fasolka - 6917 przepisów (strona:134/462)

Dal po delhiijsku 107

czosnku 1 pomidor 1 marchewka 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka ziaren kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 i 1/2 łyżeczka garam masala garść zielonej fasolki szparagowej (opcjonalnie) Chlebki chapati 3/4 szklanki mąki pszennej razowej ok 60 ml wody sól 1 łyżeczka mleka 2 łyżki klarowanego masła  Przygotowanie: 1. W rondlu podgrzewamy olej, dorzucamy posiekaną(...)wrzącej wody, przykrywamy i gotujemy ok 20 minut 5. Pomidora pozbywamy gniazda nasiennego i parzymy we wrzątku celem usunięcia skórki, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę 6. Fasolkę kroimy w mniejsze kawałki i blanszujemy we wrzątku ok 5 minut, następnie hartujemy w wodzie z lodem 7. Dal doprawiamy do smaku solą, łączymy z fasolką i pokrojonym pomidorem, posypujemy resztą

Słodki Kompromis
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 273

kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem 153

kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka szparagowa z bułką tartą 90

Fasolka szparagowa polana złocistą bułką tartą to mój smak z dzieciństwa dlatego uznałam że będzie idealną przekąską na dzień dziecka. Jasiek jeszcze za mały żeby docenić jej walory ale dla niego były dziś inne atrakcje . Składniki: 80 dkg fasolki szparagowej łyżka soli łyżeczka cukru 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1.Fasolkę obrać ułamując końce i sprawdzając(...)wrzenia. Dodać sól i cukier i gotować do miękkości na średnim ogniu 30-40 min. Odcedzić. 3. Na patelni sklarować masło, dodać bułkę tartą i chwilkę przyrumienić. Polać fasolkę bułką i gotowe. Smacznego

Mama z miasta
“Strączki” – recenzja 116

blog nie jest tylko o potrawach z roślin strączkowych, wprost przeciwnie, ale w jej pierwszej książce rządzą właśnie strączki. Kiedyś zapomniane, niedoceniane, nieumiejętnie gotowane i kojarzone z kłopotami żołądkowymi. Fasolka po bretońsku i grochówka w nowej polskiej kuchni zastępowana jest na szczęście przez hummus i sałatki z fasolą, ale tym bardziej przyda nam się książka kucharska o nich. Ucieszyłam się(...)wtedy są ciężkostrawne. Przydatna jest też część o tym, na co zwrócić uwagę kupując strączki świeże, w puszce czy mrożone. Sporo jest przepisów z groszkiem cukrowym, bobem i fasolką szparagową, które uwielbiam, ale są dostępne tylko przez chwilę. Przyjemnie jest popatrzeć przynajmniej na zdjęcia i zaplanować sobie co zrobię, kiedy znowu będzie na nie sezon za rok. Właściwie

Ugotowane pozamiatane
Spaghetti z kurczakiem, suszonymi pomidorami i fasolką. 160

Smaż jak szef kuchni "100 pomysłów na.." Dostałam wspaniałą paczkę z Ramą Smaż jak szef kuchni. W paczce oprócz oczywiście Ramy znajdowały się trzy dodatkowe produkty : suszone pomidory, biała fasolka i czerwone pesto. Całość była zapakowana w piękny drewniany kuferek. W paczce obok kuferka znajdowała się też moja własna imienna drewniana deseczka do krojenia i list od Pascala Brodnickiego. Bardzo(...)żałuje, bo danie wyszło bardzo smaczne, a co ważne szybkie w przygotowaniu. Polecam :) Składniki: ( dla 2 osób ) - 1 podwójna pierś z kurczaka - 0.50 g suszonych pomidorów - puszka białej fasolki ( 240g) - 3 łyżki czerwonego pesto - szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego - Rama Smaż jak szef kuchni - czosnek mielony, papryka słodka, sól - zielona pietruszka ( opcjonalnie) - 200 g makaron spaghetti Wykonanie Oczyszczone, wypłukane

