cielęcej można zastosować każdą inną. Pamiętajmy, że wątróbkę smażymy krótko i solimy dopiero po upieczeniu (inaczej stwardnieje). składniki: około 0,5 kg wątróbki ( w przepisie użyłam cielęcej) 30 dkg fasolki szparagowej zielonej 20 dkg kurek opakowanie śmietanki 30% 100 g. masła (najlepiej klarowanego) pół szklanki mąki pieprz, sól, natka pietruszki wykonanie: Wątróbkę oczyszczamy z błon, koimy na plastry grubości(...)mąki (jednocześnie mieszając śmietanę , tak aby mąka równ omiernie rozprowadziła się w sosie), dodajemy posiekaną natkę pietruszki, czekamy aż sos zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. układamy na talerzu kolejno fasolkę szparagową na to wątróbkę i polewamy kurkami w sosie
Sezonowy GarnekWłoszech legumi, czyli fasolkowate, je sie wtedy kiedy...pada, jesienną porą, zimową. Dzisiaj pada. Od wczoraj. Ale...fasolka fasolce nierówna. Porozmawiajmy o strączkowych. Niektóre z fasolowatych potrzebują całej nocy moczenia się, niektóre gotują się dłużej ,inne krócej. Najpierw należy wypłukać warzywa pod bieżącą wodą i usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Do moczenia stosować zawsze zimną wodę .Jeśli temperatura w pomieszczeniu jest dość(...)lecie 24. Soczewicy właściwie nie moczymy, bo całe dobro pójdzie do kanalizacji.Płuczemy i tyle. Gotowanie musi rozpocząć się od zimnej wody , której ma być 3 razy więcej niż fasolek, do osiągnięcia stanu wrzenia, woda ma drżeć, wrzeć ,a nie bulgotać.Podczas gotowania legumi ,nie dodajemy nic z przypraw, żadnych rzeczy kwaśnych czy ostrych, nawet sól dodajemy pod koniec gotowania
Z Kuchni Do KuchniKuskus z bazylią i sezonowymi warzywami to idealna propozycja na letni wegetariański obiad lub lunch. Do przygotowania mojej wersji użyłam zielonego groszku i fasolki szparagowej. Natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru do przygotowania kaszy dodałam pastę curry. Z ielony kuskus z bazylią Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 1 szklanka kaszki kuskus gorący bulion, ew. woda(...)ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka ugotowanego mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (u mnie francuska) 2 dojrzałe pomidory sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek EV Wykonanie: Do miski wsypujemy kuskus. Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy, żeby pasta się rozpuściła Kuskus
Kulinarne przygody Gatitywarto używać jej w kuchni. Ja proponuje przygotować z niej taboule z dodatkiem zielonych warzyw. Taboule z quinoa składniki 150 g komosy ryżowej (u mnie kolorowa) 150 g zielonej fasolki szparagowej 150 g zielonego groszku 1/2 długiego ogórka zielonego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól dresing 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 1 łyżka białego octu winnego 2 łyżeczki(...)pieprz do smaku wykonanie Komosę ryżową należy przepłukać pod bieżącą, ciepłą wodą. Następnie gotujemy ją według przepisu w osolonej wodzie. Odcedzamy. W garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Zieloną fasolkę kroimy na kawałki około 2 cm. Wrzucamy do gotującej wody. Po 2 minutach dorzucamy do fasoli zielony groszek. Razem gotujemy warzywa przez około 10 minut. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą
Przysmaki Karolkidoprawiamy. Odstawiamy sos do lodówki do chwili aż będzie potrzebny. Składniki na zupę: - 3 młode marchewki - 2 ziemniaki - 200 gram świeżego zielonego groszku (nie dostałam, wrzuciłam mrożony) - 200 gram fasolki szparagowej - 150 gram młodej cukinii - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku rozgniecione - 1 cebula - 2,5 litra wywaru z warzyw tudzież wody - bouquet garni z 2 gałązek natki(...)pozbawiamy również ziemniaki. Je jednak kroimy systemem: wzdłuż na cztery części, a potem w plasterki. Odstawiamy marchewkę i ziemniaki na bok. Groszek obieramy, no chyba, że ktoś używa mrożonego. Fasolce odkrawamy końcówki, a potem kroimy ją na 2,5 centymetrowe kawałki. Cukinię traktujemy jak marchewkę, z tą różnicą, że nie obieramy jej ze skóry, a więc: wzdłuż na pół
