serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki Fasolka po bretońsku 3 szklanki świeżej fasoli Jaś 40 gad łopatki wieprzowej lub szynki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki krojonych pomidorów Przyprawy(...)było pod wodą i dusić ok 1 godz. Dodać obgotowaną fasolę, przyprawy (bez świeżego tymianku) i zagotować. Dusić fasolę z wieprzowiną kolejną godzinę. Wlać przecier pomidorowy i dusić aż fasolka będzie zupełnie miękką i puści tzw. „mąkę”. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać świeży tymianek. Podawać z pieczywem lub ziemniakami
Gotujemy i jemydanie znałam znalazłam na jednym z profili na instagramie, który obserwuje. Latem często robię fasolkę szparagową z pomidorami, ale to jest zupełnie inna wersja. Ta zdecydowanie mi się spodobała na tyle, że tego dnia oczywiście ją zrobiłam. Proste i pyszne danie. Klopsiki, pomidory, oliwki i fasolka szparagowa. Szybko, tanio i pysznie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikoczywiście możecie zmieniać według upodobań. Weganie mogą pominąć śmietankę, na rzecz np. mleka kokosowego lub ryżowego. Będzie równie pysznie. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: fasolka szparagowa – 200 g marchewka – 200 g ziemniaki – 200 g pomidory – 500 g cebula – 100 g jarmuż – 50 g kasza jęczmienna – 50 g śmietana(...)lubczyk – 1 łyżeczka woda lub bulion – 1200 ml sól, pieprz Przygotowanie: Fasolkę umyj i obierz, pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z marchewką i ziemniakami. Cebulę pokrój w kostkę. Warzywa zalej bulionem lub wodą i zagotuj. Pomidory obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki (np. ósemki). Przełóż je do gotującej się zupy. Dodaj lubczyk. Gotuj całość
wiecejwarzyw.plOgromna dawka witamin i błonnika z dodatkiem aromatycznej, świeżej mięty. Wypróbujcie koniecznie póki na bazarze, aż tyle dobroci. Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: fasolka szparagowa – 150g cukinia – 150g bób – 150g masło – 30g nasiona słonecznika – 1 łyżeczka oliwa z oliwek – 2 łyżki sok z cytryny – 1 łyżka świeża(...)mięta – 1 łyżka natka pietruszki – 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie: Fasolkę umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. To samo zrób z bobem, ale pamiętaj, żeby go nie rozgotować. Gotowanie przed 12-15 minut wystarczy. Powinien być delikatnie twardy, żeby w misce nie zrobiła się miazga. Ugotowany bób obierz ze skórki. Cukinie umyj, pokrój w 2 cm plastry
wiecejwarzyw.plSkładniki /1 porcja: – 1 duży pomidor np. malinowy lub 1/3 puszki pomidorów krojonych z puszki – 3 zielone szparagi – 2 jaja wiejskie – łyżka białej fasolki z puszki – szczypta kminu rzymskiego – olej rzepakowy lub olej kokosowy – sól i pieprz, papryka słodka i ostra – łyżka masła – do podania np. bagietka lub ulubiony chleb, starty parmezan Przygotowanie: Szparagi płukamy i odrywamy(...)ulubionymi przyprawami (u mnie papryka słodka i ostra, pieprz) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko i do podsmażonych pomidorów dodajemy wcześniej ugrilowane szparagi.Smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy białą fasolkę i wbijamy dwa jaja . Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka. Opcjonalnie posypać startym parmezanem przed podaniem:). Smacznego Artykuł Szakszuka ze szparagami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEłyżeczki Curry: kalafior – 1 główka pomidory krojone – 1 puszka marchewka – 130 g (2 sztuki) cebula – 100g (1 sztuka) cieciorka – 1 puszka bez zalewy fasolka szparagowa mrożona – 150 g mleczko kokosowe – 400 g (1 puszka) mleko – 600 ml – może być krowie, ryżowe albo owsiane kaffir liście – 10 sztuk *opcjonalnie Przygotowanie: Wszystkie(...)gotuj całość pod przykryciem do momentu, aż marchewka będzie lekko miękka. Kalafiora podziel na małe różyczki. Dodaj do garnka i gotuj do miękkości. Na ostatnie 2-3 minuty dodaj fasolkę szparagową. Uważaj, żeby warzywa się nie rozgotowały. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ulubionym dodatkiem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro
wiecejwarzyw.plSKŁADNIKI 1/2 szklanki ziaren orkiszu 1/2 szklanki ziaren jęczmienia 200 g groszku (świeżego lub mrożonego) 200 g fasolki szparagowej (świeże lub mrożonej) 1,5 l - 2 l wywaru warzywnego* 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1-2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy majeranek natka pietruszki s ó l, pieprz * W zależności od tego(...)koniec wlewamy gorący bulion, dodajemy ziarna orkiszu i jęczmienia. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając. Do zupy dodajemy listki majeranku, groszek i fasolkę szparagową. Zupę gotujemy kolejne 15-20 minut. Zupę oprószamy natką pietruszki i serwujemy od razu po przygotowaniu. **** PREPARAZIONE Per preparare il minestrone iniziate dalla preparazione dei cereali
