kolejną klasyczną paellę. Dziś specjalnie dla osób, które nie przepadają za owocami morza. Paella valenciana jest bowiem przygotowywana z mięsem i warzywami. Delikatny kurczak i królik w towarzystwie karczochów, fasolki i szafranu. Sezonowo paella valenciana może zawierać także bób, zielony groszek i/lub paprykę. Składniki (2 porcje) -1 szkl. krótkoziarnistego ryżu -2 szkl. wody lub bulionu -150 g mięsa(...)kurczaka -150 g mięsa z królika -150 g fasolki szparagowej -150 g serc karczochów -1 duży dojrzały pomidor -2 łyżki oliwy z oliwek -1/2 łyżeczki szafranu -1 łyżeczka słodkiej papryki -szczypta suszonego czosnku -sól -opcjonalnie do podania: świeży rozmaryn Przygotowanie Mięso umyć, oczyścić, pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą. Na patelni rozgrzać oliwę. usmazyć mięso na złoto. Dodać fasolkę
Zielona Kuchniałyżki siekanej natki pietruszki 4 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki startej skórki z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka majonezu Dodatki 6-8 małych ziemniaków 2 marchewki Garść fasolki szparagowej 1 łyżeczka suszonego oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa, marchew obierz. Kalafiora odwróć głąbem do góry. Wykrój 2 steki: przekrój kalafiora na pół, a potem odetnij boki(...)stopni. Piecz 25-30 minut, do momentu aż kalafior będzie upieczony, co sprawdzisz wbijając nóż w głąbik – jeśli wchodzi gładko, steki są gotowe. Krok 2 W międzyczasie włóż fasolkę szparagową do rondla, zalej wodą, wstaw na kuchenkę, gotuj do miękkości – około 10 minut. Odcedź. Krok 3 W małej miseczce wymieszaj majonez z musztardą. Do większej misy wsyp posiekaną pietruszkę
Niedzielny kucharzjogurt (pół szklanki) Nic dodać, nic ująć – pyszne śniadanie, gotowe w 3 minuty, które można jeść na okrągło! Obiad (514 kcal) – stek z kalafiora porcja kalafiora garść fasolki szparagowej marchewka lub dwie cztery młode ziemniaki szczypta suszonego oregano pesto: łyżka oleju łyżka bułki tartej łyżka parmezanu ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 1 łyżki(...)piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz 25-30 minut, do momentu aż kalafior będzie upieczony, co sprawdzisz wbijając nóż w głąbik – jeśli wchodzi gładko, steki są gotowe. Ugotuj fasolkę (ok. 10 minut). W małej miseczce wymieszaj majonez i musztardę, a w większej pozostałe składniki na pesto. Posmaruj kalafiora musztardowo-majonezowym kremem, wyłóż na steka mieszankę ziół, rozprowadź równomiernie po powierzchni
Niedzielny kucharzSałatka z ananasem i czerwoną fasolką jest pyszna , pożywna i wyjątkowo szybko znika ze stołu Jest idealna na spotkania towarzyskie oraz imprezę. Doskonale smakuje z świeżym pieczywem, jak i bez żadnych dodatków. Składniki : 1 kapusta pekińska 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka ananasa w kawałkach 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 2 jabłka 1 podwójna pierś z kurczaka(...)pieprzem. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć, pokroić i poszatkować w cieniutkie paseczki. Wsypać do miski. Fasolkę, kukurydzę i groszek odcedzić i włożyć do miski. Ananasy, marchew także odcedzić i pokroić w kostkę. Dodać do miski z kapustą pekińską. Ser żółty i jabłka obrane ze skórki zetrzeć
Smaczne Potrawymięsa wieprzowego bez kości 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka cukinia 2 cebule 200 g żółtej fasolki szparagowej brokuł sól 2 łyżki mąki 2 łyżeczki oleju po 1/4 łyżeczki cynamonu, rozmarynu, czarnego pieprzu i estragonu Składniki: Mięso umyłem, wygniotłem ręką. Fasolkę również umyłem, odciąłem końcówki(...)Obrałem cebule. Oczyściłem papryki z nasion. Ugotowałem fasolkę w osolonej wodzie ok. 10 minut, wyjąłem, pokroiłem na kawałki. Mięso, papryki, umytą cukinię i cebule pokroiłem w dużą kostkę. Brokuł podzieliłem na różyczki
R'n'G Kitchenprzepisie z serwisu Bonappetit.com Spróbuj nasz przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i rzodkiewki oraz sałatki z młodymi ziemniakami i bobem. Składniki: 0,5 kg małych, młodych ziemniaków Garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 2 jajka Garść rukoli 2-3 łyżki siekanego szczypiorku Sól Pesto 4 łyżki tartego, twardego sera (parmezan, rubin, cheddar, oscypek) Garść szczawiu Garść orzechów laskowych(...)gotowe. Generalnie czas gotowania to około 15 minut. W międzyczasie: Krok 2 Włóż jajka do rondelka w zimną wodą. Wstaw na kuchenkę, gotuj przez 10 minut. Krok 3 Wstaw fasolkę do garnka z zimną wodą, zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Krok 4 Zrób pesto. Włóż do miksera garść szczawiu, ząbek czosnku, starty ser, orzechy, wlej olej
