fasolka - 6917 przepisów (strona:152/462)

Sałatka z kurczakiem w gyrosie w dwóch odsłonach 210

kurczaka 10- 15 cebulek szalotek w zalewie octowe j ( u mnie małe zwykłe cebulki które miałam włożone wg wspomnianego wcześniej przepisu)  lub czerwona cebula pół szklanki ugotowanej, pokrojonej fasolki szparagowej po pół strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej przyprawa gyros, sól, pieprz i oliwa bazylia, estragon - świeże Przygotowanie : Cebulki osączyć, fasolkę ugotować i też osączyć, kurczaka pokroić w kostkę(...)posypać przyprawą i pozostawić na kilka minut, później usmażyć na większej ilości oliwy Umyte papryki pokroić w kostkę, zioła rozdrobnić Ostudzoną fasolkę pokroić w krótsze kawałki, wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać ostrożnie, polać pozostałą na patelni oliwą i posypać ziołami. W drugiej wersji zamiast cebulek szalotek użyłam czerwonej cebulki. Jeśli będziemy robić obie wersje sałatki

Proste Potrawy
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 184

będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym:) *Może(...)laurowy sól, pieprz, płatki chilli (do smaku) 8 szklanek wody lub wywar warzywny/mięsny 2 kostki rosołowe warzywne ekologiczne  (jeżeli nie używasz bulionu) 1 cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 4 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 puszka fasoli białej 200 g drobnego makaronu – u mnie małe kolanka snabbmakaroner parmezan do podania opcjonalnie: poszarpane listki bazylii Przygotowanie: Selera i marchewki

Chilli Czosnek i Oliwa
Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym 130

jest banalnie proste w przygotowaniu - warzywa kroimy na duże kawałki i dusimy na oliwie. Możemy użyć różnych warzyw, najlepiej tych jesiennych - cukinii, bakłażanów, dyni, papryk, ale nadadzą się również fasolka szparagowa, pieczarki, marchewka, ziemniaki. Warzywa możemy doprawić na różne sposoby, np świeżymi ziołami - ja postawiłam na hiszpańską wędzoną paprykę, która świetnie podkreśliła rozgrzewający charakter dania. Jeżeli nie możecie jej dostać(...)porcje Składniki: oliwa 2 duże cebule 1 duża cukinia lub kabaczek 3 kolorowe papryki 2 ostre papryczki (lub do smaku) 8 ziemniaków 250 g pieczarek 200 g fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz 4 jajka masło do smażenia jajek Przygotowanie: Warzywa pokroiłam niedbale

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 172

moich ulubionych greckich dań , którym wprost zajadałam się na urlopie i również chętnie przygotowuję je w domu. Gigandes plaki , czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym , to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne. Gigandes plaki (lub Gigantes plaki) , po grecku γίγαντες πλακί(...)informacji znajdziecie w mojej relacji z targów . Zdjęcie z greckiej restauracji na wyspie Nissiros. Zwróćcie uwagę, jak wielkie nasiona ma fasola użyta do przygotowania Gigandes plaki. Przy niej moje fasolki wyglądają jak mikrusy. Drugi człon nazwy naszego dzisiejszego dania -  plaki   odnosi się do metody gotowania polegającej na pieczeniu w sosie składającym się z pomidorów, cebuli, czosnku i natki

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 171

porcelanową lub plastikową figurkę przedstawiającą dzieciątko Jezus, króla lub zamkową wieżę. Figurka wzięła swoją nazwę od ziarna bobu ( fr. fève - bób ), które umieszczano w cieście pierwotnie. Od 1870 roku fasolkę zastąpiły porcelanowe figurki, a współcześnie te małe cudeńka mogą przedstawiać wszystko, nawet samochód czy postać z kreskówki i stały się obiektem zainteresowania kolekcjonerów.  Tylko po co umieszczać figurkę wewnątrz(...)migdałów - mielonych, pokruszonych, lub płatków migdałowych 1 jajko 1 łyżka Amaretto (lub rumu, czy koniaku) 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżeczka cukru pudru (dla uzyskania błyszczącej glazury) sucha fasolka, mała figurka lub też wzorem Davida Lebovitza -  migdał, owoc suszony korona ze złotego papieru Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę przy pomocy robota kuchennego. Dodaj jajko

