fasolka - 6917 przepisów (strona:107/462)

Zupa jarzynowa z fasolki szparagowej 111

straganach można jeszcze dostać piękną fasolkę szparagową. W związku z tym proponuję na pożegnanie lata zupę fasolkową, która niedługo będzie wspomnieniem i ustąpi miejsca cięższym, rozgrzewającym i sycącym jesienno-zimowym zupom. Składniki: • 500 g fasolki szparagowej • 5 ziemniaków • 3 marchewki • 1 pietruszka • kawałek korzenia selera • 1 cebula • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz(...)smażyć przez chwilkę. • Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz. • Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. • Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki i gotować do miękkości warzyw. • Do ugotowanej zupy wlać śmietankę. • Posypać posiekaną natką pietruszki

To co kocham
Curry z ziemniaków. 175

daniem. Proste składniki, swojskie można powiedzieć, a efekt lekko egzotyczny, a przy tym smaczny. Składniki: 400 g małych ziemniaków (najlepiej typu sałatkowego) 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka ciętej fasolki szparagowej lub zielonego groszku (mogą być mrożone) 1 łyżka masła 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka garam masali 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 1 bulionetka (do duszenia warzyw(...)bulion warzywny) 2 łyżki jogurtu greckiego natka pietruszki sól Wykonanie: Ziemniaki i fasolkę ugotować al dente (osobno). Cebulę posiekać drobno i zeszklić na łyżce masła. Dodać czosnek roztarty z 1 łyżeczką soli oraz garam masalę i kumin. Smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać ziemniaki i fasolkę. Wymieszać i podsmażyć kolejne 5 minut. Zalać pomidorami z puszki, dodać bulionetkę i dusić około

zadanie-gotowanie
Fasolka szparagowa z kurczakiem 132

Delikatny kurczak, mnóstwo fasolki szparagowej i aromatyczna czerwona papryka w jednym bardzo szybkim daniu obiadowym. Bez wymyślnych składników, długiego stania przy garnkach i skomplikowanych receptur.   Składniki: 1kg żółtej fasolki szparagowej 500g piersi z kurczaka 2 cebule ząbek czosnku strąk czerwonej papryki około 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100ml słodkiej śmietanki olej do smażenia sól, pieprz, oregano, słodka papryka natka(...)kurczaka z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebule, kawałki czerwonej papryki oraz umytą i pokrojoną w pół fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (przez około 15 minut). Odlewamy nieco gorącego płynu i zahartowujemy śmietankę. Dodajemy do kurczaka z warzywami

Pyry na Gaz
Timballo z fasolką szparagową (Timballo di fagiolini) 146

SKŁADNIKI 300 g fasolki szparagowej 40 g parmezanu 30 g orzeszków piniowych 125 ml śmietany 1 łyżka m ą ki   2 jaja gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI 300 g di fagiolini 40 g di parmigiano 30 g di pinoli 125 ml di panna 1 cucchiaio di farina    2 uova noce moscata sale(...)pepe PRZYGOTOWANIE Fasolkę szparagową oczyszczamy odcinając końcówki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Dokładnie odcedzamy i osuszamy.  W misce ubijamy jaja ze śmietaną. Dodajemy starty parmezan, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Dokładnie mieszamy.   Formę do pieczenia smarujemy masłem, wykładamy

La grande e la piccola cuoca
Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami 121

miałam przepis. Wszystkie składniki to idealna kompozycja smakowa, którą jeszcze nie raz powtórzę! Polecam! 1 pierś z kurczaka (podwójna; mała) 3 jajka 1 papryka czerwona (średnia)  2 garście fasolki szparagowej  2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki pestek dyni (prażonych) 2 łyżki pestek słonecznika (prażonych) curry papryka słodka i ostra sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia 2-3 łyżki(...)samej patelni przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie pozostałego (po kurczaku) oleju. (Na małym ogniu, aby grzanki były złote i wysuszone.) W międzyczasie ugotować fasolkę (w osolonej wodzie; al dente) oraz jajka - na twardo. Fasolkę pokroić na 3-4 części, a jajka z papryką w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodać do kurczaka i połączyć ze szczypiorem

