fasolka - 6917 przepisów (strona:103/462)

Fasolka szparagowa z kurkami 86

Uwielbiam fasolkę szparagową i kurki, nic zatem dziwnego, że wylądowały razem w prostej sałatce. Latem fasolkę szparagową gotuję w ilościach hurtowych, dlatego zawsze mam w lodówce mały jej zapasik. Dzięki temu szybko wyczarowałam dzisiejsze jedzonko. Polecam, połączenie jest pyszne! Będziesz na targu nie zapomnij o fasolce szparagowe, bo to pełne błonnika bardzo zdrowe i sycące warzywko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem – niezawodny przepis 98

prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Ostatnio stała się moim hitem imprezowym, polecam serdecznie!   Składniki na szybką sałatkę warstwową z jajkiem i pomidorem: 400 g żółtej fasolki szparagowej (sałatka również jest bardzo smaczna w wersji z brokułem lub kalafiorem) 2 pomidory malinowe 5 jajek około 30 g płatków migdałów (garść) 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu(...)ząbek czosnku sól, pieprz   Przygotowanie Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 3-4 cm kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości (można również ugotować ją na parze). Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Pomidory również kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Zupa z fasolką szparagową 96

Składniki: skrzydło z indyka 1 pęczek młodej włoszczyzny 500 g żółtej fasolki szparagowej 6 ziemniaków 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 pęczek koperku 200 g śmietany 18% sól, pieprz Do dużego garnka wkładamy mięso, wlewamy wodę (około 2 litry) i gotujemy. Gdy na powierzchni wywaru pojawi się szara piana odławiamy ją. Do gotującego się mięsa wrzucamy umytą i oskrobaną włoszczyznę(...)razem z ich zieloną częścią). Dodajemy ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Z zupy odławiamy włoszczyznę oraz mięso a wrzucamy przygotowaną fasolkę. Gotujemy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się zupy. Gdy warzywa

Qchnia po prostu
Kuskus z warzywami 108

jako,   pyszny obiad albo drugie śniadanie do pracy. Tu zapraszam na  kuskus z cukinią Składniki: 300 g kaszy kuskus 1 marchewka kilka pomidorków koktajlowych szklanka zielonej fasolki szparagowej 1/2 brokułu 1/2 puszki kukurydzy natka pietruszki masło/oliwa sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cebulę w półksiężyce, a pomidorki na pół. Brokuł podzielić na różyczki(...)fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać marchewkę i fasolkę. Zalać wodą, lekko posolić. Gdy warzywa będą al-dente dodać brokuł, gotujemy do miękkości brokułu. Warzywa odcedzić, dodać pomidorki i kukurydzę. Kaszę k uskus przygotować według przepisy na opakowaniu. Gotową kaszę wymieszać widelcem, dodać ugotowane warzywa oraz natkę pietruszki. Doprać

magiczna kuchnia Kasi
Kotleciki rybne 82

Czas czytania: 2 min Kotleciki rybne przygotowane z łososia z dodatkiem świeżej kolendry, fasolki szparagowej, cebulki i czerwonej pasty curry. Wyjątkowo dobre dane obiadowe, jest lekkie, świeże i błyskawiczne do przygotowania! Kotleciki można wykorzystać do burgerów rybnych z dodatkami typowymi dla tego dania. Bułka, sałata, ogórek… i różnego rodzaju sosy. Mieszanka smaków użyta do przyprawienia kotlecików jest inspirowana tajską(...)ości i skóry 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 małe cebulki grubo posiekane 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka soki limonki 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 100 g fasolki szparagowej drobno pokrojonej papryczka chilli do smaku 2 łyżki sosu sojowego Składniki na sos 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki

SprawdzonaKuchnia.pl
Makaron carbonara z fasolką szparagową 137

Składniki 4 porcje : 320 g makaronu / casarece / 100 g boczku  1/2 małej cebuli 200 g fasolki szparagowej 50 g startego parmezanu 1 łyżka oliwy z oliwek 3 jajka 100 ml słodkiej śmietanki sól świeżo zmielony pieprz parmezan do posypania zielona cebulka do dekoracji  Wykonanie: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie / " na ząb'/ Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać(...)podsmażyć na oliwie wraz z boczkiem. Dodać pokrojoną fasolkę ,smażyć 2 -3 minuty. Śmietanę, jajka ser zmiksować. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.  Odcedzić. Gorący makaron przełożyć na patelnię, wymieszać, kontynuować smażenie. Dodać masę jajeczną ,wymieszać składniki ,doprawić do smaku pieprzem/ewentualnie solą/. Zdjąć z ognia. Masa jajeczna powinna być półpłynna. Makaron wyłożyć na talerze-. Posypać-serem