Niedzielny kucharzsię kaszę na kolację 😄 Czym tak naprawdę nie byłby kuskus ma on grupę wiernych fanów. I właśnie z myślą o tych fanach przygotowałam dzisiejszą kolację. Kuskus z pieczarkami i fasolką szparagową - przepis na 3-4 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: szklankę kaszy kuskus, 500g pieczarek, 2 cebule, 100g fasolki szparagowej, łyżkę oleju rzepakowego, łyżkę suszonej natki pietruszki, sól(...)Kuskus wsyp do miski, dopraw natką pietruszki i solą, po czym zalej wrzątkiem tak, aby woda sięgała ok. 2 cm ponad powierzchnię kuskusa i odstaw do napęcznienia. 2. Fasolkę szparagową ugotuj. 3. Pieczarki oczyść i razem z cebulą pokrój w plastry. 4. Na patelni rozgrzej olej, usmaż pieczarki z cebulą, dopraw solą i pieprzem. 5. Wszystkie gotowe składniki wymieszaj
Z notatnika dietetykapozostałe składniki – możesz wrzucić do misy każde warzywo lub owoc na który masz ochotę, na surowo i upieczony, np.: awokado, marchew, selera naciowego. Składniki: Szklanka pęczaku Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 2 garści pomidorków koktajlowych 6 szparagów zielonych Kawałek cukini 10 krewetek (najlepiej surowych) 2 łyżki oleju Dressing 4 łyżki sosu sojowego 4 oleju sezamowego 2 łyżki octu(...)Przygotuj dressing: wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami octu ryżowego. Krok 4 Zagotuj w rondlu litr wody i wrzuć do wrzątku fasolkę i szparagi przekrojone na połowy. Gotuj 2 minuty, odcedź i ostudź. Krok 5 Wymieszaj pęczak z fasolką, wyłóż na talerze. Dodaj krewetki, pokrojone pomidorki, posiekaną cukinię. Całość polej dresingiem. I gotowe
Niedzielny kucharzFasolka po bretońsku to taki typ dania, które mogłabym jeść naprawdę często! Ale! Smakuje mi tylko domowa. Dwa razy zaryzykowałam taką gotową w słoiku (jeszcze za czasów studenckich). Uraz do nich mam do dziś, a fasolkę gotuję po prostu… Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisowniksamodzielne danie. Ja uwielbiam takie suróweczki sobie podgryzać na kolację. Mogę sobie pozwolić wtedy i wiem , że nie pójdzie w bioderka a żołądek jest czymś smacznym wypełniony. Surówka z fasolki szparagowej - 400g fasolki szparagowej - 3 mięsiste, dość duże pomidory - prażone ziarna słonecznika i sezamu - świeże listki bazylii ( do smaku ) - odrobina oliwy z oliwek - sól, pieprz do smaku Fasolkę gotujemy
Kuchnia Pełna Emocjikociołek - 2 duże pęta kiełbasy - pół kg mięsa mielonego - 2 czerwone papryki - 2 średniej wielkości papryki - 4 duże kapelusze pieczarek - 2 średnie cukinie - 8-9 dużych mięsistych pomidorów - 400g fasolki szparagowej - u mnie zielona - 4 ząbki czosnku - olej, sól, pieprz Fasolkę gotujemy tak na pół twardo. Paprykę myjemy i tniemy w kostkę. Cukinię i cebulę obieramy i tniemy w kosteczkę(...)mięso mielone i chwilę smażymy. Do tego dokładamy cukinię i paprykę. Zaczynamy duszenie. Na osobnej patelni podsmażamy czosnek , cebulę i pieczarki. Kiedy się podsmażą dokładamy do mięsa, dorzucamy też fasolkę. Wszystko razem dusimy ok. 15 min. W tym czasie podsmażamy kiełbaskę. Kiedy warzywa z mięsem się podduszą dokładamy kiełbasę i pomidory, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze ok.10
Kuchnia Pełna EmocjiPrzepis z bloga Podróże kulinarne . Składniki: (na 3-4 porcje, zależy z czym podane) 400g ugotowanej fasolki "czarne oczko" (to jest waga zawartości dużego słoika po odcedzeniu), 400g puszka siekanych pomidorów, 1 łyżeczka nasion kuminu, 3 cm kawałek cynamonu, 150g cebuli, posiekanej, 4 ząbki czosnku, posiekane, 250g pieczarek, pokrojonych na plasterki, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego kuminu(...)zbrązowi ą. Dodaj pieczarki, smaż 2-3 minuty. Wlej pomidory, wsyp mielony kumin, mieloną kolendrę, kurkumę i chilli. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Wmieszaj fasolkę "czarne oczko". Gotuj około 10 minut, tyle, by podgrzać fasolkę. Podawaj z ryżem, albo dobrym chlebem
Lejdi of the houseFasolka po bretońsku to taki typ dania, które mogłabym jeść naprawdę często! Ale! Smakuje mi tylko domowa. Dwa razy zaryzykowałam taką gotową w słoiku (jeszcze za czasów studenckich). Uraz do nich mam do dziś, a fasolkę gotuję po prostu… Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikzupy warzywnej. I tu zaskoczenie, bo na stole wylądował krupnik na pęczaku z różnymi dodatkami, których w Polsce raczej nikt nie dodałby do tej zupy – soczewica, biała fasola, fasolka szparagowa i szpinak. Tak nam posmakowało, że odtworzyliśmy tę zupę w naszej kuchni. Mamy już dla was ten przepis. Przepis na krupnik sposobem włoskim Składniki: wywar mięsny lub woda, jeśli(...)gotujemy wege (3/4 średniego garnka), 1 cebula, 2 garście zielonej soczewicy, 2 garście pęczaku, 1 por, 1 puszka białej fasoli, około 100 gramów mrożonej fasolki szparagowej, 4-5 brykietów mrożonego szpinaku w liściach, 2 marchewki, 3-4 łodyg selera naciowego, suszony tymianek, sól, pieprz. Jak zrobić krupnik sposobem włoskim? Do gotującego się wywaru wrzuć posiekaną cebulę, pęczak oraz soczewicę, gotuj
Kulinarna Polska