Di gotuje
Na azjatycką nutę kurczak 100

śnieg mokry sypie partiami. Za to w azjatyckiej misie kolory i smaki, które pobudzą i dodadzą energii. Do dzieła więc! Kurczak z karmelizowaną cebulą z gryczanym makaronem Soba i fasolką szparagową Potrzebujesz: 2 piersi kurczaka 4 cebule 5 ząbków czosnku 3cm świeżego imbiru 3/4 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól 400g gryczanego makarony Soba 200g fasolki szparagowej sezam(...)pozostaw na niewielkim ogniu do zredukowania płynu przez ok. 5-7min. 4. Do skarmelizowanej cebuli dodaj kurczaka i przemieszaj ze sobą. 5. Podawaj z ugotowanymi makaronem i fasolką szparagową. 6. Całość posyp sezamem i odrobiną płatków chilli. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Orientalna fasolka z tofu 119

ryżowym.   Składniki: 3 ząbki czosnku 3 szalotki olej kokosowy do smażenia świeży imbir wielkości kciuka papryczka chilli 250g tofu jedna pierś z kurczaka (w wersji wegetariańskiej pominąć) 500g fasolki szparagowej sól, czarny pieprz ciemny sos sojowy ½ pęczka natki pietruszki lub dymki Sposób wykonania: Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru al dente. Odsączamy. Na rozgrzanym woku(...)imbir. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę tofu oraz doprawioną solą i czarnym pieprzem pierś z kurczaka i przesmażamy razem. Gdy tofu i kurczak są ładnie podsmażone dodajemy odsączoną, ugotowaną fasolkę i sos sojowy. Przesmażamy jeszcze chwile razem do połączenia smaków. Opcjonalnie można doprawić łyżeczką cukru. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki lub posiekaną dymką. Serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego

Pyry na Gaz
Quiche z fasolką szparagową w sosie śmietanowo-szafranowym (Quiche con fagiolini in salsa allo zafferano e panna) 120

fagiolini e la crema a base di panna e zafferano. Un piatto ricco di gusto per un palato. Buon appetito! SKŁADNIKI  1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g fasolki szparagowej 200 g ricotty 100 g  ż ó ł tego sera  40 g parmezanu 150 ml śmietany   2 jaja torebeczka szafranu (ok. 2 gram) słodka papryka(...)formaggio Asiago   40 g di parmigiano 150 ml di panna 2 uova 1 bustina di zafferano (circa 2 g) paprica dolce sale, pepe PRZYGOTOWANIE Fasolkę szparagową gotujemy al dente, po czym odstawiamy do wystygnięcia. W misce ubijamy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy ricottę, potarkowany parmezan

La grande e la piccola cuoca
Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem 143

tuńczyka. Najlepsza będzie oczywiście świeżo ugrillowana polędwica, jednak w sytuacjach kryzysowych można użyć również tego z puszki. Inne dodatki to już Wasza inwencja. Ja w sezonie lubię jeszcze dorzucić fasolkę szparagową, ugotowaną na chrupko oraz kapary i trochę ziół. Sałatkę nicejską możemy podać z bagietką lub pieczonymi pikantnymi ziemniakami, na które przepis również podaję. Mam nadzieję, że mój przepis, chociaż(...)chwilę przeniesie Was nad lazurowe wybrzeże i pozwoli posmakować tamtejszej kuchni w tak prostym daniu. ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje Sałatka: 400 g polędwicy z tuńczyka 100 g zielonej fasolki 2 jajka 1 główka sałaty rzymskiej 1 czerwona cebula 2 łyżki kaparów garść czarnych oliwek 4 filety anchois kilka pomidorów koktajlowych 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka listków świeżej bazylii gruboziarnista sól

Food Square
Zupa krem z fasolki zielonej 91

Przedstawiam smaczny przepis na zieloną zupę z fasolki. Robi się ją bardzo prosto i z małej ilości składników. Przepis znalazłam  tu .  Składniki: 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 80 dag fasolki zielonej 1,2 litra rosołu 1 łyżka śmietany sól pieprz Cebulę i czosnek posiekać. Masło rozgrzać i zeszklić na nim cebulę i czosnek(...)fasolki odciąć ogonki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli. Całość zalać gorącym rosołem i gotować około 30-45 minut. Przestudzić. Dodać śmietanę i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Całość bardzo dobrze smakuje z posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem podgrzać

Ewusiowe Smaki