tylko na śniadanie, co o tym myślicie? :) pszenny chleb z garnka z suszonymi pomidorami i słonecznikiem zrolowana pizza makaron (z sosem sojowym) z warzywami (brokuł, papryka, fasolka, marchewka) i orzeszkami ziemnymi orzechowy makaron ryżowy ( z masłem orzechowym) z kurczakiem i warzywami (marchewka, fasolka, brokuły) troszkę inna wersja, z makaronem noodle tortellini z grzybami(...)maśle orzechowym z pieczarkami i brokułem curry z kurczaka, ciecierzycy i kalafiora ( z mleczkiem kokosowym), ryż pulpeciki drobiowe w sosie curry z fasolką ( z mleczkiem kokosowym), ryż
More food, love and dreamskoszt 5,73zł -kukurydza 3 łyżki; 6,98zł/kg; koszt zużyty 0,31zł gr -ogórek kiszony; 4,99zł/kg; koszt 0,19gr -majonez, łyżka; 6,10zł/kg; koszt 0,09zł -biała fasolka w sosie pomidorowym puszka koszt 2,39zł -sól, pieprz, papryka słodka, tymianek -łyżka oleju rzepakowego Łączny koszt na 4 porcje, w oparciu o ceny marketowe, wyniesie około 9,57zł Ziemniaki umyte(...)Wkładamy na około 20 minut do piekarnika. Tuńczyka osuszamy, łączymy z kukurydzą, pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym (wersja na bogato, oryginalna tylko z kukurydzą) oraz majonezem. Pieprzymy do smaku. Fasolkę podgrzewamy, doprawiamy tylko pieprzem. Czytajcie skład na opakowaniu! - chemii nam nie trzeba. Na porcję. Cztery ziemniaki przekrawamy na pół, nadziewamy tuńczykiem, obok układamy fasolkę
BaRepaswarzywa z patelni , można je podawać jako samodzielna danie lub dodatek do ziemniaków czy kasz :) Zapraszam :) Składniki : 1 puszka fasolki czerwonej 3 marchewki 1 puszka kukurydzy kawałek pora 1 papryka czerwona 2 garści fasolki mrożonej zielonej 2 selery naciowe Vegeta, pieprz , bazylia suszona 1/2 szklanki śmietany(...)łyżki masła Wykonanie : Fasolkę ugotować w osolonej wodzie Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowe, por pokroić w pół talarki. Kukurydzę odsączyć z wody. Paprykę pokroić w paseczki . Seler naciowy pokroić na średniej grubości kawałki Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła , dodać warzywa , chwilę dusić pod przykryciem . Gdy puści sok dodać przyprawy ( do smaku ). Warzywa dusić pod przykryciem
Sama słodycz i szczypta chiliZaczynamy wrzesień od dyni. Dobrze podsmażona z fasolką szparagową i marchewką, doprawiona kminkiem i ziołami prowansalskimi. Nieskomplikowana dynia, którą możemy zastąpić ziemniaki i podać z ulubionym kawałkiem mięsa. Składniki 3 łyżki oliwy 250g dyni, pokrojone w kostkę 100g fasolki szparagowej 2 marchewki, pokrojone na mniejsze kawałki 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka przypraw prowansalskich sól, pieprz Sposób przygotowania Na patelni(...)rozgrzać oliwę i smażyć dynię pod przykryciem przez 15 min (ma być miękka). Fasolkę i marchewkę gotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Warzywa przełożyć na patelnię do dyni, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć przez 3 min. Opcjonalnie można dodać podsmażone pestki dyni lub słonecznika
pink envelopezapachu. Najlepiej upiecz od razu kilka główek i nadmiar wykorzystaj, np. jako pastę do chleba (po prostu rozsmaruj na bagietce lub chlebie i zjedz) – pycha! P.S. Oczywiście zamiast fasolki możesz dodać inne sezonowe warzywa. Składniki: 4-6 ząbków czosnku kilka łyżek oliwy lub oleju 4-5 ziemniaków 1-2 marchewki 2 garście zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3-4 kulki(...)ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk 2 łyżeczki mąki kukurydzianej sól, pieprz Nagrzej piekarnik do 180°C. Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Umyj fasolkę i marchewkę i pokrój je na małe kawałki. Czosnek ułóż w natłuszczonym naczyniu (nie obieraj!), polej oliwą lub olejem, oprósz solą i pieprzem. Piecz około 30-40 minut. Do garnka wlej wodę, doprowadź
