fasolka - 6917 przepisów (strona:93/462)

Rolada z indyka z kaszą owsianą i sosem słodko ostrym 119

która naszemu organizmowi dużo białka dodaje.  Można ją na słodko z mlekiem podawać lub do sosów i mięs dodawać. Ja do niej roladę z indyka nadzianą serem i fasolką przygotowałam i na bazie śmietanki z pieprzem i kaparami sos ugotowałam.  Danie to wyszło smaczne i zdrowe, na codzienny obiad jak i na okazje wyjątkowe.  Składniki: 5 sznycli(...)fileta z piersi z indyka ok. 400 g, 5 łyżek konserwowej fasolki szparagowej (z puszki), 5 plastrów sera żółtego, pieprz czarny świeżo mielony do smak, sól do smaku, 200 g kaszy owsianej, 6 ząbków czosnku, 1 średnia czerwona cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 300 ml słodkiej śmietanki, 2 łyżeczki kapary

Moniki Smakołyki
Fasolka po bretońsku 131

Fasolka po bretońsku to znana potrawa jednogarnkowa, która jest sycąca i smaczna.  Można ją robić z boczkiem, kiełbasą lub mieszać kiełbasę z boczkiem. Dodawać czosnek, kolendrę, tymianek kto jak lubi. Ja teraz robiłam taką podstawową wersje tylko z kiełbasą , ale smaczną i delikatnie pikantną bo taką właśnie lubię. Fasolkę można porcjować i zamrozić, a potem wykorzystać na szybką kolację(...)Fasolę razem z wodą przelać do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości około 2-3 godzin, w razie potrzeby dolać wodę. Gdy fasolka będzie miękka posolić i dodać pieprz, paprykę i majeranek. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki. Na rozgrzany olej wrzucić kiełbasę i podsmażyć, dodać

talerz przyjemności
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 277

suszymy na ścierce. Jeśli używacie szpinaku, porwijcie listki na mniejsze kawałki. Jeśli używacie jarmużu, wytnijcie z niego nożyczkami wszystkie grube łodyżki i jego też porwijcie na drobne kawałki. Fasolkę z puszki odcedzamy na sicie. Do garnka wlewamy 3-4 łyżki oleju, podsmażamy pokrojony drobno boczek lub pancettę. Gdy lekko się przyrumieni, wrzucamy cebulę, marchewkę, seler, posiekany czosnek, ziemniaki i liście(...)Dodajemy szpinak lub jarmuż, zioła, wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem –zupa ma tylko mrugać, przez około 20-25 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy odcedzoną fasolkę i 3 łyżki startego parmezanu. Gotujemy razem jeszcze 15 minut, próbujemy. Solimy i pieprzymy do smaku.   W czasie gdy zupa razem z dodaną fasolką dochodzi, w zgrabne centymetrowe kromki

Karo in the Kitchen
Kasza kuskus z kurczakiem i warzywami 238

sięgam zazwyczaj wtedy kiedy brak mi czasu, chęci lub cierpliwości do gotowania zwykłej kaszy. Wystarczy zalać ją wrzątkiem, połączyć z dodatkami i gotowe. Tym razem jesiennie, bo z cukinią, fasolką szparagową, pomidorami i marchewką. Bez zbędnego cudowania i ulepszania, bo te warzywa to smak sam w sobie. :-) 200g kaszy kuskus 2 filety z kurczaka 300g fasolki szparagowej żółtej 2 cukinie(...)rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojonego i przyprawionego solą, pieprzem i papryką kurczaka. Smażymy do zarumienienia.  2. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy do napęcznienia. 3. Fasolkę obieramy, kroimy na części, gotujemy do miękkości.  4. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory, startą marchewkę. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagową, kuskus. Całość

Szefowa kuchni
Botwinka z mleczkiem kokosowym 76

Potrzebne składniki:   pęczek botwinki 1 l wywaru warzywnego puszka mleczka kokosowego szczypiorek do udekorowania sól, pieprz 1 łyżeczka ostrej papryki garść żółtej fasolki puszka fasolki czerwonej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. W osobnym garnku gotujemy fasolkę, którą dodajemy po ugotowani do zupy wraz z czerwoną fasolką

