fasolka - 6917 przepisów (strona:102/462)

Schab w sosie orzechowym 72

odpowiednie zamarynowanie mięsa. Najlepiej jest to zrobić na noc, aby mięso stało w marynacie przynajmniej 10 godzin. Pieczony schab w sosie podaję wraz z kaszą pęczak z dodatkiem zielonej fasolki. Muszę Wam powiedzieć, że takie połączenie dodatków są bardzo, bardzo smaczne. Spróbujcie koniecznie. Składniki ok. 1,2 kg schabu 7 łyżek masła orzechowego szczypta słodkiej papryki odrobina ostrej papryki(...)przykrywamy folią i odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według zalecań producenta. Czas gotowania kaszy jest różny w zależności od jej gramatury. Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy do miękkości. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i mieszamy wraz z kaszą pęczak. Do rondelka przelewamy sos, który pozostał z pieczenia mięsa, dodajemy masło orzechowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Stek wołowy z sosem béarnaise 53

smakować jak podeszwa. Stek wołowy najbardziej lubię mocno różowy, czyli tak zwany medium rare. To prawdziwy raj dla podniebienia. Oczywiście do tak luksusowego mięsa potrzebne są dodatki. Pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa i sos to podstawowe dodatki w tym daniu. Dzisiaj proponuję Wam przepis na béarnaise. Jest to sos podobny do holenderskiego, ale z dodatkiem estragonu. Jakoś za estragonem nie przepadam(...)oraz solą czosnkową. Rozpuść masło, dodaj gałązki świeżego rozmarynu i smaż stek około 3 minut po każdej stronie. Zawiń stek w folię i odstaw na 5 minut. Ziemniaki i fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Podaj stek z fasolką, ziemniakami i sosem. Smacznego! The post Stek wołowy z sosem béarnaise appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Kurczak z suszonymi pomidorami w mleku kokosowym / Sun-dried tomato coconut chicken 83

Dzisiaj proponuję pomysł na smaczny i łatwy obiad dla całej rodziny. Kurczak duszony w mleku kokoswym, suszonymi pomidorami i fasolką szparagową z pewnością posmakuje nawet najwybredniejszym domownikom. Jest też łatwe w przygotowaniu, bo większość pracy wykona za Was piekarnik;) Zapraszam! Scroll down for English Kurczak z suszonymi pomidorami w mleku kokosowym (4 porcje) Składniki: 2 spore łyżki mąki kukurydzianej(...)łyżeczka mielonego pieprzu 4 udka z kurczaka 3 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki suszonych pomidorów z oleju 150 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcówkami 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 duża mielona papryczka chili 1×400 ml puszka mleka kokosowego 1/2 szklanki bulionu drobiowego Przygotowanie: Wymieszaj mąkę

karmelowy
Sałatka z dorszem 82

gorąco" wcale nie zajmuje dużo czasu, a cieszy pysznym smakiem i świetnie rozgrzewa w chłodny wieczór 😋 Sałatka z dorszem - przepis na 2 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 250g fasolki szparagowej, 300g pieczarek, 50g liści szpinaku, filet z dorsza, łyżkę czarnego sezamu, łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżeczki czerwonej czubrycy, sól i pieprz do smaku. 1. Filet z dorsza dopraw solą(...)pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut. 2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone w cząstki pieczarki i dopraw solą i pieprzem. 3. Fasolkę szparagową ugotuj i odcedź. 4. Do miseczki przełóż fasolkę, pieczarki i wymieszaj, a następnie dodaj liście szpinaku i upieczoną dorsza podzielonego na cząstki - wszystko wymieszaj

Z notatnika dietetyka
Owsianka wytrawna 115

płatków owsianych pełnoziarnistych 2)       2 jajka 3)       2 małe marchewki 4)       100 g fasolki szparagowej 5)       garść rukoli 6)       10 pomidorków koktajlowych 7)       350 ml bulionu warzywnego(...)sól, pieprz czarny świeżo mielony 10)    oliwa 11)    suszone bazylia 12)    suszone oregano   Sposób przygotowania: 1.   Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka. 2.   Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy sól i pieprz i   gotujemy około 8 minut

Na kulinarnym poligonie
Makaron ryżowy z warzywami 50

przepisie miała być głównie fasolka. Znalazłam jednak w lodówce dogorywającą paprykę i marchewkę, więc wylądowały w woku. Wyszło to jednak na tyle dobre, że My zjadł dwie dokładki. Bez mięsa! Sialalaaa. Tłumaczy się oczywiście tym, że był bardzo głodny, że to nie tak, że było smaczne. Bełkot i tyle. Składniki: 100 g makaronu ryżowego pół czerwonej papryki pół marchewki(...)żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 chili pół łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka czarnego sezamu olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Fasolkę myjemy, odcinamy z niej zdrewniałe końcówki. Kroimy ją w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty, odcedzamy. Marchewkę ścieramy na tarce

Kardamonovy
Zupa ziemniaczano - jarzynowa / Potato Vegetable Soup 73

Taka trochę inna kartoflanka przyjmie wszystkie Wasze ulubione jarzyny - ja zawsze korzystam z tego, co mam akurat w lodówce. Tym razem zwykłe ziemniaki wymieszałam ze słodkim ziemniakiem, dodałam fasolkę szparagową i włoszczyznę. Wypróbujcie też wersji z fasolą, papryką, brokułami lub kalafiorem.  Jeśli nie spożywacie krowiego mleka, w zupie sprawdzi się również mleko kokosowe, które nada całości egzotycznego charakteru. Zupa(...)masło, dodajcie do niego trochę oleju), 2 łyżki mąki, 3 małe ziemniaki, kawałek słodkiego ziemniaka, opcjonalnie, marchewka, korzeń pietruszki, 2 gałązki selera naciowego (może być zwykły seler korzeniowy), garść fasolki szparagowej (poza sezonem może być mrożona) cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie szczypta ostrej lub wędzonej papryki, gałka muszkatołowa (do smaku), posiekana natka pietruszki, koperek lub szczypiorek

Lekcje w kuchni
Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową 119

Rolada z filetów kurczaka nadziana mięsem mielonym i fasolką szparagową. Pyszna propozycja na rodzinny obiad ale smakuje też na zimno. Taką roladę można podać jako przystawkę na imprezę  pod galaretą. Wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania.  Przepis krok po kroku. 1 rolada około 8 -10 porcji ( plastrów) 500-600 gramów filetów z kurczaka 2 duże(...)gramów mięsa mielonego 3 garście fasolki szparagowej użyłam mrożonej 4 duże plastry boczku wędzonego lub szynki konserwowej sól pieprz jarzynka(opcjonalnie) duży ząbek czosnku majeranek 1 łyżka bułki tartej około 100 ml. zimnej wody Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, jarzynką czosnkiem i majerankiem. Następnie wlać wodę i dodać bulkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok. Filety z kurczaka

Andzia Pichci
Roladki schabowe w sosie keczupowo musztardowym 100

Soczyste roladki schabowe nadziane boczkiem wędzonym fasolką szparagową i papryką. Podane w bardzo prostym aromatycznym sosie. Pyszna i nie banalna propozycja na rodzinny obiad. 4 porcje 600-700 gramów schabu 4 duże plastry boczku wędzonego Fasolka szparagowa 20 strąków pół papryki czerwonej lub innej sól pieprz Sos 4-5 kopiaste łyżeczki ketchupu 2-3 kopiaste łyżeczki musztardy Mięso pokroić(...)plastry, rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułożyć plastry boczku wędzonego, kilka fasolek szparagowych i paprykę pokrojoną w paski. Mięso zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Na patelni lub w brytfance rozgrzać około 4 łyżki oleju włożyć roladki i obsmażyć z każdej strony na zloty kolor. Następnie wlać dowolny bulion lub wodę tyle

Andzia Pichci
Zupa jarzynowa letnia 80

Zupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)mielony pieprz Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut . W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka. Gotuj

Moja Delicja
Ryż z zielonymi warzywami 92

mój ulubiony kolor, więc kolacja była także ucztą dla moich oczu 😄 Ryż z zielonymi warzywami - przepis na 4 porcje Do przygotowania ryżu będziesz potrzebować: 200g ryżu jaśminowego, 150g fasolki szparagowej, 100g kapusty pekińskiej, łyżkę oleju rzepakowego, cebulę, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, łyżkę sosu sriracha, 2 łyżki sosu sojowego, szczypior, sól i pieprz do smaku, ulubione kiełki(...)osolonej wodzie ugotuj ryż. 2. W drugim garnku ugotuj fasolkę na pół twardo. 3. Posiekaj cebulę i czosnek. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 4. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane warzywa. 5. W miseczce roztrzep jajka z sosem sriracha oraz sosem sojowym. 6. Posiekaj kapustę pekińską, dodaj na patelnię, zalej roztrzepanymi jajkami

Z notatnika dietetyka
Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit) 72

chili (domowej roboty, lub do kupienia w marketach na dziale z żywnością orientalną) łyżka oleju rzepakowego około 80 g orzechów nerkowca pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, sól Przygotowanie Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 4-5 cm kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy na durszlaku. Pora kroimy(...)przez kilka minut. Następnie dorzucamy paprykę i cukinię. Warzywa smażymy do miękkości. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Makaron przygotowujemy według instrukcji z opakowania. Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową, sos sojowy, słodki sos chili i przyprawy. Całość mieszamy i smażymy jeszcze jakieś dwie minuty. Następnie dodajemy odcedzony makaron i mieszamy go z warzywami. Potrawę posypujemy orzechami nerkowca. [caption

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 106

mnie nic się nie marnuje. Z resztek z jednego obiadu postał pyszny dodatek na drugi obiad. Ziemniaki i fasolka szaragowa połączone pysznym sosem czosnkowym z koperkiem. Może nie wygląda ale świetnie smakuje, solo lub jako dodatek do mięsa. składniki: 6 ugotowanych średnich ziemniaków ok 400 g ugotowanej fasolki szparagowej, u mnie żółta garść posiekanego koperku 4 łyżki majonezu 4 kopiaste(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Ziemniaki pokroić w kostkę. Fasolkę szaragowa pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone składniki przełożyć do miski. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszać i połączyć z pokrojonymi warzywami. Dodać posiekany koperek i wymieszać. Odstawić do schłodzenia do lodówki aby smaki się przegryzły

Monia miesza i gotuje
Sałatka warstwowa z makaronem – pyszna i prosta 89

pewnością cię zainteresuje! Składniki na sałatkę warstwową z makaronem: 150 g drobnego makaronu np. muszelki lub koraliki 500 g bobu 5 jajek 2 pomidory 400 g żółtej fasolki szparagowej 100 g sera żółtego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Fasolkę myjemy(...)kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Majonez mieszamy z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. W dużej przezroczystej misce układamy kolejno: makaron, bób, jajka, pomidory, fasolkę, sos czosnkowy i ser żółty. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu. [caption id="attachment_9288" align="aligncenter" width="1200"] Sałatka warstwowa z makaronem – pyszna i prosta[/caption] Zobacz inne

e-PrzepisyKulinarne