fasolka - 6917 przepisów (strona:138/462)

Gulasz z czerwoną fasolką 108

Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Ten z czerwoną fasolka jest naprawdę pyszny! 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 500 g mięsa gulaszowego z łopatki Przyprawa do wieprzowiny 5-6 pieczarek 220 g czerwonej fasolki konserwowej   JAMAR 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Olej Cebulę oraz paprykę kroimy(...)mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Dodajemy do cebuli i papryki. Dusimy, często mieszamy aby się nie przypaliło. Po kilku minutach dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki i odsączoną czerwoną fasolkę. Podlewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Gdy bulion nam wyparuje możemy delikatnie podlać mięso wodą

VioletoweKucharzenie
Fasolka po bretońsku 95

Uwielbiam fasolkę chyba pod każdą postacią. Przez kilka ostatnich dni było tak chłodno i nieprzyjemnie, że postanowiłam ugotować właśnie takie rozgrzewające i sycące zarazem danie. Lubicie? 350 g fasolki Piękny Jaś Tyczny Cenos podwójne pętko kiełbasy toruńskiej cebula marchew 1/2 selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do dań z fasoli łyżeczka papryki słodkiej(...)marchew i selera oraz przyprawy (oprócz majeranku). Gotować do czasu aż fasola będzie zupełnie miękka. 1/2 szkl zimnej wody wymieszać z koncentratem i mąką. Wlać pod koniec gotowania się fasolki, dodać majeranek i cukier, ewentualnie sól i pieprz do smaku, wymieszać. Gotować razem jeszcze ok 5 minut. Można posypać przed podaniem natką pietruszki

Smakołyki Asi
Sałatka Królewska 5239

słoik selera konserwowego (może być z ananasem), 1 puszka kukurydzy, 1/2 puszki ananasa, 1 duża ugotowana marchewka, 1 por, 1 puszka czerwonej fasolki, 5 jajek, 7 łyżek majonezu. Dzisiaj u mnie kolorowo, wiosennie i sałatkowo :) Jakiś czas temu znalazłam fajny przepis na warstwową sałatkę z lekko słodkawą nutą. Ponieważ bardzo lubię wszystkie składniki z osobna, byłam pewna, że po połączeniu(...)oryginalnego przepisu zmniejszyłam jedynie ilość ananasa i zamieniłam surową marchewkę na gotowaną, ponieważ wydaje mi się, że lepiej wtedy nawiązuje do reszty składników. Seler konserwowy, kukurydzę, ananasa i czerwoną fasolkę dobrze osączyć z zalewy. Ananasa pokroić w kostkę. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por opłukać i pokroić w półkrążki. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Białka oddzielić

Świat Domowej Kuchni
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną (vege) 183

Klasyk domowej kuchni w nowej odsłonie. Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na wywar warzywny: 500 g pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody(...)zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy w nim wyłącznie marchewkę. Do wywaru dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolkę szparagową. Gotujemy na średnim ogniu. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, a następnie dodajemy do zupy. W między czasie gotujemy kaszę jęczmienną w proporcjach 1 szklanka kaszy

kulinarnyJa
Sałatka z kurczakiem ala meksykańska 193

Pyszna i pożywna sałatka z kurczakiem marynowanym w przyprawie meksykańskiej z dodatkiem czerwonej fasolki i dymki to propozycja na różne okazje. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 podłużna słodka czerwona papryka 2 cebule dymki Kawałek pora 1 łyżeczka przyprawy do fajity 1 łyżeczka przyprawy do grosa Szczypta soli do smaku 4 łyżki(...)godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy do miękkości na patelni. Studzimy. Por i cebulę siekamy drobno, tak samo wydrążoną z nasion paprykę. Kukurydzę osączamy z zalewy, fasolkę przekładamy na durszlak, przelewamy wodą i osączamy. Wszystkie składniki razem z mięsem mieszamy, dodajemy majonez oraz ketchup , doprawiamy solą do smaku, mieszamy i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy szczypiorem

Wanilia i Kardamon
Warzywa z woka. 144

przepis. Tylko z pozoru skomplikowany. W gruncie rzeczy bardzo prosty. Na azjatycką nutę. Charakterystyczne dla tamtejszej kuchni (choć dla nas raczej egzotyka) słono-słodkie połączenie: klementynki plus zielona fasolka. Ale myślę, że od czasu do czasu warto podjąć takie kulinarne ryzyko. Próbować, eksperymentować, odkrywać nieznane dotąd horyzonty. A nóż widelec to będzie strzał w dziesiątkę dla naszego podniebienia. Tutaj podaję(...)proporcje dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 250 g zielonej fasolki,  kiełki soi, 3 marchewki, 2 klementynki, 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka ziaren sezamu, sól i pieprz. Przygotowanie: Obieramy marchewkę. Kroimy ją w cieniutkie słupki. Myjemy kiełki soi. Obieramy klementynki i rozdzielamy je na cząsteczki. Podgrzewamy olej w woku, albo

MODA NA BIO
Schabowe roladki sosie 126

cebula 150 ml śmietanki 1 łyżka masła sól do smaku ½ łyżeczki suszonego oregano świeży tymianek lub świeże oregano do posypania Do podania ziemniaczane puree z dodatkiem kaparów zielona fasolka Przygotuj roladki. Rozbite kotlety oprósz oregano, solą i pieprzem. Na każdą porcję mięsa nałóż plaster mozzarella, kilka listków szpinaku i 1 suszony pomidor w zalewie, pokrojony. Zwiń mięso w rulon. Kotlety(...)czym włóż roladki. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 20 minut. W między czasie ugotuj ziemniaki. Zmiksuj na puree z łyżką masła, odrobiną mleka. Na końcu wmieszaj kapary. Ugotuj fasolkę. Podaj schabowe roladki z ziemniaczanym puree i fasolką. The post Schabowe roladki sosie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Sałatka ziemniaczana z pieczonym kurczakiem i fasolką szparagową 132

gotować ( zdarzają się takie ). Zrobiłam przegląd lodówki ( tam zawsze coś się znajdzie ) i tak powstała prezentowana sałatka. Składniki: ½ pieczonego fileta z kurczaka 2 ugotowane ziemniaki ½ czerwonej cebuli Szklanka mrożonej fasolki szparagowej 3 łyżki marynowanych pieczarek 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 2 łyżki majonezu light Sól Pieprz Wykonanie: Fasolkę szparagową gotujemy przez chwilę w osolonej wodzie a następnie odcedzamy i pozostawiamy(...)wystygnięcia. Kurczaka kroimy w większą kostkę, podobnie ziemniaki, pieczarki w plasterki i cebulę również w plasterki. Do sałatki dodajemy schłodzoną fasolkę. Na koniec umieszczamy musztardę i majonez. Mieszamy i całość doprawiamy solą i pieprzem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Wegańska fasolka z pomidorami i ryżem :) 127

Pyszna, szybka i bardzo zdrowa propozycja obiadowa :)  Wegetariańska, wegańska potrawka z warzyw z dodatkiem ryżu parabolicznego. Składniki (2 porcje): 70 g ryżu parabolicznego (Targroch) 450 g mrożonej fasolki szparagowej  2 starte drobno marchewki  1 puszka pomidorów  1 mała cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżeczka oleju kokosowego (Targroch)  przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz(...)Przygotowanie: Ryż ugotuj w 180 ml wody.  Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekane cebulę i czosnek. Delikatnie zeszklij.  Następnie wlej zblendowane pomidory, startą marchewkę oraz zamrożoną fasolkę. Duś pod przykryciem ok. 20 minut.  Dodaj ulubione przyprawy. Dokładnie wymieszaj i duś kolejne 10-15 minut.  Fasolkę nałóż na wcześniej wyłożony, ugotowany ryż

Zdrowie na języku :P
Fasolka po bretońsku 474

Publikowałam już przepis na fasolkę po bretońsku na bogato (wersja z mięsem), a tym razem szybka wersja z boczkiem i kiełbasą. Osobiście uwielbiam każdą wersję fasolki po bretońsku. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli (u mnie jaś karłowy) 380 g kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 1 łyżka margaryny 300 g wędzonego boczku kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych koncentrat pomidorowy(...)Gotować do momentu, aż fasola będzie już miękka. W małym garnuszku lub szklance wymieszać mąkę z wodą, tak żeby nie było grudek (ja wykorzystałam wodę z boczku). Przelać do fasolki i chwilę gotować mieszając, aż do zgęstnienia. W razie potrzeby doprawić

