fasolka - 6917 przepisów (strona:139/462)

Włoska uczta 185

Dania tworzone przez cudnego Salvadore, zawsze smakują wyśmienicie. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Dlatego Włochy to kraj w którym mogłabym mieszkać. Dziś natomiast przyrządziłam makaron tagliatelle z cukinią, pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami. Składniki: makaron tagliatelle cukinia 3 pieczarki fasolka szparagowa (moja jest mrożona) 3 suszone pomidory garść szpinaku 4 ząbki czosnku suszony czosnek niedźwiedzi łyżka masła olej kokosowy(...)smażenia sól, pieprz Wykonanie: Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. W drugim garnku gotujemy parę minut fasolkę szparagową. Następnie grillujemy cukinię z czosnkiem na oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy pieczarki i pokrojone suszone pomidory. Chwilę dusimy wszystko razem dodając szpinak i przyprawy. Na koniec łączymy makaron z warzywami, dodajemy mało, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe

Bike By Life
Fasolka po bretońsku 99

sosie pomidorowym z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy oraz cebuli, doprawiona majerankiem. Ja dodatkowo dodaję jeszcze podsmażone pieczarki, a całość doprawiam przyprawą do dań z fasoli. Taką właśnie wersję fasolki po bretońsku przygotowuje się w moim rodzinnym domu i taka smakuje mi najbardziej :) Przygotowuje się ją bardzo prosto, ale ze względu na namaczanie, a potem dość długie gotowanie fasoli, nie jest(...)łyżki przyprawy do dań z fasoli pieprz sól Wykonanie: Fasolę opłukujemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do miski, zalewamy wodą (powinna być całkowicie zakryta + ok. 5-6 cm powyżej poziomu fasolki) i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę wraz z wodą, w której się moczyła wlewamy do garnka. Dolewamy jeszcze ok. 1-1,5 l wody (lub więcej

MyCookBook.pl
Łosoś z fasolką i jajkiem w koszulce 112

nowe ulubione danie :D Rybka, warzywka i jajeczko! Czegóż chcieć więcej??  Składniki: filet z łososia (ok. 350-400 g) sól ziołowa pieprz cytrynowy 2 jajka 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (450-500 g) 2 łyżki masła 2 łyżki octu 1 pęczek koperku 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej Przygotowanie: Filet podzielić na 4 porcje, przyprawić solą ziołową(...)pieprzem cytrynowym. Następnie obtocz lekko w mące (można pominąć) i usmażyć na złoto z obu stron, zaczynając od strony ze skórą.  Do rondla włożyć fasolkę, wlać szklankę wody, posolić, przykryć i gotować ok. 5 minut, aż będzie miękka. Po tym czasie odlać wodę, dodać masło, koperek i wymieszać.  W rondelku zagotować wodę z octem

Malinowo w kuchni
Smażona pierś z kaczki 160

komentarzach :)  Smażona pierś z kaczki - przepis: Składniki: Piersi z kaczki w temperaturze pokojowej (ja miałem 2, jedną większą i mniejszą) Sól, pieprz Do podania: Sos żurawinowy Zielona fasolka szparagowa/ziemniaki Jak przygotować soczystą pierś z kaczki?  Skórę, czyli tą tłustą część nacinamy nożem w kratkę. Pamiętajmy, aby nie naciąć mięsa. Po tym piersi solimy z obu stron, a pieprzymy(...)smażymy trochę dłużej. Usmażoną pierś przekładamy na talerz, przykrywamy folią i odstawiamy na 5-7 min, aby odpoczęła. Na kilku łyżkach tłuszczyku po smażeniu kaczki smażymy ziemniaki lub zieloną fasolkę szparagową. Kaczkę podajemy pokrojoną w średniej grubości plastry z sosem żurawinowym i usmażoną fasolką lub ziemniakami.  Smacznego

Kuchnia Łukasza
Fasolka po bretońsku z warzywami - dietetyczna, odtłuszczona :) 130

Przyznać się - kto lubi fasolkę po bretońsku? :D JA! Niestety, fasolka przygotowana z rąk Mamy często jest bardzo kaloryczna, tłusta i przez to bardziej ciężko strawna :( A przecież fasola sama w sobie jest bardzo zdrowa! Zawiera dużo białka, węglowodanów, błonnika. Jest źródłem wielu minerałów i witamin. Odznacza się niskim indeksem glikemicznym. Jej spożywanie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania miażdżycy(...)chorób serca, a także nowotworów. Wykazuje działanie zasadotwórcze, dzięki czemu odkwasza organizm.  Rok 2016 został ogłoszony przez ONZ międzynarodowym rokiem roślin strączkowych! Zachęcam - spożywajcie strączki!  Fasolka przygotowana przeze mnie jest dietetyczna, odtłuszczona, pełna warzyw i przypraw. Jest bardziej lekkostrawna, dzięki odpowiednio przygotowanej i ugotowanej fasoli. Jest po prostu przepyszna! Zdjęcia może nie dodają jej uroku, ale uwierzcie - smakuje