Zakamarki mojej kuchni
Gulasz ukraiński z kurczaka (fit) / Ukrainian Fit Chicken Goulash 115

Gulasz ukraiński z kurczaka Gulasz ukraiński z kurczaka z warzywami fit to prosty przepis na obiad jednogarnkowy. Taki gulasz drobiowy  z fasolką szparagową w sosie pomidorowym to ciekawa propozycja na zdrowy, pożywny posiłek. Zobacz, jak przygotować to danie na moim filmie: Kliknij tu, by subskrybować i dostawać powiadomienia, kiedy pojawi się nowy film Click here to subscribe(...)kurczaka, 2 marchewki, 2 małe cebule, 1-2 ząbki czosnku, ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego, łyżeczka musztardy, opcjonalnie, 1-2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 1/2 - 3/4 szklanki fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej w sezonie), ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, kminek majeranek, posiekany koperek Przepis na gulasz

Lekcje w kuchni
Pilaw sezonowy 65

popełnialiśmy różnego rodzaju plowy, pilafy itp. Dla przypomnienia: 1) Azerski "Szaski plow"  2) Afgański "Kabulski pilaw" Tym razem dodajemy przepyszne sezonowe składniki jak: cukinia, dynia, groszek cukrowy i fasolka szparagowa! Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby ten zestaw zmienić... Składniki (3 porcje): 1) Do garnka: - 120-130g przeróznych bobowatych, czyli np. soczewica, ciecierzyca, fasola My użyliśmy(...)Należy jednak pamiętać, że w przypadku używania suszonych, trzeba je noc wcześniej namoczyć (wszystkie soczewice, fasole itp. mogą być moczone w jednej miseczce) - 75g ryżu (my użyliśmy brązowego) - 150g fasolki szparagowej - garść groszku cukrowego - 15-20 rodzynek - 1.5 szklanki wody lub bulionu - sól, pieprz, łyżka cynamonu, łyżeczka kurkumy, szczypta kardamonu, łyżeczka kuminu 2) Na patelnię: - olej - 1 cebula - 200g dyni

Roślinożerni urlopowicze
Ryż po meksykańsku (wege i fit) 87

ryżu brązowego cebula papryka pepperoni zielona (czerwona też może być) papryka zielona puszka kukurydzy 500 ml passaty pomidorowej szklanka wody pół szklanki fasoli czerwonej z puszki szklanka fasolki szparagowej (dałam mrożoną) kolendra, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka ostra, sól, pieprz   Przygotowanie Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypujemy ryż. Całość zalewamy passatą pomidorową i wodą. Patelnię nakrywamy(...)pokrywką i całość dusimy jakieś 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolkę szparagową i papryki pokrojone w paseczki. Jeśli ryż zdążył wchłonąć cały płyn, podlewamy go jeszcze wodą. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż ryż i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Doprawiamy do smaku. [caption id="attachment_8574" align="aligncenter" width

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z buraczków, fasolki szparagowej i jajek 98

Sałatka z buraczków, fasolki szparagowej i jajek to bardzo prosta propozycja, która idealnie sprawdzi się przy każdej okazji. Kiedyś powstała podczas tzw. "czyszczenia lodówki" i od tamtej pory dość często gości na moim stole. Sałatka jest naprawdę smaczna, więc za każdym razem znika ekspresowo, dlatego polecam jej przygotowanie z podwójnej lub nawet potrójnej ilości składników. A tu macie przepis(...)pysze buraczki pieczone - klik . Polecam! (2-3porcje) 2-3 upieczone/ugotowane buraki (średnie) 2 jajka ugotowane na twardo 100g ugotowanej/konserwowej fasolki szparagowej 1/2 cebuli Dodatkowo: sól, pieprz majonez   Buraczki oraz jajka pokroić w kostkę, cebulę posiekać, a fasolkę, jeśli została ugotowana w całości należy przekroić na 2-3 części. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć z odrobiną soli