Łycha smaków
łosoś z makaronem i fasolką zapiekany w sosie śmietanowym z mozzarellą 178

łosoś zapiekany z makaronem i fasolką Aromatyczny łosoś zapieczony w aksamitnym śmietanowo serowym sosie, to danie wprost idealne, na pierwsze mroźne dni nowego roku. składniki  dla czterech osób 400 g fasolki szparagowej ( może być mrożona) 350 g filetów z łososia 300 g dowolnego makaronu 100 g  sera mozzarella 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka 2 jajka(...)przygotowania Filety z łososia kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. W garnku gotujemy makaron, tak aby był al dente.  Fasolkę szparagową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i krótko gotujemy (na pół twardo). Na rozgrzaną  dużą patelnię dodajemy dwie łyżki masła, oraz wlewamy oliwę i lekko przesmażamy cebulę pokrojoną

Miód i pieprz
Curry z kurczaka z fasolką szparagową 156

Danie kuchni azjatyckiej. Połączenie piersi kurczaka z fasolką szparagową i mleczka kokosowego a charakteru nadaje mu pasta curry. Składniki: 400 g piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 400 ml mleczka kokosowego olej do smażenia ziarna sezamu Sposób przygotowania: 1. Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie i odcedzamy(...)pastą curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z posiekaną drobno cebulą. Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy do odparowania sosu. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagowa i jeszcze chwilę dusimy. Danie podajemy z ryżem i posypujemy ziarnami sezamu. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Fasolka po bretońsku 111

dostępnych i tanich składników można przygotować sycący i pyszny obiad, który jeszcze lepiej smakował będzie po podgrzaniu, a szczególnie sprawdzi się w tak chłodne dni, jak dzisiaj. Zapraszam na fasolkę po bretońsku. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram fasoli jaś, 300 gram kiełbasy śląskiej, 150 gram wędzonego surowego boczku, 1 puszki pomidorów, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 średnich cebul(...)ząbków czosnku, 3 liści laurowych, 2 łyżeczek suszonego majeranku, łyżeczki suszonego cząbru, 2 łyżeczek mielonej papryki słodkiej, pęczka natki pietruszki, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Fasolka po bretońsku jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej i doskonale sprawdzi się, jak już wspomniałem, w zimne dni, kiedy mamy ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Jej przygotowanie należy dzień wcześniej zaplanować z prostej przyczyny

Wyprawy kulinarne
Warzywna zupa makrobiotyczna z kaszą jaglaną i fasolką Adzuki (Jaglany Detoks) 121

właśnie dla Was. Szczególnie dla mnie! Składniki 2 duże marchewki kawałek selera pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 mała czerwona cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki pół szklanki ekologicznej fasolki adzuki  SYMBIO pół łyżeczki nasion kopru włoskiego szczypta curry szczypta kurkumy 2 daktyle 100 % organic  SYMBIO siemię lniane sól himalajska lub morska 1 łyżka oliwy lub oleju(...)ostropestu Fasolkę musisz namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień wylać wodę, wypłukać i zalać zimną, świeżą. Ugotować do miękkości, odstawić. Ugotować kaszę jaglaną, odstawić. Można ugotować więcej. Fasolka może leżeć w lodówce. Warzywa pokrój w kosteczkę, cebulę w piórka a czosnek w cienkie plasterki. Wlej do garnka niecały litr wody. Zagotuj i dodawaj kolejno, marchewkę,selera pokrojonego drobno lub startego

Z Kuchni Do Kuchni
Barszcz czerwony z fasolką 96

Dzisiaj zapraszam na zupę, o której można powiedzieć, że jest pyszna. Barszcz czerwony z fasolką jest zupą smaczną, rozgrzewającą i kolorystycznie piękną. Aby uzyskać głęboką czerwień, która nie będzie się zmieniała z upływem czasu, do zupy nie dodajemy pieprzu mielonego, a jedynie w ziarnach. Składniki: 150 g fasoli 1 kg buraczków porcja rosołowa 3 skrzydełka 20 ziaren pieprzu 10 ziaren(...)Vegety domowej roboty (suszone warzywa i przyprawy) sól do smaku 1 marchewka 1 pietruszka pół selera pół pora pół kilo ziemniaków 3 czubate łyżki majeranku 3 ząbki czosnku Wykonanie: Fasolkę namaczamy w wodzie dzień wcześniej i odstawiamy na całą noc. Buraczki, bez obierania, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości (około godziny), odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia

Smak mojego domu
DŁUGA ZIELONA FASOLKA Z DIPEM CZOSNKOWYM 107

Znakomita, Długa Zielona Fasolka, to Hit w Angli. Gotuje się ją dłużej niż zwykła fasolkę, natomiast smakuje równie dobrze.  Z dodatkiem sosu czosnkowego--Rewelacyjnie.  Fasolkę myję, obcinam końcówki. W osolonej wodzie gotuję ok 20 minut. Sos robię z 2 łyżek jogurtu naturalnego, 1 Łyżeczki Majonezu,2 ząbków czosnku, 1 łyżeczki kopru. A TAK FASOLKA WYGLĄDA W ŚRODKU

Gotowanie Patki
SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ 359

końcu nadszedł czas na moją kochaną fasolkę ;-) Istnieje wiele odmian fasolki szparagowej. Najbardziej popularna jest zielona i żółta. Fasolka jest uboga w kalorie (ok. 30 kcal na 100g)  i bogata w witaminy (C, A, K i B) i minerały (magnez, potas) stała się przebojem, zwłaszcza wśród osób,  które dbają o swoją figurę. Fasolkę najczęściej gotuje się na parze

potrawyregionalne
KURCZAK W CURRY Z FASOLKĄ W MLECZKU KOKOSOWYM 175

Dziś danie lekkie z  piersią z kurczaka, żółtą ostrą pastą curry,  mleczkiem kokosowym i zieloną fasolką. Ostra pasta curry jest bardzo aromatyczna, nadaje się idealnie do drobiu. W jej skład wchodzą min: trawa cytrynowa,szalotka,suszone papryczki chilli,proszek curry,kolendra, kurkuma, kmin rzymski,goździki,anyż,imbir,cynamon,kardamon. Danie naprawdę proste w wykonaniu. Z paru(...)składników można wyczarować naprawdę pyszny i szybki obiad. Składniki: pierś z kurczaka 2-3 garście zielonej fasolki 1 sztuka cebuli 3-4 ząbki czosnku 2-3  łyżki żółtej ostrej pasty curry puszka mleczka kokosowego łyżka koncentratu pomidorowego szklanka bulionu sól pierz   opakowanie śmietany 12% (opcjonalnie) czerwona ostra papryka kawałek świeżego korzenia imbiru   olej do smażenia ryż

potrawyregionalne
FASOLKA PO BRETOŃSKU 159

Fasolka po bretońsku   to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Fasola, pomidory, kiełbasa albo wędzony boczek i danie gotowe. Temu nieskomplikowanemu i jednogarnkowemu daniu smak nadają przyprawy. Każda z Was doprawia ją zapewne po swojemu. Podstawą jest czosnek, majeranek, tymianek i kminek. Taką dopieszczoną i domową fasolkę można przygotować  od razu w większej ilości i zamrozić(...)Składniki: 500g białej fasolki typu Piękny Jaś firmy KUPIEC 6 szt.świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 laska kiełbasy ( wybór rodzaju zostawiam każdemu wedle uznania) 6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej) 1 szt.większej cebuli 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 8-10 ziarenek ziela angielskiego świeże gałązki tymianku łyżeczka mielonego kminku

potrawyregionalne
zupa z fasolką szparagową 139

zupa z fasolką szparagową Każda pora jest dobra, na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. składniki na cztery, sześć osób 2 l drobiowego bulionu,  3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz  koperek sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi selera, krojąc(...)cebuli dodajemy selera wraz z obraną i pokrojoną w plasterki marchwią, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Po zagotowaniu bulionu do garnka dodajemy  oczyszczoną fasolkę szparagową oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy zupę kilkanaście minut póki fasolka nie zmięknie, wtedy doprawiamy do smaku solą i pieprzem  oraz  posypujemy posiekanym koperkiem

Miód i pieprz