Sycące i wyraziste danie jednogarnkowe rodem z Meksyku. Jest to potrawa wegetariańska, ale bardzo lubią ją też mięsożercy. Często robimy jako alternatywę dla tradycyjnej fasolki po bretońsku. Przepis na meksykańską fasolka z jajkami Składniki: 400 gramów fasoli czerwonej, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów w zalewie (2x400g), 2 papryki czerwone, papryczki chili według uznania, łyżka papryki słodkiej(...)gotuj pod przykryciem 15 minut. Teraz do sosie zrób wgłębienia, wbij jajka, przykryj i gotuj jeszcze 5 minut. Rada: w przepisie można wykorzystać także fasolę w puszce. Artykuł Meksykańska fasolka z jajkami. Przepis na wegetariańskie danie jednogarnkowe pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskaktóre umożliwia nam przygotowanie naprawdę wielu rodzajów potraw. Dziś chcę Wam zaproponować pulpety, które można wykonać z dowolnej odmiany fasoli. Sprawdzi się zarówno fasola jaś, jak i drobna biała fasolka. Często robię też kotlety lub pulpety z fasoli czerwonej i smakują równie dobrze. Tutaj na przykład znajdziecie przepis na burgery z czerwonej fasoli i soczewicy . Najlepsza i najzdrowsza będzie zawsze(...)jest czasochłonne, a więc bywa kłopotliwe. Mam świadomość, że potrzebne są czasem przepisy szybkie i z łatwo dostępnych składników, dlatego moje pulpety z fasoli przygotowałam na bazie białej fasolki z puszki. Możecie jednak również użyć świeżej, gotowanej. Podobnie jest z sosem pomidorowym: najlepiej zrobić go samemu, od podstaw, ze świeżych pomidorów. Jeśli macie taką możliwość, to polecam Wam gorąco przygotowanie
Wiszniówkaśrednia pierś kurczaka bez skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora 1 ząbek czosnku około 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 nieduża cukinia 4 – 5 większych różyczek brokuła około 2/3 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 – 2 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju około 75 ml śmietany roślinnej(...)mielonej kolendry, kozieradki i suszonego lubczyku (opcjonalnie), czarny pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Marchewkę pokroić na średniej grubości plasterki lub półplasterki, pora na półplasterki, czosnek na cienkie plasterki, fasolkę pokroić na około 3-cm długości kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać marchewkę, pora oraz czosnek wraz z liściem laurowym i zielem angielskim – posolić i podsmażyć
Even Better Foodfioletowej lub białej 2 czerwone papryki słodkie, grubościenne średniej wielkości 2 czerwone cebule , także średniej wielkości ser żółty o wyrazistym smaku, kawałek około 0,3 kg 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy pęczek świeżego szczypiorku sos do sałatki: 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki, ketchupu dobrej jakości 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżka słodkiej, mielonej(...)żeby było wygodnie je układać warstwowo. Cebulę zawsze siekaj najdrobniej, wtedy lepiej się połączy z pozostałymi smakami. Warzywa z puszki wylej na cedzak i przepłucz pod zimną wodą, szczególnie fasolkę która lubi wszystko zabarwić na bury kolor jeśli tego nie zrobisz Tuńczyka tyko odcedź z zalewy i gotowe. Ogórki korniszonki wiadomo w plasterki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Trochę sera zetrzyj
Ogrodnik w podróżySałatka nicejska niejedno ma imię, gdyż robiona jest w rozmaitych wariacjach. Zawsze jest w niej jajko i gotowane ziemniaki, co do reszty to już kwestia inwencji twórczej. My dodaliśmy fasolkę szparagową, rzodkiewki i oliwki. I rybę. Sałatka nicejska z łososiem świetna będzie jednak również z pomidorkami, awokado, czy ogórkiem. Pomimo dowolności co do składników, istnieje dość jednoznaczne wskazanie(...)nicejską z fasolą i groszkiem . Sałatka po nicejsku z łososiem jest inspirowana serwisem Bonappetit.com Składniki: 2 jajka 150 g wędzonego łososia 4 średniej wielkości ziemniaki Pęczek rzodkiewek Duża garść fasolki szparagowej (może być mrożona) Garść oliwek Garść sałaty 1 łyżka kaparów 2 łyżki siekanego szczypiorku Sól Dresing 4 łyżki oleju 2 łyżki musztardy Sok z połowy cytryny Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzRumuńskie danie narodowe, które jedzą 1 grudnia. Ulubione danie w wojsku, prawdopodobnie spuścizna po rzymskich legionach, kiedy to jeszcze ten kraj nazywano Tracją. Fasolkę można robić samemu, ale znacznie taniej i szybciej polecam kupić w jakimś markecie gotową w puszce. Koniecznie z ogórkiem kiszonym, witaminki przede wszystkim :) Składniki: - puszka fasolki w sosie pomidorowym - jakieś parówki - ogórki kiszone Wykonanie: Fasolkę
Kryzysowa Książka KucharskaSznycle w orzechowej panierce z pure, kluski śląskie 2x: raz z pesto z jarmużu, drugi raz zapieczone w sosie pomidorowym. Dalej błyskawiczna fasolka po bretońsku i równie szybkie sadzone z ryżem w aromatycznym sosie. 5 obiadów na 5 dni plus poradnik jak planować posiłki. W tym menu sporo było ziemniaków, bo pojawiły się w trzech obiadach, choć w różnej formie(...)naszych planów właśnie sos pomidorowy miał kluczowe znacznie. Zrobiliśmy go dużo, ponieważ potrzebowaliśmy go i do klusek i na następny dzień. Zobacz przepis Bo w czwartek była Błyskawiczna fasolka po bretońska Mając sos pomidorowy mogliśmy z marszu zrobić łatwą i szybką fasolkę po bretońsku, mocno pomidorową i zdrową. Zobacz przepis W piątek na obiad były Jajka sadzone z ryżem