Qlinarnie i Qlinarnieżółtej fasolki 2 marchwie 2 cebule 1/4 szklanki oleju 2 pomidory natka pietruszki sól, pieprz Fasolkę i marchewkę ugotować osobno w osolonej wodzie (ale nie rozgotować). Następnie pokroić na większe kawałki. Poszatkowaną cebulę usmażyć na oleju dodać fasolkę i marchewkę oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory (można je zastąpić przecierem pomidorowym). Doprawić solą i pieprzem i dusić
Jadło i czytadłosmacznie wypadł po usmażeniu i duszeniu go na ogniu. Zachował swoją jędrność a potrawie oddał swój specyficzny smak. 2 piersi z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki rosołu 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka ziół prowansalskich 2 liście laurowe sól, pieprz 2 łyżki oliwy Piersi(...)kurczaka pokroić w kawałki wielkości kęsa, posolić, popieprzyć i odstawić. Seler naciowy pokroić w dużą kostkę, marchewkę w słupki, cebulę w kostkę, fasolkę przelać zimną woda i odsączyć na sicie. Oliwę rozgrzać, dodać cebulę, marchew i seler, smażyć ok 5 minut, często mieszając. Dodać piersi z kurczaka, pozostałe przyprawy i smażyć ok. 15 minut. Po tym czasie
Jadło i czytadłotorebkach plastikowych z marketów nie polecam), no i jak już mamy bób, proponuję przygotować pyszną letnią sałatkę z tego właśnie warzywa. W mniej więcej równych ilościach: Bób Fasolka żółta Ogórek zielony sól, pieprz i majonez. Bób i fasolkę należy ugotować w osolonej wodzie, uważając aby nie rozgotować. Przestudzić, fasolkę pokroić, ogórek również, wszystko razem wymieszać, przyprawić i dodać
Jadło i czytadłoFasolka po bretońsku to jedno z ulubionych dań jednogarnkowych mojej rodzinki. Najczęściej gotuję ją właśnie jesienią i zimą. Kiedy syte, gęste potrawy doskonale nas rozgrzewają i zaspokajają głód :) Polecam :) Składniki - duża fasola jaś 80 dkg. - dobra najlepiej podwędzana cienka kiełbasa 30 dkg. - boczek wędzony 30 dkg. - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona - sos sojowy ciemny, cebulka prasowana(...)Wykonanie Fasolę dokładnie płuczę, przekładam do dużego garnka zalewam wodą ( wody raz więcej jak fasoli ) i moczę ok. 2 godzin. Jeśli jest bardzo sucha to nawet całą noc. Kiedy fasolka jest namoczona, dodaję ok. pół łyżki soli i gotuję na wolnym ogniu. Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki, boczek w paseczki lub kostkę. Na suchej patelni obsmażąm do wytopienia tłuszczu boczek
Kuchnia z widokiem na ogródsklecę z tego. Jak pomyślał tak też zrobił. Dodaje po ugotowaniu. Nie znałem smaku szczawiu i zaskoczyła mnie intensywność jego kwaskowego smaku. Dlatego dodałem cukru, śmietanki słodkiej i słodkiej fasolki szparagowej. To idealnie zbalansowało smak i mogę stwierdzić, że to jedna z moich ulubionych zup jest od dziś. Czego użyłem? Do bulionu: -kawałek wołowiny (antrykot) -szyja indycza -skrzydełko indycze(...)Dodajemy warzywa i inne w/w przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2,5h. Pod koniec dorzucamy łyżkę soli (na około 4 litry bulionu). Pozostałe składniki: -słoiczek szczawiu -fasolka szparagowa żółta; miałem zapas z mrożonek -jajko -mleko -łyżka mąki TYP500 -łyżeczka cukru plus dwie duże szczypty -śmietanka 18% Z gotującego się bulionu odlewamy dwie chochle i gotujemy
