fasolka - 6917 przepisów (strona:157/462)

Zupa z fasolką szparagową 178

Qchnia po prostu Składniki : - 1/2 szyi z indyka - 1 pęk młodej włoszczyzny - 1 mała młoda cebula - 30 dag żółtej fasolki szparagowej - 40 dag młodych ziemniaków - 1/2 szklanki śmietany 18% - 1/3 pęczka koperku - sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i Vegeta do smaku Przygotowanie: Do dużego garnka wlewamy zimną wodę (ok. 2 litrów) i wkładamy umytą szyję z indyka. Pozostawiamy(...)szumowiny zgarniamy je. Do wywaru wrzucamy umytą i oskrobaną włoszczyznę, cebulę oraz ziele angielskie, pieprz i sól. (do wywaru dodaję również parę liści z selera dla ładniejszego zapachu). Przygotowujemy fasolkę: myjemy ją, obcinamy końce i kroimy ją na ok. 3cm części. Dodajemy do wywaru i gotuję ok. 15 minut. W między czasie przygotowujemy ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę

Qchnia po prostu
Gulasz z szynki z papryką i fasolką szparagową 171

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej 1 mały koncentrat pomidorowy szklanka zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) kilka małych suszonych kawałków chili peperoncini mąka pszenna olej sól Sposób wykonania: Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso do zrumienienia. Tak podsmażone zalewamy przegotowaną wodą(...)czasu mieszając. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, szklimy na patelni i wrzucamy do garnka. Paprykę kroimy w cienkie paski i również przesmażamy aby zmiękła. Dodajemy do całości razem z fasolką szparagową i paroma papryczkami chili (około 2 małych kawałków). Całość dusimy jeszcze około  minut.  Podajemy z kaszą pęczak

Qchnia po prostu
Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej 228

Składniki: * 2 piersi z kurczaka * 0,5 kg pieczarek * śmietana 18% (330g) * szklanka bulionu (może być z kostki) * 20 dag ugotowanej fasolki szparagowej ( u mnie mrożona) * 5 łyżek musztardy * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na rumiano na tłuszczu. Przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w półplasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Dodajemy(...)kurczaka. Dokładamy fasolkę szparagową. Całość zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy śmietanę i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Danie można posypać pietruszką, ja użyłam suszonej

Pobite gary Barbary
Sałatka z fasolki szparagowej 182

Składniki: * 40 dag fasolki szparagowej * 25 dag żółtego sera * słoik papryki konserwowej * 6 ogórków konserwowych * 2 cebule * 3 kwaśne jabłka * 2 pęczki szczypiorku * 5 łyżek ketchupu * 5 łyżek majonezu * 2 łyżki zalewy z ogórków * sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Ser,paprykę, ogórki, cebulę i jabłka kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno

Pobite gary Barbary
Potrawka warzywna 243

Składniki: * 0,5 kg kiełbasy, np. śląskiej * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 1 cukinia * 8 pomidorów * 2 garście fasolki szparagowej * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 6 łyżek tartego żółtego sera * natka pietruszki * sól, pieprz, cukier * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie zrumieni(...)czasie paprykę kroimy w cienkie paski, cukinię, pomidory w większą kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki. Ilość porcji: 6 Koszt wykonania: ok. 15 zł Czas wykonania: 1 h Źródło: "Encyklopedia gotowania.Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Pobite gary Barbary
Przetwory domowe: leczo do słoików na zimę 231

Jeżeli lubicie leczo przedstawiamy Wam pomysł na leczo z warzywami zamknięte w słoikach, które będzie idealne na zimowe wieczory Składniki: - 1 kg fasolki szparagowej żółtej - 2 kg papryki białej/czerwonej - 2 cebule - 1 kg pomidorów - 1 kg cukini - sól, pieprz, słodka papryka - 1 łyżka masła Składniki na 7 słoików o pojemności 0,7l. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy(...)dorzucamy do pomidorów. Gdy cukinia jest na wpół twarda dodajemy paprykę (paprykę czyścimy z nasion, myjemy i kroimy na paseczki). Jak papryka i cukinia będą miękkie to dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki którą wcześniej osobno gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na koniec leczo doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Leczo przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy

Kuchenne Wariacje
Zupa z mleczkiem kokosowym i curry 221

Tymczasem znikam na pewien czas, życząc sobie i Wam udanego wypoczynku.  Jarzynowa z curry i mlekiem kokosowym składniki 800 g młodych ziemniaków 300 g marchewek 300 g zielonej fasolki 400 ml mleczka kokosowego 250 ml bulionu warzywnego 2 łyżki curry kawałek imbiru - 1,5 cm 1 ząbek czosnku 3 dymki sól, pieprz  sok z cytryny oliwa wykonanie(...)półksiężyce. Podsmażamy przez chwilę po czym dodajemy bulion i mleczko kokosowe. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy warzywa do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną zieloną fasolkę. Przed podaniem doprawiamy zupę sokiem z cytryny do smaku oraz dodajemy posiekany szczypior

Przysmaki Karolki
Warzywne calzone 201

się kleić do rąk. Ciasto zostawić na 20 minut w misce przykrytej ścierką. Farsz: - 1 mała cukinia - 1 duża, czerwona cebula - 3 pomidory obrane ze skórki - 2 garści ugotowanej fasolki szparagowej - kilka pieczarek - 1 mozarella Sos: - jogurt naturalny - pieprz, świeża bazylia, czosnek Wszystkie składniki pokroić, cebulę szczególnie drobno. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i cukinię. Po paru minutach(...)dodać pokrojone pomidory i fasolkę. Dusić kilka minut. Płynny sos wybrać łyżką do zupy do osobnej miski,tak żeby zostały prawie same duszone warzywa. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować, oba calzone przygotować tak samo: środek wypełnić połową farszu, a na tym ułożyć kilka plastrów mozarelli. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Sos zagęścić jogurtem naturalnym, doprawić pieprzem