Di gotuje
Kurczak słodko-kwaśny z fasolką szparagową, papryką i ananasem 122

Ryż, mięsko kurczaka oraz duża ilość warzyw. około 500 g piersi kurczaka 2 czerwone papryki 1 duża marchewka około 350 g fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona) kawałek ananasa (lub ananas z puszki) 4 ząbki czosnku około 4 cm kawałek imbiru 1/4 szkl. octu ryżowego (ja zastępuję go sokiem z cytryny) 4 łyżki brązowego cukru 1/3 szkl. wody 1 łyżka(...)lodówki na co najmniej 30 minut. W międzyczasie pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki. Marchewkę obieramy, kroimy na cienkie paseczki (jeśli macie maszynkę do julienne, wykorzystajcie ją). Fasolkę szparagową myjemy, odkrawamy końcówki i jeśli jest duża, dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy przez około 4-5 minut w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej, głębokiej

Smaki Na Talerzu
Kaszotto z kurczakiem i fasolką 120

Kaszotto z kurczakiem i mnóstwem świeżych warzyw: fasolki, pomidorków i cukinii to pyszne, zbilansowane danie, dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Idealne na zdrowy, pożywny obiad dla całej rodziny.   Składniki: 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 cebula 500g piersi z kurczaka łyżka sosu sojowego ciemnego 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 cukinia(...)dodać na patelnię. Obsmażać aż mięso zmieni kolor. Następnie wlać gorący bulion i sos sojowy oraz dodać oregano i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Fasolkę pokroić na kawałki, cukinię w kostkę. Warzywa dodać na patelnię, wymieszać i przykryć. Gotować jeszcze przez ok. 7 minut pod przykryciem, do miękkości kaszy i warzyw, raz po raz mieszając. Doprawić

Pyry na Gaz
Kurczak z faoslką szparagową w sezamie 125

pisać mam dziś dla Was pomysł na pyszny, szybki, letni obiad dla całej rodziny. Zdecydowanie zaskakuje smakiem i szybkością przygotowania.  Składniki: podwójna pierś z kurczaka ok 500 g fasolki szparagowej 1/2 szklanki sezamu 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki imbiru, kurkumy, pieprzu(...)Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na małe kawałki  (ok 2 cm) i wkładamy do marynaty. Idealnie gdyby mięso mogło postać w tych przyprawach choć godzinę. Fasolkę myjemy obcinamy jej końce i wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Gotujemy aż będzie miała taką twardość jaką lubicie (ja wolę taką lekko al dente). Na 2-3 rozgrzanego oleju podsmażamy

Cynamonowe szczęście
Sałatka z fasolką szparagową 115

Smaczny pomysł na sałatkę z fasolką szparagową. Podana razem z gotowanym kurczakiem, cebulą, pomidorem i musztardą francuską tworzy bardzo udaną kompozycję. Bez dodatkowych słów zapraszam na zapoznanie się z przepisem;) ok. 300 g fasolki szparagowej 2 pojedyncze małe piersi kurczaka Sos: 1 czerwona cebula 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 1 duży pomidor malinowy 2 łyżeczki musztardy francuskiej sól(...)pieprz, bazylia Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze części. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo przez kilka minut. Odcedzamy. Oczyszczone mięso gotujemy w bulionie. Po przestudzeniu drobno kroimy. Cebulę drobno siekamy. Pomidor nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem, po czym zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne można odrzucić). Do słoiczka wlewamy olej, ocet

Smaki Na Talerzu
PIZZA ZIELONA FIT 112

Domowa pizza w wersji dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast sera żółtego. Pizza zielona to pizza bez sosu pomidorowego, bo w tym przypadku jego rolę spełnia zielone pesto z bazylii. Dzięki tym wszystkim dodatkom, pizza zyskała trochę wartości odżywczych i przestała być niezdrowym fast(...)wody 2-3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka oregano Dodatki: 2-4 łyżki zielonego pesto 1 świeży brokuł  200-250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) garść świeżego szpinaku  100 g sera camembert naturalnego ok. 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką

Kuchnia MagdaLeny