Zdrowie na języku :P
Zupa tajska z mlekiem kokosowym 99

Zupa tajska z mlekiem kokosowym Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego 2 piersi z kurczaka 300 g zielonej fasolki szparagowej 6-7 pieczarek 1 duża,  czerwona cebula świeży imbir (2 cm) oliwa z oliwek 2 puszki mleka kokosowego  sól Pieczarki i cebulę obrałam i pokroiłam w plasterki. Fasolkę pokroiłam na połówki, ugotowałam i odlałam wodę. Piersi z kurczaka(...)kostkę. Imbir obrałam i przecisnęłam przez praskę do czosnku.  Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam kurczaka, cebulę i pieczarki.  Do wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego dodałam ugotowaną fasolkę, podsmażonego kurczaka z pieczarkami i cebulką. Następnie dodałam mleko kokosowe, imbir, sól i gotowałam

nietadieta
ZUPA RYBNA CARRY 162

bulionu z ryby kawałki ryby 2 łyżki przyprawy curry sól pieprz 2 liście kafiru( spróbujcie z jednym  i sprawdzcie czy smak jest dla Was idealny) 1 mała puszka fasolki czerwonej 1 duża pomarańcza - wyciśnięty z niej sok oraz starta skórka 1 papryczka chili czerwona 30 dag.fasolki szparagowej zielonej 1 papryka mała czerwona  odrobina wiórków  kokosa suszona kolendra(...)kawałki.Włożyć do garnka i zalać 2 literami wody.Gotować do miękkości ryby z liściem kafiru,przyprawić.Rybę wyjąć.Do wywaru wsypać curry i wiórki ,dodać odcedzoną czerwoną fasolkę, połamaną drobno zieloną szparagową fasolkę,wcisnąć sok z pomarańczy,zamieszać.Papryczkę chili oraz czerwoną paprykę drobno posiekać i dodać do zupy oraz kolendrę i startą skórkę z pomaranczy ,odrobinę.Chwilę jeszcze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
WĄTRÓBKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 109

trzcinowego oliwa z oliwek *********************************************  Cebulkę i czosnek obrać i pokroic w cienkie plasterki.Pomidory umyć ,zdjąć skórkę ,podjąć na cząstki.Usunąć gniazda nasienne , a miąższ pokroić w drobną kostkę.Fasolkę rozmrozicmi pokroić na małe kawałki. Patronkę rozgrzać  z oliwą , podważyć cebulkę z czosnkiem.Dodać Fasolkę i Pomidory.Wlać bulion można też dodać  białego wytrawnego wina ok.kieliszka.Włożyć listki(...)laurowe i ziarenka pieprzu.Posolić.Dusić na małym ogniu,aż fasolka będzie miękka,a sos lekko się z redukuje ( ok.10 minut).Wątróbkę oczyścić,oplukać,osuszyć na ręczniki papierowym,pokroić w kostkę.Oprószyc pieprzem.Na patelni mocno rozgrzać olej , wrzucić Wątróbkę i obsmażyć na dużym ogniu.Następnie przełożyć do sosu i jeszcze 2 minuty Dusić razem.Przyprawić do smaku  cukrem.Ponownie Posolić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa z kalafiorem i fasolką szparagową 72

Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 mały kalafior 1 por (biała część) 1 łyżka masła klarowanego 50 g kaszy jęczmiennej 200 g mrożonej fasolki szparagowej 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę, pora obieramy i kroimy (struktura zależna od upodobań kulinarnych). Ziemniaki kroimy(...)większą kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 10 min. Do zupy dodajemy mrożoną fasolkę szparagową oraz przepłukaną kaszę. Gotujemy kolejne 10 min, od czasu do czasu mieszając. Kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy po upływie czasu ( 10 min ) dodania fasolki i kaszy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
SAŁATKOWY PRZYSMAK 182

