fasolka - 6917 przepisów (strona:140/462)

Ciecierzyca po bretońsku 162

Odkąd zjadłam ciecierzyce po raz pierwszy w kółko kombinuje, gdzie by ją przemycić mojej rodzinie. Kilka dni temu wpadłam na pomysł by w fasolce po bretońsku zastąpić fasolkę, ciecierzycą. Efekt wyszedł pyszny, a ta wersja smakuje mi chyba jeszcze lepiej niż tradycyjna. Zdecydowanie polecam wypróbować wszystkim amatorom cieciorki, jak i fasolki po bretońsku. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: cała

Kolizje Smaków
Grillowany Tuńczyk z warzywami balsamico 102

grubości) olej pieprz 1-2 duże bataty zrobione wg tego przepisu Składniki warzywa balsamico garść marchewki baby carrots 150-200 g malutkich pieczarek garść zielonej fasolki ciętej 50 ml oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 50 ml octu balsamicznego 1 łyżka wody sól, świeżo mielony pieprz do smaku Pierwsze co robimy bataty  wg tego przepisu(...)swoją marchewkę i fasolkę podgotowałam na parze(można to zrobić wcześniej bo i tak dodajemy wszystko później do pieczarek i podsmażamy). Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki,n smażymy 5-7 min w zależności od wielkości pieczarek, dorzucamy pozostałe warzywa czyli uparowaną marchewkę i fasolkę, doprawiamy solą, smażymy całość do zrumienienia się lekko marchewki, dorzuciłam czosnek chwilę jeszcze przesmażamy

Piekielna Kuchnia Pati
Botwinka z jajkiem 94

botwinkowy:) A oto moja Czarnuszka - ogląda TV :) Potrzebne składniki:   pęczek botwinki 1 l wywaru warzywnego mały jogurt naturalny 1/3 pęczka pietruszki sól, pieprz 1 jajko puszka fasolki białej puszka fasolki czerwonej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. Jak młode buraczki zmiękną dodajemy czerwoną i białą fasolkę. Jak się zupa zagotuje dodajemy

Łycha smaków
Zielona fasolka szparagowa w boczku 143

Szybki w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczny i ciekawie wyglądający dodatek do obiadu czy kolacji. Zapraszam! Zielona fasolka szparagowa zawijana w boczek Składniki: fasolka szparagowa około 3 garście cieniutkie plasterki boczku około 12-15  łyżka oliwy pół łyżeczki soli Przygotowanie: Szparagi oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, ewentualnie obciąć ogonki. Obgotować w osolonej wodzie, aż zmiękną. Gotowe szparagi odsączyć(...)wody, lekko osuszyć na papierowym ręczniku.  Podzielić na porcje, około 5-7 fasolek. Każdą owijamy dokładnie plasterkiem boczku.  Gotowe porcje układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 6-8 minut, aż boczek się troszkę przyrumieni. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych lub jako osobną przystawkę. Smacznego

Tagebuch po polsku
Warzywne leczo z wędzonym kurczakiem 184

mrożone. Dziś warzywne leczo z wędzonym kurczakiem, nasyci i rozgrzeje gdy za oknem "zimowo". Warzywne leczo z wędzonym kurczakiem SKŁADNIKI : 4 papryki pomarańczowe 200 g cukinii 200 g fasolki szparagowej żółtej 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 250 g wędzonej piersi kurczaka 1 kostka warzywna (bulionetka) szczypiorek do dekoracji sól, pieprz, papryka słodka i ostra(...)smaku 750 ml wody PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową oczyszczamy i gotujemy na miękko na parze.  Paprykę myjemy, oczyszczamy i wraz z cukinią kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy paprykę, dodajemy kostkę warzywną, zalewamy około 750 ml wody i gotujemy 5 minut po czym dodajemy, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cukinię i pokrojonego kurczaka – gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy ugotowaną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SAŁATKA KRÓLEWSKA 164

Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka anansa 150g sera żółtego 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej 5 jajek por majonez Sposób wykonania: Seler, kukurydzę i fasolkę odsączyć z zalewy.  Ananasa pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Pora pokroić(...)wysokim półmisku szklanym: 1. Starty ser żółty 2. Seler konserwowy 3.Ananas 4. 3 łyżki majonezu 5. Białka jajek starte na grubych oczkach tarki 6. Por 7.Kukurydza 8. Czerwona fasolka 9. 3 łyżki majonezu 10. Żółtka jajka starte na małych oczkach tarki Sałatkę wstawić do lodówki na 2-3h aby składniki "przegryzły się". SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Sałatka z fasolą mung ,selerem, ananasem 121

szybciutka sałatka pod warunkiem, że fasolkę namoczycie dzień wcześniej, bo ona sama, gotuje się 10 minut. Składniki ekologiczna fasola mung  SYMBIO kukurydza z puszki groszek z puszki ananas świeży seler sałatkowy z zalewy majonez sól i pieprz do smaku ząbek czosnku Fasolkę namocz dzień wcześniej ,a na drugi dzień ugotuj al dente. Selera odsącz z zalewy. Przygotuj salaterkę(...)wrzuć do niej fasolkę, groszek, kukurydzę, selera oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, zmieszaj z majonezem, solą i pieprzem. Dodaj do sałatki, wymieszaj i odstaw do przegryzienia się. Idealna sałatka na każdą okazję

Z Kuchni Do Kuchni
Dorada wigilijna w winogronach i w sosie słodko-kwaśnym 147

woda 250 g mieszanych winogron (białe i czarne) 1 łyżka masła sól i pieprz 250 ml sosu słodko-kwaśnego kilka pomidorków koktajlowych kilka kasztanów jadalnych (opcjonalnie) kilka supełków z fasolki wężowej (opcjonalnie) olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Doradę pozostawiając w całości oskrobać z łusek Na brzuchu wykonać małe cięcie od otworu n nim do głowy to momentu aż nożem wyczujecie(...)Posolićje i popieprzyć. Po chwili dorzucić też pomidorki. Wszystko lekko podgrzać, niezbyt długo jednak, by pomidorki pozostały jędrne. Chcąc dodać zielony akcent w postaci wyjątkowo dekoracyjnych zielonych supełków z fasolek wężowych , odsyłam to tego przepisu . Chcąc dodać opcjonalnie kasztany: na surowych naciąć krzyżyk, obgotować następnie przez ok. 10 min. w wodzie, obrać z łupiny i skórki (na gorąco obiera się

Sztuka gotowania w/g Samiry
Leczo z Dyni – bez mięsa 145

będzie równie smaczne. Będziemy potrzebować: danie jest dość pikantne, jeżeli chcemy aby było łagodniejsze to dodajemy tylko jedną papryczkę chili 500 g obranej dyni 400 g pomidorów 300 g fasolki szparagowej 1 puszka 400 g kukurydzy 350 ml wywaru warzywnego 1 duży strąk zielonej papryki 1 średnia cebula (około 120 g) 1 ząbek czosnku 1 - 2 papryczki chili sól, pieprz(...)wodą), wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączam z zalewy na durszlaku. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Z fasolki szparagowej odcinam końcówki, dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki (około 3 centymetrowe). Papryczkę chili oczyszczam z nasion i drobniutko kroję. Końcowe przygotowanie leczo z dyni: W garnku na rozgrzanym

Uwaga Babcia Gotuje
Rozgrzewająca zupa gulaszowa . 136

Dzisiaj postanowiłam przygotować tylko jedno danie  i jest to   rozgrzewająca zupa gulaszowa  z kukurydzą i fasolką czerwoną od firmy Bonduelle , pieczarkami , marchewką i mięsem . Do zupy dodałam wyśmienite  przyprawy  od Skworcu  .  Zupa jest pyszna i pożywana w sam raz na zimowe dni moja rodzinka za nią przepada :) Zapraszam :) Składniki : około 6oo g mięsa(...)szynki 6 ziemniaków 4 duże pieczarki  1 papryka czerwona 1 malutka puszka kukurydzy Bonduelle 1 malutka puszka fasolki czerwonej Bonduelle 1 łyżka przyprawy staropolskiej od Skworcu 1 łyżka oregano od  Skworcu   1/2 papryczki jalapeno ( ostra ) vegeta domowa do smaku  pieprz do smaku około 2  litry bulionu  3 marchewki  1 łyżka czerwonej papryki słodkiej

