fasolka - 6917 przepisów (strona:127/462)

Zupa kalafiorowo - fasolkowa na wywarze drobiowym 116

moja mama. Nie ma co się rozpisywać, robi się ją szybko i równie szybko zjada. :)  Tak się składa, że do zrobienia zupy potrzebujesz trzy warzywa (ziemniaki, kalafior i fasolkę), które gotuje się jednakowo krótko. Dzięki temu przygotowanie w szybkowarze wywaru plus gotowanie w nim warzyw zajmuje niecały kwadrans . Składniki 2 l wywaru drobiowego  w wersji ekspresowej(...)kalafiora lub nieco więcej, podziel na różyczki 250 g fasolki szparagowej, odkrój końcówki i pokrój w poprzek na 4-5 części, aby powstały małe kawałeczki 4 - 6 średnich ziemniaków, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm kwaśna śmietana 20% lub inna świeży koperek sól, pieprz Przygotowanie Szybki wywar drobiowy Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 10 min Otwieranie Garnka Naturalne

Szybko Szybkowar
fasolka szparagowa z kiełbasą i sosem pomidorowym 137

raduje jak widzę, że roślinki podlane i w oczach rosną :D W przerwie między burzami pobiegłyśmy z córką na ogród i zerwałyśmy trochę fasoli, cebuli. Obiad jak się patrzy. Fasolka w innym wydaniu jak z bułką tartą. Cięższy kaliber ciut mogę rzec :D Można się najeść z prawdziwym smakiem. Przyrządziłam ją w pomidorach i z kiełbasą. Czasami robię bez kiełbasy(...)szparagowej zielonej albo żółtej * puszka pomidorów krojonych * 1 laska kiełbasy * mała cebula - ja miałam cukrową * duży ząbek czosnku * łyżeczka masła lub oleju * przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Fasolkę podgotowałam w osolonej wodzie. Na patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam pokrojoną laskę kiełbasy. Następnie dodałam cebulkę o różnych właściwie kształtach :D Była kostka i pół talarki. Młoda cebula nie jest

Pieprzyć z Fantazją
ZUPA JARZYNOWA BEZ MIĘSA 258

Zupa jarzynowa bez mięsa. Przepis na zupę jarzynową bez mięsa i śmietany. Zupa jarzynowa gotowana na lekkim bulionie jarzynowym z ziemniakami, kalafiorem, fasolką szparagową, groszkiem i marchewką - bogactwo smaków na talerzu. Jak zrobić zupę jarzynową bez mięsa - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę jarzynową bez mięsa SKŁADNIKI: 3 ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę 1 marchew, pokrojona(...)niewielką kostkę garść fasolki szparagowej, pokrojona na mniejsze kawałki kilka róż kalafiora, podzielone na mniejsze różyczki 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w paseczki (ew.) biała część pora, pokrojona w talarki mała puszka groszku mała puszka kukurydzy lub słoiczek małej marynowanej kukurydzy 1 łyżka słodkiej papryki czerwonej szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz ziołowy do smaku kilka posiekanych listków lubczyku

Moja Książka Kucharska
Piątek: Misa obfitości z krewetkami, pęczakiem i warzywami 103

składników. Jeśli zaś o same składniki chodzi, to wrzucajcie do misy wszystko na co macie ochotę: awokado, marchew, selera naciowego – totalna wolna amerykanka! Składniki: Szklanka pęczaku Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 2 garści pomidorków koktajlowych 6 szparagów zielonych Kawałek cukini 10 krewetek (najlepiej surowych) 2 łyżki oleju Dressing 4 łyżki sosu sojowego 4 oleju sezamowego 2 łyżki octu(...)Przygotuj dressing: wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami octu ryżowego. Krok 4 Zagotuj w rondlu litr wody i wrzuć do wrzątku fasolkę i szparagi przekrojone na połowy. Gotuj 2 minuty, odcedź i ostudź. Krok 5 Wymieszaj pęczak z fasolką, wyłóż na talerze. Dodaj krewetki, pokrojone pomidorki, posiekaną cukinię. Całość polej dresingiem. I gotowe