Niedzielny kucharzCzęsto słyszę pytanie - daj mi przepis na sałatkę, w której nie ma kukurydzy ani groszku. Proszę uprzejmie - zamiast kukurydzy - fasolka szparagowa, zamiast groszku , ziemniaki. Dodatkiem jest chrzan. Sałatka może nie zachwyca na pierwszy rzut oka ale wystarczy jej spróbować - pyszna, sycąca i zaskakująca. Spróbujcie sami :) Składniki: - 4 ziemniaki - 450 g fasolki szparagowej ( u mnie kolorowa) mrożonej - garść pomidorków koktajlowych(...)pół ogórka szklarniowego - puszka tuńczyka w oliwie - 2 -3 łyżki majonezu - 1 -2 łyżeczki chrzanu - do smaku - sól, pieprz - natka pietruszki Ziemniaki obieram, kroję w kosteczke i gotuję. Fasolkę również gotuję. Oba warzywa studzę i łączę ze sobą w misce. Dodaję do nich pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekanego w kostkę ogórka oraz odsączonego tuńczyka. Dodaję do tego majonez
Kuchnia Pełna EmocjiLubicie risotto? Grzybowe risotto z suszonych grzybów to moje ostatnie odkrycie. Przyrządziłam je z dodatkiem pieczarek, fasolki i strączków soi. Tak przyrządzone risotto to wspaniałe wegetariańskie danie lub przystawka do obiadu. Wypróbowałam risotto z wątróbką drobiową i wydaje mi się , że jest to całkiem niezłe kombo. Wątróbka to zdrowy i smaczny podrób, którym ja i mój mąż raczymy się przynajmniej(...)łyżki masła 1 łyżka oliwy 2 szalotki, drobno pokrojone 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 180 g ryżu arborio 75 ml białego wina wytrawnego 150 g pieczarek 200 g fasolki szparagowej, mrożonej 150 g strączków soi, mrożonej 30 g parmezanu, świeżo utartego + 2 łyżki do posypania sól i czarny pieprz młotkowany 1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno pokrojonego 400 g wątróbki
codojedzeniaBłyskawiczna tania i prosta do zrobienia sałatka z fasolki szparagowej i jajek. Sycąca,pożywna i zdrowa! Składniki: 0,5 kg ż ółtej fasolki szparagowej 5 jajek sól i pieprz do smaku ok.5 łyżek majonezu 2 łyżki keczupu Fasolkę myjemy,odcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie.Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki ok.2-3 cm.Jajka gotujemy na twardo.Kroimy w mniejszą kostkę
Przepisy mojej mamysmaku i nie mogę oderwać się od talerza. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE: ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ PIEKIELNIE DOBRE SCHABOWY Z SEREM FASOLKĄ EDAMAME I GROSZKIEM PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI CURRY WARZYWNE(...)PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM
globuskulinarnystarcie za to idealnie pikantne na finiszu. Chrupiąca pyszna papryka, podsmażone ziemniaki, obłędne chorizo i ten orzeźwiający gryz mięty. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE: SCHABOWY Z SEREM FASOLKĄ EDAMAME I GROSZKIEM PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI CURRY(...)WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM
globuskulinarnyRozgrzewającą zupa gulaszowa na bazie ostrej pasty paprykowej. Do zupy dodałam to co miałam, dynię, cukinię, patisona, fasolkę świeżą i fioletową ziarna. Do tego delikatne klopsiki z kurczaka i wyszła pyszna sycąca, zupa. klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula mała 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku przyprawa do kurczaka 4 łyżki(...)kawałek selera korzeń plaster 1/2 por biała część 1 szklanka fasoli fioletowej 2 łyżki pasty paprykowej ostrej 500 ml przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 garść świeżej fasolki szparagowej zielonej sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki kurkumy olej rzepakowy 1 ząbek czosnku Fasola: Fasolę użyłam świeżą bo taką miałam, i nie musiałam
wesoła kuchnianaprawdę do tejże zupy dodać można wszystkie te warzywa, na które tylko ma się ochotę. Tym razem w moim garnku znalazł się brokuł, kalafior, brukselka, ziemniaki, marchewka i zielona fasolka. Aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca i pełna witamin :) Składniki: Na wywar: * woda * 1 udo z kurczaka * kawałek korzenia pietruszki i selera * kawałek pora * 3 listki laurowe * 3 ziela angielskie * sól do smaku(...)Warzywa: * 3 marchewki * 4 średnie ziemniaki * 100 g fasolki szparagowej zielonej * 1 nieduży brokuł * 1 nieduży kalafior * 200 g brukselki Wykonanie: Do garnka włożyć mięso, dodać korzeń selera pietruszki, pory, liście laurowe, ziele angielski, wsypać odrobinę soli, zalać wszystko wodą i ugotować wywar około 1 godziny na małym ogniu. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę
Zrób to smaczniePrzepis na fasolkę po bretońsku pewnie zna każdy. Swoją drogą muszę sprawdzić skąd wzięła się ta nazwa Ja przepis mam od mamy, a mój narzeczony bardzo go lubi, toteż od czasu do czasu gotuje mu taką fasolkę. Czego to się nie robi z miłości Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!