Składniki: 5 jajek 4-5 ogórków kiszonych 1 mały por filet z indyka 1 puszka fasolki czerwonej konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 150g sera żółtego ok. 50-100g PRZYSMAKU ŚWIĘTOKRZYSKIEGO "SNACK" firmy WSP SPOŁEM  PRZYPRAWA DO INDYKA firmy RAFEX  olej sos: 1 duży jogurt naturalny 4-5 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie(...)kostkę. Por szatkujemy w pół krążki. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Przysmak Świętokrzyski wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do uzyskania złotego koloru, wyjmujemy na ręcznik papierowy. Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy. sos: Jogurt naturalny, majonez mieszamy razem. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Składniki układamy warstwowo: Jajka, ogórki kiszone, sos, indyk

Prosto i Smacznie z Anetą
Sałatka nicejska, a może wariacja na temat sałatki nicejskiej? ;) 156

czasie, mam nadzieję, że niewiele się tam zmieniło ;) Jak już przygotujecie sałatkę, nie zapomnijcie o dodaniu łososia! :P Składniki (1-2 porcje) : Sałatka: garść szpinaku baby 8-10 sztuk fasolki szparagowej 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek pół czerwonej cebuli jajko na twardo łosoś wędzony Sos: 3 łyżki oleju łyżka octu pół ząbka czosnku "duże pół" łyżeczki miodu(...)sól, pieprz Fasolkę gotujemy i studzimy. Szpinak mieszamy z pokrojoną cebulą, pomidorkami, oliwkami i fasolką. Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Wymieszane wcześniej składniki zalewamy sosem. Wszystko razem mieszamy, tak aby sos rozłożył się równomiernie. Sałatkę wykładamy do miseczki lub głębokiego talerza. Na wierzchu układamy pokrojone jajko i kawałki łososia. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Fasolka po bretońsku 100

Fasolka po bretońsku jest dobrą propozycją nie tylko na zimowe dni ale również na chłodniejsze wiosenne, które ostatnio nadeszły . Fasolka po bretońsku Składniki: - 500 g fasoli - 500 g kiełbasy (podwawelska, śląska) - 300 g boczku wędzonego - 1 cebula - 1 op. 500 ml przecieru pomidorowego - sól - pieprz - łyżeczka kminku - liść laurowy - ziele angielskie - majeranek -olej Przygotowanie: Fasolę zalewamy gorącą(...)gotujemy na małym ogniu aż fasola będzie miękka. Dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wszystko razem dusimy ok. 15-20 min. Przecier pomidorowy powoduje że fasolka jest ona dość gęsta i nie potrzebuje zasmażki. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Jajka po hiszpańsku 117

propozycję, zdrową i pożywną dla tych którzy lubią warzywa i jajka a dla wegetarian może być opcja bez kiełbasy. Jajka po hiszpańsku Składniki: - 100 g cienkiej kiełbasy - 200 g fasolki szparagowej(mrożonej) - 2 żółte papryki lub jedna żółta i jedna czerwona - 2 pomidory - cebula - 1 ząbek czosnku - szczypiorek z cebulką - 4 jajka - oliwa - masło - sól - pieprz Przygotowanie: Kiełbasę kroimy(...)plasterki, podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy chwilę. W między czasie na drugiej patelni podsmażamy na maśle fasolkę szparagową. Dodajemy do kiełbasy pokrojoną w paski paprykę i pokrojony drobno czosnek. Smażymy wszystko około 5 minut. Dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory i podsmażoną fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze chwilę. W warzywach robimy

Kulinarne życie
Tarta drożdżowa z warzywami 112

drożdży instant (ok.6g), - 1 jajko (ok. 60g), - ¼ szklanki wody (ok. 60 ml), - ½ łyżeczki soli - 2 łyżki oliwy z oliwek (20g). Nadzienie: - 4 marchewki (ok.180g), - ½ pora (ok. 50g), - 200 g fasolki szparagowej, - opakowanie jogurtu greckiego light (200g), - 1 jajko (60g), - kula Mozarelli (ok. 125g), -  słodka papryka, sól, pieprz, bazylia. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę z drożdżami i solą. 2. Dodajemy(...)jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia). 3. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 min. 4. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. 5. Por kroimy w plasterki. 6. Jogurt mieszamy z jajkiem i przyprawami. 7. Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem. 8. Na ciasto nakładamy warzywa

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pęczotto z kurczakiem i fasolką 147

Składniki ( na 4 porcje)   - łyżeczka masła (ok. 5g), - cebula (ok. 80g), - 2 marchewki (ok. 90g) - 2 porcje fasolki szparagowej (ok. 200g), - 2 filety z kurczaka (ok. 240g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g), - 1 łyżeczka oleju (ok. 5g), - ok.   3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml), - przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną(...)garnka z kaszą dodajemy ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż kasza będzie miękka). 4. Marchewkę obieramy, kroimy i gotujemy z fasolką ok. 20-30 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach