ziela angielskiego łyżka majeranku 5 łyżek oleju 1 laska cienkiej kiełbasy 1 cebula 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz mielony PRZYGOTOWANIE Fasolę opłukać i zalać wodą (ok. 5 cm ponad fasolkę). Odstawić na noc do namoczenia. Kolejnego dnia dolać tyle wody, żeby zachować poziom 5 cm ponad fasolkę. Całość zagotować dodając cukier – to jest sztuczka na szybsze gotowanie grochu, fasoli(...)wrzucić pokrojoną kiełbasę i smażyć do uzyskania rumianego koloru. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć jeszcze kilka minut, do zeszklenia cebuli. Całość przełożyć do fasolki. Doprawić majerankiem, pieprzem i solą, gotować jeszcze 5 min, by wszystkie smaki się przegryzły. PORCJE
zabawa smakiemSmacznie i naturalnie bez fixow i gotowych rozwiązań - żeby nawet mój mały, półtoraroczny buntownik mógł spróbować;) Składniki podwójna pierś kurczaka 2 średnie marchewki czerwona papryka mała cukinia zielona fasolka (najlepsza ta cienka) średnia cabula 3 cm kawałek imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu pieprz łyżka oleju roślinnego łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody kolendra Przygotowanie Cebulę pokroić(...)piórka, pozostałe warzywa w słupki. Fasolkę obgotować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w paski, podsmażyć na oleju, dodać warzywa - także fasolkę, smażyć razem 5 minut. Sos sojowy, miód i imbir wymieszać ze szczyptą pieprzu. Tak przygotowany sos wlać na patelnię, wszystko pogotować razem na patelni przez 5-10 minut, aby warzywa nieco zmiękły, ale nadal
Kulinarne Inspiracjeżycia się zabierają i kolorów zielonych nabierają. Zieleń mnie podczas gotowania zainspirowała, a Wiosna radości dodała i dzięki zielone danie powstało co bardzo wszystkim smakowało. Składniki: 200 g fasolki szparagowej zielonej, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 1 biała cebula, 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku, 150 g makaronu tagliatelle (ok. 6 krążków), 10 zielonych(...)świeże nie trzeba obierać ze skórki, jeśli są duże należy pokroić je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy podsmażamy cebulę i pieczarki. Pod koniec dodajemy fasolkę i przykrywamy patelnię pokrywka. Tak podgrzewamy całość ok. 4 min. W tym samym czasie makaron gotujemy w lekko odsolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i dodajemy do pieczarek z fasolką
Moniki Smakołykiprzygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut! A smak... no właśnie, mimo tak niewielkiego wkładu pracy smak jest fantastyczny! * ciasto francuskie- 1 płat * wędzony kurczak- 250 g * mini marchewka- 150 g * fasolka szparagowa zielona- 150 g (wykorzystałam ugotowaną na parze Bonduelle) * jajka- 3 sztuki * ser żółty- 80 g * oliwki- 10 szt. * przyprawy- sól, pieprz, papryczka chili, świeża bazylia i szczypta gałki muszkatołowej(...)szczypiorek- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni. Marchewkę oraz fasolkę wcześniej odmrozić. Ciastem francuskim wyłożyć żaroodporne naczynie, obciążyć i piec przez 15 minut. W międzyczasie pokroić kurczaka wędzonego i przygotować masę jajeczno serową- roztrzepać jajka, dodać starty ser i doprawić. Wyjąć ciasto francuskie, na spód wyłożyć marchewkę, fasolkę szparagową, kurczaka, oliwki, a pomiędzy nimi poukładać świeże listki bazylii
Kraina Miodem PłynącaBonduelle cooked by steaming 212 ml soczewica Bonduelle gotowane na parze 425 ml / lentil Bonduelle cooked by steaming 425 ml 50 g masła / 50 g butter fasolka szparagowa zielona cięta Bonduelle już przygotowane na parze / string-bean green cut Bonduelle prepared by steaming s zczypta cukru / pinch of sugar szczypta papryki ostrej / pinch of hot paprika(...)Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako dodatek przygotowujemy fasolkę. Smażymy ją na oliwie na rozgrzanej patelni, przyprawiamy solą, cukrem, papryczką i pieprzem. Całość mieszamy i dusimy około 10 minut. Gotową fasolkę polewamy roztopionym masłem. ***** We cook pasta al dente