Życie zamknięte w smakuwielu osób - stanowi obiad na kilka dni. Składniki na formę 20x30cm: 2 czerwone papryki 5 dojrzałych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki słodkiej papryki garść fasolki szparagowej 2 łyżki oliwy 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka warzywnego bulionu 1/3 szklanki śmietanki ryżowej lub sojowej sól, pieprz do smaku 12 płatów lazanii 1 średnia cukinia pokrojona(...)skórka łatwo odejdzie. Obrane papryki pokrój w drobną kosteczkę. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę i pokrój w drobną kostkę. Czosnek oraz cebulę pokrój w kostkę, a fasolkę szparagową w 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek oraz cebulę i lekko podduś. Dodaj fasolkę i słodką paprykę, a całość podsmaż jeszcze 3 minuty. Dorzuć pokrojone pomidory oraz
Roślinna - blog wegańskiwywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 40 dag · pomidory 2 szt · pieczarki 6-8 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 szt · koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · sól · czarny pieprz mielony · cukier · przyprawa do zup Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm, zalać wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać(...)skórki, pokroić w cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z fasolką, pomidorami, groszkiem i śmietaną, chwile pogotować, doprawić do smaku
Camilla w kuchniAromatyczny kurczak o słodko ostrym posmaku z zieloną sezonową fasolką szparagową i zdrowym żytnim makaronem. Po prostu rewelacja! 500 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 łyżeczka przyprawy garam masala Skworcu (klik) 3 łyżki śmietany 18% 250 g makaronu żytniego (rurki) Fabijańscy (klik) Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę(...)Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy mięso. Fasolkę myjemy, odcinamy końce, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy przyprawą garam masala. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodajemy śmietanę. Jeżeli kurczak wydaje się nam za suchy podlewamy go odrobina bulionu. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości (makaron żytni bardzo szybko
VioletoweKucharzenieZapraszam na delikatne szaszłyki jagnięce podane na aromatycznej kaszy bulgur z zielonym groszkiem i fasolką szparagową, a na koniec doprawionej świeżą bazylią. To idealna propozycja na wspaniały letni obiad, nawet dla najbardziej wymagającego konsumenta. Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 500 g łopatki jagnięcej 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka kuminu(...)szklanka kaszki bulgur ok. 2 szklanki bulion (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę. W misce mieszamy przyprawy z 2- 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitywywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 40 dag · ziemniaki 4 szt · koncentrat pomidorowy 2 lyzki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżka · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · przyprawa do zup Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, dodać fasolkę, ugotować
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 40 dag · pieczarki 10 szt · tłuszcz · migdały kilka szt · papryka konserwowa 2 strąki · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, włożyć do wywaru razem z fasolką, ugotować. Migdały sparzyć
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 30 dag · marchew 1 szt · seler 1/4 szt · papryka czerwona 2-3 str · kalafior 15 dag · tłuszcz · pomidory 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · sól · przyprawa do zup · czarny pieprz mielony Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Marchew, seler i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać(...)paseczki, podsmażyć, włożyć do wywaru razem z fasolką i opłukanym, rozdrobnionym kalafiorem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z zupą i pomidorami, chwile pogotować, doprawić do smaku
Camilla w kuchninawet na krótkim urlopie często zdarza się że nic nam się nie chce ..lenimy się . W ten wspaniały czas leniuszka , dobrym towarzyszem w kuchni jest puszka ..taka z kukurydzą , fasolką lub tuńczykiem , a najlepiej wszystkie plus słoik ogórków ze spiżarki . Liście pietruszki to już pikuś zawsze gdzieś tam sobie rosną , jak nie u nas , to u sąsiada . Taka szybciutka , zastępująca(...)obiadek sałatka . Składniki : 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka makaronu drobniutkie muszelki lub inny maluszek 1 łyżka majonezu – taka z czubem 1 łyżka ketchupu pikantnego – płaska 1 ząbek czosnku sól , chilli lub pieprz do smaku Makaron gotujemy
Ogrodnik w podróży