Sama słodycz i szczypta chili
Fasolka szparagowa z jajkiem. 114

Składniki: 150 g fasolki szparagowej odrobina masła 2 jajka Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości. potem smażymy na masełku wykładamy na talerz. Jajka gotujemy na twardo kroimy na ćwiartki, układamy na fasolce.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami 349

danie obiadowe, na zimno z sosem czosnkowym pyszna sałatka. Do przygotowania dania użyłam aromatycznej przyprawy Curry Premium od firmy Sk worcu . Składniki: 400 g piersi z kurczaka 300 g fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona) 280 g kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 2 torebki ryżu parabolicznego (1 szklanka) 1 łyżka Curry Premium od Skworcu koperek sól, pieprz(...)olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy curry, szczyptę soli, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Fasolkę szparagową kroimy w nieduże kawałki ok. 2 cm, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości i odcedzamy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pierś, smażymy

Na Ciasteczkowych Papierach
Obiad vege 121

makaronu ryżowego 2 opakowania tofu po ok. 20 dag 1 średnia cebula 3 garście fasolki szparagowej 3 cm świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku marynata (1/2 szklanki sosu sojowego, pieprz cayenne, 1 łyżka oleju sezamowego) Tofu kładę na talerzu, dociskam deską i pozostawiam na kilkanaście minut po to aby puścił nadmiar płynu, dzięki temu wchłonie całą marynatę. Tofu kroję(...)kostkę  ok. 2 cm, zanurzam w marynacie (sos sojowy, pieprz cayenne i olej sezamowy) i odstawiam na kilkanaście minut. Po tym czasie odsączam go a marynatę zachowuję. Fasolkę płuczę, odcinam końcówki i kroję na pół. Cebulę kroję w kostkę. Imbir ścieram na tarce. W cienkie plasterki kroję czosnek. Makaron zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na ok. 15 minut

Bike By Life
Kotlety siekane zapiekane pod serową pierzynką 327

Jeśli szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad polecam Wam te kotleciki. Niby nic takiego ale smakują rewelacyjnie. Serowo-czosnkowa pierzynka nadaje im charakteru. Ja podałam je z fasolką szparagową. Obiad podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. Kotlety: 3 pojedyncze filety z kurczaka   jajko 2-3 łyżki mąki 3 łyżki kukurydzy   1/2 czerwonej papryki sól pieprz ząbek(...)czosnku Dodatkowo: 2 łyżki oleju   500 g fasolki szparagowej koperek Sos: 3 łyżki śmietany łyżka majonezu   ząbek czosnku 10 dag sera żółtego startego   pieprz Kotlety: Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Posiekać. Dodać pokrojona w kostkę paprykę, kukurydzę, zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę. Doprawić do smaku, wymieszać. Formę żaroodporną posmarować olejem. Łyżka nakładać i formować kotleciki

Smakołyki Asi
Tarta na cieście jaglanym z fasolką i oscypkiem 153

ciasto 1 szkl mąki jaglanej 0,5 szkl mąki pszennej 1 jajko 125 g masła sól nadzienie 500 g fasolki szparagowej lub chińskiej 250 g sera białego 120 g oscypka 0,5 szkl mleka 2 jajka sól pieprz szczypta mięty szczypta tymianku Z podanych składników zagnieść twarde ciasto, wylepić formę do tarty, nakłuć i podpiec ok 15 min w temp(...)Fasolkę ugotować do miękkości odcedzić i przestudzić. Ser biały, mleko i jajka oraz ok 40 g oscypka , wraz z przyprawami zmiksować w blenderze. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć fasolki oblać serową masą, posypać startym na tarce oscypkiem i piec ok 35 min w temp 180 st. Tartę podać z pomidorkami

Gotowanie jest łatwe