Chilli Czosnek i Oliwa
Oszukany Cezar- wersja druga 712

sól pieprz ząbek czonsku cebula dymka ze szczypiorkiem pomidor 2 jaja 2 małe piersi kurczaka chilli w płatkach ser pleśniowy złocisty Lazur pół papryki białej pół papryki zielonej zielona fasolka szparagowa-50 gram 4 rzodkiewki Zaczynamy od przygotowania sosu. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki(...)Wkładamy do miski, wlewamy połowę sosu i dokładnie mieszamy. Niech nasza sałata się w tym zamarynuje. Fasolkę szparagową gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Jaja gotujemy na twardo. Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i chilli w płatkach. Pierś smażymy na patelni grillowej przez 10-12 minut, co jakiś czas obracając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia, by pierś odpoczęła. Sałatę rozkładamy

Mango Papaja
Fasola z pomidorami - symbio.pl 103

Lubię małą, białą fasolkę Jaś. Zawsze jak robię po bretońsku, to w większej ilości, by to co zostanie przełożyć w słoiczki i pasteryzować na kiedyś tam. Bo te kupne są nie do zjedzenia. Moja dzisiejsza propozycja to właśnie taka mała fasolka ze świeżymi pomidorami, oraz kawałkiem chudego mięsa i kiełbaski. Coś dla tych na diecie. Składniki : * pół kg fasolki ekologicznej

Magiczne Życie Marty
Kurczak po Seczuańsku 474

Kurczak po Seczuańsku       Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 słoik sosu Seczuańskiego Łowicz około 50g orzeszków ziemnych niesolonych ½ marchewki ½ papryki około 200 g fasolki mrożonej lub świeżej    ½ papryczki chili (opcjonalnie) 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki oleju sezamowego 2 paczki ryżu Basmanti Przyprawy: 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)orzechy się uprażą i   zarumienią. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Kurczaka smażymy na oleju sezamowym. Kiedy się   zarumieni wrzucamy warzywa i wszystko smażymy. Jeśli używamy mrożonej fasolki, to dodajemy ją bezpośrednio do kurczaka (nie rozmrażamy). Fasolkę świeżą najpierw gotujemy. Kiedy warzywa będą chrupiące dodajemy ananasa, i smażymy jeszcze około 2 minuty. Dolewamy   sos. Gotujemy wszystko jeszcze

Mania Gotowania
Kung Pao Chicken 445

piersi kurczaka 3 suszone papryczek chili ½ szklanki   orzechów ziemnych lub nerkowca 1 papryczka chili około 3 łodygi cebulki dymki 1/3 szklanki pędów bambusa (opcjonalnie) ½ marchewki (opcjonalnie) zielona fasolka*   (opcjonalnie) Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego lub octu ryżowego ¼ łyżeczki soli białko z jednego małego jajka Panierka: 3-4 łyżki skrobi(...)całości, świeżą papryczkę chili. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając. Po około 2 minutach dodajemy czosnek i marchewkę. Kontynuujemy smażenie. Orzechy i papryczki powinny się lekko przypalić. Dodajemy fasolkę, pędy bambusa oraz kurczaka. Smażymy jeszcze około 3 minuty aby smaki się połączymy. Składniki sosu mieszamy dokładnie i dodajemy do mięsa z warzywami. Mieszamy energicznie do momentu, aż sos zgęstnieje

Mania Gotowania
Sałatka nicejska. 251

Sałatka jest niesamowicie sycąca więc jest bardzo dobrą propozycją na obiad. Połączenie różnorodnych smaków zapewnia wspaniały efekt. Składniki: sałata 3 małe ziemniaki garść fasolki szparagowej 3 jajka puszka tuńczyk w oleju kilka anchois cebula czerwoma garść czarnych oliwek kilka sztuk pomidorków koktajlowych liść laurowy sól dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku pieprz sól(...)łyżki octu winnego Zaczynamy od ziemniaków - obieramy i gotujemy. Do wody dorzucamy listek laurowy i solimy. Gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy resztę składników. Gotujemy jajka i fasolkę, myjemy warzywa. Kroimy pomidorki na pół, kroimy cebulę, rwiemy sałatę, otwieramy puszkę i słoiczek. Teraz czas na przygotowanie dressingu. Posiekany czosnek ucieramy z solą i łączymy z resztą składników. Porządnie mieszamy (najlepiej mikserem

Brzuszki Łakomczuszki
Cannelloni nadziewane bobem i papryką z beszamelem i serem 130

powstrzymać od stworzenia takiego przepisu, jeszcze jeden całkiem ciekawy świta mi w głowie... ale to już niebawem! Składniki 500 gram bobu, ugotowanego, obranego ze skórki  50 gram zielonej fasolki szparagowej- ugotowanej, pokrojonej w centymetrowe kawałki pół małej papryki zielonej  pół papryki czerwonej trzy łyżki masła (jedna do smażenia, dwie do beszamelu) dwie łyżki mąki pszennej pół litra mleka(...)Cannelloni  100 gram startego sera Gouda cebulka  ząbek czosnku dwie łyżki śmietany 12% dwie łyżki bulionu/wody gałka muszkatołowa Zaczynamy od ugotowania i obrania bobu oraz ugotowania zielonej fasolki. Ja zawsze na początku lubię przygotować beszamel- ba! mój ukochany sos!. W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę przez chwilę. Dodaję mleko i cały czas mieszam by nie powstały

Mango Papaja
Niefotogeniczna, ale pyszna pasta z czerwonej fasoli z pieczarkami 232

było tak: o d kilkunastu dni wałęsała się po mojej kuchni puszka czerwonej fasoli. Wyciągnęłam ją ze spiżarni, bo w trakcie kontroli dat do spożycia wyszło, że fasolkę należy zużyć w ci ą gu najbliższych tygodni. Położyłam ją więc w kuchni na blacie, żeby była na widoku, ale nie pomogło mi to w jej utylizacji. Przekładałam więc(...)przyszedł na nią czas;) Zawartość puszk i przeło ż yłam do miski i otworzyłam lodówkę w poszukiwania dodatków do pasty fasolowej, bo podjęłam decyzję, że fasolka zostanie przerobiona na pastę właśnie. W lodówce specjalnie nic nie wpadło mi w oko, natomiast na kuchence stał rondelek z niewielką ilości ą pieczarek pozostałych po obiedzie. I ju ż wiedziałam jaką pastę skomponuję

Zdrowa Kuchnia Sowy
Rozmarynowy kurczak z warzywami 164

obiad.  Przepis z opakowania z moimi zmianami Składniki: 4 ćwiartki kurczaka Kulinarne Inspiracje Kamis - Rozmarynowy kurczak z warzywami 1 łyżeczka soli 2 cebule marchewka 300 g zielonej fasolki szparagowej 6 średnich ziemniaków 1 łyżka miodu dodatkowo: szczypta chilli, rozmaryn, pieprz Wykonanie: Ćwiartki podzielić na porcje, natrzeć solą i odstawić.  Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać łyżkę oleju, rozmaryn(...)wymieszać. Cebule pokroić w piórka, fasolkę na kawałki ok 3 cm, marchewki obrać i pokroić w grube plastry.  Kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć do miski, dodać paprykę, 1/2 porcji czosnku, tymianek, chilli i wymieszać.  Na tłuszczu ze smażenia mięsa rozpuścić miód, dodać cebulę, marchew i fasolkę. Podsmażać około 5 minut stale mieszając. Warzywa przełożyć

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #13 - English breakfast / Angielskie śniadanie 192

Jakiś czas temu dostałam od znajomych puszkę fasolki w sosie pomidorowym przywiezioną z Anglii. Uznałam, że świetnie nadaje się na obfite, weekendowe śniadanie. Starałam się mniej więcej opierać na zasadach przygotowywania angielskiego śniadania, ale w końcu zrobiłam je trochę po mojemu. W Anglii dodaje się jeszcze pomidory, bekon i np. pieczywo w postaci tostów. Składniki: /dla 2 osób/ 4 frankfurterki(...)pieczarki puszka fasolki w sosie pomidorowym 2 jajka boczek lub bekon sól, pieprz    Wykonanie: Frankfurterki ponacinać, pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pieczarki, kiełbaski i plastry boczku podsmażyć na patelni. Fasolkę podgrzać w rondelku. Jajka rozkłócić widelcem, doprawić do smaku i szybko usmażyć jajecznicę. Można też podać jajka sadzone.  Wszystkie elementy śniadania ułożyć na jednym talerzu

Pasja Smaku
Bekonowe roladki z kurczakiem 324

Bardzo prosty i zarazem bardzo odżywczy obiad. Trzy kolory na talerzu, trzy smaki w ustach. Składniki : ( na 3 osoby )   100 gr kaszy gryczanej (woreczek) ok. 450 gr fasolki szparagowej połówkę piersi kurczaka ok 35 dag boczku  marynata do kurczaka kostka rosołowa drobiowa     Przygotowanie : Kaszę gryczaną oraz mrożoną fasolkę szparagową gotuję zgodnie z opisem na opakowaniu(...)jeśli któryś kawałek się Wam rozwija to użyjcie tak jak ja wykałaczek. Przygotowane roladki maszerują do rozgrzanego na 200 oC piekarnika na ok 25 minut. W moim wydaniu na fasolce znajdziecie sezam który świetnie się z nią komponuje. Smacznego

Mechanik w kuchni