Passions hobbies life
Fasolka po bretońsku z kiełbasą bekonową. 186

Witajcie :) dawno nie robiłam fasolki po bretońsku, tak mnie jakoś dzisiaj naszło żeby ją zrobić. Podana z bu ł ką smakuje wybornie :) Do fasolki użyłam przepysznej  kiełbasy bekonowej Hańderek. Zapraszam na pyszne danie :)  Składniki : 400 g fasoli dużej Jaś 50 g boczku 4 pętka cienkiej kiełbasy bekonowej Hańderek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku domowa(...)patelni rozgrzać 2 łyżki oleju przełożyć kiełbasę dodać majeranek, paprykę i odrobinę vegety, podsmażyć na rumiano.Usmażoną kiełbasę przełożyć do fasoli. Następnie dodać przecier pomidorowy i chwilę gotować. Fasolkę można lekko zagęścić aby powstał sosik w 1/2 szklanki wody rozpuścić 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Jeśli wolicie sos bez zagęszczania to nie musicie go dodawać. Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z soczewicą i fasolką szparagową 164

wszystkim, a to daje nieograniczone możliwości komponowania pysznych i zdrowych przekąsek. Najprościej wymieszać ją z sezonowymi warzywami i mnóstwem ziół. Składniki: 1/2 szklanki zielonej soczewicy 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki 1 szklanka pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 1 cebula czerwona pęczek koperku listki świeżej bazylii 4 łyżki oliwy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny sól świeżo mielony(...)łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie ją płuczemy, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Odcedzamy. Fasolkę szparagową pokrojoną w 2 cm kawałki gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut, następnie przekładamy do miski z bardzo zimną wodą, żeby ją zahartować (dzięki temu zachowa intensywnie zielony kolor). Odcedzamy

Smakowity Blog Kulinarny
KEEP CALM and WOK THIS WAY 126

wszystkie miłe słowa bardzo cieszą i nastawiają jeszcze większą ochotą do dalszego próbowania swoich sił w wok-owych podróżach.  Tym razem w roli głównej indyk i fasolką,może nie brzmi zbyt orientalnie,ale dzięki tym wszystkim aromatycznym, ostrym przyprawom i dodatkom smakiem nie ustępują potrawom zrobionym przez rodowitego Azjatę. (psst... w tytule napisane celowo jest wok, to nie błąd(...)ortograficzny) AZJATYCKA PORTAWKA Z INDYKA  Z QUINOA Składniki: 1/2 filetu z indyka 1 szklanka fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 1/2 puszki pomidorów w puszce 1/2 cebuli białej 1/2 cebuli czerwonej 2 ząbki czosnku 1,5 cm świeżego imbir 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka pasty curry 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej  1/2 puszki mleka kokosowe go  sos sojowy

Bon appetit mon amie
Roladki schabowe z boczkiem, fasolką i kabanosami (ziołowe) 115

sztuk) 6 plastrów schabu 1 łyżka ziół prowansalskich (płaska) sól, pieprz Farsz: 6 plastrów boczku (cienkich, wędzonego lub parzonego) 6 kawałków kabanosa (użyłam cieniutkich o smaku chorizo) 6 strąków fasolki szparagowej zielonej 6 strąków fasolki szparagowej żółtej 1 cebula musztarda ziołowa ( Develey ) Dodatkowo:  1 jajko mąka bułka tarta olej  Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Fasolkę szparagową

Di gotuje
Tarta grahamkowa z serami góralskimi i fasolką 89

ciasto 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham Młynomag 1 jajko sól 1 łyżeczka cukru 125 g masła szczypta proszku do pieczenia nadzienie 400 g fasolki szparagowej lub fasolnika chińskiego 150 g bundzu 2 małe wędzone oscypki pół szkl mleka 1 jajko sól pieprz szczypta majeranku szczypta bazylii Fasolkę ugotować na półmiękko. Z podanych wyżej składników zagnieść twarde(...)przez 15 min. Do kubka blendera wlać mleko, dodać pokruszony bundz i jednego oscypka, wbić jajko, posolić popieprzyć i zmiksować na jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie rozłożyć fasolkę, zalać masą serową i posypać startym na tarce ostatnim małym oscypkiem wędzonym. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 30 min w temp 180 st. Podawać z sosem pomidorowym lub pomidorami

Gotowanie jest łatwe