Soczyste roladki schabowe nadziane boczkiem wędzonym fasolką szparagową i papryką. Podane w bardzo prostym aromatycznym sosie. Pyszna i nie banalna propozycja na rodzinny obiad. 4 porcje 600-700 gramów schabu 4 duże plastry boczku wędzonego Fasolka szparagowa 20 strąków pół papryki czerwonej lub innej sól pieprz Sos 4-5 kopiaste łyżeczki ketchupu 2-3 kopiaste łyżeczki musztardy Mięso pokroić(...)plastry, rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułożyć plastry boczku wędzonego, kilka fasolek szparagowych i paprykę pokrojoną w paski. Mięso zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Na patelni lub w brytfance rozgrzać około 4 łyżki oleju włożyć roladki i obsmażyć z każdej strony na zloty kolor. Następnie wlać dowolny bulion lub wodę tyle
Andzia PichciZupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)mielony pieprz Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut . W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka. Gotuj
Moja Delicjamój ulubiony kolor, więc kolacja była także ucztą dla moich oczu 😄 Ryż z zielonymi warzywami - przepis na 4 porcje Do przygotowania ryżu będziesz potrzebować: 200g ryżu jaśminowego, 150g fasolki szparagowej, 100g kapusty pekińskiej, łyżkę oleju rzepakowego, cebulę, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, łyżkę sosu sriracha, 2 łyżki sosu sojowego, szczypior, sól i pieprz do smaku, ulubione kiełki(...)osolonej wodzie ugotuj ryż. 2. W drugim garnku ugotuj fasolkę na pół twardo. 3. Posiekaj cebulę i czosnek. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 4. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane warzywa. 5. W miseczce roztrzep jajka z sosem sriracha oraz sosem sojowym. 6. Posiekaj kapustę pekińską, dodaj na patelnię, zalej roztrzepanymi jajkami
Z notatnika dietetykachili (domowej roboty, lub do kupienia w marketach na dziale z żywnością orientalną) łyżka oleju rzepakowego około 80 g orzechów nerkowca pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, sól Przygotowanie Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 4-5 cm kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy na durszlaku. Pora kroimy(...)przez kilka minut. Następnie dorzucamy paprykę i cukinię. Warzywa smażymy do miękkości. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Makaron przygotowujemy według instrukcji z opakowania. Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową, sos sojowy, słodki sos chili i przyprawy. Całość mieszamy i smażymy jeszcze jakieś dwie minuty. Następnie dodajemy odcedzony makaron i mieszamy go z warzywami. Potrawę posypujemy orzechami nerkowca. [caption
e-PrzepisyKulinarnemnie nic się nie marnuje. Z resztek z jednego obiadu postał pyszny dodatek na drugi obiad. Ziemniaki i fasolka szaragowa połączone pysznym sosem czosnkowym z koperkiem. Może nie wygląda ale świetnie smakuje, solo lub jako dodatek do mięsa. składniki: 6 ugotowanych średnich ziemniaków ok 400 g ugotowanej fasolki szparagowej, u mnie żółta garść posiekanego koperku 4 łyżki majonezu 4 kopiaste(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Ziemniaki pokroić w kostkę. Fasolkę szaragowa pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone składniki przełożyć do miski. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszać i połączyć z pokrojonymi warzywami. Dodać posiekany koperek i wymieszać. Odstawić do schłodzenia do lodówki aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujepewnością cię zainteresuje! Składniki na sałatkę warstwową z makaronem: 150 g drobnego makaronu np. muszelki lub koraliki 500 g bobu 5 jajek 2 pomidory 400 g żółtej fasolki szparagowej 100 g sera żółtego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Fasolkę myjemy(...)kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Majonez mieszamy z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. W dużej przezroczystej misce układamy kolejno: makaron, bób, jajka, pomidory, fasolkę, sos czosnkowy i ser żółty. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu. [caption id="attachment_9288" align="aligncenter" width="1200"] Sałatka warstwowa z makaronem – pyszna i prosta[/caption] Zobacz inne
e-PrzepisyKulinarneUwielbiam fasolkę szparagową i kurki, nic zatem dziwnego, że wylądowały razem w prostej sałatce. Latem fasolkę szparagową gotuję w ilościach hurtowych, dlatego zawsze mam w lodówce mały jej zapasik. Dzięki temu szybko wyczarowałam dzisiejsze jedzonko. Polecam, połączenie jest pyszne! Będziesz na targu nie zapomnij o fasolce szparagowe, bo to pełne błonnika bardzo zdrowe i sycące warzywko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Ostatnio stała się moim hitem imprezowym, polecam serdecznie! Składniki na szybką sałatkę warstwową z jajkiem i pomidorem: 400 g żółtej fasolki szparagowej (sałatka również jest bardzo smaczna w wersji z brokułem lub kalafiorem) 2 pomidory malinowe 5 jajek około 30 g płatków migdałów (garść) 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu(...)ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 3-4 cm kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości (można również ugotować ją na parze). Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Pomidory również kroimy