Niedzielny kucharz
Wtorek: Spaghetti primavera 134

kucharzu. Nie było więc wyjścia, trzeba było zrobić primaverę zgodnie z oryginałem, czyli z makaronem Naprawdę trudno znaleźć tak napakowane zieleniną i witaminami danie! Jest tu cukinia, brokuł, groszek, fasolka szparagowa, szparagi. Do tego bardzo lekki sos na bazie masła i jogurtu greckiego. To nasze małe odstępstwo od oryginalnego przepisu szefa Sirio Maccione z restauracji Le Cirque w Nowym Jorku(...)m.in. na recepturze Melissy Clark . Składniki: Pół opakowania makaronu spaghetti (pełnoziarnisty) Mały brokuł Pół pęczka szparagów zielonych (8-10 sztuk) Mała cukinia Szklanka groszku (może być mrożony) Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 6 pieczarek lub 4 boczniaki Duża garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 1/3 szklanki jogurtu greckiego Zielenina – pietruszka, bazylia Sól i pieprz

Niedzielny kucharz
Misa obfitości z pęczakiem, czyli nowy przepis na bowl 182

składników. Jeśli zaś o same składniki chodzi, to wrzucajcie do misy wszystko na co macie ochotę: awokado, marchew, selera naciowego – totalna wolna amerykanka! Składniki: Szklanka pęczaku Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 2 garści pomidorków koktajlowych 6 szparagów zielonych Kawałek cukini 10 krewetek (najlepiej surowych) 2 łyżki oleju Dressing 4 łyżki sosu sojowego 4 oleju sezamowego 2 łyżki octu(...)Przygotuj dressing: wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami octu ryżowego. Krok 4 Zagotuj w rondlu litr wody i wrzuć do wrzątku fasolkę i szparagi przekrojone na połowy. Gotuj 2 minuty, odcedź i ostudź. Krok 5 Wymieszaj pęczak z fasolką, wyłóż na talerze. Dodaj krewetki, pokrojone pomidorki, posiekaną cukinię. Całość polej dresingiem. I gotowe

Niedzielny kucharz
Spaghetti primavera, czyli pyszna wiosenna pasta 150

kucharzu. Nie było więc wyjścia, trzeba było zrobić primaverę zgodnie z oryginałem, czyli z makaronem Naprawdę trudno znaleźć tak napakowane zieleniną i witaminami danie! Jest tu cukinia, brokuł, groszek, fasolka szparagowa, szparagi. Do tego bardzo lekki sos na bazie masła i jogurtu greckiego. To nasze małe odstępstwo od oryginalnego przepisu szefa Sirio Maccione z restauracji Le Cirque w Nowym Jorku(...)m.in. na recepturze Melissy Clark . Składniki: Pół opakowania makaronu spaghetti (pełnoziarnisty) Mały brokuł Pół pęczka szparagów zielonych (8-10 sztuk) Mała cukinia Szklanka groszku (może być mrożony) Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 6 pieczarek lub 4 boczniaki Duża garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 1/3 szklanki jogurtu greckiego Zielenina – pietruszka, bazylia Sól i pieprz

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami 165

Jedna z najpopularniejszych na świecie, a według Gordona Ramsaya najlepsza letnia sałatka. U nas w wersji z pieczonymi ziemniakami, groszkiem i fasolką. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Dressing w roli głównej Z czymkolwiek nie podalibyście sałatki nicejskiej, dressing na bazie musztardy, octu winnego, kaparów, a przede wszystkim anchois jest najważniejszy. To niesamowite, jak wędzona mała rybka(...)Żeby nie było za słodko, całość przełamał treściwy, wyrazisty, kwaskowy dresing. Inspirowaliśmy się przepisem Davida Tanisa . Składniki: 6-8 średniej wielkości ziemniaków 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 szklanki fasolki zielonej (może być mrożona) 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony) Duża garść rukoli 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżki sielankę natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki oleju

Niedzielny kucharz
Kociołek meksykański – długi weekend 178

osób : 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej , dość chudej 2 cebule 1 marchew , godnej wielkości 2-3 łodygi selera naciowego 1 żółta papryka grubościenna 1 słoik , białej , drobnej , fasolki w sosie pomidorowym ( ja używam własnej , ale może być puszka Heinz ) 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka kukurydzy ( mała lub 1/2 zwykłej ) 4 – 5 średnich ziemniaków 2 strąki świeżego chilli(...)się roztopi , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę , smażymy , jak się zezłoci , dokładamy mięso i przysmażamy . Chwilkę to trwa , wiadomo Kiedy w powietrzu unosi się już niebiański zapach pieczystego , dodajemy fasolkę z sosem pomidorowym, pomidory z puszki i pokrojoną w kostkę marchew , zalewamy 1 l wody , solimy do smaku . Szczelnie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu 1,5 godziny