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 1 kg mięsa z udźca indyka 200 g ciecierzycy z puszki 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka białej fasolki 1 puszka kukurydzy 250 g pieczarek 1 litr domowego przecieru pomidorowego lub passaty 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 4 łyżeczki słodkiej papryki
Qchnia po prostujest niezwykle aromatyczna, krucha, soczysta i rozpływa się w ustach. Trzeba ją zamarynować dzień przed pieczeniem, wtedy przejdzie smakiem wszystkich przypraw. Karkówka będzie idealna zarówno na ciepło podana z fasolką i ziemniaczanym puree , jak również na zimno jako dodatek do kanapki. Lista zakupów znajduje się poniżej… Składniki karkówka ok. 1,2 kg 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)Przepis na puree Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, mleko i całość rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Możemy doprawić odrobiną pieprzu, ewentualnie gałki muszkatołowej. Smacznego! Artykuł Karkówka z fasolką i puree pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bardzo sycąco. Polecam. 100 g ryżu 500 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3-4 ogórki konserwowe ok. 150 g tartej mozzarelli garść lub dwie chipsów tortilla/nachos mielona słodka papryka suszone oregano sól, pieprz Vegeta Natur Ryż(...)szklanki zimnej wody koncentrat pomidorowy. Smażymy przez kilka minut, aż nadmiar płynów odparuje z patelni. Pod koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę oraz osączoną, przepłukaną na sicie czerwoną fasolkę. Smażymy całość jeszcze przez około 2-3 minutki. Zawartość patelni doprawiamy do smaku mieloną papryką, suszonym oregano, przyprawą Vegeta Natur oraz solą i pieprzem, mieszamy. Rozprowadzamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy
Smaki Na Talerzuwolicie bardziej pikantne smaki oraz zamienić rybę na inną. Jednak najlepiej, gdyby była ze skórą, wówczas kawałki ryby tak łatwo się nie rozpadną. Składniki: 1/4 dyni piżmowej 1/2 opakowania fasolki szparagowej 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku kawałek imbiru około 2-3 cm sól, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy szczypta chili(...)paprykę, kurkumę oraz chili. Smażyć aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wówczas wlać mleko kokosowe. Używając puszki po mleku jako miarki wlać puszkę wody do garnka. Następnie dodać ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Całość gotować na małym ogniu przez 5 minut i dodać dynię.Wszystko gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą do smaku a na wierzchu ułożyć kawałki
My simple kitchenJesienią i zimą musimy rozgrzewać się sycącymi daniami. Kojarzycie pewnie popularną fasolkę po bretońsku? Dziś zaproponuję Wam fasolkę wg mojego przepisu. Czytaj więcej
Ana Mari's worldJesienią i zimą musimy rozgrzewać się sycącymi daniami. Kojarzycie pewnie popularną fasolkę po bretońsku? Dziś zaproponuję Wam fasolkę wg mojego przepisu. Czytaj więcej
Ana Mari's worldtrochę przestygnie, po czym dodajemy majonez, przyprawy i gotowe:) Zapiszcie więc sobie ten przepis, bo jestem pewna, że przyda się on prędzej czy później;) 1 op. kuskusu (300g) puszka fasolki czerwonej puszka groszku puszka kukurydzy około 150-200g szynki (u mnie mieszanka drobiowej i wieprzowej) 3-4 sztuki papryki konserwowej bez skórki majonez kielecki śmietana 18%, kwaśna sól, pieprz(...)zalewamy wrzątkiem do poziomu 1 cm powyżej kaszki. Odstawiamy pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie „przeczesujemy” ją widelcem. Groszek i czerwoną fasolkę przelewamy na sicie zimną wodą. Kukurydzę osączamy z zalewy. Szynkę oraz paprykę konserwową kroimy w kostkę. W garnuszku mieszamy 3 duże łyżki majonezu z 1 łyżką kwaśnej śmietany. Doprawiamy solą
Smaki Na Talerzużycie i smakują naprawdę wyśmienicie. W parę chwil macie sycący posiłek, którego nie da się nie lubić. Tym razem przygotowałam ją w wersji "na zielono". Przepyszny zielony groszek, cięta fasolka szparagowa, myślę że w sezonie byłoby jeszcze lepiej, pierś z kurczaka, która nie zaburza koloru, bo jest biała, jaja plus domowy majonez , bo takiego tutaj użyłam i jest po prostu(...)bosko! Potrzebujemy: 1 opakowanie 500 g makaronu kokardki Makarony Babuni 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 puszka fasolki szparagowej (lub równowartość świeżej, ugotowanej, pokrojonej na 3 kawałki) 4 ugotowane na twardo jaja 1/2 puszki zielonego groszku 6 łyżek majonezu 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz 2 łyżki oliwy Pierś z kurczaka smażymy z obydwu stron na oliwie lekko oprószając
MamaOskarka