fasolka - 6917 przepisów (strona:155/462)

Wiosenna zupa z fasolką bobem i groszkiem 105

u017cna przygotowa\u0107 j\u0105 z mro\u017conych sk\u0142adnik\u00f3w warzywnych.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/wiosenna-zupa-zielona.jpg","recipeCategory":["Kuchnia Polska","Zupy"],"recipeCuisine":[],"keywords":["b\u00f3b","fasolka szparagowa","zielona zupa","zielony groszek","zupa","zupa jarzynowa","zupa z zielonych warzyw"],"datePublished":"2020-05-03T16:28:20+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"4","calories":"55 kcal(...)zupa z bukietem zielonych warzyw. Ciesząca nie tylko oczy ale i kubki smakowe. Można zmodyfikować ją dodając inne warzywa, takie jak: kalafior, brokuł, korzeń pietruszki. Artykuł Wiosenna zupa z fasolką bobem i groszkiem pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl
Zupa ziemniaczana z bobem i kiełbaską 95

u0142odniejsze dni, przyprawiona majerankiem i zak\u0142\u00f3cona g\u0119st\u0105 \u015bmietan\u0105.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/zupa-ziemniaczana.jpg","recipeCategory":["Zupy"],"recipeCuisine":[],"keywords":["b\u00f3b","fasolka","frankfurterki","kartoflanka","kartofle","kie\u0142basa","ziemniaki","zupa","zupa z ziemniakami","zupa ziemniaczana"],"datePublished":"2020-04-15T16:36:27+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"4","calories":"75 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient(...)pokrojone w talarki ziemniaki i sma\u017cy\u0107 jeszcze przez chwil\u0119."},{"@type":"HowToStep","text":"Wla\u0107 gor\u0105cy bulion roso\u0142owy i gotowa\u0107 20 minut. Doda\u0107 fasolki bobu i gotowa\u0107 kolejne 10 minut do mi\u0119kko\u015bci."},{"@type":"HowToStep","text":"Doprawi\u0107 do smaku sol\u0105 i \u015bwie\u017co zmielonym pieprzem oraz suszonym majerankiem."},{"@type":"HowToStep

ProstePesto.pl
Fasolka z cukinią i kiełbasą w pomidorach 59

Bardzo szybkie, pożywne danie jednogarnkowe. Składniki: 1 cukinia 1 laska kiełbasy wiejskiej 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym 1 puszka pomidorów krojonych sól pieprz natka pietruszki 1/2 cebuli 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Do garnka wlewam olej, wrzucam posiekaną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Chwilę duszę, dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażam. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię(...)duszę nadal. Gdy cukinia jest już miękka dodaję fasolkę, pomidory. Chwilę gotuję. Dodałam też około 2 szkl. wody bo wyszło dość gęste Doprawiam solą, pieprzem i dodaje natkę pietruszki

MojaQchnia.pl
Zupa jarzynowa z pieczarkami i dynią, zimowy obiad 73

zupy generalnie męskiej części rodzinki raczej, ciężko wchodzą, jeśli nie są sowicie napakowane mięchem składniki : 1/2 małej dyni Hokkaido 2 garście brukselki, może być mrożona 2 garście pociętej fasolki szparagowej, żółtej i zielonej ( mix- uczta dla oka ) 6-7 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 50 ml słodkiej śmietanki sól, pieprz do smaku 2 litry esencjonalnego, rosołu(...)również pieczarki. Na maśle podsmaż na złoty kolor pieczarki, cebulę i wyciśnięty praską czosnek. Przełóż do garnka, zalej rosołem i doprowadź do wrzenia. Wrzuć do gotującej się zupy brukselkę, fasolkę i dynię. Dopraw, granulowanym czosnkiem, solą do smaku i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec dodaj śmietanę , pieprz do smaku i wyłącz gaz Serwuj na gorąco posypaną pietruszką, koperkiem

Ogrodnik w podróży
Grecja - Fasolakia 90

Poza kolejnością wkracza Grecja. Okropnie prosta w zrobieniu i smaczna Fasolakia, jaką jedliśmy na Korfu! Składniki (2-3 porcje): - 250-350 g fasolki, na przykład szparagowej - 250-350 g ziemniaków - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - opakowanie pomidorów z puszki - natka pietruszki, sol, pieprz (do smaku) - oliwa z oliwek (do smażenia) - 2-3 łyżki wody Przygotowanie: 1) Rozgrzewamy oliwę. Cebulę(...)czosnek kroimy w ulubiony sposób. Wrzucamy na oliwę i smażymy na małym ogniu. 2) W międzyczasie kroimy ziemniaki w średniej wielkości kawałki. Wrzucamy do smażenia. 3) Obieramy fasolkę i kroimy na pół. Dorzucamy do reszty warzyw. Smażymy przez kilka minut na średnim ogniu. Dolewamy 2-3 łyżki wody i dusimy przez około 10 minut, do wyparowania wody. 4) Dodajemy sól

