mięsa, dlatego dzisiaj przepis na szybką sałatkę postną zaledwie z kilku składników. SAŁATKA POSTNA ze SZPROTKAMI Składniki: Miks sałaty lodowej, roszponki, rzymskiej 4 jajka 150 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 puszka szprotek w oleju 1/2 czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku oliwa do skropienia Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, kroimy w ćwiartki. Szproty odsączamy(...)oleju. Fasolkę gotujemy. Cebulę kroimy w cienkie pióra. Miks sałat mieszamy z ugotowaną fasolką, dodajemy jajka, szprotki i cebulę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą
Bon appetit mon amieFasolka po bretońsku nie bez powodu jest bardzo popularna w Polsce. Jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo sycąca. W moim domu przygotowuje zawsze wersje wegetariańską, którą uwielbiam! Tylko dla mojego męża smażę dodatkowo bekon lub dodaje wołowinę. Zupę obowiązkowo jem z pieczywem, najlepiej świeżo upieczonym, pachnącym z chrupiącą skórką... Miseczka takiej zupy to świetny sposób na rozgrzanie:-) Zapraszam na wypróbowanie mojej(...)pieprz do smaku, kostka warzywna pół szt, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, cebula czerwona lub biała 1 szt, mąka pszenna 3 łyżka, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Fasolkę moczymy przez noc, następnie odlewamy wodę, nalewamy nową i gotujemy z dodatkiem liści laurowych, kminku i ziela angielskiego. Gdy fasolka będzie półtwarda dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i pozostałe przyprawy
kulinarne odsłony patiSzczerze, też czuję niedosyt. Ale do rzeczy, czas podzielić się przepisem. To pikantne danie podałam z makaronem ryżowym, rukolą i tartym serem. Spróbujcie - smacznie warto! Składniki: 150 g żółtej fasolki (użyłam mrożonej) 1 marchewka 1 mniejsza cebula 2 ząbki czosnku kilka talarków papryczki chili 1 większy suszony pomidor z oleju sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk - do smaku 1 łyżka masła(...)łyżki oliwy z oliwek rukola do posypania dania Przygotowanie: czosnek i cebulę obieramy, razem z suszonym pomidorem kroimy w kostkę, marchewkę obieram i kroję w cienkie słupki długości żółtej fasolki, na patelni rozgrzewam masło, dodaję oliwę i przesmażam chwilę cebulę, czosnek i chili, gdy będą szkliste i w kuchni uniesie się piękny aromat dodajcie suszonego pomidora, marchewkę i fasolkę, przykryjcie
Zasmakuj Kuchnipomysł na sałatkę śledziową. Nazwę wzięła się stąd, że wszystkie dodatki do śledzika są fioletowe - w sumie mają kolor fioletowy, ale w nazwie - czerwony 😉 Połączenie śledzia z winogronami i fasolką pewnie nie jest oczywiste, ale zapewniam, że sałatka jest przepyszna. Postanowiłam też podać tę sałatkę w wydrążonym ananasie, dzięki temu ładnie się prezentowała na stole...Smacznego! Składniki: 400 g filetów(...)śledziowych a'la matjas 1 cebula czerwona 1/2 puszki fasolki czerwonej 60-70 g czerwonych winogron 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki majonezu pieprz 1 szklanka wody 1/4 szklanki octu 1 łyżeczka cukru ziele angielskie liść laurowy Wykonanie: Wodę zagotowujemy z cukrem, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet i mieszamy. Studzimy. Śledzie myjemy z nadmiaru