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: skrzydło z indyka 1 pęczek młodej włoszczyzny 500 g żółtej fasolki szparagowej 6 ziemniaków 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 pęczek koperku 200 g śmietany 18% sól, pieprz Do dużego garnka wkładamy mięso, wlewamy wodę (około 2 litry) i gotujemy. Gdy na powierzchni wywaru pojawi się szara piana odławiamy ją. Do gotującego się mięsa wrzucamy umytą i oskrobaną włoszczyznę(...)razem z ich zieloną częścią). Dodajemy ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Z zupy odławiamy włoszczyznę oraz mięso a wrzucamy przygotowaną fasolkę. Gotujemy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się zupy. Gdy warzywa
Qchnia po prostujako, pyszny obiad albo drugie śniadanie do pracy. Tu zapraszam na kuskus z cukinią Składniki: 300 g kaszy kuskus 1 marchewka kilka pomidorków koktajlowych szklanka zielonej fasolki szparagowej 1/2 brokułu 1/2 puszki kukurydzy natka pietruszki masło/oliwa sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cebulę w półksiężyce, a pomidorki na pół. Brokuł podzielić na różyczki(...)fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać marchewkę i fasolkę. Zalać wodą, lekko posolić. Gdy warzywa będą al-dente dodać brokuł, gotujemy do miękkości brokułu. Warzywa odcedzić, dodać pomidorki i kukurydzę. Kaszę k uskus przygotować według przepisy na opakowaniu. Gotową kaszę wymieszać widelcem, dodać ugotowane warzywa oraz natkę pietruszki. Doprać
magiczna kuchnia KasiCzas czytania: 2 min Kotleciki rybne przygotowane z łososia z dodatkiem świeżej kolendry, fasolki szparagowej, cebulki i czerwonej pasty curry. Wyjątkowo dobre dane obiadowe, jest lekkie, świeże i błyskawiczne do przygotowania! Kotleciki można wykorzystać do burgerów rybnych z dodatkami typowymi dla tego dania. Bułka, sałata, ogórek… i różnego rodzaju sosy. Mieszanka smaków użyta do przyprawienia kotlecików jest inspirowana tajską(...)ości i skóry 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 małe cebulki grubo posiekane 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka soki limonki 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 100 g fasolki szparagowej drobno pokrojonej papryczka chilli do smaku 2 łyżki sosu sojowego Składniki na sos 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki 4 porcje : 320 g makaronu / casarece / 100 g boczku 1/2 małej cebuli 200 g fasolki szparagowej 50 g startego parmezanu 1 łyżka oliwy z oliwek 3 jajka 100 ml słodkiej śmietanki sól świeżo zmielony pieprz parmezan do posypania zielona cebulka do dekoracji Wykonanie: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie / " na ząb'/ Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać(...)podsmażyć na oliwie wraz z boczkiem. Dodać pokrojoną fasolkę ,smażyć 2 -3 minuty. Śmietanę, jajka ser zmiksować. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Gorący makaron przełożyć na patelnię, wymieszać, kontynuować smażenie. Dodać masę jajeczną ,wymieszać składniki ,doprawić do smaku pieprzem/ewentualnie solą/. Zdjąć z ognia. Masa jajeczna powinna być półpłynna. Makaron wyłożyć na talerze-. Posypać-serem
Zakamarki mojej kuchniGulasz ukraiński z kurczaka Gulasz ukraiński z kurczaka z warzywami fit to prosty przepis na obiad jednogarnkowy. Taki gulasz drobiowy z fasolką szparagową w sosie pomidorowym to ciekawa propozycja na zdrowy, pożywny posiłek. Zobacz, jak przygotować to danie na moim filmie: Kliknij tu, by subskrybować i dostawać powiadomienia, kiedy pojawi się nowy film Click here to subscribe(...)kurczaka, 2 marchewki, 2 małe cebule, 1-2 ząbki czosnku, ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego, łyżeczka musztardy, opcjonalnie, 1-2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 1/2 - 3/4 szklanki fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej w sezonie), ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, kminek majeranek, posiekany koperek Przepis na gulasz
Lekcje w kuchnipopełnialiśmy różnego rodzaju plowy, pilafy itp. Dla przypomnienia: 1) Azerski "Szaski plow" 2) Afgański "Kabulski pilaw" Tym razem dodajemy przepyszne sezonowe składniki jak: cukinia, dynia, groszek cukrowy i fasolka szparagowa! Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby ten zestaw zmienić... Składniki (3 porcje): 1) Do garnka: - 120-130g przeróznych bobowatych, czyli np. soczewica, ciecierzyca, fasola My użyliśmy(...)Należy jednak pamiętać, że w przypadku używania suszonych, trzeba je noc wcześniej namoczyć (wszystkie soczewice, fasole itp. mogą być moczone w jednej miseczce) - 75g ryżu (my użyliśmy brązowego) - 150g fasolki szparagowej - garść groszku cukrowego - 15-20 rodzynek - 1.5 szklanki wody lub bulionu - sól, pieprz, łyżka cynamonu, łyżeczka kurkumy, szczypta kardamonu, łyżeczka kuminu 2) Na patelnię: - olej - 1 cebula - 200g dyni
Roślinożerni urlopowiczeryżu brązowego cebula papryka pepperoni zielona (czerwona też może być) papryka zielona puszka kukurydzy 500 ml passaty pomidorowej szklanka wody pół szklanki fasoli czerwonej z puszki szklanka fasolki szparagowej (dałam mrożoną) kolendra, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypujemy ryż. Całość zalewamy passatą pomidorową i wodą. Patelnię nakrywamy(...)pokrywką i całość dusimy jakieś 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolkę szparagową i papryki pokrojone w paseczki. Jeśli ryż zdążył wchłonąć cały płyn, podlewamy go jeszcze wodą. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż ryż i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Doprawiamy do smaku. [caption id="attachment_8574" align="aligncenter" width
e-PrzepisyKulinarne