fasolka - 6917 przepisów (strona:161/462)

Kurczak curry 247

myślę, że lepszy będzie zwykły makaron lub ryż, bo ten był za delikatny. Wygląd może nie powala, ale smakuje na prawdę dobrze! Składniki: - pierś z kurczaka; - garść mrożonej zielonej fasolki; - 2/3 czerwonej papryki; - 1/2 żółtej papryki; - czerwona cebula; - łyżka czerwonej pasty curry; - czubata łyżka mąki; - 2 łyżki masła; - pół szklanki mleka; - szklanka wody; - 1,5 łyżki curry w proszku; - duża(...)szczypta soli; Wykonanie: Pierś pokroić w kawałki, dodać pastę curry, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na około godzinę. Fasolkę ugotować. Papryki pokroić w kostkę. Cebulę w pół piórka. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić mięso, zrumienić. Gdy mięso będzie zrumienione dodać fasolę i papryki. Smażyć około 8 minut. Pod koniec smażenia wrzucić cebulę i razem smażyć. W garnku rozpuścić masło, dodać

dom-agi.pl
Dieta 5:2, czyli pomidorowa jajecznica i kotlety rybne 150

się dla kobiet do 500 kcal, 600 kcal mężczyźni. Ostatnią moją propozycją były naleśniki na śniadanie i zupa pomidorowa na obiad. Teraz proponuję jajecznicę i kotlety rybne z fasolką i ziemniakami. Śniadanie; - 2 jajka; - 1 mała cebula; - łyżka oliwy; - 2 łyżki przecieru pomidorowego; - sól, pieprz Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oliwie. Jajka rozbełtać z przecierem, solą i pieprzem. Gdy cebulka(...)złota dodać jajka i smażyć do ulubionej konsystencji. Wartości: Wartość energetyczna: 246 kcal Białko: 14,0 g Węglowodany: 2,7 g Tłuszcz: 20,4 g Obiad: - 1oo g ugotowanej fasolki szparagowej mrożonej; - 50 g ugotowanej ryby; - 50 g ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej drobnej; - łyżka bułki tartej; - 1 jajko - przyprawy, koperek Rybę drobno posiekać, wymieszać z kaszą, jajkiem, koperkiem i przyprawami

dom-agi.pl
Roladki ze schabu z kaszą gryczaną i fasolką szparagową 324

smaku. Ugotowałam je w delikatnym sosie, dzięki czemu wyszły miękkie i soczyste w środku. Podane na kaszy gryczanej z warzywami z dodatkiem zielonej fasolki. Polecam na codzienny jak i bardziej wykwintny obiad. Post Roladki ze schabu z kaszą gryczaną i fasolką szparagową pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Zielona zupa warzywna 171

Porcja dla 4 osób: 1 duży brokuł 4 marchewki 1 por ¼ selera 2 pietruszki 15 dag zielonej szparagowej fasolki 2,5 litra wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, papryka ostra Brokuła myjemy i rozdzielamy na różyczki. Marchewki i pietruszkę, selera i pora kroimy w talarki. Fasolkę szparagową kroimy na trzy części. Wszystkie warzywa wrzucamy na gotujący się wywar. Zmniejszamy ogień

Humanistka w kuchni
Makaron razowy BARTOLINI z tuńczykiem 205

g/100 g, pamiętajmy, że dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi od 27g do 40g. Makaron razowy z tuńczykiem (dwie porcje) Składniki: 150 g makaronu Bartolini świderek (przed ugotowaniem); 200g fasolki szparagowej (mrożonej); puszka tuńczyka w sosie własnym; 5 sztuk suszonych pomidorów; cebula; kilka kropel soku z cytryny; tymianek świeży; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżka oliwy (z pomidorów). Zaczynamy(...)Gotuję makaron, nie dodając soli do wody, ponieważ tak jak wyżej wspomniałam ma on wyrazisty (ostry) smak.    Od razu na patelnię wrzucam fasolkę i czekam aż rozmrozi się. Po tym czasie dodaję łyżkę oliwy oraz cebulę pokrojoną w półkrążki i lekko wszystko smażę. Zawsze robię tak, aby cebula była wyczuwalna, a nie całkowicie miękka.  Następnie  dodaję

Życie na widelcu
Zupa misz-masz z nutką orientu 192

ząbki czosnku cebula 4 liście laurowe  4 ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa: 2 pietruszki pół selera 4 marchewki 300 g dyni kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć(...)imbirem. Dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę oraz cebulę. Po kilku minutowej obróbce termicznej warzywa dodajemy do wywaru. Na tej samem patelni przez kilka minut podsmażamy pozostałe, rozdrobnione warzywa, czyli dynię, fasolkę, pieczarki i również przekładamy do garnka z zupą. Na talerz wyjmujemy mięso, na którym gotowaliśmy wywar. Ja oddzielam od niego mięso i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania do zupy dodajemy

Taste Of My Day
K... Kurczak curry w mleku kokosowym, z papryką i fasolką. 399

lodówce znalazłam mleko kokosowe. U mnie nic się nie zmarnuje i wszystko znajdzie zastosowanie. Składniki: 1 x pierś kurczaka 1,5 łyżki pasty curry (czerwonej) 1 puszka zielonej fasolki 1/2 dużej papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 1 kartonik mleka kokosowego pieprz, sól, łyżka sosu sojowego opcjonalnie: ryż brązowy Przygotowanie:  Ryż gotujemy(...)myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnię i smażymy ok. 5min, aż kurczak nie będzie surowy. Paprykę myjemy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, fasolkę odsączamy i wszystko dodajemy na patelnię. Zalewamy mlekiem kokosowym. Mieszamy. Dodajemy sos sojowy, ponownie mieszamy i trzymamy na małym ogniu. Nie zdajecie sobie nawet sprawy, jakie to pyszne i naprawdę

Kitchens Alphabet
Kurczak z kapustą pekińską w mleku kokosowym i curry 582

Łatwe, a zarazem szybkie danie w azjatyckim klimacie... SKŁADNIKI pierś kurczaka połowa kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/3 mrożonej fasolki szparagowej (lub 1 puszka) 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżka curry sól/sos sojowy przyprawa do kurczaka olej ryż WYKONANIE  Pierś kurczaka kroimy, zasypujemy gotową mieszanką przypraw do kurczaka i pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Kroimy kapustę pekińską (niezbyt(...)drobno) oraz marchew w słupki. Smażymy kurczaka, a pod koniec wrzucamy fasolkę szparagową i marchew, a po chwili kapustę, ponieważ mięknie szybciej. Po kilku minutach zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry i solą, a potem dusimy do momentu, aż warzywa odrobinę zmiękną, ale nadal będą chrupkie. Podajemy z ryżem.   Selamat makan

Zofiana
Makaron soba z kurczakiem w sosie pomarańczowym 245

wpisu500g wyfiletowanych ud z kurczaka3 łyżki mąki3 dymki posiekane w 2 cm kawałki1 średnia marchewka pokrojona w słupki200g fasoli szparagowej200g makaronu sobasól i pieprzolej do smażeniaSposób przygotowania:Fasolkę gotujemy 5 minut i odcedzamy. Nie więcej, bo będzie jeszcze smażyć się na patelni.Kurczaka kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące.Rozgrzewamy olej aż będzie bardzo gorący(...)osuszamy z oleju na ręcznikach papierowych.Na patelnię wrzucamy dymkę i marchewkę. Jednocześnie gotujemy makaron soba przez maksymalnie 3 minuty i odcedzamy. Dymkę i marchewkę smażymy 2 minuty. Dorzucamy fasolkę i smażymy minutę. Wlewamy sos, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kurczaka. Mieszamy i dodajemy ugotowany makaron. Dosmażamy jeszcze minutę i gotowe.Do podania można posypać szczypiorkiem z dymki i sezamem

W kuchni wieczorem
Crostini z pastą z fasoli i czosnku, pieczoną szynką serrano i szałwią 320

tahini, ale inspirację tym mazidłem widać od razu. Tylko nie zróbcie błędu w nazwie szynki, jak to się mi przytrafiło na chorągiewce. Kto znajdzie błąd? ;)Składniki:pasta2 puszki białej fasolki cannelini (po 400g)150 sera feta10 listków szałwi5 ząbków czosnkuskórka i sok z połowy cytrynysól i pieprzdodatkowo5 plasterków szynki serrano1 bagietka20 listków szałwiioliwa z oliwekSposób przygotowaniaW piekarniku rozgrzanym(...)przez 6 minut podpiec na papierze do pieczenia szynkę serrano aż będzie chrupka.Na koniec podpiec na kratce pokrojoną w kromeczki bagietkę aż do zrumienienia.Przygotować pastę, mieszając w malakserze fasolkę, wyciśnięty z łupin miękki czosnek, ser feta, szałwię, skórkę i sok z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem i solą.Podsmażyć na patelni listki szałwii w oliwie, aż będą chrupkie. Uwaga

W kuchni wieczorem
Szybkie leczo z fasolką 172

składniki* 50 dag zielonej szerokiej fasolki (nożna zastąpić normalną szparagową)* 3 papryki czerwone* 50 dag cienkiej kiełbasy* 1 cebula* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego* kostka bulionowa mięsna* sól, pieprz cayenne* 1 płaska łyżka mąki prażonej* olejSposób wykonaniaKiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać kiełbasę pokrojoną w drobną kosteczkę, dodać do kiełbasy i podsmażyć.Paprykę pokroić(...)drobne paseczki, a fasolkę na 2-2,5 cm kawałki i włożyć do garnka.Do pokrojonych warzyw dodać podsmażoną kiełbasę z cebulką, kostkę bulionową, nieco pieprzu cayenne, soli i ok.3 szklanki wody

Mix smaku
Ostra sałatka z kukurydzą 161

sałatka, z dużą ilością kukurydzy. Świeżą kukurydzę można zastąpić kukurydzą z puszki, ale ta świeża, obsmażona na oliwie z masłem, jest znacznie smaczniejsza. składniki110 g groszku cukrowego100 g fasolki szparagowej2 kolby kukurydzy1 czerwona cebula1 długa papryka1 ostra papryczka chili2 ząbki czosnkusaszetka oleju kujawskiego czosnek + bazylia2 duże łyżki bazyliowego pesto (gotowe lub domowe)sól, pieprzparę liści bazyliiprzygotowanieGroszek umyć

Stare Gary
Wilk syty i owca cała czyli wyprzedaże wszędzie wyglądają tak samo 240

MOŻNA! Ech, nic nie poradzi na matkę wariatkę ;) A zakupy udane. Doskonale wkomponowały się w zapiekankę. Szybką. I zapychającą ;) mięso mielone (300g) puszka pomidorów w zalewie (400g) puszka zielonej fasolki szparagowej (400g) pieczarki (200g) 1 cebula (pokrojona w piórka) 3/4 torebki kaszy kuskus ( ja miałam jakąś tutejszą wersję, z suszonymi warzywami przypominającymi mysie bobki ;) jajka (4 lub więcej) sól, pieprz(...)kaszy wrzątkiem (nieco ponad jej powierzchnię) i pozostawiłam do napęcznienia. W tym czasie podsmażyłam cebulę na oliwie. Dodałam mięso mielone, a następnie kolejno pozostałe składniki, czyli pomidory, pieczarki oraz fasolkę. Smażyłam do lekkiego zagęszczenia. Doprawiłam do smaku. Na koniec dorzuciłam kaszę i wszystko ze sobą wymieszałam. Jeśli posiadacie patelnię, którą można zapiekać w piekarniku, to faktycznie potrawę uda Wam się

bastalena
Zupa jarzynowa z cieciorką 165

kluczowe jest dodanie do niej koperku (im więcej tym lepiej;) i kremówki dzięki czemu ma lekko śmietankowy i bardzo wiosenny smak :) Składniki: 1 brokuł 1 kalafior 200 g zielonej fasolki 200 g cieciorki z puszki pęczek koperku łyżka posiekanej kolendry 1 łyżka masła 100 ml kremówki szczypta kurkumy i curry (opcjonalnie) czosnke granulowany, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kalafior(...)brokuła i fasolkę umyć i podzielić na mniejsze części. Włożyć do garnka i zalać wodą tak aby przykryła warzywa. Dodać masło, posolić i gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Cieciorkę opłukać i dodać do zupy. Posiekać koperek i kolendrę i dodać do zupy, wlać kremówkę i przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i wg, uznania kurkumą i curry

Ze smakiem i z pasją
Sałatka nicejska 379

jajek. Może nie należy do najszybszych w przygotowaniu, ale na pewno do smacznych:) Poza tym nie jest kaloryczna, a dzięki urozmaiceniu warzyw dostarczy nam wielu cennych składników... Składniki: 250g fasolki szparagowej, puszka tuńczyka, 2 pomidory, czerwona cebula, główka sałaty, garść czarnych oliwek, 4 ziemniaki, 2 jajka. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę.  Jajka ugotować(...)twardo, ostudzić i pokroić w cząstki. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz odsączonego tuńczyka i przepołowione oliwki.  Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą.  Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać.   Sos:   1/4 szklanki soku z cytryny,  2 łyżki oliwy

Z miłości do słodkości