Kuchnia MagdaLenyjadam konserwowych warzyw ze względu na ich specyficzny smak, chociaż są wyjątki. Stąd moja propozycja na dziś- zupa idealna! Banalnie prosta a do tego przepyszna zupa pomidorowa z kurczakiem, fasolką szparagową, groszkiem i pieczarkami, która nasyci niejeden pusty żołądek. Bardzo treściwa i gęsta, gdyż przygotowana na bazie soku pomidorowego. Delikatnie pikantna, dobrze przyprawiona a przy tym słodko- kwaśna, gdyż pomidory(...)jabłkowego marki Hortex 3 szklanki soku pomidorowego marki Hortex 1 szklanka bulionu drobiowego 250 gram piersi kurczaka 1/2 szklanki mrożonego groszku marki Hortex 1/2 szklanki fasolki szparagowej żółtej marki Hortex 5-6 pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku przyprawy, po solidnej szczypcie: kuminu, kolendry mielonej, pieprzu, soli sok z cytryny, posiekana bazylia
Mango Papajamoim blogu nie raz jeszcze się pojawi przepis z nimi. Tym razem jest to cannelloni po meksykańsku... z farszem z mięsa mielonego z dodatkiem papryki czerwonej, kukurydzy oraz fasolki czerwonej, a do tego sos pomidorowy. Zniknęło z talerzy w mgnieniu oka 😋 Składniki : 1 op. makaronu cannelloni 500 g mięsa mielonego ( u mnie - z indyka) 2 cebule do farszu(...)cebula do sosu 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 2 puszki pomidorów krojonych 2 jajka oliwa do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili tymianek 100 g parmezanu Wykonanie: Farsz: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. Paprykę
Kuchnia MagdaLenySkładniki: - fasolka szparagowa zielona z Hortex (450g) - 100g masła - 2 łyżki bułki tartej - przyprawy: sól Sposób przygotowania: 1. Fasolkę szparagową zieloną gotujemy na parze. Solimy, kiedy rozmarznie i lekko zmięknie. 2. Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy na nim bułkę tartą. 3. Łączymy ugotowaną na parze fasolkę z podsmażoną bułką. Podałam z pieczonymi ćwiartkami kurczaka i frytkami. SMACZNEGO
Od łyżki do widelcaAromatyczne, smaczne i kolorowe danie. No i takim daniem można się porządnie najeść. Dodatki warzywne to marchew, papryka, zielona fasolka, nawet wrzuciłam oliwki. Po to, by przełamać słodycz ananasa. Do tego mleczko kokosowe, przyprawy, czerwona pasta curry i danie jednogarnkowe gotowe. Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań:) Uwielbiam takie rozwiązania! Składniki(...)nieduża podwójna pierś z kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 nieduże marchewki 1 średnia cebula nieduża garść mrożonej zielonej fasolki ciętej 1 czerwona papryka kilka talarków chilli kilka czarnych oliwek przekrojonych na pół 3 plastry ananasa z puszki pokrojone w kostkę przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, majeranek, lubczyk, curry - wszystko do smaku wedle
Zasmakuj Kuchniporcja = 423 kcal 250 g filetu z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego mała cebula ząbek czosnku puszka ciecierzycy konserwowej ( ok 230 g po odsączeniu) 200 g zielonej fasolki szparagowej łyżka sosu sojowego tymianek sól i pieprz ewent. płatki chili do dekoracji WYKONANIE: 1. Kurczaka układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Obustronnie doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Przykrywamy papierem(...)mięsa / wałkiem. W ten sposób przyprawy dokładnie wbiją sie w mięso. 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i obsmażamy kurczaka ok 4 min z każdej strony. 3. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości. 4. Ściagamy kurczaka z patelni i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Nie rumienimy. 5. Dodajemy odsączoną i przepłukaną pod bieżącą wodą ciecierzycę oraz fasolkę szparagową