Ogrodnik w podróży
Makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto 141

podsmażone na patelni czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki – podsmażona na patelni z szalotkami garść groszku cukrowego 2 garście młodego szpinaku – umytego garść zielonej fasolki szparagowej – umytej i z obciętymi końcami marchewka pokrojona obieraczką do warzyw w paski mała cukinia pokrojona obieraczką do warzyw w paski parmezan pokrojony obieraczką do warzyw w paski – kilka(...)dekoracji, Gotujemy mały garnek wody. Blanszujemy w nim groszek i szpinak. Po minucie odsączamy i przekładamy na patelnię na której smażyły się szalotki i papryka. W garnku gotujemy fasolkę szparagową przez 5 minut. Na patelnię z warzywami dodajemy paski marchewki i cukinii. Makaron mieszamy z pesto i dodajemy do reszty warzyw. Przekładamy warzywa z makaronem na talerze, dekorujemy odsączoną fasolką

Ugotowane pozamiatane
Fasolka po bretońsku 159

Fasolka po bretońsku to pyszne, sycące i rozgrzewające danie, rodem z PRL. Fasolkę po bretońsku warto jeść, bo w ogóle … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Fasolka po bretońsku</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Gulasz z indyka z warzywami 150

Dzień dobry :-) Dzisiaj bardziej męskie danie, choć nie powiem, czasem i ja zjem ze smakiem :-) Gulasz z indyka (można użyć innego mięsa) z pieczarkami, papryką, kukurydzą, czerwoną fasolką, cebulą i ogórkiem kiszonym :-) Pyszny, lekko ostry, idealne danie na dwa dni ;-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 1 kg fileta z indyka około 500 g pieczarek 2 większe czerwone papryki(...)cebule 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 słoik ogórków kiszonych najlepiej domowych 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/3 szklanki śmietanki 30%  1,5 łyżki czerwonej papryki mielonej słodkiej 1 kopiata łyżeczka papryki mielonej ostrej około 400 g passaty pomidorowej mąka do obsypania mięsa sól pieprz masło klarowane do smażenia 1. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka

kruche babeczki
„Zapiekanka Ogrodnika ” pyszna i prosta 117

razie potrzeby podgrzać i gotowe Składniki : 1 opakowanie mięsa mielonego , drobiowego- np z udek ( 400 g ) kawałek dyni piżmowej ( około 1/2 ) 4 ziemniaki 1 mała cukinia 1 puszka , czerwonej fasolki 2 cebule 1 szklanka passaty lub koncentrat pomidorowy z wodą 1 łyżeczka cukru czosnek granulowany 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka wędzonej papryki , słodkiej 1 łyżeczka ostrej papryki sól do smaku(...)soli i mielonej gałki muszkatołowej do smaku Wszystkie warzywa , cienko skrawamy na mandolinie do warzyw . Plasterki mają być tak cienkie , że można z nich zrobić szkła do okularów Czerwoną fasolkę odcedzamy z zalewy i płukamy pod bieżącą wodą na sitku ,żeby nie barwiła zapiekanki . Przygotowujemy beszamelowy sos -do małego garnka wrzucamy masło i na nie wsypujemy mąkę, na małym ogniu

Ogrodnik w podróży
Faszerowana papryka bez mięsa pełna białka 160

Sycące, pełne roślinnego białka faszerowane papryki z fasolką mung, pieczarkami, kolorową quinoa. Całość doprawiona sosem tamari. zielone papryki - 3 szt. fasolka mung - 1 szklanka quinoa kolorowa - 1/2 szklanki mini pieczarki - 1 opakowanie sos tamari - 2-3 łyżki czosnek - 2-3 ząbki oliwa z oliwek - 2 łyżki posiekana natka pietruszki Fasolkę mung ugotuj bez soli ok 30 minut. Pieczarki potnij

AZgotuj!
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą 191

Składniki: - ok. 500g zielonej fasolki szparagowej - 3 łyżki masła - łyżka bułki tartej - przyprawy: sól Przygotowanie: Fasolkę ugotować do miękkości. Masło rozpuścić i podsmażyć na nim bułkę. Połączyć z fasolką. Podać jako dodatek do dania głównego

Kulinarne blogowanie