Projekty ze smakiemmakaronu, bo wystarczy kilka smacznych dodatków, żeby wyczarować coś pysznego i nie skomplikowanego. Dziś proponuję połączenie czarnego makaronu naturalnie barwionego atramentem z kałamarnicy z małżami, chrupiącą fasolką szparagową i mozzarellą z mleka bawolego, lub serem pleśniowym w wersji ostrzejszej. W trakcie gotowania małże puszczą sok, który w połączeniu z sokiem z pomidorków, cytryną, cebulą, czosnkiem oraz(...)otulający makaron. Małże sercówki można zastąpić innymi owocami morza, znakomicie smakuje też z polskimi rakami. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g czarnego spaghetti (lub pełnoziarnistego), 400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle, 500 g małży sercówek w muszlach (świeżych, zamrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godzin w lodówce), 200 g pomidorków koktajlowych, 200 ml białego
SzczyptaSmaQtylko na śniadanie, co o tym myślicie? :) pszenny chleb z garnka z suszonymi pomidorami i słonecznikiem zrolowana pizza makaron (z sosem sojowym) z warzywami (brokuł, papryka, fasolka, marchewka) i orzeszkami ziemnymi orzechowy makaron ryżowy ( z masłem orzechowym) z kurczakiem i warzywami (marchewka, fasolka, brokuły) troszkę inna wersja, z makaronem noodle tortellini z grzybami(...)maśle orzechowym z pieczarkami i brokułem curry z kurczaka, ciecierzycy i kalafiora ( z mleczkiem kokosowym), ryż pulpeciki drobiowe w sosie curry z fasolką ( z mleczkiem kokosowym), ryż
More food, love and dreamskoszt 5,73zł -kukurydza 3 łyżki; 6,98zł/kg; koszt zużyty 0,31zł gr -ogórek kiszony; 4,99zł/kg; koszt 0,19gr -majonez, łyżka; 6,10zł/kg; koszt 0,09zł -biała fasolka w sosie pomidorowym puszka koszt 2,39zł -sól, pieprz, papryka słodka, tymianek -łyżka oleju rzepakowego Łączny koszt na 4 porcje, w oparciu o ceny marketowe, wyniesie około 9,57zł Ziemniaki umyte(...)Wkładamy na około 20 minut do piekarnika. Tuńczyka osuszamy, łączymy z kukurydzą, pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym (wersja na bogato, oryginalna tylko z kukurydzą) oraz majonezem. Pieprzymy do smaku. Fasolkę podgrzewamy, doprawiamy tylko pieprzem. Czytajcie skład na opakowaniu! - chemii nam nie trzeba. Na porcję. Cztery ziemniaki przekrawamy na pół, nadziewamy tuńczykiem, obok układamy fasolkę
BaRepaswarzywa z patelni , można je podawać jako samodzielna danie lub dodatek do ziemniaków czy kasz :) Zapraszam :) Składniki : 1 puszka fasolki czerwonej 3 marchewki 1 puszka kukurydzy kawałek pora 1 papryka czerwona 2 garści fasolki mrożonej zielonej 2 selery naciowe Vegeta, pieprz , bazylia suszona 1/2 szklanki śmietany(...)łyżki masła Wykonanie : Fasolkę ugotować w osolonej wodzie Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowe, por pokroić w pół talarki. Kukurydzę odsączyć z wody. Paprykę pokroić w paseczki . Seler naciowy pokroić na średniej grubości kawałki Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła , dodać warzywa , chwilę dusić pod przykryciem . Gdy puści sok dodać przyprawy ( do smaku ). Warzywa dusić pod przykryciem