Atlas Smakówburczy . Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem Składniki: 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 /3 łyżeczki kurkumy 1 kolba kukurydzy lub 3/4 puszki kukurydzy 1 duża cebula 20 dag fasolki szparagowej 20 dag brukselki 20 dag pieczarek 2 jajka 2 łyżki oliwy 1/4 szklanki wody 1 papryczka chili Sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę wcześniej podprażoną(...)kurkumę, zagotuj i gotuj na małym ogniu około 8 minut. Po tym czasie zamieszaj łyżką i zostaw do wystudzenia. Przygotuj warzywa: cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w grube plasterki, fasolkę na kawałki, brukselkę obierz z wierzchnich listków i pokrój na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklij cebulę a po chwili dodaj pokrojoną, pozbawiona pestek
Moja Mama Gotujeprzyrodą. Mniej marudzenia, więcej szczęścia z tego, co mamy! Ot taki post, na na pewno pozytywny weekend ;) Wieczorową porą propozycja na jutrzejszy obiad! :) Pieczony bakłażan z pomidorami i białą fasolką Składniki: 5 pomidorów 1 duży bakłażan lub 2 mniejsze 1 duża cebula 4 łyżki oliwy 1 puszka białej fasolki 6-7 ząbków czosnku 1 i 1/2 łyżeczki curry(...)minuty. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę. Dodajemy pokrojone pomidory, curry, cukier i dusimy na małym ogniu przez 10-13 minut. Dodajemy odsączoną z wody fasolkę, upieczonego bakłażana, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 1 minutę. Nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Dodatkowo do potrawki można podać bagietkę, ugotowany na sypko brązowy ryż
Moja Mama GotujeDzisiaj mamy dla Was fasolkę po bretońsku w wersji bezmięsnej. Idealnie zrównoważone smakowo danie, które zachwyci niejednego wielbiciela tej potrawy, podawanej w tradycyjnej formie. W wersji bezmięsnej fasolka podana została w towarzystwie tofu, najlepiej wędzonego. Dodatek aromatycznych przypraw jak pieprz cayenne, wędzona papryka, gałka muszkatołowa i czerwona czubrica da niesamowicie pyszny efekt. Spróbujcie sami!! FASOLKA PO BRETOŃSKU Składniki
Moja Mama GotujeDziś tylko zupka fasolowa na wędzonej wkładce. Pyszna wyszła i gęsta mimo , że nie dawałam zasmażki.Polecam dać małą fasolkę jakoś lepiej wygląda w zupie. Składniki: 350 g małej fasoli dzień wcześniej namoczyć w wodzie( namoczyłam wieczorem) Cenos 1 marchew 4 ziemniaki pietruszka korzeń 100 g seler korzeń 100 g pachwina wędzona 400 g ( pokrojona(...)kosteczkę) ziele angielskie 3 szt lisic laurowy 3 szt sól, pieprz, majeranek 2 łyżki Wykonanie: Do garna wsypujemy umytą fasolkę i zalewamy wodą dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy na małym ogniu fasolkę razem z wędzoną pachwiną pokrojoną w kostkę, aż zmięknie- dopiero wtedy dodajemy warzywa i pokrojone ziemniaczki doprawiając solą
Różowa kuchniaNudne kopytka? Nie tym razem! Z dodatkiem fasolki szparagowej i odpowiednich ziół przybierają bardzo orginalny smak :) Ciasto powinno być lekkie, jednak na tyle twarde, aby się nie rozpadły. Poniżej sprawdzony przepis: Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 2 jajka 2 łyżeczki soli Dodatkowo: łyżka masła łyżka bułki tartej oregano(...)sól, pieprz papryka słodka 1/2 ząbek czosnku jogurt naturalny 100ml garść fasolki szparagowej (może być mrożona) Prygotowanie: 1.Ugotowane, ostudzone ziemniaki przepuszczam przez praske. 2.Łącze z 3 rodzajami mąki i dodaje jajka. 4. Przyprawiam ciasto łyżeczką soli i wyrabiam ciasto. 5. Odrywam porcje ciasta i formują wałki o szerokości 3-4cm. 6. Jeśli ciasto się klei,dosypuje mąki pszennej
FITBUuKProsty sposób na fasolkę szparagową :) zimą jak znalazł. W ostatniej chwili zerwaliśmy fasolkę i co teraz?... przecież nie zjemy tyle od razu :) Nastąpiła szybka decyzja, zaprawiamy :) Fasolkę myjemy w zimnej wodzie... Obcinamy końce... Wkładamy do garnka i gotujemy 3 min... ...od momentu zagotowania. Potem odcedzamy... Przekładamy do słoików... Zasypujemy jedna łyżeczką soli i jedną łyżeczką cukru, potem zalewamy wodą
chleba naszego