Qchnia po prostu Składniki : - 1/2 szyi z indyka - 1 pęk młodej włoszczyzny - 1 mała młoda cebula - 30 dag żółtej fasolki szparagowej - 40 dag młodych ziemniaków - 1/2 szklanki śmietany 18% - 1/3 pęczka koperku - sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i Vegeta do smaku Przygotowanie: Do dużego garnka wlewamy zimną wodę (ok. 2 litrów) i wkładamy umytą szyję z indyka. Pozostawiamy(...)szumowiny zgarniamy je. Do wywaru wrzucamy umytą i oskrobaną włoszczyznę, cebulę oraz ziele angielskie, pieprz i sól. (do wywaru dodaję również parę liści z selera dla ładniejszego zapachu). Przygotowujemy fasolkę: myjemy ją, obcinamy końce i kroimy ją na ok. 3cm części. Dodajemy do wywaru i gotuję ok. 15 minut. W między czasie przygotowujemy ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
Qchnia po prostuSkładniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej 1 mały koncentrat pomidorowy szklanka zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) kilka małych suszonych kawałków chili peperoncini mąka pszenna olej sól Sposób wykonania: Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso do zrumienienia. Tak podsmażone zalewamy przegotowaną wodą(...)czasu mieszając. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, szklimy na patelni i wrzucamy do garnka. Paprykę kroimy w cienkie paski i również przesmażamy aby zmiękła. Dodajemy do całości razem z fasolką szparagową i paroma papryczkami chili (około 2 małych kawałków). Całość dusimy jeszcze około minut. Podajemy z kaszą pęczak
Qchnia po prostuSkładniki: * 2 piersi z kurczaka * 0,5 kg pieczarek * śmietana 18% (330g) * szklanka bulionu (może być z kostki) * 20 dag ugotowanej fasolki szparagowej ( u mnie mrożona) * 5 łyżek musztardy * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na rumiano na tłuszczu. Przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w półplasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Dodajemy(...)kurczaka. Dokładamy fasolkę szparagową. Całość zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy śmietanę i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Danie można posypać pietruszką, ja użyłam suszonej
Pobite gary BarbarySkładniki: * 40 dag fasolki szparagowej * 25 dag żółtego sera * słoik papryki konserwowej * 6 ogórków konserwowych * 2 cebule * 3 kwaśne jabłka * 2 pęczki szczypiorku * 5 łyżek ketchupu * 5 łyżek majonezu * 2 łyżki zalewy z ogórków * sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Ser,paprykę, ogórki, cebulę i jabłka kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno
Pobite gary BarbarySkładniki: * 0,5 kg kiełbasy, np. śląskiej * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 1 cukinia * 8 pomidorów * 2 garście fasolki szparagowej * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 6 łyżek tartego żółtego sera * natka pietruszki * sól, pieprz, cukier * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie zrumieni(...)czasie paprykę kroimy w cienkie paski, cukinię, pomidory w większą kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki. Ilość porcji: 6 Koszt wykonania: ok. 15 zł Czas wykonania: 1 h Źródło: "Encyklopedia gotowania.Najlepsze przepisy kuchni włoskiej
Pobite gary BarbaryJeżeli lubicie leczo przedstawiamy Wam pomysł na leczo z warzywami zamknięte w słoikach, które będzie idealne na zimowe wieczory Składniki: - 1 kg fasolki szparagowej żółtej - 2 kg papryki białej/czerwonej - 2 cebule - 1 kg pomidorów - 1 kg cukini - sól, pieprz, słodka papryka - 1 łyżka masła Składniki na 7 słoików o pojemności 0,7l. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy(...)dorzucamy do pomidorów. Gdy cukinia jest na wpół twarda dodajemy paprykę (paprykę czyścimy z nasion, myjemy i kroimy na paseczki). Jak papryka i cukinia będą miękkie to dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki którą wcześniej osobno gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na koniec leczo doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Leczo przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy
Kuchenne WariacjeTymczasem znikam na pewien czas, życząc sobie i Wam udanego wypoczynku. Jarzynowa z curry i mlekiem kokosowym składniki 800 g młodych ziemniaków 300 g marchewek 300 g zielonej fasolki 400 ml mleczka kokosowego 250 ml bulionu warzywnego 2 łyżki curry kawałek imbiru - 1,5 cm 1 ząbek czosnku 3 dymki sól, pieprz sok z cytryny oliwa wykonanie(...)półksiężyce. Podsmażamy przez chwilę po czym dodajemy bulion i mleczko kokosowe. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy warzywa do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną zieloną fasolkę. Przed podaniem doprawiamy zupę sokiem z cytryny do smaku oraz dodajemy posiekany szczypior
Przysmaki Karolkisię kleić do rąk. Ciasto zostawić na 20 minut w misce przykrytej ścierką. Farsz: - 1 mała cukinia - 1 duża, czerwona cebula - 3 pomidory obrane ze skórki - 2 garści ugotowanej fasolki szparagowej - kilka pieczarek - 1 mozarella Sos: - jogurt naturalny - pieprz, świeża bazylia, czosnek Wszystkie składniki pokroić, cebulę szczególnie drobno. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i cukinię. Po paru minutach(...)dodać pokrojone pomidory i fasolkę. Dusić kilka minut. Płynny sos wybrać łyżką do zupy do osobnej miski,tak żeby zostały prawie same duszone warzywa. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować, oba calzone przygotować tak samo: środek wypełnić połową farszu, a na tym ułożyć kilka plastrów mozarelli. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Sos zagęścić jogurtem naturalnym, doprawić pieprzem
Corner With RecipesSkładniki: 100 g ryżu długoziarnistego 60 g fasolki szparagowej 60 groszku zielonego papryka zielona 3 pomidory obrane ze skórki i bez pestek 2 ząbki czosnku pół łyżeczki przyprawy chińskiej "Pięć smaków" olej roślinny 4 kolby mini kukurydzy ze słoiczka 25 g kiełków bambusa z puszki 1 łyżeczka oleju sezamowego Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej(...)roślinny i podsmażyć czosnek wraz z przyprawą Pięć smaków około 30 sekund. Dodać fasolkę, paprykę, kukurydzę i smażyć około 2 minut. Dodać kiełki bambusa, pomidory, groszek, podsmażyć. Na końcu dodać ryż i łyżeczkę oleju sezamowego. Wymieszać i można podawać. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia chińska
Moja Galeria Smakuząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki białego octu winnego sól , pieprz świeża bazylia Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać fasolkę. Po ugotowaniu odsączyć. Filet z kurczaka pokroić na kawałki. Usmażyć na 1 łyżce oliwy, doprawiając solą, pieprzem i suszona bazylią. Kukurydzę odsączyć. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. W misce połączyć(...)makaron, fasolkę, kukurydzę, pomidorki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Polać 1 łyżką oliwy i 2 łyżkami białego octu winnego. Posypać pokrojoną świeżą bazylia
Moja Galeria SmakuUwielbiam lato, uwielbiam lipiec, bo można się do woli cieszyć smakiem fasolki szparagowej. Przyrządzam ją prawie codziennie, nie tylko smażona z bułką bo mój ulubiony sposób to wersja a'la bolognese. Czyli makaron do mięsa mielonego zamieniam na ugotowaną fasolkę i jest pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwarzywami: 1 łyżka oliwy 1 duża marchewka 1 mały seler 1 mała pietruszka 1 nieduża cebula biała część pora 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego kilka garści fasolki szparagowej (u mnie mrożona) 4 ziemniaki 300-400 g pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki) garść makaronu 300-400 g świeżej ryby (u mnie filety z łososia) ewentualnie kilka łyżek(...)litra wody, pół łyżeczki soli i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dorzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy makaron, fasolkę szparagową i gotujemy aż makaron zmięknie. Na 4-5 minut przed końcem gotowania wkładamy pokrojoną w spore kawałki rybę. Po tym czasie doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Gotową zupę możemy
Rozpustne gotowaniezachęcam Was do przygotowania ciasta czekoladowego z czerwoną fasolą. Wbrew pozorom ciasto wyszło puszyste, miękkie i wilgotne. Jestem pewna, że nikt nie wyczuje, że w cieście znajduje się czerwona fasolka :) Ponadto, ciasto zachowuje świeżość przez 3-4 dni. Składniki na keksówkę o długości 25 cm: ciasto 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy 240 g) 4 duże jajka 4 łyżki(...)czekolady (50 g) 1 czubata łyżka masła migdały w płatkach do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą. Za pomocą blendera zmiksować odsączoną fasolkę i żółtka jaj. Pod koniec blendowania dodać obranego banana i połączyć go z masą fasolkową. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać miód lub cukier. Do masy
Ugotowaćkolacji. Feta sprawia, że sałatka jest naprawdę sycąca. Dobry pomysł na lunch do pracy. Polecam. składniki 200 g fety 300 g ugotowanego, obranego bobu 300 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej 8 suszonych pomidorów 7-8 oliwek - dałam z ostrą papryczką kilka listków mięty łyżka oregano pieprz cytrynowy sól, pieprz papryka w płatkach - u mnie pul biber do polania(...)łyżki oleju z pomidorów suszonych 3-4 łyżki oliwy (lub więcej) lub dobrego oleju przygotowanie Jeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Ugotowaną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, Bób obieramy i zostawiamy w całości. Fetę i pomidory pokroić w kostkę. Warzywa i ser włożyć do miski. Posypać posiekaną miętą, oregano, dodać oliwki, polać olejem
Stare Garyzostało Wam coś z obiadu – na przykład gotowane ziemniaki i resztka warzyw w lodówce. W sam raz na przekąskę po spacerze! Składniki: 4-5 ziemniaków 1 cukinia garść fasolki szparagowej 1 cebula 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sok z 1/2 limonki kawałeczek masła sól, pieprz(...)smaku Ziemniaki obieracie i gotujecie w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzacie, studzicie i kroicie w plasterki. Fasolkę myjecie pod bieżącą wodą, odcinacie końcówki i gotujecie w osolonej wodzie, aż będzie miękka, po czym odcedzacie. Cukinię myjecie pod bieżącą wodą, kroicie w plasterki i podpiekacie na suchej patelni grillowej. Cebulę kroicie w piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę
GRUBY WAŁEK