Kuchnia z widokiem na ogród
Maślana ryba z bobem i fasolką 90

boczkiem i warzywami. W sezonie kiedy warzyw mamy od wyboru do koloru nie można się ograniczać. 1 ryba wędzona maślana 100 g makaronu czarnego nitki 1/4 brokuła 150 g fasolki szparagowej zielonej 250 g bobu 6 plastrów boczku wędzonego 5 pomidorków koktajlowych sól pieprz masło klarowane natka pietruszki 1/3 łyżeczki czubricy czerwonej Makaron gotuje aldente. Fasolkę obieram wrzucam do gotującej(...)obieram z łupinek. Na patelni na maśle przesmażam boczek, dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone i rybę obraną. Całość jeszcze chwile smażę  doprawiam czubricą, pieprzem. Mieszam z makaronem, dodaję brokuł, fasolkę, bób. Doprawiam jeszcze na końcu, posypuję natką

wesoła kuchnia
Grilowany kurczak z sosem z rukoli 149

Kurczak z warzywami z grilla z kaszą kuskus i fasolką szparagową. Letni obiad w którym każdy znajdzie coś dla siebie co lubi bardziej. Z zielonym sosem z rukoli który zrobimy w dwie minuty. Grill nie musi być nudny i monotonny. 1 pierś z kurczaka 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 6 pomidorków koktajlowych 15 dkg fasolki szparagowej 1/2 szklanki kaszy(...)marynacie. Odkładam na godzinę do lodówki. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm, paprykę w paski szerokie.. Paprykę, cukinie przekładam do miski dodaję oliwę, przyprawę grecką i obtaczam. Fasolkę gotuję w osolonej wodzie. Mięso układam na grillu razem z cukinia i papryką, oraz pomidorkami połówkami. Kuskus przygotowuję zgodnie z opakowaniem. sos: Do pojemnika przekładam wszystkie składni  sosu

wesoła kuchnia
Zupa z fasolki szparagowej 105

Zupa mojego dzieciństwa, robiła ją moja babcia i mama.Obowiązkowo musi być do niej szeroka fasolka. Jedna z moich ulubionych zup. Obowiązkowo musi być podana z dużą ilością natki, a smaku dodaje jej też lubczyk. 40 dkg fasolki szparagowej szerokiej zielonej i żółtej 1 papryka żółta 3 marchewki średnie 1 gałązka liścia selery lubczyk świeży 1 kawałek pora sól, pieprz(...)litr bulionu warzywnego 1/3 szklanki śmietany 18 % natka pietruszki 1 łyżka maki krupczatki Fasolkę obieram i kroję na kawałki. Marchewkę obieram i kroję w plasterki. Paprykę kroję w paski, pora kroję drobno. Do garnka wlewam bulion dodaję fasolę i gotuję 15 minut. Dodaję marchewkę, paprykę por i dalej gotuję.Dodaję pokrojone liście selery, lubczyku. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam

wesoła kuchnia
Bezglutenowa tarta z warzywami 208

Tarta lekko wędzona za sprawą ryby, z dodatkiem fasolki, kukurydzy i groszku Firmy JAMAR . Otrzymałam smaczną paczuszkę dzięki której ona powstała. Wersja bezglutenowa. Tarta powstała fajna, krucha. spód tarty: 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 3 żółtka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy miks 150 g masła zimnego 3 łyżki zimnej wody farsz: 2/3 puszki kukurydza z groszkiem(...)Jamar 2/3 puszki fasolki czerwonej Jamar 5 pomidorków koktajlowych 15 dkg sera wędzonego twardego 40 dkg wędzonego dorsza sól, pieprz przyprawa miks 3 jajka 1 białko 300 g jogurtu greckiego koper świeży Do miski wsypuję mąki, dodaję pokrojone zimne masło, żółtka,sól, zimną wodę, i kroję całość nożem w misce, następnie zagniatam krótko.  Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika

wesoła kuchnia
Potrawka z fasolki konserwowej 154

Warzywa mają moc.....także zimą. Nie może ich zabraknąć w naszej diecie, szczególnie zimą. Już kiedyś jedna potrawka z fasolki  skradła moje serce. Ta wersja potrawki jest równie smaczna. Można ją podawać jako samodzielne danie, lub z ryżem. Gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Polecam. Składniki: 2 puszki białej fasolki konserwowej 3 marchewki 2 czerwone cebule 2 czerwone papryki(...)smażymy przez ok. 10 minut. Dosypujemy przyprawy: chilli, imbir, cynamon, kurkumę i kmin. Wlewamy mleko kokosowe. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy fasolkę, koncentrat pomidorowy. Dusimy przez kolejne 10 minut. Podajemy na ciepło. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Karkówka duszona z warzywami 227

danie można włożyć do słoika i po wystudzeniu przechować w lodówce nawet 3 dni.  Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 kolorowe papryki 3 marchewki 300 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka estragonu 1 łyżka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka(...)czasie dodać pozostałe przyprawy (oprócz soli i pieprzu naturalnego) i marchewkę pokrojoną w niezbyt grube słupki, dusić około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i fasolkę szparagową, dusić kolejne 5 minut. Dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać, gotować jeszcze około 3 minut, sprawdzić stan uduszenia mięsa i warzyw i jeśli nam odpowiada, to przykryć, zdjąć z palnika

Kuchcik gotuje
Sałatka nicejska z tuńczykiem 160

parę kropli oliwi, sól i parę kropli octu. Jednak ta wersja sałatki nicejskiej jest obecnie mało popularna. Najbardziej popularna obecnie wersja opiera się na sałacie, surowych warzywach, z dodatkiem fasolki szparagowej i gotowanych ziemniaków (my zdecydowanie wolimy bez ziemniaków). Natomiast to, co bezwzględnie powinno się znaleźć w sałatce nicejskiej to pomidory, tuńczyk (najlepiej świeży, zgrillowany, ale w razie konieczności można(...)oleju!) główka sałaty rzymskiej/ dekoracyjnej, ewentualnie lodowej 2 garści rukoli 1 czerwona cebula 8 jajek przepiórczych (można wymienić na kurze albo nawet wymieszać oba rodzaje) 150 g zielonej fasolki szparagowej, ugotowanej na chrupko 4-6 filecików anchois czarne oliwki kapary 200g pomidorków koktajlowych 1 łyżka octu winnego białego 2 łyżki soku z cytryny 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy dobrej

Pociąg Do Kuchni
Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową 151

zupy pasują: marchew, pieczarki, papryka, kukurydza, kapusta pekińska, fasola szparagowa. Ale, ale...nie wrzucajmy do gara wszystkiego. Do mojej zupy dodałam kapustę pekińską, kukurydze ( z puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino . Składniki: 200 g krewetek mini 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy ) 200 g kukurydzy(...)puszki biała część kapusty pekińskiej małej 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino ) łyżeczka sosu sojowego łyżeczka sosu rybnego łyżeczka cukru trzcinowego limonka oliwa do smażenia  Wykonanie: Krewetki rozmrozić, odsączyć na sicie. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na rozgrzany tłuszcz wrzucić krewetki i smażyć około 3 minuty. Usmażone krewetki wyjąć z garnka. W tym samym garnku podsmażyć

kolorowotorcikowo
Fasolka po bretońsku 177

Fasolka po bretońsku to klasyk, który chyba każdy zna od dzieciństwa i który nigdy się nie znudzi (przynajmniej mi :p). W porze jesienno-zimowej to danie jest idealne, szybkie, pożywne i zawsze można przygotować je w większej ilości, żeby mieć na czarną godzinę. A potem już tylko pełna miseczka parującej fasolki, do tego pajda świeżego chleba z chrupiącą skórką(...)można się zajadać, choć ja chyba najbardziej lubię fasolkę na następny dzień, kiedy przejdzie tymi wszystkimi aromatami mięsa i majeranku :) Składniki na ok. 4-5 porcji: ok. 370 g fasoli "Jaś" 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 300 g wędzonego boczku 500 g kiełbasy śląskiej 2 duże cebule 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ok. 2 łyżeczek suszonego majeranku sól

Simply Food