Sama słodycz i szczypta chiliZaczynamy wrzesień od dyni. Dobrze podsmażona z fasolką szparagową i marchewką, doprawiona kminkiem i ziołami prowansalskimi. Nieskomplikowana dynia, którą możemy zastąpić ziemniaki i podać z ulubionym kawałkiem mięsa. Składniki 3 łyżki oliwy 250g dyni, pokrojone w kostkę 100g fasolki szparagowej 2 marchewki, pokrojone na mniejsze kawałki 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka przypraw prowansalskich sól, pieprz Sposób przygotowania Na patelni(...)rozgrzać oliwę i smażyć dynię pod przykryciem przez 15 min (ma być miękka). Fasolkę i marchewkę gotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Warzywa przełożyć na patelnię do dyni, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć przez 3 min. Opcjonalnie można dodać podsmażone pestki dyni lub słonecznika
pink envelopezapachu. Najlepiej upiecz od razu kilka główek i nadmiar wykorzystaj, np. jako pastę do chleba (po prostu rozsmaruj na bagietce lub chlebie i zjedz) – pycha! P.S. Oczywiście zamiast fasolki możesz dodać inne sezonowe warzywa. Składniki: 4-6 ząbków czosnku kilka łyżek oliwy lub oleju 4-5 ziemniaków 1-2 marchewki 2 garście zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3-4 kulki(...)ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk 2 łyżeczki mąki kukurydzianej sól, pieprz Nagrzej piekarnik do 180°C. Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Umyj fasolkę i marchewkę i pokrój je na małe kawałki. Czosnek ułóż w natłuszczonym naczyniu (nie obieraj!), polej oliwą lub olejem, oprósz solą i pieprzem. Piecz około 30-40 minut. Do garnka wlej wodę, doprowadź
Qlinarnie i Qlinarnieżółtej fasolki 2 marchwie 2 cebule 1/4 szklanki oleju 2 pomidory natka pietruszki sól, pieprz Fasolkę i marchewkę ugotować osobno w osolonej wodzie (ale nie rozgotować). Następnie pokroić na większe kawałki. Poszatkowaną cebulę usmażyć na oleju dodać fasolkę i marchewkę oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory (można je zastąpić przecierem pomidorowym). Doprawić solą i pieprzem i dusić
Jadło i czytadłosmacznie wypadł po usmażeniu i duszeniu go na ogniu. Zachował swoją jędrność a potrawie oddał swój specyficzny smak. 2 piersi z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki rosołu 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka ziół prowansalskich 2 liście laurowe sól, pieprz 2 łyżki oliwy Piersi(...)kurczaka pokroić w kawałki wielkości kęsa, posolić, popieprzyć i odstawić. Seler naciowy pokroić w dużą kostkę, marchewkę w słupki, cebulę w kostkę, fasolkę przelać zimną woda i odsączyć na sicie. Oliwę rozgrzać, dodać cebulę, marchew i seler, smażyć ok 5 minut, często mieszając. Dodać piersi z kurczaka, pozostałe przyprawy i smażyć ok. 15 minut. Po tym czasie
Jadło i czytadłotorebkach plastikowych z marketów nie polecam), no i jak już mamy bób, proponuję przygotować pyszną letnią sałatkę z tego właśnie warzywa. W mniej więcej równych ilościach: Bób Fasolka żółta Ogórek zielony sól, pieprz i majonez. Bób i fasolkę należy ugotować w osolonej wodzie, uważając aby nie rozgotować. Przestudzić, fasolkę pokroić, ogórek również, wszystko razem wymieszać, przyprawić i dodać
Jadło i czytadłoFasolka po bretońsku to jedno z ulubionych dań jednogarnkowych mojej rodzinki. Najczęściej gotuję ją właśnie jesienią i zimą. Kiedy syte, gęste potrawy doskonale nas rozgrzewają i zaspokajają głód :) Polecam :) Składniki - duża fasola jaś 80 dkg. - dobra najlepiej podwędzana cienka kiełbasa 30 dkg. - boczek wędzony 30 dkg. - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona - sos sojowy ciemny, cebulka prasowana(...)Wykonanie Fasolę dokładnie płuczę, przekładam do dużego garnka zalewam wodą ( wody raz więcej jak fasoli ) i moczę ok. 2 godzin. Jeśli jest bardzo sucha to nawet całą noc. Kiedy fasolka jest namoczona, dodaję ok. pół łyżki soli i gotuję na wolnym ogniu. Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki, boczek w paseczki lub kostkę. Na suchej patelni obsmażąm do wytopienia tłuszczu boczek
Kuchnia z widokiem na ogród