Corner With Recipes
Smażony ryż z warzywami 226

Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego 60 g fasolki szparagowej 60 groszku zielonego papryka zielona 3 pomidory obrane ze skórki i bez pestek 2 ząbki czosnku pół łyżeczki przyprawy chińskiej "Pięć smaków" olej roślinny 4 kolby mini kukurydzy ze słoiczka 25 g kiełków bambusa z puszki 1 łyżeczka oleju sezamowego Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej(...)roślinny i podsmażyć czosnek wraz z przyprawą Pięć smaków około 30 sekund. Dodać fasolkę, paprykę, kukurydzę i smażyć około 2 minut. Dodać kiełki bambusa, pomidory, groszek, podsmażyć. Na końcu dodać ryż i łyżeczkę oleju sezamowego. Wymieszać i można podawać. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia chińska

Moja Galeria Smaku
Lekka sałatka z makaronem orzo 618

ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki białego octu winnego sól , pieprz świeża bazylia  Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać fasolkę. Po ugotowaniu odsączyć. Filet z kurczaka pokroić na kawałki. Usmażyć na 1 łyżce oliwy, doprawiając solą, pieprzem i suszona bazylią. Kukurydzę odsączyć. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. W misce połączyć(...)makaron, fasolkę, kukurydzę, pomidorki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Polać 1 łyżką oliwy i 2 łyżkami białego octu winnego. Posypać pokrojoną świeżą bazylia

Moja Galeria Smaku
Fasolka szparagowa z miesem mielonym 319

Uwielbiam lato, uwielbiam lipiec, bo można się do woli cieszyć smakiem fasolki szparagowej. Przyrządzam ją prawie codziennie, nie tylko smażona z bułką bo mój ulubiony sposób to wersja a'la bolognese. Czyli makaron do mięsa mielonego zamieniam na ugotowaną fasolkę i jest pysznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa rybna z warzywami. 212

warzywami: 1 łyżka oliwy 1 duża marchewka 1 mały seler 1 mała pietruszka 1 nieduża cebula biała część pora 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego kilka garści fasolki szparagowej (u mnie mrożona) 4 ziemniaki 300-400 g pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki) garść makaronu 300-400 g świeżej ryby (u mnie filety z łososia)  ewentualnie kilka łyżek(...)litra wody, pół łyżeczki soli i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dorzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy makaron, fasolkę szparagową i gotujemy aż makaron zmięknie. Na 4-5 minut przed końcem gotowania wkładamy pokrojoną w spore kawałki rybę. Po tym czasie doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Gotową zupę możemy

Rozpustne gotowanie
Ciasto czekoladowe z czerwoną fasolką 226

zachęcam Was do przygotowania ciasta czekoladowego z czerwoną fasolą. Wbrew pozorom ciasto wyszło puszyste, miękkie i wilgotne. Jestem pewna, że nikt nie wyczuje, że w cieście znajduje się czerwona fasolka :) Ponadto, ciasto zachowuje świeżość przez 3-4 dni.  Składniki na keksówkę o długości 25 cm: ciasto 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy 240 g) 4 duże jajka 4 łyżki(...)czekolady (50 g) 1 czubata łyżka masła migdały w płatkach do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą.  Za pomocą blendera zmiksować odsączoną fasolkę i żółtka jaj. Pod koniec blendowania dodać obranego banana i połączyć go z masą fasolkową. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać miód lub cukier. Do masy

Ugotować
Sałatka z bobu, fasolki szparagowej i fety 233

kolacji. Feta sprawia, że sałatka jest naprawdę sycąca.  Dobry pomysł na lunch do pracy. Polecam. składniki 200 g fety 300 g ugotowanego, obranego bobu 300 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej 8 suszonych pomidorów 7-8 oliwek - dałam z ostrą papryczką kilka listków mięty łyżka oregano pieprz cytrynowy sól, pieprz papryka w płatkach - u mnie pul biber do polania(...)łyżki oleju z pomidorów suszonych 3-4 łyżki oliwy (lub więcej) lub dobrego oleju  przygotowanie Jeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Ugotowaną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki,  Bób obieramy i  zostawiamy w całości. Fetę i pomidory pokroić w kostkę. Warzywa i ser włożyć do miski. Posypać posiekaną miętą, oregano, dodać oliwki, polać olejem

Stare Gary
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 263

zostało Wam coś z obiadu – na przykład gotowane ziemniaki i resztka warzyw w lodówce. W sam raz na przekąskę po spacerze! Składniki: 4-5 ziemniaków 1 cukinia garść fasolki szparagowej 1 cebula 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sok z 1/2 limonki kawałeczek masła sól, pieprz(...)smaku Ziemniaki obieracie i gotujecie w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzacie, studzicie i kroicie w plasterki. Fasolkę myjecie pod bieżącą wodą, odcinacie końcówki i gotujecie w osolonej wodzie, aż będzie miękka, po czym odcedzacie. Cukinię myjecie pod bieżącą wodą, kroicie w plasterki i podpiekacie na suchej patelni grillowej. Cebulę kroicie w piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę

GRUBY WAŁEK