BaRepaspapryczka chilli 1 mała, kucharek 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, woda 1/2 szklanki, ziemniaki 10 sztuk, pory 2 większe, fasolka szparagowa 1 puszka udka kacze ponacinać na skórze i w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" podsmażyć na maśle z obu stron, przełożyć na talerz, przygotować przyprawę(...)majeranku, suszonej chili, kucharka, przyprawy w płynie, czosnku, wody odlać wodę z puszki z fasolką do kubka i wlać do szybkowaru zamiast wody do tluszczyku po udkach wsypać pokrojone w grubsze talarki ziemniaki i pokrojone pory, wszystko wymieszać, na wierzchu poukładać natarte przyprawą udka kacze zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 35 minut, następnie
W Mojej Kuchni LubięPolędwiczki wieprzowe duszone z zieloną fasolką szparagową i pieczarkami. Składniki: polędwica wieprzowa 300 g fasolki szparagowej 200 g pieczarek 2 cebule przyprawy olej Polędwiczkę obsmażamy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Dolewamy wodę i dusimy pół godziny. Mięso przekładamy na deskę i kroimy na kawałki. W tym czasie na patelni obsmażamy poszatkowaną cebulę i pieczarki, dodajemy fasolkę i mięso
prawdziwe jedzeniemiłośników tradycyjnego barszczu ukraińskiego, ta odmiana może nie być do "pokonania", ale zapewniam, że młoda fasolka i buraczki, to nie tylko mniej czasu gotowania, ale i rozkosz dla podniebienia. Wielokrotnie pisałam na blogu, że w sumie zupy traktuję po macoszemu i nadal tak jest, bo wolę dania mniej płynne, aczkolwiek nie koniecznie miesne. To jest jednak zupka z warzyw(...)mojej działki, jak jej nie kochać ? :) Składniki: 2 udka z kurczaka (0,5 kg) 50 dkg mlodych buraczków 30 dkg fasolki szparagowej 2 średnie młode ziemniaki 20 dkg białej kapusty 1 srednia marchewka 1 średnia cebula 10 cm pora 100 g słodkiej śmietany do zup 1 łyżka pokrojonego świeżego koperku 2 ząbki czosnku sól
Gosia gotujetypu vegeta, /Ilość zależy od upodobań - niżej wyjaśnione. /Ziemniaczki: - Ziemniaki, 1/2 kg, - Przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, pieprz cayenne lub mieszanka bazylia+czosnek+czarnuszka, - Masło, łyżka - olej, łyżka Fasolka: - Fasolka szparagowa, 0,5 kg - masło, 2 łyżki, - przyprawa warzywna typu vegeta, + spoooooro zielonej pietruszki do posypania. Mięso: Myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, nacieramy wymieszanymi przyprawami(...)stopni, góra-dół (+ termoobieg jeśli na czasie nam zależy). 15-20 minut im wystarczy. Na gorące ziemniaczki możemy dać odrobinę masła. (i mamy prawie, że ziemniaki z ogniska). Gotujemy fasolkę. Gdy będzie "al dente" dodajemy masło, domową vegetę i wstrząsamy. :) Zamrożona latem ma w takim wypadku swoje wielkie wejście. Punt kulminacyjny - dip czosnkowy. W naszym domu jemu bardzo mocno
Wypisz Wymalujczyli obtoczenia ryby w mące przed smażeniem. Z czym takie cudo podać? Najlepiej z niczym :) Ja jednak lubię mieć jeszcze jakieś warzywo na talerzu, więc proponuję szparagi lub zieloną fasolkę. Składniki 4 filety z soli sól i pieprz mąka pszenna natka pietruszki 4 łyżki masła 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 cytryny dodatkowo fasolka szparagowa lub szparagi z oderwanymi końcówkami(...)Sposób przygotowania Fasolkę lub szparagi ugotować w gorącej osolonej wodzie lub na parze. Filety soli dokładnie osuszyć ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i 2 łyżki masła. Kiedy masło przestanie się pienić położyć ryby i smażyć 1 minutę z każdej strony. Jeśli ryba się rozpada, to znaczy, że jest za bardzo usmażona. Zdjąć patelnię
W kuchni wieczorem