Roślinożerni urlopowicze
Nasi Goreng - smażony ryż po indonezyjsku 132

usuńcie.  Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu 3 ząbki czosnku 5 szalotek lub 1/2 czerwonej cebuli 1 papryczka chilli 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Garść fasolki szparagowej 1 garść posiekanej kapusty pekińskiej lub szpinaku 1 + 2 jajka 2 łyżki słodkiego sosu sojowego (lub 2 łyżki zwykłego sosu sojowego i 1 łyżeczka cukru) Sól Przygotowanie : Ryż gotujemy(...)być gładka, całość możemy przecisnąć przez praskę). Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy przez 3 minuty pastę. Dodajemy jajko i energicznie mieszamy aby powstała jajecznica. Dorzucamy mrożoną lub świeżą, ugotowaną fasolkę szparagową i kapustę/szpinak. Podsmażamy przez 3 minuty. Dorzucamy ugotowany ryż i smażymy przez 3-4 minuty. Na osobnej patelni na odrobinie oleju podsmażamy jajko

Czarnawisienka
Curry z kalafiorem i ciecierzycą (Curry di ceci e cavolfiore) 93

nulla ,  consiglio il riso e per l'immersione in salsa, il  pane azzimo allo yogurt . Buon appetito! SKŁ ADNIKI 1 kalafior 400 g ugotowanej ciecierzycy 200 g fasolki szparagowej 500 ml bulionu warzywnego 400 ml passaty pomidorowej 250 ml mleka kokosowego 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki curry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta chili natka(...)chili i wędzoną paprykę. Wlewamy bulion, passatę pomidorową oraz mleczko kokosowe; doprawiamy solą i pieprzem. Całość podgrzewamy ok. 3-4 minuty. Na samym końcu dodajemy różyczki kalafiora i fasolkę szparagową. Gotujemy pod przykryciem ok. 15-18 minut, mieszając od czasu do czasu.  Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i kontynuujemy gotowanie kolejne 5 minut. Przygotowane curry podajemy

La grande e la piccola cuoca
Zupa minestrone z młodych warzyw z mielonym indykiem 152

lekka i niskokaloryczna.     Składniki: 20g oliwy spod suszonych pomidorów 500g mięsa mielonego z indyka 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki korzeń pietruszki 300g fasolki szparagowej 1 por 1 korzeń selera 2 strąki czerwonej papryki średnia cukinia około 2l bulionu warzywnego pęczek rzodkiewki 100g groszku ½ szklanki czarnych oliwek 20g mąki 200g szpinaku pęczek dymki sól, czarny pieprz(...)Dodajemy posiekamy w plasterki czosnek i por oraz poszatkowaną cebulę. Przesmażamy aż się zeszkli. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa i razem przesmażamy. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, seler kroimy w kostkę a cukinię w ćwierć plasterki dokładamy do garnka. Podlewamy taką ilością bulionu aby przykryła warzywa i gotujemy

Pyry na Gaz
Zupa z zielonych warzyw 130

zupy każde dziecko, nawet takie oporne na warzywa. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 6 szklanek bulionu warzywnego 1 brokuł 3 cukinie 20 dag zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka zielonego groszku Świeżo mielony czarny pieprz Sól Śmietana Opis przygotowania: Na początku myjemy cukinię i kroimy w cieńsze plastry. Następnie brokuł kroimy na różyczki. W większym garnuszku gotujemy(...)bulion warzywny. Następnie do niego dodajemy pokrojoną cukinię oraz brokuł, fasolkę szparagową i zielony groszek. Całość musimy zagotować. Gdy wywar zagotujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie, gdy zupa krem jest gotowa przelewamy ją do miseczek. Na końcu dodajemy odrobinę śmietany i podajemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Fasolka po bretońsku z łopatką, czosnkiem i świeżym tymiankiem 105

serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki Fasolka po bretońsku 3 szklanki świeżej fasoli Jaś 40 gad łopatki wieprzowej lub szynki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki krojonych pomidorów Przyprawy(...)było pod wodą i dusić ok 1 godz. Dodać obgotowaną fasolę, przyprawy (bez świeżego tymianku) i zagotować. Dusić fasolę z wieprzowiną kolejną godzinę. Wlać przecier pomidorowy i dusić aż fasolka będzie zupełnie miękką i puści tzw. „mąkę”. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać świeży tymianek. Podawać z pieczywem lub ziemniakami

