2 ząbki czosnku Wykonanie: Paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić i dodać do papryki. Fasolkę przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie ale tak żeby była jeszcze chrupka. Piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na patelni grillowej lub na grillu. Po przestudzeniu pokroić

Pysznie & Pięknie
Fasolkowa sałatka 137

Bardzo lekka, bardzo prosta i idealna na lato sałatka z fasolki szparagowej i papryki wręcz prosi się żeby podać ją do grillowanych mięs. Składniki: fasolka szparagowa - dowolna ilość 1 czerwona papryka 1 mała cebula dwie garście drobnego drobno pokrojonego szczypiorku łyżka posiekanej natki pietruszki olej pieprz sól sok z połowy cytryny duży ząbek czosnku  Wykonanie: Fasolkę ugotować tak żeby(...)jędrna w osolonej wodzie. Odcedzić. Paprykę pokroić na małe paseczki, skropić oliwą, wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 5-7 minut. Do fasolki dodać paprykę, szczypiorek oraz pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę. W osobnej miseczce wymieszać sok z cytryny, 2-3 łyżki oliwy, pieprz, sól oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać natkę pietruszki

Pysznie & Pięknie
Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami 146

dziś dla Was przepis na zapiekankę, trochę posprzątałam lodówkę :-) W zapiekance znajdziecie gnocchi z suszonymi pomidorami (kupiłam takie w Biedronce, pyszne polecam), nie chciało mi się robić, miałam troszkę fasolki szparagowej, trochę mielonego mięsa, cukinię i czerwoną paprykę. W lodówce zawsze mam startą mozzarellę, w szafce znalazłam kukurydzę z chili i miałam jeszcze pomidorki. Tak też wyszła pyszna zapiekanka :-) Polecam(...)miłego piątku życzę :-) Składniki: 1 opakowanie gnocchi (u mnie z suszonymi pomidorami) 1/2 cukinii 1 czerwona papryka 300-400 g mięsa mielonego z indyka fasolka szparagowa 1 mała puszka kukurydzy z chili pomidorki koktajlowe sól pieprz suszone pomidorowy z bazylią i chili oliwa  1. Gnocchi ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Fasolkę umyłam, obcięłam końcówki również ugotowałam. Cukinię i paprykę

kruche babeczki
FASOLKA SZPARAGOWA MARYNOWANA DO SŁOIKÓW 367

nacieszyć się do woli wszystkimi darami jakie Nam dostarcza. Dobrze , że znamy sposoby, aby to co się da, to co lubimy przechować przez zimę. Mrożenie, suszenie, a także przetwory. Fasolka szparagowa ze słoika, będzie zimą idealnym dodatkiem do obiadu, może być tez dodatkiem do ulubionej sałatki.. Robicie taką fasolkę? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej(...)czasie odcedzamy, układamy w słoikach( ja kroję ja mniejsze kawałki, ale można wkładać całe strąki). Do każdego słoika wkładamy też koper, marchew, czosnek oraz przyprawy. Składniki zalewy zagotowujemy, zalewamy fasolkę. Pasteryzujemy 10 minut

Z Majeczką w kuchni