Gotujemy i jemy
Klopsiki z fasolką szparagową w pomidorach 98

danie znałam znalazłam na jednym z profili na instagramie, który obserwuje. Latem często robię fasolkę szparagową z pomidorami, ale to jest zupełnie inna wersja. Ta zdecydowanie mi się spodobała na tyle, że tego dnia oczywiście ją zrobiłam. Proste i pyszne danie. Klopsiki, pomidory, oliwki i fasolka szparagowa. Szybko, tanio i pysznie. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Letnia zupa z fasolką i jarmużem 148

oczywiście możecie zmieniać według upodobań. Weganie mogą pominąć śmietankę, na rzecz np. mleka kokosowego lub ryżowego. Będzie równie pysznie. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: fasolka szparagowa – 200 g marchewka – 200 g ziemniaki – 200 g pomidory – 500 g cebula – 100 g jarmuż – 50 g kasza jęczmienna – 50 g śmietana(...)lubczyk – 1 łyżeczka woda lub bulion – 1200 ml sól, pieprz Przygotowanie: Fasolkę umyj i obierz, pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z marchewką i ziemniakami. Cebulę pokrój w kostkę. Warzywa zalej bulionem lub wodą i zagotuj. Pomidory obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki (np. ósemki). Przełóż je do gotującej się zupy. Dodaj lubczyk. Gotuj całość

wiecejwarzyw.pl
Fasolka, cukinia i bób 117

Ogromna dawka witamin i błonnika z dodatkiem aromatycznej, świeżej mięty. Wypróbujcie koniecznie póki na bazarze, aż tyle dobroci. Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: fasolka szparagowa – 150g cukinia – 150g bób – 150g masło – 30g nasiona słonecznika – 1 łyżeczka oliwa z oliwek – 2 łyżki sok z cytryny – 1 łyżka świeża(...)mięta – 1 łyżka natka pietruszki – 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie: Fasolkę umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. To samo zrób z bobem, ale pamiętaj, żeby go nie rozgotować. Gotowanie przed 12-15 minut wystarczy. Powinien być delikatnie twardy, żeby w misce nie zrobiła się miazga. Ugotowany bób obierz ze skórki. Cukinie umyj, pokrój w 2 cm plastry

wiecejwarzyw.pl
Szakszuka ze szparagami 109

Składniki /1 porcja:  – 1 duży pomidor np. malinowy lub 1/3 puszki pomidorów krojonych z puszki – 3 zielone szparagi – 2 jaja wiejskie – łyżka białej fasolki z puszki – szczypta kminu rzymskiego – olej rzepakowy lub olej kokosowy – sól i pieprz, papryka słodka i ostra –  łyżka masła – do podania np. bagietka lub ulubiony chleb, starty parmezan Przygotowanie: Szparagi płukamy i odrywamy(...)ulubionymi przyprawami (u mnie papryka słodka i ostra, pieprz) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko i do podsmażonych pomidorów dodajemy wcześniej ugrilowane szparagi.Smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy białą fasolkę i wbijamy dwa jaja . Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka. Opcjonalnie posypać startym parmezanem przed podaniem:). Smacznego Artykuł Szakszuka ze szparagami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Curry z kalafiorem 167

łyżeczki Curry: kalafior – 1 główka pomidory krojone – 1 puszka marchewka – 130 g (2 sztuki) cebula – 100g (1 sztuka) cieciorka – 1 puszka bez zalewy fasolka szparagowa mrożona – 150 g mleczko kokosowe – 400 g (1 puszka) mleko – 600 ml – może być krowie, ryżowe albo owsiane kaffir liście – 10 sztuk *opcjonalnie Przygotowanie: Wszystkie(...)gotuj całość pod przykryciem do momentu, aż marchewka będzie lekko miękka. Kalafiora podziel na małe różyczki. Dodaj do garnka i gotuj do miękkości. Na ostatnie 2-3 minuty dodaj fasolkę szparagową. Uważaj, żeby warzywa się nie rozgotowały. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ulubionym dodatkiem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro

wiecejwarzyw.pl